Hur undviker du juniorfällan?

Att vilja utvecklas och lära sig nya saker är viktigt. Men den som har för bråttom riskerar att hamna i ”juniorfällan”, en återvändsgränd för jobblivet.

Höjdpunkter

  • Juniorfällan, att du stannar på poster som inte tar dig vidare, kan uppstå av olika skäl. Det kan vara så att du hoppar alldeles för mycket, alldeles för snabbt mellan olika roller. Det kan vara så att du gör alldeles, alldeles för många saker samtidigt, så att du aldrig riktigt kommer till de större sakerna, eller det större ansvaret.
  • Ju mer rörlig och rörig arbetsmarknaden blir, desto viktigare blir det att inte ha allt för mycket fokus på en sak. Juniorfällan handlar dock om när det går till överdrift, när du aldrig kommer till det där större, som nästan alla människor ändå eftersträvar.
  • Om du drivs mycket av nyfikenhet och göra nya saker, vill prova nya grejer, gör det. Men fundera också steg för steg, på vad var det som var bäst här? Hur kan jag ta vara mer på det nästa gång? Kan jag på något sätt bygga vidare på det?

Ja, men jag tror att den här Tinder-liknelsen är faktiskt rätt bra. Du kan vara fast i ett dejting-träsk, och det är väl fine om det verkligen är det du vill. Men om du någonstans ser framför dig att du ska bygga en större relation, mer långsiktig relation, så måste du på något sätt kommer över det också och se att du måste jobba med det du har.

Vi har blivit bättre och bättre, på hela arbetsmarknaden, att ta tillvara våra egna intressen. Fler och fler av oss har en agenda och vi vet vad vi vill få ut av vårt jobbliv. Det är grymt bra, men viss skit måste du ta. Det kommer komma tunga perioder som du behöver ta dig igenom.

Vi blir bättre och bättre på att ställa krav, och veta vad vi vill, men med det kommer också en otålighet, och den tror jag inte riktigt är sund. Det är jättefint att man vill röra sig snabbt framåt, men man måste se att, röra sig snabbt framåt betyder också att man kommer att möta motstånd.