ERIK: Hej och välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du får ett så bra jobbliv som möjligt. Erik Fors-Andrée heter jag. Jag driver ett bolag som heter Go Monday, vi hjälper människor vidare i jobblivet. Och i dag ska vi prata om barn. Vi ska prata om barn i sammanhanget av att jobba på distans. Hur får du distansjobbet att fungera, när du också har barn hemma? Jag sitter här tillsammans med Andreas Utterström, som själv också har barn, precis som jag.
ANDREAS: Hej Erik. Trebarnsfar är jag till och med, så att jag vinner över dig i det avseendet.
ERIK: Hej och välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du får ett så bra jobbliv som möjligt. Erik Fors-Andrée heter jag. Jag driver ett bolag som heter Go Monday, vi hjälper människor vidare i jobblivet. Och i dag ska vi prata om barn. Vi ska prata om barn i sammanhanget av att jobba på distans. Hur får du distansjobbet att fungera, när du också har barn hemma? Jag sitter här tillsammans med Andreas Utterström, som själv också har barn, precis som jag.
ANDREAS: Hej Erik. Trebarnsfar är jag till och med, så att jag vinner över dig i det avseendet.
ERIK: Det gör du, det gör du.
ANDREAS: Ja, men jag tycker det här är superintressant, för jag har jobbat deltid även när jag har varit föräldraledig, bara för att behålla min mentala hälsa intakt, och haft med mig barn till möten, och till och med till intervjuer. Superviktigt att man är tydlig. Man säger så här: ”Jag kommer behöva ta med mig mitt barn. Är det okej?” Så att man inte dyker upp med två barn. Då accepterar folk det mesta, skulle jag säga.
ERIK: Mm, det tror jag verkligen. Jag tror att, om man kopplar det just till distansarbete, så upplever jag dels att det är fler som någonstans känner att det är obekvämt att själv ha barn med sig på ett distansmöte. Men också att en del personer i ett möte kan tycka: ”Ja, ja, men varför måste du ha barnen just nu”, och så vidare. Är inte det konstigt, eller upplever du själv samma sak?
ANDREAS: Ja, men det kan nog ligga någonting i det. Jag tror att det är samma sak där, att man måste vara supertydlig med att säga att: ”Ska jag vara med, då kan det vara så att barnet kommer in och så kan man bara mutea datorn då.”
ERIK: Precis, ja, och det är en himla fördel. Du kan inte mutea barnet när du sitter i ett fysiskt möte, men det kan du på distans. Då kan du mutea dig själv under en period, om barnet börjar skrika till exempel.
ANDREAS: Ja, man kan mutea med TikTok, godis eller någonting, men det är mycket lättare framför skärmen. Men som sagt, jag tror att vara supertydlig, och om det inte anses passande, då får man hoppa över det.
ERIK: En annan sak som jag tycker är viktig att tänka på, och det kanske säger sig själv, men det är struktur hemma tillsammans med din partner och dina barn. Att sätta en struktur för, när kommer jag sitta och jobba i dag? När kommer min partner att sitta och jobba i dag? Att vara tydlig jämtemot barn att: ”Under den här tiden så sitter jag i ett möte så då kan jag inte bli störd, men både före och efter så kan du komma om du vill.”
ANDREAS: Absolut, och när barnen blir lite större, så förstår de det här också.
ERIK: Och man måste förstås hitta sin egen stil i det. För vissa personer kanske det är så att man flyttar in skrivbordet i barnens rum, därför att det är så det fungerar bäst. Barnen är lugnare, du är lugnare. Du kanske trivs av att de finns runt omkring dig och sitter och leker, eller vad det nu är för någonting. Det är en approach. En helt annan approach är att när du jobbar hemma, då är du alltid i ett annat rum. Och i det rummet, där får barnen inte vara i.
ANDREAS: En vinst av det här, det är faktiskt att jag tror att det är bra för barnen att se vad föräldrarna gör för någonting.
ERIK: Absolut. Jag tror att en sista sak, som jag tycker vi ska ta upp, det är att vara närvarande. När du inte jobbar, lägg bort telefonen, stäng ner datorn, var inte kvar i jobbtankarna, utan då är du med barnen. Och omvänt, ibland sitter du och jobbar, och då är det verkligen det du gör, så att du inte allt för mycket blandar upp och till slut blir överstressad.
