ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du utvecklas i jobblivet. Jag heter Erik Fors-Andrée och driver ett bolag som heter Go Monday. Vi hjälper människor utvecklas vidare, söka nya jobb, och hitta nya utmaningar. I dag har jag med mig Andreas Utterström.
ANDREAS: Ja, som i dag skall försöka få svar på frågan, om jag egentligen måste nätverka?
ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv och hur du utvecklas i jobblivet. Jag heter Erik Fors-Andrée och driver ett bolag som heter Go Monday. Vi hjälper människor utvecklas vidare, söka nya jobb, och hitta nya utmaningar. I dag har jag med mig Andreas Utterström.
ANDREAS: Ja, som i dag skall försöka få svar på frågan, om jag egentligen måste nätverka?
ERIK: Hur menar du då?
ANDREAS: Ja, men det finns en slags sjuka, att nätverkande är nödvändigt. Jag har haft den här diskussionen med min bror flera gånger, eftersom jag då faktiskt även om jag ställde frågan lite negativt nu, gillar att nätverka och tycker att jag är ganska bra på det. Medan min lillebror mer är av uppfattningen: ”Det skall inte behövas.” Det kan försvåra det hela, att tänka i termer av nätverkande, för det låter lite svårt och Stockholm-igt. Egentligen handlar det om att hålla kontakten med folk som man antingen tycker att man kan lära sig någonting av, och ha intressanta samtal med och som kan jobba med vad som helst, eller folk som jobbar i samma bransch.
ERIK: Nej, men jag håller med. Jag har själv rätt svårt för nätverkande, när det kallas för nätverkande. De gånger de är en nätverksträff, då känner jag mig alltid obekväm, och det känns ofta konstigt.
ANDREAS: Det kan upplevas som att det är något falskt och förljuget. Jag tycker man i stället kan säga att: ”Försök hålla kontakten med folk.” Och det var ju svårt före Facebook. Det krävde mer. Du fick reda på ett telefonnummer, och det var svårt att veta vad folk hade för jobb. Nu är det väldigt enkelt med Facebook, eller framför allt LinkedIn. Det är egentligen inte så komplicerat.
ERIK: Nej. Jag tror att i princip alla människor faktiskt nätverkar, men man kanske inte använder det ordet. Man kanske inte ser på det så själv. Om det är någonting man, som jag tycker att man ändå ska göra, så är det att försöka föra samtal, diskussioner, om ämnen som intresserar en.
ANDREAS: Ja. Och dessutom är det så, att om man någon gång vill göra någonting annat, eller om man väldigt akut vill göra något annat, så är det väldigt bra om man folk man känner och gillar vet om det, så att de kan tipsa en om nya jobb. Det är väldigt vanligt att man får jobb på det sättet. Det är egentligen ingen skillnad, som jag ser, att folk man gillar och håller kontakten med socialt, att man kan tänka lite likadant när det gäller att det är en yrkesmässig kompis.
ERIK: Ja. Jag tänker en annan aspekt av det här, som kanske gör att det känns så obekvämt, man kanske ska undvika att kategorisera folk för mycket, men introvert och extrovert är något som många kan relatera till. Många har nog en känsla själva för vad de mer är. Är du den extroverta, sociala personen som alltid är ute och snackar med folk, som vill stå i centrum? Eller är du mer introvert, kanske ägnar lite mer tid för dig själv, vill hellre umgås i små grupper än i stora grupper? Jag tror att ofta när vi pratar nätverk, så tänker vi på den här extroverta.
ANDREAS: Ja, minglaren.
ERIK: Minglaren, som är på en fest, och plötsligt har pratat med alla, på något sätt. Jag själv skulle snarare kategorisera mig som introvert. Jag vet att en del reagerar när jag säger det: ”Men vadå, du är väl jätteextrovert?” Nej, det är jag inte. Det är faktiskt ansträngt. Jag tror att en nyckel där, är faktiskt intresse. Jag tror att den introverta kan vara minst lika bra på det vi nu kallar för nätverka. I vissa fall till och med bättre, därför att det finns ofta också djupa intressen och frågeställningar som verkligen engagerar. Och då behöver det inte handla om att ha kontakt med 100 personer, utan det handla om att ha kontakt med två eller tre personer.
ANDREAS: Det kan handla om att se till att någon man verkligen gillar, och lär sig någonting av, att man tar en kopp kaffe en gång i halvåret. Det som jag tycker hjälper, om det är lite större sammanhang, är att man försöker se det här lite som ett skådespel. Att: ”Jag är inte här nu”, om det nu är ett rent yrkesmässigt sammanhang. Då blir det som att man spelar en roll, och då känns det inte lika farligt.
ERIK: Nej. Men det är något lite motsägelsefullt i det där, för att vi kritiserar begreppet nätverk här för att det känns tillgjort. Men samtidigt så säger vi nu, att ibland kanske man ska göra det.
ANDREAS: Om det är väldigt privat, då blir det mycket som står på spel. Här är det en del av ditt jobb, och kan man få lite distans till det, så tror jag inte att det känns så farligt. Du måste kunna lära dig att prata med de andra föräldrarna i dina barns klass, till exempel. Då lär du dig ett visst förhållningssätt. Jag skulle säga att det här är lite samma sak.
ERIK: Jag tycker att det är viktigt att säga att vi är alltid i olika roller. Vi spelar en roll hemma med partner. Vi spelar kanske en roll med våra barn, och vi spelar en annan roll när vi är ute med polarna. Vi spelar en annan roll när vi är i idrottsföreningen, eller vad det nu är för någonting.
ANDREAS: Ja, det är inget negativt. Det är snarare att det är en viss sida hos sig själv.
ERIK: Det är olika sidor hos sig själv. Det tror jag man måste se. På så sätt är det inte så konstigt, när man går in i en viss jobbroll och nätverkar eller träffar människor, så kanske den rollen inte är exakt så som den skulle vara hemma.
ANDREAS: Så vad är egentligen svaret på frågan? Måste jag verkligen nätverka?
ERIK: Jag tycker att svaret på frågan är, nej. Du måste inte nätverka i någon bestämd form, eller gå på ett nätverksevent, eller ett mingel. Men däremot, ja, du måste träffa människor. Du behöver intressera dig för saker, och du behöver vara ute och prata om dina intressen med människor som du bryr dig och som du gillar.
ANDREAS: Jobblivet blir roligare och bättre om du håller kontakten med folk. Det är min övertygelse, i alla fall. Nästa vecka skall vi prata om det här ämnet också, eller hur? Men med en lite annan vinkel.
ERIK: Ja. Då går vi in lite grann snarare på, om jag nu inte har något nätverk, då? Vad gör jag då? Tack för den här gången. Vi hörs igen nästa vecka. Glöm inte att gå in och prenumerera på podden, och betygsätt oss, så att fler hittar fram. Följ mig gärna på LinkedIn, så fortsätter diskussionen där, även mellan avsnitten. Vi hörs.