Kill your darlings!

En av mina främsta uppgifter som strateg är att göra bortval. Affärsutveckling och kommunikationsstrategi handlar mer om att bestämma vad vi inte ska göra respektive säga, än om det motsatta.

I några sammanhang har jag stött på den 90-årige management-gurun Peter Drucker. Han är en av de personer som jag tycker tydligast utgår från denna princip i allt han gör. I en intervju på forbes.com i november 2004 säger han till exempel:

”I Always advise my friend Rick Warren, ’Don’t tell me what you’re doing, Rick. Tell me what you stopped doing’.” (Peter Drucker)

Ett annat uttryck för samma princip tror jag är kill your darlings, som jag numera utgår ifrån till exempel vad gäller skrivande. De punkter och formulingar i texten man är som mest förtjust i, är ofta dem som förhindrar helheten från att nå hela vägen fram. Jag försökte leta reda på ursprunget till ”kill your darlings”, och mycket riktigt kommer det från ett litterärt sammanhang:

”Kill your darlings!” (William Faulkner, amerikansk författare)

”Read over your compositions, and wherever you meet with a passage which you think is particularly fine, strike it out.” (Samuel Johnson, brittisk författare)

För William Faulkner, som först använde formuleringen, syftar ”älsklingar” på de punkter i en text som man är som mest nöjd med. Det kan vara något särskilt vackert, slagkraftigt, vitsigt eller sofistikerat på något annat sätt. Det är dessa älsklingar, menar Faulkner, som distraherar läsaren eller får honom att helt sluta läsa. De idéer man själv är som mest fäst vid, är ofta kanske också de svagaste.

Jag tror att bortval, eller reduktion också är en av nycklarna till kvalitet och i förlängningen perfektion… Ju större avgränsning, desto högre kvalitet blir möjlig. Så även om det ofta är svårt för mig att välja bort (jag vill gärna både äta kakan och ha den kvar!), är det en av de principer som gett mig mest.

ERik