Är det farligt med balans?

Vissa klagar över att de inte har balans mellan jobb och familj. Men vad är det de säger egentligen? Erik träffar många som i själva verket är trötta på sitt jobb.

Höjdpunkter

  • Det pratas ofta om att man ska ha balans mellan jobb- och privatliv, som att det vore något motsatsförhållande, men i själva verket så kan du få mer av båda. Är du engagerad och mår du bättre på jobbet, så kan du må bättre hemma och vice versa. Gör du det för tydligt som två olika vågskålar, så tror jag att det blir svårare att nå fram. 
  • När det inte känns riktigt bra hemma, eller inte känns riktigt bra på jobbet, så tar det energi av det andra. Och du blir tröttare, du blir mer passiv, du tar dig an färre saker. Så att det blir som en negativ spiral på något sätt, där du tror att du vill ha mer balans, men egentligen så kanske det inte är det det handlar om. Det handlar om att göra en förändringar till det bättre på båda fronter. 
  • Jobbar man med sitt privatliv så gynnar det även jobblivet. Om ni är två där hemma, prata om vilka dagar gör vem vad? Vem lämnar barnen vilka dagar? Vem hämtar barnen vilka dagar? Vem är det som ska laga maten, vem är det som ska sköta disken?
  • Det här med balans handlar inte så ofta om att göra mer av det ena eller det andra, utan att det oftast går att kombinera. De personer som mår bäst, som trivs bäst, utvecklas bäst, de har ofta ett aktivt jobbliv och en aktiv fritid eller familjeliv. Så snarare än att söka efter balans, försök att göra det bättre.


När människor säger att de vill ha mer balans mellan jobb- och privatliv, så handlar det egentligen om att de inte riktigt trivs på jobbet.

När det handlar om att prata om balans mellan jobb- och privatliv tror jag det ofta är bra att prata med någon som du inte känner så vansinnigt bra, utan någon som du kanske har lite lösare kontakt med, för de har mer utifrån-perspektiv i många fall. Då blir det inte så färgad av all personlig historik.

Att hitta balans handlar inte bara om att se till att allt runt omkring en fungerar. Jag tror att en annan superviktig aspekt i det där är att man måste se till sig själv också. Det låter också lite klyschigt, men egentid är oerhört viktigt.