Passar du som digital nomad?

Bara för att du har ett jobb och en livssituation som möjliggör ett kringflackande liv är det inte säkert att det passar dig. Erik har fyra frågor du först bör ställa dig innan du blir digital nomad.

Höjdpunkter

  • Att vara digital nomad är hett, men inte något som passar alla. Här är fyra bra frågor för att se om det är något som passar en själv. Den första är, är du faktiskt digital? En digital nomad bygger mycket på att du använder nya verktyg, du är extremt bekväm med att använda dator och internet och ta dig an ny teknik. 
  • Två, klarar du av att ta ansvar? Det är otroligt lockande och fint att styra sin egen tid, och bestämma själv var och hur man jobbar, men med det kommer också en ganska ordentlig portion ansvar där man faktiskt fortfarande måste leverera.
  • Tre, passar den sociala tillvaron nomadlivet innebär just dig? Det är lätt att uppskatta och gilla och drömma om den här friheten och att kunna vara med vem man vill och sitta var man vill. I praktiken kommer du dock sannolikt inte ha så många kollegor du träffar fysiskt, eller de personer du träffar medan du jobbar på en co-working plats eller ett café kommer du inte alltid hinna lära känna innan du eller denne drar vidare. Passar det dig?  
  • Den sista frågan handlar om förmåga att tjäna pengar. Det här är inte någon räkmacka, för att du är en digital nomad. Det angränsar till det vi pratar om, ansvar. Du behöver hitta ett sätt att faktiskt tjäna pengar. Du måste kunna hitta uppdrag, du måste hitta något som är långsiktigt eller du måste kanske redan ha en befintlig verksamheten som du styr om till något platsoberoende.


Drömmen om den digitala nomaden som på något sätt kan resa i sitt jobb, vara oberoende av plats och kunna styra sitt eget jobbliv i väldigt hög grad själv, det är en dröm som jag tror många i någon mån har. Det är en dröm om en livsstil på något sätt.

Att vara en digital nomad innebär ett tryck du får från andra runt omkring dig, att folk förstår inte att du faktiskt jobbar. Det är ett jobb du har nu. Du råkar sitta på stranden, ja, och det är trevligt, men det är fortfarande ett jobb du gör.

Jag tror att det är ganska många som är rätt unga som ser framför sig att de ska vara digitala nomader, men egentligen så är de på ett sabbatsår. Nu är jag lite hård här, men det är väl jättebra. Åk jorden runt, och passa på, upplev, res, träffa människor, var i nya kulturer, gör allt det där. Men digital nomad i bemärkelsen att det är ett jobb, då vill det till lite mer. Du ska också kunna försörja dig någorlunda bra.