Tillfälligheter styr ditt (jobb)liv
– Så ökar du chansen att ha tur

Om du frågar människor omkring dig hur det kommer sig att de har det jobb de har, så märker du snabbt att tillfälligheter haft en mycket större roll än du kanske först trodde. Vägen dit folk är idag har sällan varit rak.  

Jag blev en gång uppsagd från en tjänst inom Försvarsmakten i samband med en omorganisation. Det var mitt första möte med karriärrådgivning, som är det jag långt senare valde att starta ett företag inom. Om jag inte blivit uppsagd den gången, är det mycket troligt att jag aldrig hade skrivit den text du nu läser. 

Min fru är expert på kriskommunikation. Hon ville forska om kommunikation och ett av de forskningsprojekt som hade en öppning handlade om att många dotcom-bolag kraschade i början av 2000-talet. Det handlade egentligen inte om kommunikation, men i kombinationen mellan att jobba med dotcom-krisen och hennes intresse för kommunikation blev det allt tydligare att det var kriskommunikation som skulle bli hennes område. Idag är hon bäst i Sverige på det hon gör (och det är det inte bara jag som säger). 

Det här är bara två exempel. Men titta på din egen bakgrund och fråga dina vänner och kollegor. Jag lovar att du kommer att upptäcka liknande mönster. I den bana som lett fram till var människor är idag, finns väldigt ofta ett element av slump. 

Här är några av alla svar jag fått när jag frågat hur folk kommit dit de är idag: 

  • Ola: “Att jag sparade ihop till en Sinclair Spectrum våren 1983. Och att jag ramlade på Scrum 2006.”
  • Siri: “För kanske 15 år sedan hoppade jag in för en kollega som jobbade med inköp. Det var bara några månader men när en tjänst blev ledig några år senare bytte jag till inköp. Tanken hade aldrig ens slagit mig innan.”
  • Peter: “Tillfälligheter, så mycket slump. Träffar någon person här, pratar om något, sen öppnas en möjlighet någonstans.”
  • Anna: “Att min syster blev misshandlad. Sedan dess har mäns våld mot kvinnor varit något jag engagerat mig i varje dag.”
  • Daniel: “Att jag googlade fram Per Axbom typ 2004. Han introducerade mig till Jaiku-bubblan. Min första unconference ‘Podcamp Europe’ i Stockholm 2007 och sedan SSWC 2009.”

Utan tillfälligheter skulle ingen vara där de är idag. Världen är inte så förutsägbar och går inte att kontrollera så i detalj att tillfälligheter inte påverkar.

Innehåll

Vad är egentligen en tillfällighet och hur kan det hjälpa dig?

Bara stå och vänta på tillfälligheter kan man ju inte göra. 

Som tur är finns det sätt att uppmuntra slumpen och dra tillfälligheterna till dig. 

För att förstå det här och verkligen börja jobba med slumpen behöver vi först sätta oss in lite mer i vad tillfälligheter egentligen är. Förstår du vad tillfälligheter är så har du redan en mycket bättre chans att fånga dem. 

Tänk på det här för ett ögonblick: 

  • Ett närmast oändligt antal händelser sker varje ögonblick. 
  • Antalet händelser som inte sker, men som hade kunnat ske, är ännu större. 

Men vi uppfattar inte alla händelser som tillfälligheter. Det krävs något mer. 

För att det ska vara en tillfällighet behöver två kriterier vara uppfyllda: 

