Hur rensar du ditt CV?

Less is more? Ja, i alla fall när det gäller ditt CV. Våga rensa och se till att det mest relevanta står först.

Höjdpunkter

  • Fundera på vad som är viktigast för den tjänst du söker just nu, och se till att det får mest utrymme. Det kan vara genom att du plockar bort annat, genom att du skriver mer om det här som är viktigast, eller genom att du flyttar om och lägger det längre upp.
  • Ta bara med som är relevant för just denna tjänst. Vad som är relevant är inte alltid helt lätt att avgöra. Det kan vara så att det som gör dig intressant, som gör att du sticker ut och som gör att du blir den mest relevanta kandidaten, är att du faktiskt kombinerar den bakgrund som många andra har, med någonting helt annat.
  • Du måste alltid ha en tydlig röd tråd i ditt CV. Du kan absolut ta med exempelvis idrottsengagemang och ideella engagemang i ditt CV, även om dessa inte har direkt anknytning till tjänsten du söker, men då ska de visa på egenskaper eller färdigheter som är relevanta för tjänsten du söker.


Du behöver anpassa inte bara följebrevet när du skickar in en jobbansökan, utan även CV för varje jobb du söker. Ett CV, det är en nulägesbild av vad som är viktigast för den tjänst du just nu söker.

Du behöver ta med det som stärker din ansökan. Att du till exempel gick en IT-kurs för tio år sedan, det är inte relevant i dag. Dels så är det inte samma kompetens nu som då, dels när du tar med den, så är det risk att du snarare framstår som mindre kompetens på området.

Se till att vara relevant även hur du strukturerar ditt CV. Som nyexaminerad kan du lägga utbildningen högst upp, men så fort du har varit i ett, två år på ditt tilltänka yrkesområde, kasta om det där i CV och lägg din erfarenhet längst upp och din utbildning längre ner.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega