ERIK: Hej och välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om hur du söker nya jobb och kommer vidare i ditt jobbliv. I dag ska vi prata om hur rensar du i ditt CV? Vilka grejer kan du plocka bort, och hur ska du se till att vara så relevant som möjligt i ditt CV? Jag heter Erik Fors-Andrée och jobbar med att hjälpa människor vidare i jobblivet. Jag sitter här tillsammans med Andreas Utterström.
ANDREAS: Tjena.
ERIK: Vad säger du, Andreas? Har du lite för mycket grejer i ditt CV kanske?
ANDREAS: Ja, men jag är konsult Erik och har varit det länge, så det var länge sen jag behövde skicka in något CV, men nu ska jag faktiskt snart göra det, för att nu ska jag söka ett stipendium där de vill ha mitt CV. Så då måste jag alltså uppdatera någonting som är på riktigt 15 år gammalt.
ERIK: Just det.
ANDREAS: Så att jag ser väldigt mycket fram emot vad du har att säga om det här faktiskt.
ERIK: Vad intressant. Ja, då är frågan, kommer du ta med allt från de senaste 15 åren?
ANDREAS: Verkligen inte. I just det här fallet så handlar det om en podcastproduktion, så då kommer jag lyfta fram det jag har gjort. Kanske den här podden, och annat som har med ljud att göra, för det är det som är relevant i det sammanhanget.
ERIK: Ja, men jag tror att det är det som är nyckeln här, och som jag skulle vilja att våra kunder tog till sig mer, när de skickar in sina CV och sina personliga brev till bedömning hos oss. CV nu för tiden, det är en nulägesbild av vad som är viktigast för den tjänst du just nu söker.
ANDREAS: Så det betyder att man ska inte skicka samma CV till alla tjänster man söker?
ERIK: Nej, precis, det är en konsekvent av det definitivt. Du behöver anpassa inte bara följebrevet när du skickar in en jobbansökan, utan även CV för varje jobb du söker. Du bör ändå gå igenom, för varje specifikt fall, och rensa, plocka bort, kanske lägga till eller utöka dina beskrivningar.
ANDREAS: Mm, men rensa kan vara lite svårt om man har gjort mycket som man är stolt över, och det kan se bra ut att visa att man är mångsidig?
ERIK: Absolut, det beror på tjänsten. Är det en tjänst som huvudsakligen är en generalisttjänst, då kan det finnas en poäng med att vara mångsidig. Men även då, hur konstigt det än låter, så behöver du visa en specialisering som generalist. Du behöver vara tydlig då med att den röda linjen här är att du kanske har haft en projektledande roll, eller du har haft ledarskapsroller, du har varit koordinator, du har alltid byggt starka team. Det finns någonting som ändå återkommer även för dig som generalist. Och utifrån det kan du sen plocka bort andra saker som inte riktigt stödjer det budskapet.
ANDREAS: Mm. Har du några andra tips?
ERIK: Det finns ofta en utmaning hos de yngsta, att bestämma sig för vad som ligger först i CV. Är det erfarenheter eller är det utbildning? Och där tycker jag att, för den som ännu inte riktigt har haft ett jobb i det man utbildar sig till, så ska utbildningen ligga först, för det är det mest relevanta för det jobb du nu söker. Men så fort du har varit i ett, två år på ditt tilltänka yrkesområde, kasta om det där i CV, och lägg din erfarenhet längst upp och din utbildning längre ner. Väldigt, väldigt enkelt knep, men som gör så stor skillnad när du som rekryterare läser CV.
ANDREAS: Måste det stå i kronologisk ordning?
ERIK: Nej, egentligen inte. Normalt sett så står allt i ett CV i omvänd kronologisk ordning, med det senaste längst upp och så äldre och äldre långt bakåt. Så man ska väl i princip hålla sig till det, men det man kan labba mycket med för att skapa mer relevans, är att skapa olika underrubriker. En enkel sak är att lyfta ut och ha en rubrik som du kallar för: ”Relevant arbetserfarenhet”, och då tar du det med relevanta först, och så kanske en eller två punkter till. Och sen kommer en annan rubrik som heter: ”Övrig arbetserfarenhet”, och där kan du lägga på allting annat. Det handlar hela tiden om att vara medveten om vad det är du vill trycka på i ditt CV.
ANDREAS: Mm, men låt säga att man har skolat om sig, och nu så har man blivit akademiker och man söker som jobb som bibliotekarie, för att man har den utbildningen. Men tidigare i livet har man varit hovslagare. Förstår du vad jag menar? Det kanske är helt irrelevant för det jobb man söker, men man kanske framstår som en intressant person, och sånt spelar också roll.
ERIK: Absolut. Det är viktigt här att se att relevant är ett väldigt svårt begrepp, förstås. Vad är egentligen relevant? Det finns vissa saker som är givet relevanta. Utbildningen på det området du ska jobba med, tidigare erfarenhet av samma roll är uppenbart relevant. Men annat som är relevant är att ha varit i en organisation som står inför samma typ av utmaning, till exempel. Att ha varit i samma bransch, att ha stått inför någon form av nedskärningar i en organisation. Och på samma sätt så kan det finnas relevans i, som du säger, oväntade kombinationer på något sätt. Att det som gör dig intressant, som gör att du sticker ut och som gör att du blir den mest relevanta kandidaten, är att du faktiskt kombinerar den bakgrund som många andra har, med någonting helt annat.
