Ett lagerbolag är ett aktiebolag som bildats enbart i syfte att säljas vidare. Bolaget har registrerats hos Bolagsverket och fått ett organisationsnummer, men det har aldrig bedrivit någon verksamhet. Att köpa ett lagerbolag har framförallt två fördelar:

  • Det går snabbt att komma igång (jämfört med att registrera ett bolag hos Bolagsverket).
  • Man blir guidad genom processen med bolagsregistrering och får hjälp med alla papper och handlingar som behövs för att starta ett aktiebolag.

Innehåll

Lagerbolag, steg för steg

Aktiebolag

Konkurrensen bland de som säljer lagerbolag är hård och mycket av den information man får på nätet är leverantörernas egna (jag läste nånstans att nästan hälften av alla aktiebolag i Sverige startas som lagerbolag, så det är en stor marknad). Jag tänkte därför att det kan vara på sin plats med en mer utomstående redogörelse om hur det går till att köpa ett lagerbolag.

Jag har använt Bolagspartner som leverantör. Valde dem för att de kändes trovärdiga och gav ett vänligare och mer lättsamt intryck än många andra aktörer i den generellt rätt grå branschen.

  1. Beställning: 29 augusti. Jag beställde ett lagerbolag på webben onsdag 29 augusti. Omgående fick jag två mejl; dels en beställningsbekräftelse, dels inloggningsuppgifter till ett användarkonto för att följa mitt ärende och för att slippa fylla i samma uppgifter igen i framtiden. Knappt två timmar senare fick jag också meddelande om att mina handlingar nu fanns klara för underskrift hos e-avtal.se. Jag undertecknade handlingarna digitalt med e-legitimation (i annat fall hade postgången gjort att det tagit någon dag extra). Även min fru undertecknade digitalt – hon står som styrelsesuppleant i bolaget och måste därför skriva under även hon.
  2. Insättning av aktiekapital på banken: 31 augusti till 4 september. Nästa steg i köpet är att sätta in bolagets aktiekapital på banken (ett aktiebolag måste ha minst 50.000 kr i aktiekapital). För att göra det behöver jag en fullmakt, som Bolagspartner skickar med Posten. Här uppstod två små oväntade fördröjningar. Först var Posten försenad. Sen krävde banken en bankdag för att skapa kontot. Eftersom det dessutom var helg, hann det bli 4 september innan jag fick ett intyg från banken om att pengarna var insatta. Samtidigt som man sätter in aktiekapitalet passar man också på att betala för lagerbolaget. Allt detta framgår av den instruktion jag fick med fullmakten och som jag bara behövde visa upp på banken.
  3. Generalfullmakt – 6 september. Jag fick en generalfullmakt från Bolagspartner, först digitalt och en dag senare i original via post. Generalfullmakten innebär att jag kan agera i bolagets namn, till exempel ta betalt eller göra beställningar (observera dock att bolaget inte är registrerat för f-skatt och moms än). Här har jag alltså i princip full kontroll över bolaget. Samtidigt har Bolagspartner också skickat ändringsanmälan för bolaget till Bolagsverket.
  4. Bekräftat och klart – 10 september. I posten kom en bekräftelse från Bolagsverket på att jag nu var registrerad som styrelseledamot i bolaget. Nu är alla ändringar godkända och jag äger bolaget. Jag fick också en digital bolagspärm från Bolagspartner, där de samlat alla handlingar från köpet.

Den här processen kunde ha gått ytterligare några dagar snabbare om Posten inte hade strulat, eller om banken accepterat kopia på fullmakt istället för original. Det kunde också ha gått snabbare om banken kunde skapa kontot samma dag. Men överlag tycker jag det fungerade bra och smärtfritt. Banken jag använder är Nordea, för att gillar deras Affärspaket bas som har allt jag behöver och dessutom till en låg kostnad.

En timme efter min beställning fick jag också ett mejl från Bolagspartner med förfrågan om att komplettera mitt ärende. Redan där kändes det som att jag började få valuta för pengarna. Någon granskar mina handlingar och istället för att skicka till Bolagsverket direkt och riskera att få avslag, så fick jag möjlighet att korrigera direkt.

Vid en första granskning ser vi att din verksamhetsbeskrivning måste kompletteras. Du skriver:

”Bolaget skall bedriva konsultverksamhet, e-handel, journalistisk verksamhet och därmed förenlig verksamhet.”

Du måste precisera inom vilket område du skall bedriva konsultverksamhet samt vad som skall säljas via e-handel.

Under dagen då jag väntade på Posten kom jag också på att jag ville göra en ändring i de uppgifter jag anmält till leverantören. Jag kontaktade dem och ändringen togs emot utan problem.

