Jag har nästan helt slutat läsa CVn för att välja kandidater till anställningsintervjuer. Jag kastar ett öga på det, inte mer. Om jag läser CV så är det för att få fram bra frågor till intervjun, men meriterna i sig fokuserar jag väldigt lite på.

Det jag vill se hos någon som söker jobb är i princip bara två saker. Om du följer dessa tips så kommer du att få jobbet du vill ha, även utan kontakter.

Uppdatering juni 2013: Nu kan du sluta chansa. Få en professionell bedömning av din jobbansökan, så vet du exakt hur du ligger till och vad du behöver förbättra. Jag har tagit vidare tipsen från bland annat det här inlägget och grundat Cruited.

Tips 1: Visa att du valt oss av en anledning

Jag kommer inte att anställa någon för att hon har många akademiska poäng och fina meriter från andra jobb. Jag kommer däremot ha väldigt svårt att tacka nej till någon som visar att hon valt ut just oss som arbetsgivare och som kan förklara varför. Inte bara utifrån sig själv utan med utgångspunkt från oss.

Därför bör du prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos som om dig själv. Jag vill veta att du har en anledning att söka dig till just oss! Om jag redan i det personliga brevet märker att du förstår hur vi skiljer oss från våra konkurrenter – och att det är därför du valt just oss – så kommer jag att vilja träffa dig.

Tips 2: Visa att du har passion och drivkraft

Jag kommer att anställa den som tydligast visar att hon VILL ha jobbet. Det här är nästan omöjligt att fejka, så var ärlig med vad du vill och hur du tänker. Du kanske ser jobbet du söker bara som ett steg på karriärstegen och inte som något du kommer att ägna tio år åt – säg det i så fall! Förklara var du är på väg och visa mig att du själv tror på det.

Följer du dessa tips så får du jobbet

Jag fick en ansökan till en tjänst som jurist, från en tjej som inte är utbildad jurist. Inte nog med att hon inte är utbildad jurist, hon var inte ens intresserad av en tjänst som jurist. Ändå sökte hon i vår rekrytering av jurister.

Hennes utbildning kände jag inte till förrän jag träffade henne på intervju (eftersom jag inte läste CVn). Men det personliga brevet på en halv sida räckte för att hon skulle hamna bland de som fick komma på intervju.

Hon ville ha en tjänst som vi inte har. Hon ville jobba med något som vi inte jobbar med. Men det var tydligt att hon ändå valt ut oss som arbetsgivare. Och det var väldigt tydligt vad hon ville: “Jag vet att det här inte finns, men jag är övertygad om att hela branschen kommer att ha det om några år. Ni är ett företag som som vill vara föregångare och ni tänker inte som alla andra. Jag vet att jag kommer att jobba med det här så småningom och jag vet att jag skulle kunna göra det hos er.”

Hon fick jobbet hon ville ha (det vill säga inte som jurist).

Vanliga missar vid jobbsökande

Jag får ibland mejl från folk som vill ha tips och råd eller som vill att jag ska titta på deras cv eller personliga brev. Det är kul att se vilken variation som finns och väldigt kul att veta att vissa faktiskt får jobb! Det är några missar som jag tycker återkommer ofta. Här är en samling av de vanligaste.

Du har för lite fokus och säger för mycket

I många fall känns det som att man försökt vara bra på det mesta och svara upp till varenda egenskap som arbetsgivare brukar efterfråga. Det finns ingen som är bäst på allt! Det blir både orealistiskt och naivt att beskriva sig som en strukturerad, kreativ, ödmjuk, självsäker, analytisk team player som gillar att jobba självständigt med många bollar i luften. När jag läser brev som innehåller alltför många egenskaper tappar jag intresset totalt. Jag får ingen klar bild av vad som är dina främsta egenskaper, eftersom du framhåller så många saker.

Tips: Läs igenom texten och ringa in de tre viktigaste orden med penna. Fundera på om du verkligen står för de tre orden. Och omarbeta sedan texten så att dessa tre hela tiden står i fokus. Skippa resten.

Det märks att du använt samma brev eller cv till flera jobb.

Många gånger, även i välskrivna ansökningar, märks det att brevet är återanvänt. Det kan vara konkreta missar som att använda fel företagsnamn, men det kan också vara sånt som att du söker för brett: “jag är intresserad av deltidsjobb, heltidsjobb eller visstidsanställning”. Det märks väldigt snabbt när ett brev bara är återanvänt från en tidigare ansökan utan anpassning till just den här tjänsten och just det här företaget.

Du skriver för passivt

De flesta arbetsgivare (eller i alla fall jag) vill att det ska kännas att det är du som sitter i förarsätet och kör, inte som att du sitter i baksätet och “följer med”. När du beskriver din bakgrund, var försiktig med formuleringar som “detta har lett mig till” eller “tack vare det”. Såna formuleringar får mig att känna att du inte själv valt detta utan att det “bara blivit så”. Skriv mer aktivt, till exempel: “Jag valde att…”

Tänk också på att låta dina meningar vara i aktiv form. Skriv inte: “Mitt jobb på McDonald’s har inneburit mycket ansvar”. Skriv istället: “Jag tog ett stort ansvar på McDonald’s”.

Du har för splittrad cv och brev

När man haft många korta anställningar eller utbildningar är det vanligt att cv:n innehåller en mängd punkter. Framför allt är det vanligt för den som är ung och inte har så mycket erfarenhet. Ett tips kan vara att prova skriva om sin cv som en så kallad funktionell cv där du beskriver vissa saker tillsammans. Istället för att skriva en punkt för dina tre månader på McDonald’s, en för året du jobbade på BurgerKing och ytterligare för din praktik på Max Hamburgare, så skriver du alla tre i en och samma punkt, till exempel “Kundservice i restaurang”.

Läs även Stefan Lidéns Bra tips för dig som söker jobb

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.