ANDREAS: Lättare sagt än gjort kan jag tycka. Lever du som du lär i det avseendet?
ERIK: Både och. Det är inte så att jag är hundraprocentigt renlärlig på det där, men jag försöker ändå att, vissa stunder så gör vi grejer tillsammans, och vissa stunder så sitter jag och jobbar. Sen tycker jag att en stor fördel med att jobba på distans är flexibiliteten. Så att är det så att sonen plötsligt har ett problem i något spel som han sitter med till exempel, då bryter jag gärna det jag sitter med, och går och hjälper till.
ANDREAS: Tycker du att det är okej med videomöten där någon sitter och ammar, eller var blir det too much för Erik Fors-Andrée?
ERIK: För mig blir det too much när vi faktiskt inte får något gjort. Det är inte problem att ha barn med sig på jobb i Sverige skulle jag säga, men jag tror att de allra flesta också upplever att det finns just en gräns någonstans. Är det så att vi har bokat in ett möte, och vi inte får något gjort över huvud taget, då blir det frustrerande för de andra deltagarna.
ANDREAS: Jag tänkte på det där också som du sa med struktur. Det är alltid superviktigt, och kanske framför allt om man har barn omkring sig och vet att, nu måste man vara väldigt effektiv med sin tid därför att man kan behöva göra en brandkårsutryckning på grund av någonting. Att man ändå får vara beredd på att den här strukturen kan behöva ändras.
ERIK: Mm, en annan sak jag tänker på, det är att jag upplever att ofta när man jobbar på distans, i alla fall när man inte är van med det, så har man tendens tycker jag, att vilja vara ännu mer professionell bara för att det är på distans. Man vill liksom skala bort allt sånt här som finns runt omkring, och det tycker jag yttrar sig på många sätt. Jag har ibland rådgivande samtal med våra kunder, och de första samtalen jag hade, så upplevde jag det som oprofessionellt om det hördes bakgrundsljud från min sida. Jag upplevde väl att det finns en förväntan på att ett sånt här samtal ska ske i ett kontrollerat sammanhang, och det ska vara tyst runt omkring mig. En av våra medarbetare, hon sitter i ett rum och hon har barn i gymnasieåldern, så de är lite äldre. Men ibland så knackar det på hennes dörr för att barnen vill någonting. Och jag tycker inte själv att det är konstigt alls när hon då säger: ”Ursäkta, det knackar på dörren. Jag ska bara kolla vad det är.”
ANDREAS: Så vilka är dina bästa råd för den som jobbar på distans, och måste involvera sina barn i arbetet på något sätt?
ERIK: Ja, hur ska man sammanfatta det, då? Struktur är väl punkt ett. Hitta din struktur tillsammans med partner och barnen, för din egen vardag. En annan sak är att se till att släppa lite på prestigen, kanske man ska säga. Se att allt måste inte vara så enormt professionellt. Eller till och med, det är professionellt att ibland säga att: ”Ja, men nu måste jag ta hand om det här.” Ytterligare en sak att tänka på är att vara närvarande i det du gör. Jobba när du har bestämt dig för att jobba, ta en paus om du bestämmer dig för att ta en paus. Var med barnen när du bestämt dig för att vara med barnen. Ibland kanske det inte fungerar riktigt som det ska, framför allt om man har små barn, så vissa dagar blir helt enkelt. Det är en sån dag. Det fungerar inte, det går inte, du måste släppa jobbet. Och där är en fördel av distansjobbet, att det för det allra mesta är helt okej. Med distansjobb kommer nästan alltid också en större flexibilitet, så använd den flexibiliteten. Är det en sån där dag när det känns som att det bara inte fungerar, bryt jobbet då, och konstatera att, i dag så är jag med mitt barn. Det var allt för i dag, vi hörs igen nästa vecka. Fram till dess går det jättebra att gå in på LinkedIn och följa diskussionen där, eller hör av dig om du har några frågor, funderingar eller något som du vill att vi tar upp i kommande avsnitt. Vi hörs.