ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv, och hur du utvecklas i ditt jobbliv. Erik Fors-Andrée heter jag, jag driver ett bolag som heter Go Monday. Vi hjälper människor vidare i jobblivet. I dag så ska jag prata med Andreas, som sitter här, om ämnet: ”Passar du som digital nomad?” Vad tänker du om det, Andreas?
ANDREAS: Jag tänker att det är lite med det här uttrycket digital nomad, alltså jag tänker på pokerproffs och daytraders.
ERIK: Välkommen till Jobbet & Livet, podden där vi pratar om jobbliv, och hur du utvecklas i ditt jobbliv. Erik Fors-Andrée heter jag, jag driver ett bolag som heter Go Monday. Vi hjälper människor vidare i jobblivet. I dag så ska jag prata med Andreas, som sitter här, om ämnet: ”Passar du som digital nomad?” Vad tänker du om det, Andreas?
ANDREAS: Jag tänker att det är lite med det här uttrycket digital nomad, alltså jag tänker på pokerproffs och daytraders.
ERIK: Hur då?
ANDREAS: Jo, men man kan få uppfattningen om att det är väldigt många som är digitala nomader och lever gott. Jag tror att gruppen är ganska liten, och att många av dem inte lever så gott som de kanske vill ge sken av, kanske hankar sig fram.
ERIK: Drömmen om den digitala nomaden som på något sätt kan resa i sitt jobb, vara oberoende av plats, ofta ganska oberoende även av tid eller scheman, och kunna styra sitt eget jobbliv i väldigt hög grad själv. Det är en dröm som jag tror många i någon mån har, och det är en dröm om en livsstil på något sätt. Med den livsstilen kommer också att ha det någorlunda okej i alla fall rent ekonomiskt, att kanske i alla fall periodvis jobba i länder som har lägre levnadskostnader, där man kan få ut mer av sin kanske fortfarande svenska lön, till exempel. Men sen så i praktiken så tror jag att det för väldigt många, så går det i alla fall inte hela vägen dit, utan man kanske ägnar några månader varje år åt att jobba någon annanstans. Eller man har flera som jag har, jag har fyra, fem retreats varje år, där jag faktiskt jobbar någon helt annanstans i andra länder eller andra städer.
ANDREAS: Och för vissa är det naturligtvis svårt. Du som lyssnar på det här jobbar inom offentlig sektor, till exempel inom vården, det går förmodligen inte då.
ERIK: Nej, men det finns ett antal såna här yrken där det i alla fall än så länge inte fungerar.
ANDREAS: Men om man tänker att man uppfyller så att säga grundkriterierna för att kunna vara digital nomad. Vilka är det då som passar för det här, skulle du säga?
ERIK: Ja, och då får jag väl bara kommentera, att när jag tänker på det, så tänker jag dels utifrån en del av de samtal vi har i Go Monday, med människor som står inför att göra den typen av förändring, och vill bli en digital nomad. Men också utifrån oss själva, för vi har i sju års tid själva jobbat på precis det sättet. Det är fyra saker som jag har sett, för att se om man passar som digital nomad. Och det första, det är kanske självklart, men är du faktiskt digital? Alltså, en digital nomad bygger mycket på att du använder nya verktyg, du är extremt bekväm med att använda dator och internet. Du hittar sätt att lösa grejer i en digital värld. Det tror jag är otroligt viktigt, för att få det att fungera på sikt. Du kan inte vara för ängslig för tekniken eller användningen av tekniken, eller lära dig nya verktyg, för att då kommer det att bli väldigt svårt och jobbigt tror jag. En annan punkt, det handlar om ansvar. Det är otroligt lockande och fint att styra sin egen tid, och bestämma själv var och hur man jobbar. Men med det kommer också en ganska ordentlig portion ansvar, där man faktiskt fortfarande måste leverera. Det är fortfarande ett jobb som ska göras. Du har en kund eller flera kunder, eller en arbetsgivare av något slag. Saker kommer att behöva bli gjorda. Du kommer att behöva ta tag i grejer, åtminstone i rimlig tid, även om du själv får styra.
