Det kanske har med konjunkturen att göra, men jag får alltfler rätt desperata mejl och kommentarer på mitt inlägg om hur man skaffar jobb utan kontakter. Häromdagen skrev ”Alina” så här: ”Det låter att man ska anpassa sig till varje företag man söker jobb. Måste man ljuga att det är enda företag man vill jobba med. Efter många år arbetslöshet vill jag jobba var som helst med vem som helst och med vad som helst.”

Svaret på det här är otroligt enkelt:

  • Ja, man måste anpassa sig till varje företag man söker jobb hos.
  • Nej, man ska inte ljuga.
  • Och slutligen: Nej, ingen kommer att anställa dig om du har inställningen att jobba var som helst, med vem som helst och med vad som helst.

När jag läste Alinas kommentar kom jag att tänka på dejtingvärlden. För de allra flesta människor är det nog rätt uppenbart att man måste möta varje människa man dejtar unikt, att man inte tjänar något på att ljuga om sig själv och framförallt: Att man absolut inte kommer lyckas med sin dejting om man vill ha en relation med vem som helst, var som helst och hur som helst.

Alina skriver också så här: ”Ska jag fantisera om unika företagets egenskaper??? Det känns som en hån.”

Återigen: Nej, du ska inte fantisera. Du ska läsa på.

Det som känns som ett hån är alla de hundratals jobbansökningar som bara klippts och klistrats från en ansökan till en annan. När någon skickar ett ansökningsbrev till Kalles pizzeria men skriver att de ”gärna vill jobba hos Tele2 för att jag gillar service”.