Hur framtidssäkrar du jobbet?

Digitalisering, robotisering och AI. Den snabba utvecklingen gör det svårt att förutse vad framtidens arbetsmarknad behöver. Men Erik menar att det finns annat att fokusera på i stället.

Höjdpunkter

Fyra punkter är viktiga att tänka på när man vill vara relevant i en föränderlig arbetsmarknad:

  • Det första handlar om överförbar kompetens. Istället för att bara tänka att du exempelvis kan hantera ett datorprogram så kan du tänka i banor att du är duktig på att ta till dig nya kunskaper och analysera information i mjukvara. Då börjar du komma till djupare förmågor, som du lättare kan föra med dig från ett område till ett annat, även när mycket förändras.
  • Nummer två handlar om att försöka sätta en riktning eller en vision, eller till och med flera stycken för dig själv. Det är bra att ha ett mål kring vad man vill jobba med, men försök även att ha någonting som också är lite längre, och som gärna handlar mer om kanske livsstil eller livssituation. Hur vill du att ditt liv ska vara, vad är det du strävar efter? Vad är det du steg för steg vill röra dig emot? På så sätt kan du byta jobb och ändå ligga i linje med din övergripande målsättning.
  • Nummer tre är att intressera dig för saker utanför ditt eget område. Det är bra att vara specialiserad, men människorna behöver, för att säkra sig själva, ändå intressera sig för lite andra saker. Det nya som uppstår, den förändring som uppstår, den uppstår ofta i mötet mellan två olika områden som tidigare kanske inte riktigt har gått att förena.
  • Det fjärde och sista, det handlar om att faktiskt göra förändringar och byta ibland. Försök att byta arbetsgivare då och då, försök att kanske byta arbetsuppgifter då och då. Det kan handla om bransch, det kan handla om uppgifterna, det kan handla om ansvarsområde, det kan handla om arbetsgivare. 


Det händer otroligt mycket på arbetsmarknaden, Vi har andra typer av förändringar, vi pratar om gig-ekonomi, AI, robotisering, vi har mängder av nya typer av jobb som inte tidigare fanns, och mängder av jobb som har funnits, men som inte längre är aktuella.

Om du just nu pluggar, så tänk på att det viktigaste du lär dig, är förmågan att lära och inte vad du faktiskt lär dig, för det kommer att förändras. Den kunskap du lär dig, kommer att vara annorlunda om några år. Men din förmåga att ta till dig kunskap, din förmåga att lära dig eller relatera en uppgift till en annan och göra mer research, den kan du ta med dig oavsett område.

Det pratas ofta om att man ska byta jobb efter några år. Det kan vara bra, men med det menar jag absolut inte att man ska lägga om hela sitt jobbliv. Det är inte det, men gör någon form av förändring. Ta dig vidare till en annan organisation, eller försök byta arbetsuppgifter hos den arbetsgivare där du är.