På nyårsafton 2013 köpte jag en Chromebook, en bärbar dator som man inte kan köra några program på. Allt sker i webbläsaren Chrome. Under det år jag nu har använt den har jag noterar vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra.

För dig som funderar på att gå över till Chromebook från exempelvis Mac (som jag nu slutat med efter nästan trettio år!) tänkte jag dela med mig lite av mina upplevelser under det här första året.

Innehåll

Fördelar med Chromebook

Snabb

Den viktigaste fördelen för mig är hur otroligt snabbt den startar. Den är så snabbstartad att jag ibland plockar fram datorn istället för paddan när det bara är något snabbt jag ska göra. Den är också sjukt snabb att nollställa. Känns väldigt skönt att veta att om den skulle försvinna, bli stulen, bortglömd – den är återställd på bokstavligen två minuter och det är dessutom billigt att köpa ny.

Tyst

Chromebook är underbart tyst – helt ljudlös faktiskt. Jag har haft många bärbara datorer de senaste 10-15 åren och fläktljud och annat har alltid varit ett störande moment. Nya bärbara, som MacBook Air, är visserligen i stort sett ljudlösa normalt sett. Men när man börjar belasta dem med tunga program surrar de igång förr eller senare, Chromebook använder bara webbappar (det är själva poängen) som inte är tunga och därför aldrig belastar den på det sättet.

Stabil

Chromebook är ruggigt stabil, att den hänger sig inträffar i princip aldrig. Under ett år har jag vid ett enda tillfälle fått ett allvarligt problem med min Chromebook. Den låste sig, lite som en repad vinylskiva som hoppade fram och tillbaka. Jag startade om, det gick sjukt snabbt och alla flikar var bevarade. Sitter man med formulär som jag gjorde så får man dock finna sig i att börja om.

En del saker att lära om för den som är van vid en vanlig desktop-dator (och att lära nytt från början för andra): man behöver sällan spara något – istället för att lära sig det får man lära sig hålla utkik efter synk-ikoner. Man gör inte saker på skrivbordet, det är bara en bakgrundbild. Man gör saker i Chrome-fönster.

Nackdelar med Chromebook

Plastig

Känslan är lite plastig, inte så solid som man skulle önska. Det finns fler Chromebooks än min Samsung Series 3 Chromebook 303C och det kan säkert vara annorlunda med dem, eller bli bättre med nya modeller. Min Chromebook är ganska sliten redan efter ett år (se bilder nedan).

Ett års användning av Samsungs Chromebook
Efter ett års användning visar Samsungs Chromebook upp typiskt slitage
En smäll i golvet ger märkbar skada och fick "klämmas ihop"
En smäll i golvet ger märkbar skada och fick ”klämmas ihop”

Evernote?

Jag använder Evernote till väldigt mycket. Och vissa saker klarar faktiskt webbversionen inte riktigt av. Som att flytta fem hundra anteckningar från en anteckningsbok till en annan. Det går inte att markera flera i webbversionen (man måste klicka på dem en och en). Sådana små saker är en smula irriterande, men det är förmodligen bara barnsjukdomar.

Snurrigt med inlogg

Jag kunde inte lägga till en app eftersom jag var inloggad med annat konto i Chrome Web Store än i Chrome. Problemet är dock att jag inte kan logga in med samma. Jag har två adresser kopplade till mitt Google-konto och normalt spelar det ingen roll vilken jag loggar in med. Men med Chromebook spelade det plötsligt roll… och när jag väl loggat in med en identitet i Chromebook blev det väldigt virrigt när jag började använda en annan i själva webbläsaren Chrome. Gjorde en powerwash och datorn blev som ny. Loggade in från scratch med primära kontot och då funkar det.

Bakåtkompatibilitet

Satt med en gammal iPhone 3 (!) och insåg att jag inte kunde koppla den via USB-kabel till Chromebook för överföring av filer. Däremot laddar iPhone-batteriet genom USB-kabeln till Chromebook. Har förstått att det här kan vara olika på olika Chromebooks, och det funkar med en iPhone 4. Med Bluetooth fungerar varken iPhone 3 eller iPhone 4. Om jag förstår rätt klarar Chromebook i princip bara tangentbord, möss och liknande – inte en iPhone.

Webbversioner (Skype, Spotify osv.)

Många tjänster finns ännu inte som webbaserade versioner, eller saknar viss funktionalitet i webbversionen. Skype funkade inte på Chromebook i början av året, nu går det dock utmärkt via webbversionen så det är inget problem för mig längre. Dock saknar jag desktopklienten för Spotify och då framförallt offline-läget.

Måste vara online

Chromebook bygger på att man är online, vilket jag tycker är väldigt positivt (mobilitet osv.), men det kan förstås ställa till problem. Förutom att man själv måste vara uppkopplad kräver ju webbaserat arbete även att motparten är online. Evernote låg till exempel nere när jag för första dagen satt på kafé för att jobba. Extremt ovanligt, men det händer.

E-legitimation

En sak som inte funkar är e-legitimation. Under året har dock mobilt bank-id rullat ut som standard på Nordea (som jag använder) och andra banker, och det är till och med bättre än e-legitimation. MEN, Plusgirot har av någon sjuk anledning inte implementerat mobilt bank-id vilket innebär ett litet helvete för mig. Återigen, det här är sannolikt barnsjukdomar som kommer att växa bort när mer och mer blir webbaserat, men det utgör ett problem för oss som använder Chromebook idag.

