Det är svårt att veta var man ska börja när det är dags att söka nästa jobb. Erik tipsar om rätt systematik för att komma vidare.
Hela avsnittet som text
ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du får ett mer utvecklande och spännande jobbliv. Jag heter Erik Fors-Andrée och i dag är faktiskt avsnittet där vi pratar om hur söker man jobb. Jag har med mig Andreas Utterström.
ANDREAS: Hej Erik. Och jag har inte sökt jobb på länge, för jag har ju varit min egen sen 2003. Däremot har jag sökt mina uppdrag, så vi får väl se om det finns några likheter här eller om det är två olika saker.
ERIK: Spännande. Jag tror det finns många likheter.
ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du får ett mer utvecklande och spännande jobbliv. Jag heter Erik Fors-Andrée och i dag är faktiskt avsnittet där vi pratar om hur söker man jobb. Jag har med mig Andreas Utterström.
ANDREAS: Hej Erik. Och jag har inte sökt jobb på länge, för jag har ju varit min egen sen 2003. Däremot har jag sökt mina uppdrag, så vi får väl se om det finns några likheter här eller om det är två olika saker.
ERIK: Spännande. Jag tror det finns många likheter. Jag tänker att vi någonstans här … jag skulle gärna börja med något konstaterande, att … för jag upplever ofta att det finns en uppfattning om att det är nära på någon rättighet att få ett jobb hos en del personer. Man blir frustrerad när man får ett nej, vilket jag verkligen kan förstå. Att få ett jobb, det är ingen rättighet. Det är ingen rättvisa att få ett jobb.
ANDREAS: Så hur ska man tänka i stället då, menar du?
ERIK: Att det faktiskt handlar om en process där man behöver söka sig framåt, söka sig vidare, och söka en möjlighet. För varje person som söker ett jobb finns det 100 jobb och för varje jobb du söker finns det 100 andra som söker samma jobb. Och det måste man verkligen ta in och ha som utgångspunkt.
ANDREAS: Ja, eller ska man det? Det låter som en lite nerslående tanke som kan göra att man kanske tappar suget?
ERIK: Ja, jag tänker nog tvärt om. Det är det man kan se som positivt, att det handlar alltså inte om orättvisor. Det handlar inte i första hand om diskriminering, eller om att du inte får chansen, utan det handlar om att skapa sig själv möjligheten. Att man måste jobba för det. Man måste verka för att komma fram och för att hitta rätt.
ANDREAS: Mm, men hur kommer man igång då, om vi ska börja. Du har säkert någon process för det här om jag känner dig rätt?
ERIK: [skrattar] Ja, men ofta så lägger man nästan ingen tid alls på att fundera på vad man vill ha och vem man själv är, utan man går bara ut och söker och det brukar inte fungera. Ungefär lika vanligt är det att man gör tvärtom. Man funderar på det, och funderar på det, och funderar på det och kommer aldrig till skott och faktiskt söker något. Man måste ta ett litet tänk först på vad är jag ute efter, vem är jag och vad vill jag. Och sen måste man snabbt ut och testa det mot verkligheten och se: ”Finns det här? Får jag någon respons på det?”
ANDREAS: Och sen då?
ERIK: Ja, men om man börjar i att titta på vem är du, vad är du intresserad av och vad kan du för någonting, vad tycker du är roligast att göra.
ANDREAS: Och det här ska man lista tycker du?
ERIK: Det tycker jag. Skapa en lista. Börja någonstans med vad du kan, vad är duktig på och titta sen på vad är det du vill, vad värderar du och vad tycker du är intressant. Titta också på vilken kontext vill du vara i, vilket sammanhang fungerar du som bäst i. Om det är viktigt för dig att vara kreativ, när är du som mest kreativ? Om det är viktigt för dig att göra dina uppgifter med noggrannhet, vad krävs för att du ska kunna göra det med noggrannhet? När kan du vara som mest noggrann? Och när du har funderat på de här sakerna, då har du tagit dig en stund och tittat inåt dig själv så att säga. Fundera då ut. ”Okej vart kan jag hitta de här grejerna? Vilken typ av företag eller organisation, vilken typ av bransch? Vilken typ av roll, och vilken typ av ansvarsområde kan jag få ut som mest av de här?”
ANDREAS: Och ska man tänka då helt fritt eller ska man tänka: ”Jag har den här utbildningen och den här erfarenheten, och då är det bara det här som finns inom räckhåll?”
ERIK: Jag tycker nog att du ska tänka lite både och faktiskt. Försök inte hitta ett enda ultimat svar här, för det finns inte, utan försök snarare att se två, tre, möjligtvis fyra olika spår du skulle kunna gå i. Ett av de spåren är förmodligen att fortsätta med ungefär det du gjort tidigare, kanske i en ny organisation eller med högre ansvar. Men andra spår kan vara att gå tillbaka till något som du har gjort en gång tidigare. Det kan vara att kombinera olika roller du har haft till en ny roll. Det kan vara att ta med dig den kunskap du har till en helt ny bransch. Eller det kan vara att göra någonting helt annat, som du inte alls har varit i kontakt med tidigare. Försök att hitta två, tre, kanske fyra, spår som du skulle kunna gå vidare i.
ANDREAS: Mm, så då har man ringat in vad man är bra på, och man har hittat de här vad man skulle vilja, och hittat tre olika spår. Två eller tre olika spår.
ERIK: Ja.
ANDREAS: Okej, vad blir nästa steg då?
ERIK: Konkretisera de här tre spåren och ta gärna ett spår i taget, så att det inte blir allt för mycket, men ta en stund åt alla tre.
ANDREAS: Bara så att det blir konkret, vad skulle de här spåren kunna vara för något till exempel?