  • Händelsen behöver ha någon form av koppling till dig. Något som sker på andra sidan jorden kanske i någon bemärkelse är en tillfällighet, men inte i den mening vi har när vi tänker att jobblivet styrs av tillfälligheter. Du påverkas naturligtvis av händelser långt utanför din kontroll och av händelser som du inte alls känner till. Enligt den så kallade fjärilseffekten kan en fjärils vingslag på ena sidan jorden vara upphovet till en storm på andra sidan. Världen är så mycket mer sammanbunden än man kan tro. Men om vi för en stund bortser från det och gör det mer greppbart så kan vi anta att antalet händelser som har en koppling till dig ändå är lite mer begränsat. Begränsat, men ändå fortfarande enormt stort. 
  • Du behöver lägga märke till händelsen för att den ska vara en tillfällighet. Varje person du går förbi på gatan, varje YouTube-klipp du tittar på, varje gång du pratar med någon eller upplever något så är det en händelse som kopplar till dig. Men det är inte vad vi vanligen kallar en tillfällighet. Varje gång du ser ett klipp på Youtube säger du inte “åh, vilken tillfällighet”. Men om du uppmärksammar något speciellt i klippet, eller om det får dig att tänka på något eller påminner dig om något, då kan vi börja prata om en tillfällighet. Om du ser ett klipp om något och inser att det var precis det du pratade om med en vän igår, så kan du säkert se det som en tillfällighet. 

Sorry för min långa utläggning här, nu kommer vi till poängen. 

Det är först i det ögonblick du fångar upp en händelse i din närhet, som den blir till en tillfällighet. De allra flesta av alla händelser runt omkring oss går oss obemärkta förbi – vi lägger aldrig märke till dem. Vi kan inte vara uppmärksamma på allt, så det är inget konstigt med det. Men det här är en första viktig ledtråd till vad det handlar om att ta vara på tillfälligheter. Börja med att vara mer uppmärksam på världen runtomkring dig. 

Se det så här: Tillfälligheter är mötet mellan något inom dig – som en känsla, tanke eller vilja du har – och något som händer i din nära omgivning. Det är när de två korsar varandra som en “tillfällighet” uppstår. De två har inget orsakssamband med varandra, men de sammanfaller och får därför en betydelse. 

Du har massa tankar och upplevelser och känslor inom dig. Och runt dig händer massa saker. När de där sakerna runt dig stämmer överens med nåt du tänker, känner, upplevt tidigare – så kan vi tala om en tillfällighet. 

Det här betyder att du i grund och botten kan öka din exponering för tillfälligheter genom att: 

  • Var uppmärksam på vad som finns och vad som sker omkring dig. Var nyfiken. 
  • Bredda dina upplevelser. Träffa nya människor, besök nya platser, utsätt dig för nya situationer. Se nya typer av klipp på YouTube, gå nya vägar till jobbet på morgonen. 
  • Gör mer av det du har inom dig. Reflektera över det du upplever, ta vara på dina tankar, känn efter, tänker efter. Reflektera över det du är med om. 

Vad du kan vara säker på är att en tillfällighet inte uppstår av att du gör exakt samma sak hela tiden. Tänk dig att du skulle se samma YouTube-klipp varje dag. Väldigt svårt att tänka sig att du plötsligt skulle se det som en tillfällighet: “nämen oj, vilken tillfällighet att de snackade om det här i det klippet”. 

Tillfälligheter är just tillfälliga. Du kan inte förutse när och var de inträffar, men du kan räkna med att de gör det. Att skapa bättre förutsättningar för tillfälligheter handlar till stor del om att vara nyfiken och öppen för det oväntade.

Baader-Meinhof-fenomenet

Din hjärna försöker hela tiden hitta mönster. Den känner igen det som du just nu prioriterar och fokuserar på. Det är därför många upplever att alla runt omkring dem plötsligt kör samma bilmärke när de just köpt ny bil, fast det förstås varit så hela tiden. De lade bara inte märke till det tidigare. 

Samma sak upplever många när de väntar barn, plötsligt verkar det som att alla i deras omgivning är gravida. Inte för att folk inte var gravida tidigare, utan för att de inte lade märke till det. När vi har något som vi är mitt uppe i har vi alltid en tendens att se mer av det. 

En term för det här är Baader-Meinhof-fenomenet. Benämningen uppstod i en sektion på tidningen St. Paul Pioneer Press webbplats, där läsare får publicera egna texter. I en av texterna beskrev en läsare hur han eller hon första gången hörde talas om terroristgruppen Baader-Meinhof-ligan, som verkade i Västtyskland på 1970-talet. Efter att ha läst första gången om ligan började läsaren se dem nämnas gång på gång i olika sammanhang. Naturligtvis hade inte media börjat skriva mer om den gamla 70-tals-ligan än innan, men det var inte förrän nu som läsaren hade börjat lägga märke till dem. 