ANDREAS: Hur är det med sånt som man har gjort utanför yrkeslivet? Till exempel att man har varit tennistränare i tio år. Är det relevant om man söker en tjänst som någon slags team leader?
ERIK: Absolut. Det är det i de allra flesta fall. I vissa tillfällen är det uppenbart, elitidrott är så gott som alltid relevant att ha med, för att det säger så otroligt mycket om dig som person och dina personliga egenskaper, och ofta också ledarskapsförmågor. Om du har varit med och spelat i korplag i fotboll i några år, så är det inte säkert att det är så relevant i sig. Så man får dra en gräns någonstans där, hur relevant det är beroende på vilken tjänst det är.
ANDREAS: Hur är det med kurser och sånt, om man har gått någon statusfylld kurs? Säg till exempel inom ledarskap. Ska det med på CV? Nu pratar jag hela tiden ledarskap, men det kan vara någon slags specialisering eller någon spetskompetens man har fått via kursen. Ska det också in då?
ERIK: Både ja och nej. Du behöver ta med det som stärker din ansökan. Det låter himla självklart när man säger det, men det betyder till exempel att en IT-kurs du gick för tio år sedan, den är inte relevant i dag. Dels så är det inte samma kompetens nu som då, och dels när du tar med den, så är det risk att du snarare framstår som mindre kompetens på området. Det är förvånansvärt många som har kurser i Office-paketet till exempel, och det är inget fel i sig. Det är väl fantastiskt att du går en kurs i Office-paketet, när du känner att du behöver gå den kursen, men i ett CV är det inte självklart att ta med det för att det förutsätts att du kan Office-paketet.
ANDREAS: Men det där kan vara lite svårt. Hur ska man veta vad som anses vara någon slags hygienfaktor för att kunna söka det här jobbet, och vad som faktiskt anses vara meriterande? Det är inte alltid det står så tydligt i själva annonsen. Hur ska man tänka då?
ERIK: Man får fundera lite grann på: ”Ser det ut ungefär så här på alla arbetsplatser? Är det så att alla använder Office-paketet?” Ja, alla använder Office-paketet, då är det förmodligen inte relevant. Om vi pratar just om IT och programvaror, är det någon väldigt specifik programvara som man använder i det här företaget, som du har tidigare erfarenhet av, ja, då kanske det tvärtom är väldigt relevant.
ANDREAS: Så det låter lite som det du har varit inne på förut, att man faktiskt ska försöka göra lite research om den här tjänsten och det här företaget utöver vad som står i annonsen?
ERIK: Ja, absolut. Absolut. Jag tänker en annan sak som är viktig att tänka på, nu har vi varit inne lite på vad man kanske ska ta bort. Det kan också handla mycket om att skriva om, förklara saker på ett annat sätt. Och en sak som jag brukar säga, som många blir förvånade över, är att rubriken på varje post i ditt CV, på varje jobb du har haft, måste inte vara exakt den titel du hade. Min tidigare formella titel var: ”Informatör”. Det jag egentligen jobbade med, var att driva organisationens webbplats. Och det vi pratade om internt var också en webbstrateg, så självklart står det: ”Webbstrateg”, på mitt CV. Sen stämmer inte det överens vad den formella titeln var, men det är viktigt att komma ihåg. Om jag sen tar den där titeln och skriver rubriken: ”Webbstrateg med ansvar för vårt nya förändringsprojekt”, till exempel. Då har jag gjort något ännu mer av det, och gjort det ännu mer relevant i förhållande till den tjänst jag just nu söker. Så att ändra i rubriker och beskrivningar, för att få det att bli mer relevant.
ANDREAS: Ja, det här är lite städare-, lokalvårdare-, sanitetstekniker-tänket?
ERIK: Ja, precis, lite det tänket. Och som sagt, rubriken är en sak, men även i beskrivningstexten. Fundera på vad är viktigast i förhållande till det jobb jag just nu söker, att jag framhäver?
ANDREAS: Ja, men du har haft många bra, konkreta tips nu. Men om du skulle försöka koka ner det, hur rensar man i sitt CV?
ERIK: Fundera på vad som är viktigast för den tjänst du söker just nu, och se till att det får mest utrymme. Det kan vara genom att du plockar bort annat, genom att du skriver mer om det här som är viktigast, eller genom att du flyttar om och lägger det längre upp. Det skulle jag säga är det viktigaste. Det var allt för oss i dag. Hoppas att ni lyssnar igen nästa vecka, då vi är tillbaka. Fram till dess så går det jättebra att gå in på LinkedIn och följa mig där. Där fortsätter diskussionen, och det går också jättebra att ställa frågor om det är något du funderar över. Vi hörs.