ERIK: Ja, men ett spår skulle kunna vara att … säg att du i dag jobbar som content producer. Du skapar innehåll. För dig skulle ett spår kunna vara att gå tillbaka till journalistiken. Det skulle kunna vara ett spår. Ett annat spår skulle kunna vara att fokusera mer på audio, mer på podd. Gå över till, helt och hållet släppa det skrivna ordet och fokusera enbart på poddskapande. Det skulle också kunna vara att gå vidare till att jobba i en kanske mer strategisk roll, rådgivande roll. Du skulle kanske kunna mer ta en chefsbana och fundera på den erfarenhet du har från de olika roller du haft. Eller så kan du inse att, om jag går chefsvägen så behöver jag faktiskt inte stanna i mitt område heller. Det kanske inte är kommunikation då längre. Jag kanske ska gå till en chef med förståelse för kommunikation i en större verksamhet.
ANDREAS: Mm, okej. Men då har jag de där spåren. Hur går jag vidare sen då?
ERIK: Sen börjar du återigen lista saker. [skrattar] Sen börjar du lista faktiskt tänkbara organisationer på var och en av de här.
ANDREAS: Och hur hittar jag dem?
ERIK: Du hittar dem på alla möjliga sätt. Googla, titta i branschmedier, kolla om det finns några priser som delas ut i den bransch du är intresserad av, till exempel. Hitta en organisation, ett företag, för ett av de här spåren och studera dem noggrannare, se vilka som är deras konkurrenter. Använd LinkedIn, titta på människor som jobbar där i dag. Vart kommer de ifrån, vart har de jobbat tidigare? Låt det ta tid. Alltså research tar tid.
ANDREAS: När man sen har börjat göra research, vad tycker du att man ska leta efter?
ERIK: Du ska leta ganska brett, skulle jag säga. Men du har ett riktmärke i ditt letande i det du gjorde i första steget. Det är dig själv och se vad är det som du är mest intresserad av? Leta efter saker som du går i gång på. Om du börjar titta på fem, sex organisationer inom ett av de här spåren, så kommer du förmodligen ganska snart att märka att någon av dem är lite mer spännande och lite mer intressant. Researchen är också att hela tiden förändra och revidera din egen bild av vad du vill.
ANDREAS: Men allting låter ju bra på någons sajt.
ERIK: Absolut.
ANDREAS: Så vart letar man mer? Ska man prata med folk som har jobbat där?
ERIK: Ja, det är väl jättebra. Och inte i första hand för att söka jobb, utan håll det isär och tänk att i första läget så är det research du gör. Ring gärna och prata med någon. Du kan prata med någon som jobbar på rekrytering eller HR-sidan, men säg då uttryckligen att du ringer inte för att du söker jobb, utan du ringer för att du är intresserad av den branschen eller det området eller att du har läst mycket om dem och gärna vill höra lite mer.
ANDREAS: Och sen då, när jag väl ska börja söka. Hur söker jag på bästa sätt?
ERIK: Ja, alltså i den bästa av världar så har du gjort så mycket research och kommit så långt i den, att själva hur-momentet ger sig ganska lätt. Det är inte jätteovanligt med de människor som jag träffar att efter ett tag så har de plötsligt en intervju inbokad, utan att kanske riktigt ha förstått hur det gick till. Men efter att ha pratat med ett antal personer, och satt sig in mer och mer i en bransch eller ett område, så kommer det sig ganska naturligt. Men bortsett från det, för man kan ju inte gå omkring och bara hoppas på turen, skicka en spontanansökan till en organisation som du har kommit fram till är intressant. Bevaka och se om de utlyser några tjänster, om det finns någon platsannons uppe. Fundera på vilka rekryterare är det som jobbar med den organisationen. Det kan vara rekryterare internt, men det kan också vara ett rekryteringsföretag som de anlitar.
ANDREAS: Och på vilket sätt ska man använda tycker du, den här researchen som man har hittat om företaget?
ERIK: Jag skulle säga … om man gör en koppling till försäljning, så pratar man om kall och varm försäljning. Kall försäljning är då telefonförsäljaren ringer hem till mig, och jag förstår inte över huvud taget varför den här människan ringer till just mig. Det finns ingen relevans alls. Det är kall försäljning. I varm försäljning, då är det någon som ringer till mig som en av ett fåtal utvalda personer och jag känner direkt att här finns det en relevans. Du vet vem jag är och det finns en anledning till att du ringer till just mig. Det är det som händer när du gör researchen, du använder det genom att du helt enkelt är mer relevant. Och relevansen kommer att märkas.
ANDREAS: Okej, Erik. Men hur skulle du sammanfatta då? Vad är det viktigaste med allt det här vi har pratat om nu?
ERIK: Att vara systematisk i ditt jobbsök. Börja med att titta på vad är det du kan, vad är det du vill, vart är du på väg, vilket sammanhang vill du vara i? Därifrån försöka se, lite grovt då, vilka tre, fyra spår skulle du kunna gå, där du tror att du skulle kunna hitta så mycket som möjligt av det här. Och därefter bearbeta de spåren, gör research, titta och försök att hitta de organisationer som är mest spännande. Prata med dem och sök sen tjänsten. Använd den kunskap från den här researchen för att på bästa sätt visa att du faktiskt är rätt för dem och att dem är rätt för dig. Tack för i dag. Det var allt för oss den här gången. Gå gärna in och betygsätt, och glöm inte att prenumerera på podden, så att det är fler som hittar fram till oss. Nästa vecka kommer vi att prata om något annat spännande. Jag vet inte riktigt vad än så länge, men vi hörs då.