Nu är vårt nya lönesystem sjösatt! Jag har jobbat tillsammans med framförallt vår ekonomichef och min trainee sedan slutet av förra året. Redan i december berättade jag att jag tror på individuella löner och jag har även redogjort för fördelarna med individuella löner kontra vårt befintliga system med lönetrappa.
Igår presenterade jag några grunder till individuell och differentierad lönesättning på ett extra personalmöte. Det nya lönesystemet kommer att öka vår konkurrenskraft, dels genom att det uppmuntrar till ständigt fortsatt utveckling, dels för att vår konkurrenskraft som arbetsgivare ökar. Det är inte alls självklart att man har högre lön för att man till exempel jobbar på de stora affärsjuridiska byråerna.
Dessutom kommer alla som idag har fast lön eller en kombination av fast lön och provision att få högre lön. Eftersom lönesättningen numera är individuell så kan det vara några hundralappar för vissa men flera tusen för andra.
Några av de mycket relevanta frågor som kom efter min dragning:
- Kan det inte uppstå en orättvisa? Säg till exempel att jag och C (som sitter i samma rum och jobbar med samma område) får helt olika lön?
- Ja. Visst finns det en risk, men känslan av orättvisa finns oavsett lönesystem så frågan är snarare hur man hanterar det. Lönesamtal kommer att hållas med närmsta chef, men chefen har ett visst utrymme att förhålla sig till och en diskussion kommer också att föras i ledningsgruppen där olika chefers synsätt på lön ställs mot varandra för att minimera den typen av orättvisor.
- Om vi anställer nån som har 20 års erfarenhet, kommer den alltså inte att få mycket högre lön?
Nej. Det vill säga i teorin kommer någon som har 20 års erfarenhet inte att få mer lön än nån som har 1 års erfarenhet om de är lika duktiga på sitt jobb och har samma uppgifter. Men i praktiken kan jag inte tänka mig att nån som har 20 års erfarenhet skulle ligga på samma nivå som en betydligt yngre kollega. Det är alltså inte åldern eller erfarenheten i sig som spelar in, utan snarare förmågan att använda sin erfarenhet. - Innebär detta att det inte kommer att tas hänsyn till hur länge man jobbat?
Ja. I princip är anställningstiden inte en faktor i sig – det är däremot prestationen och utvecklingsviljan. - Om man får veta sin nya lön vid lönesamtal, innebär det att man inte kan förhandla mer då?
Nja. Det finns en modell för hur vi jobbar med lön, nämligen genom lönesamtalen varje år. Och vid samtalen kommer närmaste chef att lämna besked om ny lön. Det är så modellen ser ut. Men lönesamtal kan säkert i vissa fall tas även utanför detta. Världen är alltid förhandlingsbar ;) - Ingångslönen kan väl ligga på en nivå och när man blir fast anställd förändras den?
Ja. Så kan det vara. Men det är individuellt även här – det kan finnas individuella skäl att förändra lönen i samband med övergång till fast anställning, men jag tror att grundinställningen kommer att vara att lönen förändras i samband med de årliga lönesamtalen. - Ni som läser: Vilka frågor har jag missat? Eller har du en ny fråga?