ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du utvecklas och får ett bättre jobbliv. Jag sitter här tillsammans med Andreas Utterström. Själv heter jag Erik Fors-Andrée och driver ett bolag som heter Go Monday. Vi hjälper människor vidare i jobblivet. Och i dag ska vi prata om vadå, Andreas?
ANDREAS: De som stjälper människor i jobblivet, nämligen mindfulness-coacher, som är ett rött skynke för mig faktiskt.
ERIK: Det låter hårt. Nu får du berätta vad du menar?
ANDREAS: Nej, men nu överdriver jag lite, men mindfulness i betydelsen ”medveten närvaro” – bra. Mindfulness i betydelsen ”alla svar finns inom dig, och du ska själv lära dig hantera dig hantera stress, så till den grad att vissa företag slipper ta tag i arbetsmiljön, för man skickar i stället anställda på mindfulness-kurs för att de ska lära sig hantera en usel arbetsmiljö” – det gör mig superprovocerad.
ERIK: Ja, precis: ”Berit är stressad, vi skickar henne på kurs.”
ANDREAS: Ja, men det vi hade tänkt prata om i det här avsnittet, var det här att fastna i mindfulness-fällan. Och jag vet inte om vi tänker samma sak där, men det jag tänker på är det här som nästan har blivit som något mantra. Det här med att: ”Svaren finns inom dig, du ska söka inom dig själv.” Och jag vet inte, de gånger jag gör det, så är det inte alltid det leder mig rätt om jag säger så.
ERIK: Nej, jag tänker precis samma sak. Jag skulle säga att det är ett av problemen som poppar upp mer och mer faktiskt, i våra rådgivande samtal också. Att människor har hört det där, att svaren finns inom dig och du måste söka inom dig, eller du måste hitta dig själv. Du måste vara dig själv.
ANDREAS: Vad betyder det, att: ”Hitta dig själv?” Om någon skulle säga så till mig, skulle jag bli väldigt provocerad. Det är väl ett livslångt utforskande som alla misslyckas med, om man ska vara lite dramatisk.
ERIK: Ja, men precis. Men jag tror att det finns någon form av poäng i det, naturligtvis. För att du behöver blicka inåt, och mindfulness har faktiskt en viss effekt. Men som allt annat, så går det lätt till överdrift. Och nu mera finns det så många olika mindfulness-instruktörer, och mindfulness-coacher, och mindfulness kombinerat med meditation och yoga.
ANDREAS: Och ojämn kvalité också, skulle jag vilja säga.
ERIK: Väldigt ojämn kvalité, absolut. Och så kan det alltid vara, det är väl ingen kritik i största allmänhet, men det blir lätt att man går till överdrift i tron att svaren finns dig, och framför allt när det kommer till jobbliv, så skulle jag säga att, nej, svaren finns verkligen inte inom dig.
ANDREAS: Men jag är bara lite nyfiken på de här som ni träffar, som ni har rådgivande samtal med. Om man har tagit till sig väldigt mycket av det här: ”Sök inom dig själv.” Vad kan det leda till då?
ERIK: Jag skulle säga att för en del så leder det till större problem.
ANDREAS: Är det helt enkelt, om man ska hårdra, att man känner efter för mycket?
ERIK: Precis, och jag skulle säga att det är vanligare bland de som är yngre också, att man blickar så mycket inom sig att man någonstans glömmer att det finns en värld där utanför, som du faktiskt måste passa in i också.
ANDREAS: Så vad ska man göra? Själv brukar jag tänka, att när jag kör fast, då har jag fyra, fem människor som jag verkligen litar på och som jag känner i olika grad, som jag helt enkelt ber om råd. Alltså, jag vänder mig inte inåt, utan jag vänder mig utåt.