Ändra host-filen

Har behövt ändra i hosts-filen i min Chromebook under utvecklingen av en sajt, vilket inte går.

Andra tankar om Chromebook

Vem är den gjord för?

Är jag rätt målgrupp för en Chromebook? Ja, det tror jag. Jag gör visserligen mer med en dator än vad den vanliga användaren gör, men jag är också extremt webbaserat.

Utskrifter?

Att skriva ut från en Chromebook gör man bäst med Google Cloud Print. Jag har en skrivare men har i princip slutat använda den.

Pekplatta?

Eftersom den är stor och saknar knappar och kant under, blir det för mig inte helt optimalt. Jag är van att lägga tummen på knapparna eller kanten längst ner, nu måste jag sitta på ett helt annat sätt. Vet inte varför, men jag får inte riktigt till högerklicket. Upptäckte efter en del meckande att det funkar när jag gör med två fingrar på samma hand, men inte när jag använt två händer. Alltid upptäcker man något nytt om sig själv – varför har jag för vana att använda två händer till pekplattan?!

Dropbox?

Funderar på om mina filer i Dropbox kan synkas med Chromebook. Jag betalar för Dropbox och jag vill hellre stanna där än köra igång med Google Drive (även om en del saker ligger där också, inte minst alla dokument som skapas i Google Docs). Den som köper en Chromebook får 100gb utrymme på Google Drive utan kostnad i två år – det är ju bra, men jag vill inte hamna i ett läge där jag om två år har både Google Drive och Dropbox som betaltjänster.

Det finns en lösning för att synka Dropbox till Drive, och enskilda filer kan flyttas automatiskt med till exempel ifttt.com. För mig känns det inte aktuellt, eftersom det dels är en betaltjänst, dels handlar om synkning, det vill säga filerna kommer att finnas på båda platserna och alltså ta upp dubbelt utrymme. Lösningen har blivit att helt enkelt använda båda men på lite olika sätt, Dropbox för utbyte av riktigt stora filer och Drive för det jag jobbar med just nu, typ.

Mainstream eller annorlunda?

Jag brukar göra rätt medvetna val (tycker jag själv), och de valen är ofta lite utanför mainstream. När jag för nästan trettio år sedan valde Mac istället för PC var Mac det annorlunda och PC det som var mainstream. Idag är Mac mainstream (PC också så klart) och Chromebook det annorlunda.

Att jag väljer det nya och annorlunda är delvis för att de bästa lösningarna ofta finnas utanför mainstream. Delvis beror det säkert också på att jag lägger ett värde i att vara utanför mainstream.

Jag söker mig gärna utanför mainstream men vill samtidigt ha en bra anledning till det. Det är inte bara det nyaste eller ”annorlundaste” som gäller. Vid två likvärdiga produkter är det mycket möjligt att jag skulle välja den som är mer mainstream eftersom det kan ha praktiska fördelar, till exempel kan det vara lättare att få tag på produkten och tillbehör, byta ut saker, mer info tillgängligt, högre kompatibilitet och så vidare. Men när ”annorlunda” har fördelar framför mainstream väljer jag ofta det även om det också har nackdelar och kommer med ett pris.

Dessutom är det viktigt för mig att göra val som ligger i linje med hur tekniken och världen utvecklas. Om en produkt just nu är bäst men jag känner att den tekniska utvecklingen är på väg i en annan riktning, så väljer jag nog snarare en mindre långt gången produkt men som ”går i rätt riktning”. Så var det med Mac för tio år sedan, och jag tycker att Chromebook ligger i teknikutvecklingens riktning idag.

Så, tummen upp eller ner för Chromebook?

Så, är Chromebook bättre än Mac eller PC? Nackdelarna jag radat upp är onekligen fler än fördelarna, men de har också åtminstone två saker gemensamt: de är inga stora problem och är dessutom av övergående karaktär. Bakåtkompabilitet, online-krav, plastighet och dåliga/obefintliga webbversioner av program vi normalt använder är problem som av allt att döma kommer att växa bort.

Fördelarna däremot är stora och varaktiga. Jag gillar hur Chromebook förändrar beteenden och prioriteringar. De saker som man ofta inte tänker på annat som en liten frustration först, men inte lägger märke till hur snabbt de blir naturliga för att de helt enkelt har en poäng.

Jag kör till exempel en del föreläsningsuppdrag för ledningsgrupper och i samband med det har jag tidigare alltid haft med mig USB-sticka och säkerställt flera gånger att jag har den med och så vidare. Ingen big deal kanske, men någon form av orosmoment. Med Chromebook är ALLT jag gör på webben. Så, så länge jag har internet kommer jag åt ALLT. USB-stickor känns väldigt föråldrat.

[bctt tweet=”Chromebook tvingar fram lösningar bortom gamla tråkiga desktop-program”]

Chromebook tvingar också fram lösningar som ligger bortom de gamla tråkiga desktop-programmen. På punkt efter punkt måste man hitta en webbaserad lösning istället. Det kan vara lite jobbigt ibland, men från ett långsiktigt perspektiv är det nästan uteslutande en fördel.

[optin-monster-shortcode id=”ahucuamraluhlvd55fpt”]