Har du fastnat i mindfulnessfällan?

Det sägs ofta att man ska söka sanningen inom sig. Inte helt fel. Men det kan också leda till att du trampar vatten och inte kommer vidare, varnar Erik. Hans lösning är i stället en annan.

Höjdpunkter

  • Att blicka inåt och fundera på vad man vill att ens jobbliv och ens arbetsplats ska utvecklas är så klart viktigt, och där kan exempelvis mindfullness bidra, men glöm inte att även väga in externa faktorer. Det är inte ett antingen eller, utan det är ett både och. Du måste blicka inåt och fundera på vad var viktigt för mig? Men sen måste du ut och prata med folk, och förstå deras synvinklar på det och se vad finns det för andra möjligheter för mig. 
  • Det är som oftast bra att prata med någon annan om de tankar man har. Fråga någon som kanske har samma roll som du nu ser framför dig, och prata med den personen eller prata med någon helt oberoende expert eller ett bollplank.
  • Det är viktigt att inte fastna för mycket i sina egna tankar och känna efter för mycket, men det är otroligt många människor som springer omkring alldeles för snabb och aldrig blickar inåt. 
  • Det är skillnad mellan ältande och reflekterande. Det kan vara konstruktivt, för ibland måste man fundera igenom vissa saker i grunden, men ältande är något annat. Det tar bara energi och du kommer ingenstans. 


Men jag tror att det finns någon form av poäng i det naturligtvis, för att du behöver blicka inåt och mindfulness har faktiskt en viss effekt, men som allt annat så går det lätt till överdrift.

Man går till överdrift i tron att svaren finns inom dig, och framför allt när det kommer till jobbliv, så skulle jag säga att, nej, svaren finns verkligen inte inom dig. Du vet inte inom dig exakt vilka jobb som finns. Du vet inte hur det är att jobba på olika arbetsplatser. Du har inte träffat människorna där. Du måste dit, du måste träffa dem.

Det är vanligare bland de som är yngre också, att man blickar så mycket inom sig att man någonstans glömmer att det finns en värld där utanför som du faktiskt måste passa in i också.