Vi pratar om hur jobbet och livet hänger ihop och varför ”karriär” inte är ett bra ord. Andreas flummometer går igång på begreppen jobbliv och coaching. Och Erik tipsar om att sätta dig ner en gång per år och fundera på dina Big Wins och vad du vill göra mer av framöver.
Hela avsnittet som text
ERIK: Välkommen till podden Jobbet & Livet, där vi snackar om hur du får ett bättre, mer utvecklande, mer meningsfullt jobbliv. Erik Fors-Andrée heter jag. Jag hjälper människor vidare i jobblivet genom mitt bolag GoMonday. I den här podden kommer vi att prata om de här frågorna. Vi kommer att prata både brett kring jobbliv, vad ett meningsfullt jobbliv egentligen kan vara. Vi kommer också att prata mer konkret om hur gör man då? Hur ska man komma vidare? Med mig har jag min sidekick och bollplank, Andreas Utterström. Andreas är skeptiker, kanske man kan säga, i de här frågorna.
ANDREAS: Hej Erik. Ja, jag är skeptisk till klyschor, och framför allt är jag skeptisk till karriärcoacher. Så nu måste jag fråga direkt, Erik, är du en karriärcoach?
ERIK: Välkommen till podden Jobbet & Livet, där vi snackar om hur du får ett bättre, mer utvecklande, mer meningsfullt jobbliv. Erik Fors-Andrée heter jag. Jag hjälper människor vidare i jobblivet genom mitt bolag GoMonday. I den här podden kommer vi att prata om de här frågorna. Vi kommer att prata både brett kring jobbliv, vad ett meningsfullt jobbliv egentligen kan vara. Vi kommer också att prata mer konkret om hur gör man då? Hur ska man komma vidare? Med mig har jag min sidekick och bollplank, Andreas Utterström. Andreas är skeptiker, kanske man kan säga, i de här frågorna.
ANDREAS: Hej Erik. Ja, jag är skeptisk till klyschor, och framför allt är jag skeptisk till karriärcoacher. Så nu måste jag fråga direkt, Erik, är du en karriärcoach?
ERIK: Nej, jag är inte själv coach. Jag kallar mig för rådgivare, och jag har kommit in på de här frågorna … började med de här frågorna för en sex-sju år sedan, började jag jobba med det här, på heltid. I mitt bolag så har vi en del certifierade coacher, men jag tycker att det är viktigt att göra skillnad mellan coaching, där man går mer på djupet och ofta kanske blickar tillbaka på vad man har gjort tidigare, och rådgivning, där man faktiskt mer är här och nu, och tittar på vad kan jag göra för att komma ett steg längre, än där jag befinner mig.
ANDREAS: Jag är också väldigt allergisk mot flum-begrepp, så min flum-o-meter rör på sig när du absolut vill prata jobbliv, och inte yrkesliv. Så, behöver jag vara orolig här, för att det här ändå ska bli någon slags Kay Pollak-podd, Erik?
ERIK: Nej, jag hoppas inte det. Alltså, jag kan förstå att en flum-o-meter går i gång på begreppet jobbliv. Jag skulle vilja att vi inte såg på det som flummigt, men hellre att det får vara ett litet mått av flummighet, än att vi fastnar i gamla benämningar som för tankarna fel. Ordet karriär, vad tänker du i karriär, vad ser du i det?
ANDREAS: Ja, men någonting som hela tiden går uppåt.
ERIK: Ja, det är väl ett av problemen med begreppet karriär. Man tror att man måste stiga i graderna, tjäna mer pengar, bli chef över fler och fler medarbetare. Det är ju bara ett fåtal av oss alla som har de drivkrafterna, ändå är det det begreppet vi använder, och jag tycker att det … Där skulle jag vilja ha en bredare benämning. Att prata om jobbliv, så kan man utvecklas på många olika sätt. Det kan gå uppåt, och neråt, och det kan gå framåt och bakåt, och diagonalt, och ja, så som du själv vill. ANDREAS: Men kan du ge mig något konkret exempel, på vad det kan innebära om man har jobblivs-glasögonen på?
ERIK: Alltså, till att börja med så tror jag att, i just jobbliv … Jag tycker att det är roligt att säga att det är jobb, och liv. Och det är precis som namnet på den här podden också, Jobbet & Livet. De går väldigt mycket hand i hand. Man kan inte göra den här exakta skillnaden mellan dem. Mår du bra hemma, så kommer du att fungera bättre på jobbet. Fungerar du bra på jobbet, om du trivs på jobbet, om du tycker det är kul på jobbet, så kommer det att …
ANDREAS: Men det låter som att man ska ställa någon slags diagnos, över sitt jobbliv? Hur kan man göra det på något smart sätt?
ERIK: Ja, jag tycker att absolut diagnos, det är ett bra ord. Utvärdering, eller bara ta en stund för sig själv. Ha ett styrelsemöte med sig själv, kanske. En gång per år, till exempel, kan man sätta sig ner. Många gör det i samband med nyår. Men sätta sig ner, se till att man faktiskt får låta det här ta en stund. Sätt en förmiddag, eller en eftermiddag, eller en kväll, och fundera igenom: ”Hur har året varit och vad vill jag se framför mig nästa år? Hur skulle jag kunna göra saker bättre?” Och i dag, jag har några grejer, som jag tycker fungerar bra och som många av dem jag har träffat, har sagt att det har fungerat bra för dem. Och det första är att göra en göra mer, göra mindre-lista. Alltså att, fundera på vilka saker av allt det du har gjort nu under året, vad vill du göra mer av? Vad vill du göra mindre av? Vilka uppgifter, eller vilka ansvarsområden, eller vilka ämnen vill du lägga mindre tid på? Och vilka vill du lägga mer tid på?
ANDREAS: Men nu pratar du om det man gör på jobbet. Du pratar inte om att man vill springa mer, eller gå på gymmet mer, eller är det blandat på den här listan?
ERIK: Jag blandar det, personligen blandar det. Jag tror att det leder längre om man blandar det. Alltså ofta inser man såna saker, att om du vill springa mer, så kanske du kan springa på lunchen jobbet, till exempel. Det i sin tur kanske påverkar vilken typ av jobb ska du ha, för att det ska fungera för dig. Vi kommer säkert i den här podden komma tillbaka till en del såna här hang up-ord, din flum-o-meter gick ju i gång där. Jag tycker inte om ordet fritid heller, men det kan vi återkomma till. Men det antyder ju någonstans att om vi pratar fritid, att det är den tid som är fri, och annan tid är inte fri.
ANDREAS: Finns det något mer än göra mer, göra mindre, som du tycker man ska lista? Jag har fått kika lite i din egna lilla anteckningsbok här. Den är väldigt avancerad, nästan lite skrämmande att titta i den faktiskt. Om man vill göra det här lite mindre avancerat då, förutom gör mindre, gör mer-lista. Vad kan titta mer på, tycker du?
ERIK: Ja, en annan som jag tycker är otroligt givande ofta, den kallar jag för big wins. Stora vinster, stora framgångar. Och det handlar om att se tillbaka på: ”Vad har jag åstadkommit under det här året?” Finns det någonting som jag själv känner: ”Det här var bra. Det här var riktigt bra.” Eller finns det någonting du hör från andra, att: ”Där gjorde du ett riktigt bra jobb.” Skriv ner de sakerna för dig själv, för de ögonblicken visar dels någonting om vad du är bra på, vad du kan, men också någonting om vad du gillar och vad du förmodligen vill se mer av framöver. Sen tycker jag också att man kan fundera en stund på, i termer av mina bästa zoner som jag kallar det för: ”När har jag fungerat som bäst?” Och det kan handla om allt ifrån hur miljön ser ut runt omkring dig, har du hörlurarna på dig när du jobbar, finns det många människor runt omkring dig, är det brusigt eller inte? Åt du frukost den dagen, eller inte? Hade du bråkat med din partner kvällen innan? Det finns mängder med faktorer som spelar in, i att känna det här: ”Men, i dag funkade det riktigt bra.” Så börja skriva ner dem, och se hur kan du få mer av den miljön, den omgivningen, i ditt eventuellt framtida jobb.
ANDREAS: Och vad är den stora vinsten med att vara systematisk på det här sättet?
ERIK: Det är att få ett arbetssätt, att ta sin egen utveckling på allvar. Det vi gör allra mest i livet är att sova, och det fungerar inte så särskilt bra att skära ner på sin sömn. Det vi gör näst mest av i livet, det är att jobba. Jag gillar inte riktigt av att vara så här normativ och tillskriva andra vad de ska göra, men jag tycker att givet hur mycket tid vi lägger, så är det rimligt att faktiskt försöka göra så mycket som möjligt av det.
ANDREAS: Men går du tillbaka sen och tittar, vad du skrev året innan, två-tre år tillbaka, för att kunna jämföra?
ERIK: Nej, ärligt talat så behöver man inte alltid gå så mycket tillbaka. Det finns en vinst i processen i sig. När du har skrivit ner det och tänkt tanken, så har det i sig haft ett värde, även om du nu faktiskt glömmer bort att gå tillbaka till den här listan. Mycket av det du skriver på den här typen av lista, kan du inte bara förändra från en dag till en annan. Alltså, det är inte för att du tycker att det här är så roligt att göra det, jag vill sluta att göra det här och det här, som du plötsligt kan göra så. Du kan inte sluta svara i telefon, om det ingår i ditt jobb. Men om du ser det lite mer från ett långsiktigt perspektiv, så kan du göra otroligt mycket. Vet du att du är på väg mot en … vill ha en roll som mindre handlar om … ja men säg, sitta i möten med andra människor, eller sitta i telefon med andra människor, så kan du faktiskt nå dit. Åtminstone om några år.
ANDREAS: Erik, vad tycker du att jag ska ta med mig från det här samtalet? Vad är det viktigaste?
ERIK: Det är att ta jobbliv på allvar. Fundera på hur du kan utvecklas. Försök att ta så mycket kontroll som möjligt över din egen utveckling. Rent konkret, sätt dig minst en gång per år, papper och penna. Gör en lista med de här sakerna som vi nämnde, vad ska jag göra mer av? Vad ska jag göra mindre av framöver? Vad har jag för big wins under det året som gått, och vilka är mina bästa zoner, när har det fungerat som allra bäst för mig? Tack för att ni har lyssnat. Vi hörs igen om två veckor, på måndag, för nästa avsnitt. Fram till dess så går det jättebra att gå in på LinkedIn, och följ gärna mig där, Erik Fors-Andrée. Jag ställer en del utmanande frågor som det går bra att engagera sig i, och vi tar gärna också emot frågor från er, om det är något som ni vill att vi ska ta upp i kommande avsnitt av den här podden. Prenumerera gärna, och glöm inte att ge oss ett betyg, så att fler upptäcker podden. Vi hörs om två veckor.