Internet kräver öppenhet – Om negativa omdömen på Reco

Jag älskar internet! Jag älskar internet för att det för människor samman och för att det ökar vår gemensamma kunskap. Och jag älskar internet för dess transparens. Öppenhet och ärlighet är otroligt starka vapen och det är nog den viktigaste orsaken till internets tillväxt. Att göra något med dåliga avsikter och dessutom inte stå för det är otroligt svårt att komma undan med.

Ett exempel från betygssajten Reco om Juristjouren. En person som kallar sig ”Sebastian L” skriver ett mycket negativt, men allmänt hållet omdöme om Juristjouren. Självklart passar han både på att bidra till att bryta mot Personuppgiftslagen (PUL) genom att namnge en person samt Brottsbalken genom att få in ärekränkning.

Personen i fråga gör dock några fel. Framförallt har han/hon fel i sak (se nedan), men han/hon använder sig dessutom av en bild som inte är hans egen. Bilden föreställer en person som är välkänd i internet-världen, även om han inte är så känd utseendemässigt. Eftersom han inte är känd utseendemässigt missade jag först vem det var.

Men hjälp av omvänd bildsökning på www.tineye.com hittade jag en sajt som tidigare publicerat samma bild. Eftersom det var en numera nedlagt sajt fick jag använda Internet Archive för att komma åt den. Efter lite kort letande hittade jag var bilden publicerats samt vem personen på bilden är. Bekräftade med en bildsökning på Google och hittade personen i artiklar hos bland annat Aftonbladet och Expressen. Saken klar, publicerade följande svar:

Hej Sebastian (eller vad du nu heter). Den som utger sig för att vara någon annan är du – eftersom personen på din profilbild är någon annan. Själv agerar jag under eget namn och har du några konkreta synpunkter istället för lösa anklagelser är du välkommen att kontakta mig. Hälsningar, Erik Fors-Andrée, VD Juristjouren.

Vad gäller de saker ”Sebastian L” skriver så saknar det substans lika mycket som profilbilden. Alla våra jurister är jur.kand. och är väl kvalificerade. Att det under kort tid skrivits flera positiva omdömen om Juristjouren på Reco beror på att vi börjat uppmuntra kunder att skriva om oss. Det Sebastian L inte nämner är att det också försvunnit några negativa omdömen – efter noggrann utredning från Reco som kontaktat personerna bakom och bekräftat att de inte var våra kunder utan sannolikt en konkurrent. Att vi är duktiga på internet slutligen, som Sebastian skriver, får jag väl helt enkelt se som beröm. Men till skillnad från Sebastian så vet vi att duktig på internet förutsätter ärlighet.