Fler läsare skickade in egna liknande berättelser om saker de hört talas om och börjat se gång på gång omkring sig och fenomenet blev därefter känt som Baader-Meinhof-fenomenet. 

Från ett psykologiskt perspektiv handlar det om flera olika processer, däribland selektiv perception och konfirmeringsbias. 

Selektiv perception är vår tendens att omedvetet lägga märke till vissa saker och inte till andra beroende på vad vi redan känner till. Hjärnan filtrerar hela tiden i den enorma mängden upplevelser och bara en liten bråkdel når fram till vårt medvetna jag. Det som når fram är normalt det som passar in i tidigare erfarenheter och tankar. 

En liknande process är konfirmeringsbias, vår tendens att försöka bekräfta våra befintliga uppfattningar. Om vi fått en idé om något, så försöker vi automatiskt att bekräfta den och försvara den. 

Vad innebär det här i praktiken? Hjärnan kan inte fokusera på allt – den kommer att fokusera på det som redan är känt och dessutom prioritera det som är nyast. Det innebär att om du vill uppmärksamma en viss typ av händelser (alltså skapa tillfälligheter på det området) så behöver du medvetet lägga ditt fokus där. 

  • Skriv upp saker för dig själv och läs igenom vad du skrivit så ofta som möjligt. Säg att du kommit fram till att du vill jobba i en mindre organisation men känner att du inte har några kontakter att dra i och helt enkelt inte vet var du ska börja. Hur trivialt det än låter: Börja med att skriva ner vad det är du vill. Återkom då och då till det du skrivit. Skriv ner de små organisationer du redan kollat in. Gör lite anteckningar om dem. Steg för steg kommer du att “träna dig” att uppmärksamma alla de små organisationer som finns omkring dig (och som funnits där hela tiden, även om du inte sett dem). 
  • Och det funkar inte bara med att skriva. Berätta går också bra. Berättar du till exempel för dina vänner inför nyår att du i år verkligen ska leta efter jobb som ger mer flexibilitet, så ökar du din chans att börja se just sådana jobb runt omkring dig. Du behöver inte gå omkring och tänka på det hela tiden, det kommer hjärnan sköta åt dig. Men du behöver hjälpa den på traven genom att hålla ditt mål aktuellt och levande. Fortsätt prata om det, berätta för dina vänner hur det går.

Så maxar du tillfälligheterna i ditt liv

Här är några verktyg och tankesätt du kan använda för att för att hjälpa slumpen på vägen. 

Styr dina cirklar av inflytande

Träffar du samma personer hela tiden, går på samma event gång på gång och fokuserar på samma ämnen år efter år så skapar du dåliga förutsättningar för tillfälligheter. Bryt mönster och rutiner. Träffa nya människor, besök nya platser. För att vara lite krass: Slumpen kan lika gärna inträffa på en blöt Finlandsfärja som på en nätverksträff med “rätt personer”. Prova att ta en annan väg imorgon när du går till jobbet eller när du går till gymmet. Du kanske inte ser poängen med det och betydelsen av en sådan aktivitet ska förstås inte överdrivas. Men jag tror att du förstår tankesättet. Sjätte gången du går en ny väg kanske du plötsligt träffar på någonting du inte kände till men som exakt stämmer överens med det du sökte. 

För att förstå hur du kan utsätta dig för ett större mått av slump kan du fundera över vilka personer och miljöer som påverkar dig idag. Se det som cirklar av inflytande, från dina närmaste och ut till de personer du inte ens vet skulle kunna påverka dig. I mitten har du en cirkel med din familj: partner, barn, föräldrar. Det är de som påverkar dig mest. Utanför den har du en cirkel med vänner, med en eller ett par chefer, med dina närmsta kollegor. De påverkar dig mycket, men kanske inte lika mycket som den innersta cirkeln. Utanför den, gör du en cirkel med personer du träffar mer sällan. Och slutligen en cirkel med personer som du inte träffar eller kommunicerar med, men som ändå påverkar dig: influerare, politiker, personer i din omgivning.

Fundera över hur det ser ut just nu. Vilka personer finns i den innersta cirkeln? Vilka finns i cirklarna utanför? Jämför gärna med tidigare faser i livet, till exempel ett tillfälle då du gjorde en större förändring, bytte inriktning eller tvärtom aktivt valde att stanna kvar. Vilka personer hade mest påverkan på dig? Du kan göra samma övning för platser och miljöer. Var befinner du dig som oftast? 

Vill du hjälpa slumpen att inträffa så är det utanför de här cirklarna du ska leta. Bestäm dig för att träffa minst en person i veckan, som idag inte finns med i någon av dina cirklar. Bestäm dig för att besöka platser och miljöer du idag inte besöker. Låt dig påverkas av det som ligger utanför dina invanda cirklar av påverkan. 

Om du träffar samma person 100 gånger är sannolikheten för en tillfällighet mycket låg. Träffar du 100 olika människor så är sannolikheten hög för att någon av dem leder vidare till rätt tillfällighet. 

Du kan förstås göra den här övningen med allt möjligt: Vad brukar du läsa, vilken musik lyssnar du på, vad brukar du äta … 

Gå utanför ditt eget område

Utforska idéer och koncept som ligger utanför “ditt” område. Intressera dig för sådant som du inte ser en direkt tillämpning av. När vi är mitt uppe i livet och yrkeslivet är det lätt att skjuta bort sådant som inte direkt passar in i den världen: “Det där får jag ta en annan gång, jag ser inte hur jag kan använda det här”. Det är naturligt och viktigt att fokusera på det vi har framför oss. Men vi behöver också vara öppna för andra vinklar, andra passningar. Den där artikeln som kollegorna pratade om och som du bara inte alls förstod relevansen med – den kanske hade något att säga ändå? 

Lyft blicken

Bokstavligen. Se vad som faktiskt finns omkring dig. Runt omkring oss finns mängder av saker som vi kan intressera oss för om vi bara tittar. När du går i stan, lyft blicken mot fasaderna och se på skyltarna. Vad är det för bolag du ser? Vad gör de? När du surfar runt och ser ett klipp om någon som gjort eller sagt något intressant, ta det ett steg till och kolla var personen jobbar och hur den branschen ser ut. Och när du väl är inne på den branschen, fundera på hur den kan se ut i framtiden och vilka kompetenser som kan krävas för att nå dit. 

Skapa ett större fotavtryck

Tillfälligheter uppstår i mötet med omvärlden. De uppstår inte när du sitter för dig själv på din kammare och bara väldigt sällan när du hänger med samma personer som du alltid gör. Var synligare med det du gör, berätta om det, skriv om det. Använd sociala medier, nätverk och andra plattformar. Ju större kontaktyta, desto större exponering mot slumpen. 

Se möjligheter och inte bara sannolikheter

För att hantera världen förenklar vi hela tiden. Det är ett naturligt beteende, en överlevnadsteknik. Var är det mest sannolikt att jag hittar mitt nästa jobb? Var passar mina kunskaper bäst? Vad gör de flesta som har samma bakgrund som jag? Medan den här typen av frågor är viktiga att ställa, är det också viktigt att komma ihåg att ställa sig frågor som dessa: Vilka möjligheter skulle kunna finnas där? Vad gör de som inte gör det de flesta gör? När du fokuserar på vad som är mest sannolikt missar du allt det som är mer osannolikt. Men summan av allt osannolikt är ofta betydligt större än vad du kanske tror. Ofta till och med större än det som är sannolikt. 

Andreas tärningar

En praktikant jag hade, Andreas, tog verkligen tillfälligheter på allvar. Han hade med sig två tärningar i fickan och tog ibland fram dem för att låta dem bestämma. Vid lunch kunde han till exempel slå med ena tärningen och låta jämna tal betyda Gå till höger och udda tal betyda Gå till vänster. På nästa slag med tärningen kunde antal tärningsögon få avgöra hur många kvarter framåt han skulle gå. 

Andreas hävdar, och jag håller helt med, att i många lägen är tärningarna minst lika bra beslutsstöd som något annat. När vi försöker tänka ut beslut utgår vi för det mesta från vad vi känner till. Men när vi låter slumpen styra kan de helt nya, oväntade lösningarna dyka upp. 

Andreas tärningar, som jag kallar den här metoden, behöver inte handla om att bokstavligen använda tärningar. Synsättet är viktigare än exakt hur det går till. Men tärningarna har en fördel, har du dem i fickan så påminner de dig om att bryta rutinen och ibland låta slumpen avgöra. 

Tärningarna framtvingar också ett moment av slump, som vi annars har svårt att framkalla själva. Det är svårt att låta hjärnan välja baserat på slump för tankar och känslor blandas och är svåra att bortse från. Däremot är det förstås viktigt att tänka på att de alternativ tärningen visar, i sin tur kommer från dig. “Om jag får udda nummer så blir det alternativ A, om jag får jämnt nummer så blir det alternativ B”, innebär förstås att du redan bestämt att det inte finns något alternativ C. Där tar tärningarnas slumpvisa svar slut. Du kan prova med det här: Om jag får 1 eller 2 så blir det alternativ A, om det blir 3 eller 4 så blir det alternativ B och om det blir 5 eller 6 så måste jag hitta ett nytt alternativ som jag inte tänkt på.

Blicka inåt

Tillfälligheter uppstår när en känsla, tanke eller vilja du har, möter något som händer i din omgivning. Att utsätta dig för nya situationer är därför bara den ena hälften av att öka din exponering för tillfälligheter. Den andra hälften är inom dig, i vilka känslor du har och hur du reflekterar och tänker. Kort sagt: Ju mer du tar dig tid att känna efter, ju mer du reflekterar över saker och utvecklar dina tankar, ju mer du tar vara på dina erfarenheter och upplevelser desto fler tillfälligheter kommer att uppstå. 

Om du har ett rikare inre liv, kommer du också att stå inför fler tillfälligheter. Du kommer att uppmärksamma saker som annars bara hade passerat obemärkt förbi. 

Det finns tekniker för att jobba med sitt inre liv, meditation till exempel. Men i grund och botten handlar det inte om mer än att ge sig själv tiden att fundera och reflektera ibland. Diskutera med vänner. Stanna upp vid saker och medvetet notera dem. Ta till sig kunskap, lära sig nya saker, vara nyfiken. 

Händelser och situationer väcker tankar, ta vara på dem. Tankar kan också, märkligt nog, “väcka” situationer och platser. 

Är det verkligen slump? 

Om du gör det jag skriver om i det här inlägget kanske man inte längre kan säga att det är en ren slump när något positivt inträffar. Du har ju ändå aktivt försökt att uppmuntra det. 

Av 100 tillfälligheter kanske det blir ett lyckligt sammanträffande. Även om du kan se en statistik i det så kvarstår det faktum att du inte kunde förutse när eller var det skulle ske. Det är det jag menar med en tillfällighet. 

Kom ihåg: Det händer inte direkt. Tillfälligheter är något du behöver jobba med kontinuerligt. Du behöver skapa bättre förutsättningar för dem och du behöver träna på att fånga dem när de uppstår. Arbetar du upp rätt förutsättningar kommer turen att ta fart. 

Tillfälligheter uppstår när vi minst anar det. vilket lustigt nog innebär att för att du ska få fler av dem kan du inte försöka för hårt. Jag upplever att tillfälligheter händer oftare när jag inte “gör” något, utan snarare när jag är uppslukad av något, när jag vilar, när jag kopplar bort eller inte alls tänker på vad jag gör. Med risk för att bli flummig: Gör allt jag skriver om i det här inlägget. Och samtidigt: Släpp taget och låt det hända.

“An unlikely event is likely to happen because there are so many unlikely events that could happen.”

Per Bak

“If opportunity doesn’t knock, build a door” 

Milton Berle

”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”

Ingemar Stenmark

[optin-monster-shortcode id=”ahucuamraluhlvd55fpt”]