ERIK: Nej, men jag håller helt med, och jag tror att i många fall så är det bra att fråga människor också utanför kanske din bekantskapskrets. Fråga någon som kanske har samma roll som du nu ser framför dig, och prata med den personen eller prata med någon helt oberoende expert eller ett bollplank. Men jag vill bara komma tillbaka också till att, som i allt annat, så är det någonstans det här frågan om, det är inte ett antingen eller, utan det är ett både och. Det är otroligt många människor som springer omkring alldeles för snabbt, och aldrig blickar inåt. Och på det stora hela skulle jag nog säga att det är ett större problem. Så det är väl som alltid, både och. Du måste blicka inåt och fundera på vad var viktigt för mig? Men sen måste du ut och prata med folk, och förstå deras synvinklar på det och se vad finns det för andra möjligheter för mig.
ANDREAS: Men jag tyckte att det var intressant det du sa, att enligt er erfarenhet på Go Monday, då är det här främst någonting som yngre kan fastna i. Vad tror du att det beror på?
ERIK: Jag vet faktiskt inte. Jag kan tänka mig att det beror på att vi, generation för generation, så blir vi mer och mer kräsna, vilket är en fantastisk positiv utveckling. Vi blir bättre och bättre på att välja en väg själva. Vi vet vårt värde, vi kan säga nej, vi sätter ett helt annat värde på det vi gör. Vi vill göra någonting som är meningsfullt, och då blir den här typen av ämnen mer attraktiva.
ANDREAS: Men du är en analytisk person. Jag har retat dig förut för alla de här True detective-anteckningsböckerna, när det är pilar och cirklar, och matriser, och sånt där. Fastnar du i mindfulness-fällan?
ERIK: Jag fastnar oftast i analys och självreflektion.
ANDREAS: Men är det en typ av …
ERIK: Det är någon typ av mindfulness.
ANDREAS: En akademisk mindfulness-fälla.
ERIK: Ja, kanske så. Nej, men jag började väl med det innan termen mindfulness började etableras. Så, absolut, jag har mer tendens att fastna där, än i det omvända.
ANDREAS: Mm. Och hur kommer du ut?
ERIK: Alltså, jag kommer oftast ut av att jag till slut frågar någon. Till slut så inser man att tankarna går bara i cirklar, så småningom. Man kommer tillbaka till samma slutsats gång på gång på gång, och när man har lagt tre dagar på att fundera på samma fråga, så kanske man förhoppningsvis inser att jag ska höra vad någon annan tycker eller tänker om det här.
ANDREAS: Ja, men det där tycker jag är intressant. Det är någonting som jag har lärt mig när jag gått i terapi, skillnaden mellan ältande och reflekterande, eller vanligt funderande, till och med grubblande. Att det kan vara konstruktivt, ibland måste man fundera igenom vissa saker i grunden. Men ältande är något annat, det tar bara energi och du kommer ingenstans. Och då tror jag i alla fall att det är superviktigt att man ber någon om råd, för det där leder ingen vart.
ERIK: Ja, absolut. Men jag tror just när det kommer till jobbliv också, så tycker jag att det … för man kan praktisera mindfulness i olika sammanhang, men just när det kommer till jobbliv eller söka nytt jobb, eller byta inriktning i sitt jobbliv, så tycker jag att det är ännu viktigare att verkligen förstå att svaren på riktigt inte finns inom dig. En del av svaren finns inom dig, men det förstår man ganska snabbt, att du måste ut. Du vet inte inom dig exakt vilka jobb som finns. Du vet inte hur det är att jobba på olika arbetsplatser. Du har inte träffat människorna där. Du måste dit, du måste träffa dem. Du måste känna på hur det är, du måste förstå hur rollen är, du måste förstå vad innebär den här typen av ansvar, hur är det att jobba i den här typen av organisation? Och nej, de svaren kommer aldrig att finnas inom dig.
ANDREAS: Sök inte bara inom dig. Det är inte så dumt att fråga andra om hjälp också.
ERIK: Precis. Det var allt för i dag. Tack så mycket för att ni lyssnade, och välkommen tillbaka nästa vecka. Fram till dess så går det bra att följa oss på LinkedIn. Där fortsätter diskussionen.