ANDREAS: Precis, även om det är 35 grader varmt, och du har 200 meter till stranden, så måste du ändå jobba.
ERIK: Ja, men det är ett väldigt bra exempel. Jag såg ett avsnitt av Solsidan för inte så länge sen, där Anna är hemma och jobbar, varpå hennes sambo då säger: ”Ja, men kan inte du ta hand om disken i dag, du är ändå hemma?” Och jag tror att den, det är ganska intressant. Det blir lätt att du både själv: ”Ja, men nu är vi på stranden. Nu kan vi lika gärna surfa lite till. Det är bra vågar i dag.” Nej, det kan du inte, för att du har ett jobb att utföra. Och det är också ett tryck du får från andra runt omkring dig, att folk förstår inte att du faktiskt jobbar. Det är ett jobb du har nu. Du råkar sitta på stranden, ja, och det är trevligt, men det är fortfarande ett jobb du gör.
ANDREAS: Har man svårt för den där typen av att man måste planera och göra saker utan att någon säger åt en och håller på och stämmer av hela tiden, då kanske det inte lämpar sig för att vara digital nomad?
ERIK: Nej, det tror jag, precis. Sen den tredje grejen som jag tänker på, det handlar om det sociala. För det är också så här, det är lätt att uppskatta och gilla och drömma om den här friheten, och att kunna vara med vem man vill och sitta var man vill, men det som är viktigt att se, är att ett jobb är för det allra mesta också sociala kontakter, kollegor, människor som du träffar varje dag. I livet som digital nomad, så upplever inte alla förstås, men många upplever ändå efter ett tag att det blir väldigt ensamt. Du sitter på en annan ort, där du inte har dina vänner, där du inte har din familj. Där du kanske har träffat två, tre personer på det café eller coworking-ställe som du råkar sitta på, men du känner de inte särskilt väl och vissa dagar är de inte där. Och den där ensamheten har jag märkt på en del av de kollegor som vi har anställt på Go Monday, att den tär. Och till slut så söker man sig helt enkelt tillbaka till ett sammanhang där man har kollegor igen.
ANDREAS: Mm, och vad är det sista och fjärde?
ERIK: Det sista och fjärde, det handlar om en förmåga att tjäna pengar. Det här är inte någon räkmacka, för att du är en digital nomad. Det angränsar till det vi pratar om, ansvar. Du behöver hitta ett sätt att faktiskt tjäna pengar. Du måste kunna hitta uppdrag, du måste hitta något som är långsiktigt, eller du måste kanske redan ha en befintlig verksamheten som du styr om till något platsoberoende.
ANDREAS: Precis. Jag tänkte på det, det intressanta är, när jag tänker digital nomad. Då tänker jag ung person i början av sin karriär, men det kanske egentligen är då det är som svårast? Å ena sidan är sannolikheten högre för att man inte har familj, man har bara sig själv att sköta.
ERIK: Ja, på så sätt är det lättare.
ANDREAS: Ja, men om man är i början av sin karriär är det betydligt svårare än om man har startat någon verksamhet som har fått upp farten, där man redan har kunder, och man kanske har folk som hjälper en och så där.
ERIK: Det tror jag absolut. Det är lite hype i det här, precis som du nämnde med exemplet med alla pokerproffs, som vi hade för några år en period. Men det är väldigt häftigt och inne, helt enkelt, att vara digital nomad. Och jag tror att det är ganska många som är rätt unga som ser framför sig att de ska vara digitala nomader, men egentligen så är de på ett sabbatsår. Nu är jag lite hård här, men det är väl jättebra. Åk jorden runt, och passa på, upplev, res, träffa människor, var i nya kulturer, gör allt det där. Men digital nomad i bemärkelsen att det är ett jobb, då vill det till lite mer. Du ska också kunna försörja dig någorlunda bra.
ANDREAS: Om du hade varit 15 år yngre, inte gift, inte haft en son. Hade du varit digital nomad då?
ERIK: Jag tror att jag i någon mån identifierar mig som digital nomad, även om jag inte …