Handlingarna för att överta lagerbolaget

Aktieöverlåtelseavtalet

Aktieöverlåtelseavtalet är den mest centrala handlingen. Det undertecknas av mig som köpare samt av säljaren, det vill säga leverantören av lagerbolag.

Samlingsavtal

Utöver aktieöverlåtelseavtalet undertecknade jag ett samlingsavtal. För att underlätta hanteringen har flera handlingar samlats i ett dokument:

  • Ändringsanmälan till Bolagsverket. Här bekräftar jag de uppgifter som ska skickas till Bolagsverket om bolagets nya namn, nya styrelse och nya adress.
  • Protokoll fört vid extra bolagsstämma. Det här protokollet där den nya styrelsen väljs och den gamla styrelsen avgår.
  • Protokoll fört vid konstituerande styrelsemöte. Det här är protokollet från det första möte som den nya styrelsen (jag och min fru) haft.

Fullmakt för insättning av aktiekapital

För att sätta in aktiekapitalet får man en bankfullmakt. Den använder man för att öppna ett konto i lagerbolagets namn. På kontot sätter man sedan in aktiekapitalet, samt betalar fakturan till leverantören av lagerbolag.

Kostnader

Kostnaderna för att köpa ett lagerbolag varierar mellan leverantörer. Jag betalade 1995 kr. exklusive moms. Till det tillkommer även Bolagsverkets avgifter. Totalt blev det 5055 kr plus 538,75 kr moms. Allt kom på samma faktura och betalades i samband med att jag satte in aktiekapitalet. 1900 kr av dessa är ej avdragsgilla, medan resten kan dras av på bolaget.

Jag kommer att sätta tillbaka hela summan för att återställa aktiekapitalet till 50.000 kr.

Att tänka på vid köp av lagerbolag

Jag har registrerat flera bolag tidigare, men det här var första gången jag köpte lagerbolag. Överlag tycker jag att det definitivt var värt kostnaden, framförallt tack vare det stöd jag fått på vägen.

Det enda moment som inte kändes 100% tryggt under processen var insättningen av aktiekapitalet. 50.000 kr är inget man sätter in på någon annans konto utan att vara helt säker på att det blir rätt.

  • Avgörande viktigast att tänka på: Välj en leverantör som är beprövad, har kontaktuppgifter tydligt angivna på sin webbplats och går att nå på telefon. Jag googlade också och försäkrade mig om att det inte fanns ett överskott av negativa omdömen om leverantören.
  • Säkerställ att bolaget inte bedrivit någon verksamhet. För mig fanns följande tydligt med i aktieöverlåtelseavtalet: ”Säljaren garanterar att Bolaget inte har bedrivit någon verksamhet eller rörelse.” Du kan självklart också fråga leverantören.
  • Kontrollera att bolaget du köper har tillförts ett aktiekapital. Försäljningspriset för lagerbolaget ska vara 50.000 kr (eller annan summa om du beställt ett bolag med annat aktiekapital). I mitt fall stod följande i aktieöverlåtelseavtalet: ”Köpeskillingen om 50 000 kronor erlägges genom att Köparen till Bolaget betalar 50 000 kronor. Beloppet ska utgöra betalning av Säljarens skuld till Bolaget”. Vidare kan du säkerställa att bolagets balansräkning stämmer. I mitt aktieöverlåteseavtal står följande: ”Säljaren garanterar att Bolagets balansräkning på tillgångssidan endast omfattar en fordran på Säljaren med 50 000 kronor och på skuldsidan finns endast aktiekapitalet om 50 000 kronor”.
  • Slutligen kan man alltid fråga banken om de hanterat lagerbolag från den här leverantören tidigare.

F-skatt, momsregistrering och registrering som arbetsgivare

Bolaget är inte registrerat för F-skatt, moms eller som arbetsgivare när man tar över det. Ska man bedriva verksamhet behöver man alltså registrera. Jag har gjort detta via verksamt.se, återigen med e-legitimation och utan att behöva skriva ut eller manuellt underteckna några papper.

Sammanfattningsvis

Att köpa lagerbolag fungerade smidigt och till en relativt låg kostnad. Det viktigaste var inte en vinst i tid. Om alla handlingar är korrekta tror jag inte det hade tagit speciellt mycket längre tid att registrera hos Bolagsverket. Den största vinsten är istället vetskapen om att det blir rätt och smidigheten i att alla handlingar redan finns klara och man får hjälp på vägen.

UPPDATERING: Lägger till en liten disclaimer. Nästa gång jag behöver ett lagerbolag kommer jag få det kostnadsfritt från Bolagspartner, som tack för att jag nämnde dem i detta inlägg ;)