Hur går du vidare efter ett varsel?

När den inledande chocken efter att ha blivit varslad har lagt sig gäller det att gå vidare. Men hur? Erik ger sina bästa tips för att inte fastna i handlingsförlamning.

Här kan du som är drabbad av varsel hitta mer hjälp:

Höjdpunkter

  • Det du konkret behöver gärna när du landat i det emotionella i att bli uppsagd är att faktiskt se över ditt CV och börja jobba med ditt CV. Och med CV menas LinkedIn-profil och även andra sätt som du använder för att kommunicera om dig själv och din erfarenhet.
  • Fundera kring några olika riktningar för ditt framtida jobbliv. Vart är jag på väg? Vad skulle jag vilja ha för typ av jobb, i vilken typ av organisation eller i vilken typ av bransch? Konkret kan du tänka inom tre områden; vilket typ av arbetsuppgifter vill jag utföra, för vilken typ av organisation i vilken typ av bransch?
  • Det är otroligt mycket information som du kommer måsta ha koll på vid en uppsägning, så tipset är att väldigt tidigt börja samla den här informationen. Skapa en etikett i din mejlkorg till exempel, som du märker upp allting med, eller skapa en mapp där du lägger allting. Skriv också upp information du saknar i nuläget. I många fall kanske inte svaren går att få ännu, för att arbetsgivaren inte vet, men skriver du ner frågeställningarna så blir det lättare att hantera dem och få en struktur för dig själv.
  • Tänk på att alltid vara professionell. Det är en situation som både kan vara känslomässig och upplevas orättvis, i vissa fall till och med vara faktiskt väldigt orättvis. Då är det viktigt att hålla saker isär detta. Vid varsel har du fortfarande en arbetsplats och där behöver du jobba och prestera hela vägen ut.
  • Sätt en deadline för när du ska börja söka nya jobb. Tänk dock på att det är en process som måste bearbetas och stressa inte fram det för mycket. Precis som nyårslöftet, det här sker inte bara plötsligt över en natt.


För det som man ändå ska se är, att även om det är väldigt tungt att tappa sitt jobb, så leder det ofta vidare till att man kanske definierar om en del av sig själv, eller vad man vill göra, vad man tycker är roligast.

Se till att du har en struktur för all den information som finns och som kommer skölja över dig i och med en uppsägning. 

Oavsett om man är varslad eller ej så behöver du fortfarande göra ditt bästa där du befinner dig.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega