Så får du jobb var du vill (utan kontakter)
– Sveriges mest lästa inlägg om jobbsök

Lästid: Cirka 10 minuter

Det här inlägget publicerades första gången 2012. Det är ett tag sedan. Men genom åren har det förblivit mitt mest lästa inlägg och det var också bakgrunden till det företag jag startade, Go Monday. Genom åren har jag fortsatt uppdatera inlägget. Senaste kompletteringen var 27 april 2019.


Jag har nästan helt slutat läsa CVn för att välja kandidater till anställningsintervjuer. Jag kastar ett öga på det, inte mer. Om jag läser CV så är det för att få fram bra frågor till intervjun, men meriterna i sig fokuserar jag väldigt lite på.

Det jag vill se hos någon som söker jobb är i princip bara två saker. Och när jag läst in mig på forskning och pratat med experter så har jag bekräftat att det här är mer än bara min uppfattning.

Om du följer dessa tips så kommer du att få jobbet du vill ha, även utan kontakter.

Det är inte kul att lyssna på nån som bara pratar om sig själv

Tips 1: Visa att du valt oss av en anledning

Jag kommer inte att anställa någon för att hon har många akademiska poäng och fina meriter från andra jobb. Jag kommer däremot ha väldigt svårt att tacka nej till någon som visar att hon valt ut just oss som arbetsgivare och som kan förklara varför. Inte bara utifrån sig själv utan med utgångspunkt från oss.

Därför bör du prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos som om dig själv. Jag vill veta att du har en anledning att söka dig till just oss! Om jag redan i det personliga brevet märker att du förstår hur vi skiljer oss från våra konkurrenter – och att det är därför du valt just oss – så kommer jag att vilja träffa dig.

Det handlar inte om smicker, som en del av alla de som kommenterat har skrivit. Att fokusera på arbetsgivaren handlar om att vara relevant. Om du skriver en ansökan som lika gärna skulle kunna skickas till vilken organisation som helst – så kommer du också själv att uppfattas så, som vilken kandidat som helst. Men i det ögonblick du på ett trovärdigt sätt visar varför du skriver till just dem, så är du relevant.

Alla vet vi hur det är att bli uppringd av en telefonsäljare som pratar på om något som är helt ointressant. Den säljaren har inte gjort sitt grundjobb. Det är relevansen som saknas. De vet förmodligen inte varför de ringer just dig, och det märker du direkt. “Kall” försäljning, som det kallas, är kall just för att den personliga relevansen saknas. I det ögonblick jag förstår varför du ringer just mig, varför det du säger är relevant för just mig, så kommer jag uppfatta samtalet helt annorlunda. Och det är samma sak i all kommunikation, inklusive jobbsök.

Tänk inte “jag” – tänk “vi”

Tvärtemot vad många tror, så handlar en jobbansökan inte i första hand om att beskriva sig själv. I det personliga brevet (och i CV!) ska du beskriva hur du matchar med företaget du söker jobb hos. Och då kan du förstås inte bara prata om dig själv. Tänk dig att du ska beskriva hur två saker passar ihop, då måste du beskriva båda sakerna, eller hur? Du kan inte be någon köpa ett soffbord som passar till din soffa, utan att förklara hur din soffa ser ut. Och du kan inte förklara varför du hör så bra ihop med din partner, utan att prata om er båda. Det är precis samma sak när du söker jobb.

Den klassiska frågan att besvara i en jobbansökan är “varför jag?” Men det handlar inte om att bara beskriva sig själv, utan om att beskriva sig själv i förhållande till arbetsgivaren. Så tänk istället “varför vi”?

Matchning är både ditt och arbetsgivarens ansvar

Det är inte upp till den ena parten att göra matchningen vid en anställning. Den gör ni båda två. Det är ett ge och ta: Jag förstår dig, du förstår mig. Jag lär mig om dig, du lär dig om mig. Du tycker så här, jag tycker så här. Och om de här sakerna tycker vi samma – men inte om de där. En del som söker jobb har uppfattningen att man bara beskriver sig själv och väntar på att någon annan ska ta ansvar för matchningen. Men matchningen är lika mycket ditt ansvar som arbetsgivarens.

Beskriv inte bara dig själv när du söker jobb. Fokusera på vad du har gemensamt med företaget. Tänk “vi” – inte “jag”.

Så beskriver du varför du vill ha just det jobbet

Det finns inga standardformuleringar eller one-size-fits-all-svar på det. Varför just du valt att söka dig till just det här företaget är unikt. Och det är också därför det är så starkt. Här är i alla fall några tips på hur du kan tänka för att komma på vad du ska skriva:

 • När hörde du för första gången talas om det här företaget? Vad var det som fick dig att lägga det på minnet?
 • Har du använt företagets produkter? Vad är det du gillar med produkterna?
 • Har du hört något om företaget från andra? Kanske från vänner som jobbar där?
 • Har du medvetet letat efter intressanta arbetsgivare och hittat just det här företaget? Vilka kriterier utgick du ifrån när du letade? Vad var det som fick dig att fastna för just dem?
 • Har du vid något tillfälle pratat med dina vänner om det här företaget? Vad handlade den diskussionen om?
 • Vilka värderingar står det här företaget för?

Här är tre exempel på några underbara formuleringar jag har stött på nyligen. Formuleringar som tydligt utgår från ett vi-tänkande och beskriver matchningen

 1. När jag kommer till mitt jobb om ett eller fem år så möts jag av nöjda gäster som tänker och känner att Företaget AB är företaget som levererar oöverträffad kundservice.
 2. Ni som jobbar på Företaget AB har ju olika kompetenser och är med i olika delar av den här omfattande processen. Det är viktigt att alla drar åt samma håll för att slutresultatet ska bli bra och det är också helhetsperspektivet som jag är mycket intresserad av och bra på.
 3. Såvitt jag kan se är stora delar av verksamheten outsourcad. På sikt kan det nog vara bra att vi tar hem redovisningen, för att kunna få snabba besked. Löneadministration däremot kan alltid vara utlokaliserat.

Tips 2: Visa att du har passion och drivkraft

Jag kommer att anställa den som tydligast visar att hon VILL ha jobbet. Det här är nästan omöjligt att fejka, så var ärlig med vad du vill och hur du tänker. Du kanske ser jobbet du söker bara som ett steg på karriärstegen och inte som något du kommer att ägna tio år åt – säg det i så fall! Förklara var du är på väg och visa mig att du själv tror på det.

Det är inte så många som tänker på, men kompetens är egentligen ALLT det som gör att du kan göra ett bra jobb. Det är alltså kunskap, färdighet, personliga styrkor och mycket annat. Det är också motivation och vilja. För rent krasst: Du kan inte göra jobbet om du inte vill göra jobbet. Det kommer aldrig bli bra. Och som arbetsgivare är den där viljan, eller intresset, ofta det allra svåraste att hitta.

Påvisa potential

Forskning visar att vi människor tenderar att dras till möjligheter och potential. Det är alltså inte för allt fantastiskt du gjort tidigare som du kommer att få ett jobb. Utan för alla nya fantastiska saker du kommer göra. Även om vad vi har gjort är en del i att visa vad vi klarar av, så behöver vi tydligt även kommunicera framtid och potential.

Och här gör många misstag. Det är till exempel vanligt att man skriver att man vill ”få nytta av utbildningen” eller ”få användning av tidigare erfarenheter och egenskaper”. Nästan alltid när man skriver så gör man det för att man har sett att andra gör det, det är en klyscha. Men tänk efter, vad säger det din tilltänkta arbetsgivare? Du vill alltså ha jobb bara för att du råkat läsa en viss linje? Eftersom du har vissa egenskaper och erfarenheter är det väl lika bra att du använder dem, trots att du kanske vill syssla med någonting helt annat, eller? Det är tyvärr lite som att säga att du vill köra någons bil bara för att du har körkort – inte särskilt övertygande.

Istället för att (bara) skriva om vad du har gjort, vad du har lärt dig eller vilka erfarenheter du tar med dig, behöver du skriva om vad du vill nu, vad du vill åstadkomma, vad du vill lära dig, vart du är på väg. Visa vad det nya är, som du inte har uppnått tidigare. Visa att du har en riktning.

Vilken av de här två målformuleringarna tror du att din arbetsgivare helst vill se:

 1. “Jag har 10 års erfarenhet av redovisning och vill gärna få användning av de erfarenheterna hos er.” Eller så här: “Jag har nu pluggat redovisning och är redo att få användning för de kunskaperna hos er.”)
 2. “Bland det mest givande jag vet är att se hur redovisningen går ihop.” Eller “De närmaste åren vill jag jobba med redovisning och utveckla mina kunskaper för att på sikt kunna jobba med koncernredovisning och stora kassaflöden.”

De första exemplen signalerar stagnation, att man är nöjd och inte särskilt engagerad. De andra visar på målsättningar, potential och ambition.

Våga berätta vad du gillar

Riktning är alltså viktigt, men passion då? Jo, passion kan också vara en viktig del i en målsättning. Det behöver inte vara det, men det är det ofta och är dessutom en attraktiv del av en målsättning ur en arbetsgivares perspektiv. Tänk dig att vi lägger till följande mening till vårt andra alternativ här ovanför:

 • ”Jag har alltid älskat att hantera stora siffror, jag har lätt att hitta avvikelser vilket gör att jag tycker att det är väldigt roligt att arbeta med…”

Din målformulering är inte längre ”jag har rätt utbildning, ge mig ett jobb nu” utan mer ”jag har en riktning och passion för det här som gör att ni kommer att ha nytta av mig”.

Motstå frestelsen att skriva en standardformulering när du skriver ditt personliga brev, utan skriv istället en formulering som har riktning (och helst passion).

Följer du dessa tips så får du jobbet

Jag fick en ansökan till en tjänst som jurist, från en tjej som inte är utbildad jurist. Inte nog med att hon inte är utbildad jurist, hon var inte ens intresserad av en tjänst som jurist. Ändå sökte hon i vår rekrytering av jurister.

Hennes utbildning kände jag inte till förrän jag träffade henne på intervju (eftersom jag inte läste henne CV). Men det personliga brevet på en halv sida räckte för att hon skulle hamna bland de som fick komma på intervju.

Hon ville ha en tjänst som vi inte har. Hon ville jobba med något som vi inte jobbar med. Men det var tydligt att hon ändå valt ut oss som arbetsgivare. Och det var väldigt tydligt vad hon ville: “Jag vet att det här inte finns, men jag är övertygad om att hela branschen kommer att ha det om några år. Ni är ett företag som som vill vara föregångare och ni tänker inte som alla andra. Jag vet att jag kommer att jobba med det här så småningom och jag vet att jag skulle kunna göra det hos er.”

Alla känner igen känslan av att sitta och prata med någon som bara pratar om sig själv. Det kan vara en fest, ett jobbmöte eller kanske värst – en dejt. Det känns som att man inte har något gemensamt och man vill helst bara avsluta samtalet. Men det finns ett sammanhang där de allra flesta själva faller i fällan att bara prata om sig själva. När man söker jobb. Det mest återkommande misstaget vi ser i jobbansökningar är att man är alldeles för “jag”-fokuserad.

Att som arbetssökande ansöka om ett jobb, eller att som företag anställa, handlar egentligen om samma sak – Matchning! En anställning innebär att två parter ska passa ihop – en arbetsgivare och en anställd. När du söker jobb, ska du därför fokusera på det som är gemensamt mellan dig och företaget.

Vanliga missar vid jobbsökande

Jag får ofta frågor från folk som vill ha tips och råd eller som vill att jag ska titta på deras cv eller personliga brev. Det är kul att se vilken variation som finns och väldigt kul att veta att vissa faktiskt får jobb! Det är några missar som jag tycker återkommer ofta. Här är en samling av de vanligaste.

Du försöker vara allt på samma gång

I många fall känns det som att man försökt vara bra på det mesta och svara upp till varenda egenskap som arbetsgivare brukar efterfråga. Det finns ingen som är bäst på allt! Det blir både orealistiskt och naivt att beskriva sig som en strukturerad, kreativ, ödmjuk, självsäker, analytisk team player som gillar att jobba självständigt med många bollar i luften. När jag läser brev som innehåller alltför många egenskaper tappar jag intresset totalt. Jag får ingen klar bild av vad som är dina främsta egenskaper, eftersom du framhåller så många saker.

Tips: Läs igenom texten och ringa in de tre viktigaste orden med penna. Fundera på om du verkligen står för de tre orden. Och omarbeta sedan texten så att dessa tre hela tiden står i fokus. Skippa resten.

Du skriver för passivt

De flesta arbetsgivare (eller i alla fall jag) vill att det ska kännas att det är du som sitter i förarsätet och kör, inte som att du sitter i baksätet och “följer med”. När du beskriver din bakgrund, var försiktig med formuleringar som “detta har lett mig till” eller “tack vare det”. Såna formuleringar får mig att känna att du inte själv valt detta utan att det “bara blivit så”. Skriv mer aktivt, till exempel: “Jag valde att…”

Tips: Gör dina meningar mer aktiva. Skriv inte: “Mitt jobb på McDonald’s har inneburit mycket ansvar”. Skriv istället: “Jag tog ett stort ansvar på McDonald’s”.

Du har för splittrat cv och brev

När man haft många anställningar eller utbildningar är det vanligt att cv:t innehåller en mängd punkter. Det gäller både för den som är ung och varit korta perioder på många platser. Och för den som är äldre och hunnit samla på sig många erfarenheter och kurser. I båda fallen ger en splittrad och otydlig bild. Det blir svårt som rekryterare eller arbetsgivare att veta vad man ska fokusera på. Det ger en splittrad bild och det blir svårt att komma ihåg något överhuvudtaget.

Tips: Ta bort en del av det äldsta. Och prova skriva om ditt cv så flera erfarenheter kommer under en gemensam rubrik. Istället för att skriva en punkt för dina tre månader på McDonald’s, en för året du jobbade på BurgerKing och ytterligare för din praktik på Max Hamburgare, så skriver du alla tre i en och samma punkt, till exempel “Kundservice i restaurang”.

De som läste det här ⬆ gillade också de här ⬇

Öppet ledarskap <br/>- Så bygger du en transparent och öppen organisation

Öppet ledarskap
– Så bygger du en transparent och öppen organisation

Öppet ledarskap handlar om att använda transparens och delaktighet som grund i ledarskapet. Läs hela inlägget ...
Så får du jobb var du vill (utan kontakter) <br/>- Sveriges mest lästa inlägg om jobbsök

Så får du jobb var du vill (utan kontakter)
– Sveriges mest lästa inlägg om jobbsök

Det är i princip bara två saker som avgör om du kommer vidare eller inte i en rekryteringsprocess. Har du råd att fortsätta missa dem? Läs hela inlägget ...
De 4 dimensionerna <br/>- Vad som krävs för att nästa jobb ska vara bättre

De 4 dimensionerna
– Vad som krävs för att nästa jobb ska vara bättre

Vad är det som gör att ett jobb känns så mycket bättre än ett annat? Varför är det inte så nice som du hade tänkt med eget företag? Vad är det de har, de som gillar jobbet så där löjligt mycket? Läs hela inlägget ...
Trygghetsillusionen <br/>- Hur du lurar dig själv att du har ett säkert jobb

Trygghetsillusionen
– Hur du lurar dig själv att du har ett säkert jobb

Trygghetsillusionen är vår tendens att lura oss själva att tro att trygghet är att stanna kvar och att bevara det vi har, snarare än att utveckla det vidare till något annat. Hur lurar du dig själv? Läs hela inlägget ...

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Delta i diskussionen

339 kommentarer

 1. Bra skrivet Erik! Kul med tjejen som sökte “tjänsten” som inte fanns. Du får gärna berätta hur det går för henne sen. Håller med dig gällande hur viktigt det är med passionerade ansökningar. Många “slänger” bara iväg en ansökan och det är så tråkigt.

 2. Erik, efter detta utmärkta verklighetsreferat är det dags att ta tag ordentligt i livet! Som anställd, tyvärr med en arbetsskada och tacksam för att ändå ha en fast punkt i tillvaron, rullar livet på och ska så göra, men jag känner att detta inte är det jag är avsedd för. Jag är chaufför och servar sanitetstekniker med skjuts och städmateriel, vilket är fritt och bra i sig men föga utvecklande. Nu är jag inte jurist eller så och har ingen tanke på att söka jobb hos er, men, något grep tag inne i skallen som skulle ha frigjorts för länge sedan! Helt rätt resonerat och fler kommer nog till din slutsats; i människan bor det förunderliga krafter, där inte allt finns på pränt. God fortsättning!

  1. TACK för den kommentaren. Att något grep tag i dig som skulle frigjorts för länge sedan, är den bästa responsen jag kunde få. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra! Lycka till och återkom gärna och berätta! God fortsättning!

 3. Detta var en av de bästa blogg inläggen jag läst! Så himla rätt, så himla bra! Tänk om fler kunde jobba som du, då tror jag att fler personer att hade kunnat jobba på rätt ställe! Jag frågar mig dagligen vad ett CV egentligen säger!

  1. Tack, det var kul att höra! Ja, det är otroligt sorgligt hur många människor som jobbar på “fel” ställe och inte trivs med det de gör. I många fall tror jag man måste våga sluta för att komma vidare – ibland trots att man inte har något nytt jobb klart än ;)

 4. Om man inte vet var man vill jobba då? Eller om det viktiga inte är arbetsgivaren utan jobbets fysiska placering?

  1. Om man inte vet var man vill jobba: Gör en lista över vad du tycker om och en en lista över vad du kan. Och slutligen en lista över arbetsplatser där du kan uppnå mesta möjliga av vad du vill och kan (tex: sök efter det du vill och kan på nätet och kolla vilka som skriver om det, sök på jobbsajter och se vilka som nämner dina kan-ord och vill-ord i sina annonser, ring några av dem och säg att du inventerar dina möjligheter för jobb i framtiden och fråga vilka de ser som sina främsta konkurrenter etc etc.).

   Och om fysiska placeringen är viktig: Säg det. Men motivera det med mer än fysisk placering, finns det till exempel en anledning till att företaget valt den platsen? Visa isf att de valt rätt plats och att du tänker likadant.

 5. Viljan att göra något är kanske den viktigaste komponenter för att åstadkomma storheter. min erfarenhet är dock att när man söker de bästa inte bara kan fokusera på det, utan också att personen i fråga också kan omsätta sin vilja i handling, varför VAD personen åstadkommit i tidigare utmaningar också är viktigt. Glöm alla som säger att de varit en del av ett arbete, vad har just DU gjort?
  I övrigt 100% med dig :)

  1. Håller helt med dig om att förmågan att omsätta vilja i handling är helt avgörande. Men träder inte förmågan att omsätta ord i handling fram i mycket stor utsträckning genom de två kriterierna ovan? Alltså, kan man förmedla en passion och en genomgripande förståelse för en specifik arbetsgivare, utan att också kunna omsätta i handling?

 6. Det svåra är kanske att få rätt person att läsa ens spontana intresse-brev? Oftast skickar man en ansökan till en info adress vilket resulterar i att man kanske inte hamnar i “rätt knä”. Även där kanske man ska tänka till? Alltså maila sitt brev till en person, gärna i den position som ligger inom ens intresseområde. Jag tänkte testa att göra så här eftersom jag är ute och söker nu. Tack för spark i baken E

  1. Håller med, det kan vara svårt att hitta rätt person. Framför allt om det är ett stort företag. Men oftast går det ju att ta reda på vem som är lämpligast och dessutom ta reda på en hel del om den personen.

   Men jag har också varit med om i jättestora organisationer att nån kommer viftandes med en ansökan och visar för andra – så återigen, visar man äkta passion förståelse har det en tendens att hitta fram ;)

 7. Lysande. Vi arbetar med att ta fram människors professionella rykte och då kommer vi också att kunna sätta ord på dessa avgörande faktorer. Vi brukar prata om passion, ambition, förmågan att kunna inspirera och entreprenörstänk. För övrigt har jag inte skrivit ett CV i hela mitt liv!

  1. Tack för din kommentar. Entreprenörstänk, vad lägger du in i det? En egenskap som jag gillar – om man nu kan tala om generellt viktiga egenskaper – är pragmatisk. Det kanske motsvarar entreprenörskap?

   1. Ursäkta lite dröjesmål med svaret. I entreprenörstänkande lägger jag det egna ansvaret, modet att våga testa nya vägar och uthålligheten. Här lägger jag också nytänkande och ständigt lärande. Av någon märklig anledning hamnar detta på 16 resp 20 plats när det gäller värdeord på svenska arbetsplatser. Du är helt rätt ute med ditt tänk!!

 8. Jag förstår ditt tänk. Det är också säkert skruvat för den här bloggen. Menar du på fullaste allvar, att du skulle kunna ha en juristjour, med anställda som inte har juristutbildning och inte kan området, men som drivs av passion och drivkraft. DET är ett möjligt men väldigt teoretiskt scenario, men då har du en helt annan produkt du levererar?

  Du beskriver “edgen” av de rekryteringar som görs, de som ska tillföra företaget det där extra. Men som vi alla vet – i grunden har myndigheter, kommuner, företag en produkt eller tjänst, man levererar till sin målgrupp och det kan inte vara passion och drivkraft enkom? Jag ska operera dig, jag är inte läkare, men jag brinner för att skära i folk ;)

  Om du t.ex. säljer konsulttjänster till marknaden, vet vi att de kunderna i bästa fall efterfrågar resultat och nytta, men det vanligaste i t.ex. offentliga upphandlingar eller större ramavtal med stora företag, så efterfrågas CV:n, konsultprofiler och referensuppdrag – då räcker knappast rubriken “passion och drivkraft”?

  1. Nej, det räcker inte med passion och drivkraft. Men jag tycker att de saker du nämner faller väl in i min första punkt: Visa att du valt oss av en anledning. Det är här som individen och företaget “hittar varandra”. Det är ju till exempel här båda parter känner sig trygga i att de har samma bild av produkten/tjänsten och hur den levereras/paketeras/utförs.

   Min poäng är också att bland hundratals ansökningar om samma jobb, så finns det sällan någon som utmärker sig speciellt mycket i meriter. Det finns de som har lite färre meriter och de som har lite fler – och det finns de som har lite “tyngre” meriter och de som har lite mer “lättviktiga”. I slutänden blir det andra faktorer som avgör. Basen måste finnas där – till exempel att man är jurist för en juristtjänst – men bland 100 sökande jurister, vem väljer man?

 9. Mycket inspirerande blogginlägg! Jag önskar att alla arbetsgivare skulle tänka som du. Vill höra mer om hur det går i framtiden!

 10. Underbart formulerat och härligt exempel på vad som gör skillnad i rekryteringsprocessen.
  Jag jobbar med att tydliggöra enskilda individers värdegrunder och då kommer vi så nära passion och drivkrafter, men framför allt vad som verkligen är viktigt för den enskilde. Är övertygad om att effekten av individers passion, drivkrafter och värderingar är det som skapar konkurrenskraft för den enskilde och verksamheter framöver.

  1. Din kommentar får mig att tänka på en sak… företags värdegrund och sociala ansvarstagande blir viktigare och viktigare för många som söker jobb. Men kanske tänker man inte på att tydlig värdegrund och passion också blir viktigare och viktigare för individer.
   Stay tuned, snart kommer ett gästinlägg om personligt varumärke ;)

 11. Jag hittade hit för en kompis hade länkat till ett av dina andra inlägg på facebook.
  Nu har jag en fråga : det viktigaste är brevet, att man ska skriva och uttrycka sig på ett bra sätt,så man sticker ut osv, säger du.
  Jag som är frilansande skribent och lokalreporter på en tidning har hittils bara har blivit kallad på intervju en gång, fast jag sökt ca 15 jobb på ett halvår, hur ska då folk som inte är vana att skriva så mycket, kunna ha en chans att bli uppmärksammad och få komma på intervju ?

  De tips du skriver här är ungefär de som min jobbcoach sa till mig, fast du uttryckte det bättre :)
  Men som sagt, jag har inte fått resultat.
  Jag håller med dig fullständigt när du säger att det är viktigt att man trivs med sitt jobb, de sista 2 åren på mitt förra jobb så vantrivdes jag, och jag var trött och ledsen jämt, känner mig verkligen som en ny människa sen jag vågade byta yrke.

  1. Vore kul att få titta på några av dina brev, kanske kan jag komma med nåt tips? Du når mig på efa at efa punkt nu.

   En fråga: Uppfattar jag dig rätt att du sa upp dig utan att ha klart med nytt jobb men att du tycker att det var helt rätt beslut? I så fall är det riktigt kul att höra, jag tror att väldigt många människor skulle må väldigt bra av att göra samma sak!

   1. Ja det stämmer, jag sa upp mig utan att ha nåt nytt på gång, jag skriver ju nu,men än så länge kan jag inte leva på det, min dröm är att kunna försörja mig på det i framtiden.
    Tills vidare så söker jag jobb i butik eller på kontor osv.
    Min man och hela släkten är också på min sida, än om jag inte har a-kassa eller liknande så är trots allt pengar inte allt här i världen, man måste tänka på sig själv,och våga satsa.
    Kul att höra att du också stödjer mig :)
    Tack så mycket för erbjudandet, jag skickar gärna över ett brev så du kan kolla vad jag kan förbättra, det är snällt av dig.

    1. Hej Samara, här kommer jag och bara hoppar in. :-)
     Måste bara lägga in att här borta har du en till på + kontot. Gillar starkt människor som ser sitt värde framför dessa pengar. Helt rätt inställning, det pengar kan ge är inte det som betyder mest i livet. :-) Kör hårt och sikta inte på mindre än din dröm. Jag håller tummarna!

 12. Min erfarenhet är att det finns inte en enda chans att får jobb utan kontakter! Har själv sökt ca 50 tjänster till en och halv månad och fick inte intervju heller.
  Ditt inlag tycker jag om men är lite tveksam att man kan få jobb utan kontekter

  Mvh

  1. Vad är det för jobb du söker? Om du skickar mig exempel på ansökan så kanske jag kan ge nåt tips, du hittar mina kontaktuppgifter här http://definitionofdone.blogspot.com/p/erik-fors-andrees-digitala-narvaro.html

   1. Jag är utbildad Usk och söker jobb enligt min yrke…. Visst är det många lediga tjänster inom Vård men jag få inte pga att jag har inga kontakter. Ja, jag kan skicka min CV till dig kanske det är något som är fel. Tack så jätte mycket!

    Mvh Alvesa
     

  2.  För mig har de varit tvärtom. Har fått komma på intervjuer utan kontakter, de tjänster som jag har sökt via kontakter har jag inte fått komma på intervju.

   1. Jag har också sett flera exempel på det. Dels personer som själva haft en kontakt, dels personer som blivit rekommenderade till en tjänst, men inte kommit på intervju. Har också sett flera exempel på personer där man kommit till intervju på flera jobb, men inte fått det. Så det är verkligen inte så enkelt som att man måste ha kontakter eller ha världens tyngsta cv. Det är mycket mer som spelar in. 

   2. Idag kommer många på intervju, det säger ingenting om huruvida du får jobbet eller inte. Bemanning-dårarna kallar ju in massvis med folk för skenintervjuer som inte leder till något. Så att komma till en intervju är ingenting idag eller de senaste kanske 6-7 åren.

 13. Tack för  bra tips :)
  Log lite när du skrev om att det syns att cv o personligt brev är återanvänt. Jobbade för ett tag sedan som samordnare för studentambassadörerna vid lärosättet jag studerat vid, skulle anställa nya studentambassadörer. Fick in ett cv o personligt brev som var anpassat efter en tjänst inom äldrevårdsomsorgen.

  1. Visst är det fascinerande! Jag tror att en del av dessa ansökningar är “tvångsansökningar” bara för att uppfylla Arbetsförmedlingens krav. Men en del är också helt “seriösa”, från folk som verkligen söker ett jobb men varit så slarviga att de inte ens läst igenom det de skulle skicka. 

   1. Man kan faktiskt göra tabbar också! Det gjorde jag!
    Höll på att söka massa jobb och efter x-antal sökningar hade jag många olika CV:n och personliga brev liggandes på datorn. Så när jag skulle skicka iväg allt bifogade jag fel. Cv:t var ändå ganska neutralt men det personliga brevet blev totalt fel! Men efter lite ångest och funderingar över hur jag skulle göra bestämde jag mig för att att skicka iväg ett nytt mail och förklara vad som hänt samt bifoga det rätta brevet… och jag fick faktiskt komma på en intervju.

 14. Jag har vanligen inga problem med att bli uttagen till intervjun…

  Men så är det där med att man faktiskt har de där akademiska meriterna och breda yrkeserfarenheten som ställer till det: beroende på hur kompetent den blivande chefen är, sorteras de brightaste bort (gäller att hålla sig med anställda som inte begriper mer än en själv). För denna tes har jag stöd hos en chef på AMS…

  Sen är det också så att lönen bestäms av ovanstående: vill man hålla nere lönekostnaderna gör man smarta val när man anställer… (en icke helt ovanlig motivativering bland arbetsgivare).

  Och så det faktum att man är född utan snopp. Om det hjälpte att ta med en dildo – men icke. Ibland är det bara som förgjort på grund av att man är kvinna. Nu är jag över 40 och har tre barn över 12 – magiska årtal för en arbetsgivare med hård budget…

  Av alla de jobb jag har haft är det summa summarum 2 hela år fast tjänst. Inte för att jag skött mig dåligt – har varit välkommen tillbaka till de flesta platser och fått goda vitsord. Det har liksom bara funnits vikariat, projektanställningar, konsultuppdrag… oj, nu blev du fast anställd – ledsen, men lågkonjunkturen… Säg mig den svenska kvinna född  -65 som inte vet vad jag pratar om!

  Nu antar jag att du som jurist ändå har god bildning och skolning..? Det visar sig i ditt resonemang, vilket tyvärr inte är allmängiltigt. Ute i våra kommuner sitter folk på chefsposter och skjuter från höften när de inte kan anställa en svåger. Meriter – nej, det spelar verkligen ingen roll! Rätt person för uppdraget? Icke. Visioner? Nej, tack!

  Glad när sådana som du dyker upp och glimmar till ändå! Har haft förmånen att ha ett par sådana chefer i mitt 30:åriga yrkesliv. De gör att man inte ger upp hoppet alldeles. Så tack! Några fler tips? ;-)

   1. “Överkvalificerad” numera – så jag har lärt mig att försöka tona ner eller utesluta kompetens i CV:t ibland. Förr var det mer “du kan ju bli gravid”. Det behovet är avklarat. Just nu vill tydligen alla behålla mig, men bara inte chefen – för nu är det “nedskärningar”…  

    Antagligen borde jag bara starta eget – det torde lösa ett och annat ;-)

 15. Jättebra tips! Jag har 15 års arbetslivserfarenhet och har sökt jobb ett antal ggr och har oftast lyckats få dem jobb jag sökt, men nu är det dags att söka jobb igen (då jag varit utomlands i 2,5 år och just återkommit till Sverige igen) och denna gång känner jag mig lite skakis…så just nu uppskattade jag dina tips i detta inlägg väldigt mycket. Tack för det!

 16. Hej!
  Intressant läsning :o)! Gav mig extremt mycket.

  Jag har också gjort en del saker i mitt liv och har ett tungt CV, kommer på massor med intervjuer men där tar det stopp, vilket ibland helt enkelt tar musten ur mig.

  Jag hamnar ibland i slutprocessen, med 2 till 3 sökande kvar, men trillar då bort på målsnöret :o(!

  Hjälpte precis min kompis att få mitt drömjobb, rekommenderade henne att söka. Jag kom inte ens på intervju och hon gick hela vägen och fick jobbet *frustration*.

  Har ingen aning om vad jag gör för “fel” någon som har tips?

  Mer om mig kan man läsa på http://www.mindandsoul.se.

  Tack på förhand och ha en härlig dag!

  Mvh

 17. Jag har sökt jobb i snart 2 års tid nu. Inte en enda intervju har jag blivit kallad till och snart är stämplingsdagarna slut. Panik!
  Ska försöka ta till mig dessa tips och se om det lossnar. Just nu känns det hopplöst.

 18. Jättrebra tips (och blogg)! Jag är ny till Sverige, nyligen flyttade jag här från Storbritannien (be ursäkt för min grammatik här…fortfarande studerar svenska!). Har alltid kände som det finns ingen “riktig väg” att söker jobba. Min senaste jobb fått jag igenom kontakter (och arbetar pro bono), men min första var igenom en ganska dåligt kort email och CV…som fått jag en intervju inom 24 timme!

  Jag är arkitekt (nyexaminerad) så när jag söker jobb är det brukar genom spekulativ email, med lite prover från min portfölj, till intressant kontoren som brukar har öppna ansökning för nya medarbetare. Jag alltid följa upp med en telefonsamtal (fastän ibland svårt på svenska…men jag försok ändå!), men sällan få jag användbart feedback. Den storsta problemet är att jag vet inte hur länge mitt personligt brev borde vara. I England är det vanligt för brevet att vara kort (särskilt om man ansöker “on spec”), men jag förstår i Sverige det är vanligare att skriva mer om själv? Men hur mycket är för mycket information?

  1. Jag tycker att kort är bättre än långt. Det som ska komma fram är din passion och varför du söker dig till just den här arbetsgivaren – det vill säga inte hela din livshistoria ;) Om du drivs av en passion för vad du gör så syns det i brevet även om det är kort. Och när det är långt så betyder det ofta att man skrivit massa saker “för säkerhets skull”, istället för att skriva det som verkligen är viktigt.

   Jag skulle säga att ett personligt brev ska vara högst en sida, men gärna mindre.

 19. Hej Erik,

  Måste säga att jag är imponerad av läsningen och hoppas att många hittar hit för sin egen skull. Själv är jag på jakt efter något som jag ännu inte vet vad det är. Har jobbat med ett x antal jobb efter universitet, men är fortfarande osäker på exakt vad jag vill. Det jag gör, gör jag väldigt bra och kan “enkelt” bli framgångsrik i vad jag än hittar på. Problemet kvarstår att jag inte vet vad jag vill göra. Hur tar man beslutet om vad man vill/ska jobba med? Har du några erfarenheter/tips och råd kring detta?
  Mvh
  Nikhil

  1. Bra fråga! Fler borde ställa sig den frågan tycker jag, istället för att streta på i samma ekorrhjul dagarna i ända.

   Det låter som att du funderat en del på vad du är bra på. Har du funderat lika mycket på vad du gillar? Vad har varit roligast i de jobb du haft hittills? Jag tror att det i grunden är den frågan du behöver fundera på. Jag föreslår att du sätter dig och diskuterar tillsammans med någon du litar på och vågar prata personligt med. Eller tar hjälp av en coach som kan utforska de här frågorna tillsammans med dig, kanske 3-5 tillfällen.

   Här är ett annat inlägg som berör de här frågorna: https://www.vd-blogg.se/vaga-tanka-ego Prova gärna göra den övningen och återkoppla gärna till mig så jag får höra om det gav något :)

   1. Uppskattar din respons! Du har helt rätt, har funderat mycket på vad jag är bra på. Har även funderat på vad jag gillar, men har inte lyckats pin-point de viktigaste. Som du säger, jag behöver nog hitta någon att diskutera med. Gjorde övningarna på inlägget som du skrev och jag måste säga att det var lite läskigt, men samtidigt en lättnad. Många har svårt att erkänna vad de verkligen vill och hur de tänker, både till andra men även sig själv. Men det räcker inte att bara erkänna det till sig själv, man måste arbeta in det i sina mål och delmål för att det ska hjälpa. Eftersom jag är hyfsat anonym här så kan jag dela med mig hur jag tänker; Jag vill att mina vänner och andra ser se upp till mig och vara imponerade över vad jag har åstadkommit. Vill vara rik och på så sätt hjälpa andra “lyckas” i livet. VIll kunna göra skillnad.
    Jag är övertygad om att allt kommer lösa sig tillslut, men hur och när vet jag inte.

    Har även en annan fråga till dig! Om man nu kommer på vad man gillar, hur bestämmer man vart man ska jobba?

    Jag är ett golfproffs som inte gick hela vägen med den karriären. Men jag vet att jag kommer arbeta med något som är golf/sport relaterat. Frågan är bara med vad och vilket företag? Finns ju en helt del att välja mellan!

    Tack som läser och kommenterar!

    Mvh
    Nikhil

    1. Om man inte spontant har ett drömföretag man vill jobba åt, så tror jag att man ska gå rätt systematiskt tillväga. Kartlägg marknaden genom att Googla och läsa branschmedia. LinkedIn är också en bra research-källa: Vilka jobbar på de bolag du tittat på? Vilka personer känner dem? Ta kontakt med något eller några av företagen du tycker verkar intressanta och be att få ställa några frågor eftersom du är intresserad av branschen och bland annat av dem. Man kan få fantastiskt bra svar på en fråga som “vilka företag är era närmaste konkurrenter, eller ligger närmast er i övrigt?”.
     När du fått fram en lista är det “bara” att börja läsa in sig på dem. Och slutligen göra en egen liten ranking. Jag tror att det ger sig rätt snabbt vilken man gillar bäst.

 20. Tack för intressant information om hur jag lyckas men jag är som vanligt skeptisk. Låt oss säga att Du var klonad och 10 olika identiska kopior. Då är det med stor säkerhet att några av dem skulle misslyckas totalt att hitta ett nytt jobb. Vissa saker i livet är slumpartade.

  1. Kloning handlar om genetisk likhet. Men allt är inte genetik, så olikheter kommer att finnas även mellan kloner.

   Det handlar mer om vilken inställning man har tycker jag. Som Ingemar Stenmark sa: “Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

 21. Jag börjar tappa tron på samhälle och allt med arbetsmarknaden att göra. 18 års erfarenhet och en doktorshatt som inte värda något. på 2.5 år har jag sökt 286 jobb och inte en enda kallar mig på intervju :( . Då kan jag säga bara en sak ” Diskriminering “.

  1. Tror jag hört lika många gånger att en doktorshatt inneburit ett sving upp i karriären, som jag hört det motsatta. Doktorsexamen verkar inte alls vara en självklar tillgång i cvn,

   Har tyvärr inga generella råd att ge kring detta. Vad är det för jobb du söker?

 22. Om jag har samlat alla brev som jag har skickat till folk då skulle min hus va full med papper,på tre år har jag blivit inringd för interviju kanske 2 gånger men ingen jobb :( Börjar bli deprimerad…

 23. Hejsan
  Jag har varit på en intervju som sedan ledde vidare till ett personlighet samt kompetens test. Fick ett svar idag att de gillade min personlighet samt att jag var duktig på att läsa och skriva programkod vilket är det jag vill jobba med. Tyvärr så gick det sämre med databas delen så de valde att inte anställa mig. Blev väldigt besviken då jag har lagt ner så mycket energi och förhoppningar på jobbet. Jag kände att jag behövde läsa det här för att få en förståelse för hur det är att anställa någon. Förhoppningsvis så kommer jag lyckas bättre nästa gång. Tack för en intressant läsning

  1. Tack för din kommentar. Föreslår att du passar på att fråga arbetsgivaren vad de tyckte saknades i din databaskunskap, om det är några specifika kurser du skulle kunna komplettera med eller om du på något annat sätt kan tillgodogöra dig denna kunskap.

 24. Sorry, jag är skeptisk till det här. Inte för att det är direkt fel men hur ska det fungera “på riktigt”. Då tänker jag främst på tips nr. 1 “Visa att du valt oss av en anledning”. Är inte det här lite typiskt “hybris-beteende” från arbetsgivare? Jag menar; visst är det självklart att de första arbetena man söker har en riktig anledning, men efter kanske 5 sökta jobb så tycker jag att det blir lite löjligt. När jag söker jobb nr. 6 har jag VERKLIGEN valt dem av en anledning? Snarare är det så att man söker trivsamma arbetsuppgifter där man kan utvecklas tillsammans med en arbetsgivare, drivna av samma mål. Inte väljer man en tjänst som marknadsförare på “Kjells Skruvar” för att man är så passionerat intresserad av beslag. Däremot kan vara intresserad av marknadsföring. Alltså är jobb (tjänsten) intressantare än arbetsgivaren (arbetsgivare är givetvis intressant också, men inte alltid och aldrig före tjänsten)!

  En övning till dig; “Kjells skruvar” söker en en marknadsansvarig. Förklara varför du vill jobba på “Kjells Skruvar” och inte “Fridas Skiftnycklar”. Då får inte använda dig av akademiska meriter eller jobberfarenheter och du bör inte ljuga dig blå.

  I jobbsökarsvängen så tycker jag att arbetsgivare har allt att vinna på att vara ödmjuka och att ställa RÄTT frågor. Dåliga ansökningar är ofta ett resultat av dåliga annonser och attityder från arbetsgivare.

  1. “Hej Kjell,

   Vi talades vid på telefon igår och du bad mig skicka in en ansökan som marknadsansvarig. Efter att jag pratat med dig så tog jag också kontakt med Anna på ert lager och fick höra lite mer om den vänskapliga atmosfären och frukostkulturen ni beskriver på webbplatsen. Jag är som person väldigt prestigelös och kände igen mig i mycket av det Anna berättade.

   Första gången jag stötte på er var i somras. Då byggde jag veranda till radhuset (bor med fru och barn i Alvik, inte långt från er). Som hobbysnickare åkte jag till Stora Byggvaruhuset på andra sidan stan, eftersom det var det enda jag kände till. Jag fick ingen vidare hjälp, det blev rätt dyrt och dessutom fick jag åka tillbaka eftersom skruvarna jag köpt var fel. Hur som helst… jag fick tips av en bekant att prova hos Kjells Skruvar. Jag fick ett trevligt och engagerat bemötande (hälsa till Tommie i kundtjänst, han kommer nog ihåg mig) och eftersom ni bara säljer skruv på lösvikt, så blev det lättare att prova sig fram och dessutom billigare.

   Alla rätt alltså! Bara en liten hake: Jag kände inte till er från början.

   Och där är också svaret på vad jag skulle göra som marknadsansvarig. Ni skriver i annonsen att ni har som mål att öka omsättningen med 30% under 2013-2014. För att göra det måste vi sätta fokus på att öka kännedomen. Givet hur starkt erbjudande ni har och hur marknaden ser ut, är jag övertygad om att det är möjligt utan att det ska kräva några jättekostnader.

   Jag skulle mycket gärna träffa dig så vi båda får möjlighet att lära känna varandra lite ytterligare. Då kanske jag också får tillfälle att höra lite mer om hur ni jobbat hittills med marknadsföringen och hur du ser på rollen som marknadsansvarig.

   Varma hälsningar,

   Richard”

   1. Tack för svar. Jag är dock inte övertygad. Det exempel jag tog upp med Kjells skruvar och Fridas skiftnycklar skulle främst påvisa det problem arbetslösa har: de är helt anonyma. Nu har ju du snickrat ihop en historia baserat på att man faktiskt har varit i kontakt med företaget. Om tillägger att Kjell och Frida endast säljer till företag i Polen, hur blir din historia då? Poängen var inte att du skulle “hitta på” ett scenario där man har fördelar utan försvara din tes “så får du jobb var du vill utan kontakter”. Det tycker inte jag att du har gjort.

    Det du listar som förslag är sällan förekommande i praktiken.

    *Jag har aldrig läst en annons där företaget skriver vad de har för finansiella mål.

    *Tommie från kundtjänst kommer inte ihåg dig.

    *99% av de företag jag söker mig till har jag aldrig haft relevant kontakt med (tycker inte ditt exempel är relevant kontakt, har själv befunnit mig i en situation där jag läst arbetsansökningar och 80% “har fått trevligt bemötande från företaget”. Det gör inte kandidaten intressant per automatik.)

    *Du har inte visat på hur Kjells skruvar skiljer sig från Fridas skiftnycklar (bäst service påstår väl nästan alla att de har? Det låter krystat och ger knappast effekt. Hitta något bättre kanske du säger då? Det är just det som är problemet.)

    *Jag stöter oftast på att företag INTE vill ha telefonsamtal för utannonserade platsannonser.

    *Hör man av sig spontant brukar de hänvisa till online-registrering av sitt CV för spontansökningar.

    Så ser verkligheten ut för många. Återigen vill jag understryka att grejen med mitt exempel var inte att hitta på en historia som passar (inte ljuga sig blå), utan att följa ditt eget råd i situationen som de flesta befinner sig i; Du är anonym och likaså företaget. Det är lite kärnan i dilemmat att “vara utan kontakter”.

    1. I en värld där alla är anonyma så är det desto lättare att sticka ut. Om de inte skrivit ut sina finansiella mål är det väl desto bättre – då blir du ensam om att hänvisa till dem i din ansökan. Generellt sett är det enda folk skriver i sina ansökningar exakt de saker som står i annonsen. Det gör att alla är precis lika anonyma och ingen sticker ut.
     Nyckeln är att lära känna företaget, researcha, prata med dem, jobba långsiktigt och målmedvetet med sitt jobbsökande istället för att söka brett och skicka liknande ansökningar till flera företag.

 25. Osäker om jag tror på det fungerar. Det var ett jobb ibörjan av året som jag sökte till, det personliga brevet tog mig cirka 3-4 timmar att skriva då jag försökte göra det så bra som möjligt och riktade det mot detta projekt jobb som det var. Förutom det hade jag även meriter och kunskap som var ett stort plus.
  Jag kom till intervju, men det tror jag alla gjorde eftersom dom sa att det inte var så jättemånga som sökt.
  Tyvärr är jag ganska tillbakadragen som person, alltid varit det och har svårt att bli väldigt framåt, det ligger helt enkelt i psyket. Och jag tror det brast där, fastän jag verkligen försökte samt hade förberett mig.
  Istället fick en tjej jobbet, som inte hade de meriterna jag hade. Men det behövdes tydligen inte heller.. för dom besökte ett annat land för att gå på en sådan kurs. Var också nästan bara tjejer som höll i projektet, endast 1 kille av cirka 5 personer. Kändes lite som att det också var en anledning till att inte jag blev anställd.
  Nu arbetslös i över ett år, osäker på vart man ska ta vägen. Startat upp förening med polaren, och får se om man kommer någonstans med det, inte blivit av så mycket på sistone då jag sjunker i depressionen (men som jag jobbar bort nu då). Även börjat praktik, men börjat tappa hoppet på det, då tidigare praktik har inte lett till jobb. Känns lite som man blir utnyttjad.

  1. En tanke som slår mig är att du verkar se din personlighet som en nackdel för dig. Där tycker jag du ska tänka om och hitta ett sätt att se positivt på personligheten och stå för den när du söker jobb. Om “tillbakadragen” är negativt, vad är det andra sidan av myntet?

   1. Andra sidan av myntet låt säga “kreativ”, är av föga hjälp när Emil är på intervju. Han är ju fortfarande tillbakadragen (om du läser mellan raderna så betyder tillbakadragen; svårt att få fram vad han tycker och kan verka ointresserad i intervjusituationer).

    1. Poängen är att man inte ska försöka vara något man inte är. Det blir helt fel.

     Med andra sidan av myntet menar jag inte att man ska framställa sig som något annat, utan att man ska se det positiva i att vara “tillbakadragen”. Det kanske är analytisk, eftertänksam, klok, vill göra rätt, noggrann…

     1. Poängen är att Emil är tillbakadragen i intervjusituation. Citat “Tyvärr är jag ganska tillbakadragen som person, alltid varit det och har svårt att bli väldigt framåt, det ligger helt enkelt i psyket. Och jag tror det brast där, fastän jag verkligen försökte samt hade förberett mig.” På vilket sätt hjälper det då att han är analytisk, eftertänksam, klok, vill göra rätt, noggrann när han ska visa på “passion, drivkraft och att han verkligen vill ha jobbet” vid en intervju?

      (Jag är ledsen att kritiserar så hårt men jag är utbildad, erfaren, arbetslös och bitter)

  2. Jag avråder dig att praktisera gratis till något företag. Utnyttjad är bara förnamnet!
   Även om du kommer ut och får den sociala biten så sänker det dig mer i slutänden.

   Jag avråder ALLA människor från att praktisera via Arbetsförmedlingen pga att 6 av 10 aldrig får arbete efter fullgjord praktik.

   Arbetsförmedlingen håller gärna tyst om att efter fullgjord praktiktid så har företaget (om de väljer att anställa) ett minimikrav på 8 timmars anställning i VECKAN! Räkna på vad det blir i jämförelse med bidraget du hade innan. Bättre söka jobb utanför AMS, eller börja utbilda sig inom något område som är i behov av arbetskraft.
   Våra egna kommuner och fackförbund utnyttjar också arbetslösa på det sättet, fast anställningstopp råder.

   Är det ett Sverige vi vill leva i?

   Är det så vi ska låta oss förslavas?
   För modernt slaveri är det!
   Utnyttjande av skattepengar och systemet.

   Jag gick inte på det mer än 2 veckor, sen bad jag arbetsgivaren att dra åt…!

 26. Jag är nu också arbetssökande efter att nyligen tagit min masterexamen i marknadsföring. Jag hoppas och önskar verkligen att du har rätt i att det finns en chans att få jobb! I dagsläget söker jag tiotals jobb i veckan och anstränger mig för att skriva ordentliga och anpassade personliga brev och CV’n till de olika företag jag söker jobb hos. Jag har även blivit kallad till en handfull intervjuer och får ständigt höra att jag gör ett mycket bra intryck men att jag har för lite erfarenhet. Hur bryter man denna onda spiral som ung? Jag har utbildningen, jag har kompetensen och personligheten, men inte erfarenheten. Vad ska man göra för att få en chans?

  1. Erfarenhet och mognad handlar mycket om att kunna relatera till olika saker, se nyanser, känna igen för- och nackdelar med mera. Ett tips kan vara att lära dig mer om företaget du söker till, deras konkurrenter, kunder, branschens utmaningar etc. Ju mer du kan diskutera sånt och relatera till det, desto mer mogen och erfaret intryck tror jag att du gör (och på sätt och vis också är).

 27. Hej. Mycket bra skrivet. Nog det bästa tipset jag fått på år och dar. Men jag har en fråga, hur in i norden gör man när det är ett bemanningsföretag som rekryterar? Ska jag då skriva att jag brinner för att bli rekryterad av just poolia? Eller manpower? De lämnar bara ut information om i vilken branch företaget jobbar.

  Och så lite smått hatar jag sådana där rekryteringssajter, då man ska klicka i vad man har gjort och när. För mitt arbetsliv har inte varit rakt. Definitivt inte. 1×2-frågor passar inte. Brukar folk få jobb genom sådana sajter?

  1. Det är klurigt med bemanningsföretag och ännu klurigare när deras uppragsgivare inte är känd. Jag har ingen direkt erfarenhet av att använda bemanningsföretag, men jag tycker att samma principer borde gälla där, även om man får justera tänket lite: istället för att tilltala en arbetsgivare måste man tilltala två.

   Till att börja med går det alltid bra att ringa och prata med bemanningsföretaget. I många fall kan de lämna namnet på sin uppdragsgivare på telefon, eller i alla fall ge några ledtrådar.

   Om man inte vet något blir det ännu svårare. Säg att bemanningsföretaget är specialiserade på bank & finans och rekrytering av unga talanger. Och att jobbet är på en av storbankerna. Då kan du fokusera på att beskriva varför du vill jobba på storbank och vad som tilltalar dig i den här tjänsten. Kolla lite på storbankernas webbplatser för att se vad de värdesätter och för att känna efter vilka delar du tilltalas av. Sen kan du också läsa mer om bemanningsföretaget, så att du tilltalar dem och får dem att känna att du är en person som vill ha i sitt nätverk.

 28. Jag tror det finns flera Problem, som jag ser det är ointresse av teknik på ledningsnivå, och är det intresse så blåser man upp förväntningarna på personen till himlen och där förbi.
  När man sedan som tekniker försöker att söka ett arbete som inte (eller) är tekniker relaterad så ser företagen (Konsult/rekryterings -företag) endast pengar som man kan få in för specialisttekniker. Och därigenom kommer man inte fram till bolagen som är intressanta, många bolag har avtal inom rekrytering av teknikertalanger, och där blir det tvärnit,

 29. Tack för en mycket bra skriven artikel där det märks att du vill få något sagt som hjälper folk framåt. Jag läste denna för att jag som många andra har problemet med för få kontakter och undrade hur man bryter detta. Du ger flera bra konkreta tips som att berätta för arbetsgivaren hur och var “jag” ska göra nytta till skillnad från generella sidor som skriver “sälj in dig” utan att berätta hur.
  Däremot undrar jag lite ur rekryterarsitsen hur man hanterar inflationen i CV. Som rekryterare får du alltså in ett 50-tal ansökningar som är kreativa, snygga, välformulerade, med tydliga mål etc. Då förlorar detta lite sin konkurrenskraft och vi hamnar tillbaka på ruta ett igen. Vad väger då in?
  Fråga 2. Vilka forum använder arbetsgivare. En stor mängd arbetsgivare känner även att de har svårt att rekrytera rätt kompetens på grund av att de saknar kontakter, vi som söker kansker måste tänka om var vi söker.

  1. Tack för din kommentar!

   Fråga 1: Jag håller med om cv-inflationen och att det blir svårare att sticka ut ju fler som gör kreativa och mer framtidsinriktade ansökningar. Men jag skulle inte säga att det förlorar sin konkurrenskraft eller att vi hamnar tillbaka på ruta ett. Urvalet, matchningen, blir bättre. Det finns mängder människor som har väldigt lika bakgrund – men om man ser till passion, drivkraft och tydlighet i varför man valt detta företag, så är var och en mycket mer unik.
   Fråga 2: Mycket bra fråga och intressant vinkel att även arbetsgivare kan sakna kontakter. Självklart är det så, även om man kanske inte tänker på det. Egna kontakter, befintliga medarbetares kontakter, sociala medier, spontanansökningar och headhunting är vad jag spontant kommer på.

 30. Första gången jag läst något givande om att söka jobb utan kontakter, tack! Kan jag be om fler råd?

  Har sökt jobb i ett år och bara varit på ett fåtal intervjuer, tyvärr är nästan alla annonser genom rekryteringsföretag som inte ens förstår vad de själva frågar efter. En ansökan skrev jag när jag var riktigt arg och tonen var “det här jobbet är som gjort för mig även om jag inte är den person ni tänkte er”. Där var det företaget direkt som sökte och där kom jag iallafall till intervju. Min bakgrund är att jag har “gammal” erfarenhet från branschen, har varit hemma med barn i många år. Vill tillbaks och skaffade mig ett års ny påbyggnad på min gamla utbildning (bara A i betyg). Försökte få jobb i 5 månader. Nähä, men de är klart de vill ha färska referenser. Skaffade en praktik i 3 månader där jag jobbade för kaffepengar från försäkringskassan. Utförde ett kvalificerat arbete och fick fina betyg och referenser. En kommentar från arb.givaren när vi pratade om att de skulle haft någon från IT-konsultbolaget som gjort jobbet istället för mig var: -De hade inte klarat av det.

  Nu har det gått ytterligare 3 månader och praktiken hjälpte inte heller.

  Hur fokuserar jag nu? Jag kan vad 25-åringarna kan och mer därtill men jag är en dubbelt så gammal tant. Ex annonserar ett företag här i sta’n efter programmerare. Jag uppfyller allt som står i annonsen men de vill inte ens prata med mig. Hur ska man få någon att förstå att det kanske är smartare att komprissa med sin idealbild när det gäller något som inte har med prestationen att göra, som ex ålder? Varför välja någon som är näst bäst för att de är under trettio?

 31. Det där har jag provat, funktionellt cv har jag provat, individuella cv:n har jag provat. Jag har provat kort personligt brev med passion, jag har provat sakligt personligt brev, jag har provat entusiasm, jag har provat att vara djupt påläst på företaget jag söker till. Jag har sökt ca åttahundra jobb under fyra år och varit på ca 20-25 intervjuer, Det är inga fel på mina utbildningar och mina meriter är goda. Jag ses som en drivande och positiv i andra sammanhang. Älskar att se glada entusiastiska människor omkring mig. Vad som är fel? Åldern? Och som någon skrev “det är inte roligt när den jobbsökande vid intervjun visar sig vara både äldre och mer erfaren än chefen? Kallelser till intervjuer började komma sedan jag skippat åldern i mina ansökningar. Någon arbetsgivare har varit ärlig och sagt “att jag inte passar in i åldersprofilen” på företaget. Det är bra när de skriver så, jag skulle inte vilja jobba för ett företag som ser en 45-åring som för gammal. Min coach brukar uppmuntra mig med att jag fallit mellan stolarna, jag är för meriterad för att ta städjobb (ingen tror jag ska stanna) och för omeriterad för chefspositioner (har akademisk utbildning inom samhälle och media) Jag har i många år jobbat som kommunikatör men det sköts idag av vem som helst som kan sociala medier och intranet. Men jag lider inte alltför mycket. Jag har mycket att göra och har en berikande fritid ändå. Vägrar att sätta mig vid köksbordet och låta åren försvinna i bitterhet. Men att det skulle vara så lätt att få jobb som du beskriver ovan, bara genom att ändra några rader i det personliga brevet “Så får du jobb var du vill”, det kan man glömma. Om man inte är ung, entusiastisk (läs lite naiv) och totalt ointresserad av allt annat än företaget man jobbar för.

   1. Alltför jävla många. Men enligt forsandree är felet att vi inte tänker positivt! Skulle vilja fråga just denne forsandree om han någonsin har beprövat sin metod själv? Jag tror att han har haft kontakter för att nå dit han har nått och jag tror att det är det enda som faktiskt funkar.

   2. 40+ och utanför marknaden säger du, ni och många andra jag lyssnat till. Sen har vi ungdomsarbetslösheten som är enorm. Vem fan jobbar i detta landet egentligen?? De som har jobb, dricker mest kaffe och sitter vid Facebook. Visst, 30+ är poppis, men även här är där många som är arbetslösa relativt sätt. Det vet jag själv av erfarenhet sedan 3 månader tillbaka.

  1. Jag förstår din frustration och jag menar inte att det är lätt.

   Det jag heller inte menar är att det bara handlar om att ändra några rader i det personliga brevet. Det är betydligt djupare än så. De allra flesta som söker jobb lägger en timme eller två på sin ansökan och många skickar ett tiotal i veckan. Ska man på allvar göra som jag föreslår så får man räkna med att lägga flera dagar på en ansökan. Det handlar inte om några rader.

   1. Intressant läsning men jag undrar, efter att ha läst om tjejen som inte ville bli jurist men som fick jobbet (inte som jurist) och din kommentar “Men det personliga brevet på en halv sida räckte för att hon skulle hamna bland de som fick komma på intervju.” VAD är det du menar man ska lägga flera dagar på i EN ansökan? Sen är jag nyfiken på vad det var för “ännu ej uppfunnen tjänst” som hon fick :)
    Vet inte riktigt vilken yrkeskategori som bloggen riktar sig till eller om den är för arbetssökande i allmänhet men en sak som är väldigt jobbig idag är att man ofta inte vet exakt VILKET jobb man egentligen söker då mycket sker via rekryteringsfirmor och bemanningsbolag. Hur kan man då vara superentusiastisk i sitt personliga brev? Finns knappt någon kontaktinformation i annonserna längre utan ett webbformulär ska fyllas i och man får hoppas att ens filer fastnar hos någon i andra änden som förhoppningsvis kontaktar en.

    1. Det handlar i första hand research, att lära känna företaget, dess omvärld, konkurrenter, andra medarbetare med mera. Och samtidigt också att e “inåt” sig själv och förstå varför man vill ha det jobbet och varför man skulle passa.

     Jag håller helt med vad gäller rekryteringsfirmor och bemanningsföretag (och även det sätt många företag använder dessa). Jag har gett några korta tankar om det i tidigare tidigare kommentarer, till exempel till “Iréne” i detta inlägg och till “Sarah” i det här inlägget: https://www.vd-blogg.se/maste-man-ljuga-for-att-fa-jobb

     1. Klart viktigt med research, att lära känna företaget, dess omvärld, konkurrenter etc. men det är ju inget man redovisar i ett personligt brev att man gjort utan något man visar vid en eventuell intervju. Håller du inte med? Det var därför jag undrade varför man skulle lägga 4-5 dagar på ett brev? Det gör man väl efter ett visat intresse vid ett senare tillfälle? Ungefär som i dejtingvärlden som du refererar till. Onödigt att lägga krut på något om intresse inte finns.
      Eller menar du att man på något sätt ska inflika att man just gjort denna research? Hur skulle ett exempel på det se ut?

     2. Ett exempel är som tjejen i inlägget gjorde. Hon skrev bland annat i stil med detta: “Ni är ett företag som som vill vara föregångare och ni tänker inte som alla andra.” (I hennes brev var det mer utvecklat än så, det här är bara ett exempel.) Det där är inte bara smicker, utan visar att hon gjort sin research och tagit reda på hur vi skiljer oss från andra. Och det var därför hon sökte till just oss.

      “Onödigt att lägga krut på något om intresse inte finns” är precis det synsätt jag tycker att man måste vända helt på. Det märks väldigt snabbt i ett brev om personen inte är intresserad – och då är jag som arbetsgivare garanterat inte heller intresserad. Om du är intresserad så måste du lägga krut på det och visa att du är intresserad.

     3. Det intresset visar man ju när man söker tjänsten om det gäller branscher man vill verka i (personligen söker jag inga jobb jag inte vill ha så jag fattar inte riktigt grejen). Visst finns det nyanser i hur mycket man vill ha det ena jobbet eller det andra men det betyder ju inte att man är _ointresserad_ av något av dem.

      Exempel: Om jag hittar en tjänst inom ett område som jag tycker verkar intressant så söker jag jobbet. Alltså, jag är intresserad. Om jag en stund senare hittar samma typ av tjänst som utannonseras av en i mina ögon likvärdig arbetsgivare söker jag även denna då jag anser att det kan ju vara bra att söka detta jobb om det inte blir napp på det första. Märk väl, jag tar inte vilket jobb som helst, jobbar inte när som helst, hur som helst, för vem som helst, till vilken lön som helst. Men i exemplet ovan, hur ska man marknadsföra sig för att få det ena eller andra jobbet om det för egen del har mindre relevans vilket av dem det blir så länge det blir något av dem och mitt önskemål att jobba med just de arbetsuppgifterna är gott nog för mig och firmorna är goda nog åt mig båda två? Lägg därtill att det finns branscher som har väldigt många aktörer som kanske inte skiljer sig så mycket åt trots allt och din gjorda research bekräftar just detta. Svårigheten ökar ytterligare ju fler aktörer som finns inom branschen och om de liknar varandra. Är det en ego-pryl för arbetsgivaren att få höra att man vill jobba just där? Jag kan köpa den teorin om det är VD/ägaren själv som läser ansökan men ärligt talat, vad betyder just detta för en godtycklig rekryterare?
      Till sist, verkligheten är väl förmodligen sådan, men tyder det inte på en ganska dålig kompetens hos rekryteraren att inte kunna se potentialen i en person med goda meriter, referenser och erfarenheter som kan uttrycka sig men tydligen saknar kännedom om de “magiska orden” som behöver yttras för att väcka intresse?

     4. Jag skulle inte säga att det är en egopryl, utan en fråga om att göra så bra “matchning” som möjligt.

      Jag håller med om att det kan vara svårare i vissa branscher, eller kanske framförallt för vissa tjänster, men som jag skrev tidigare: är det svårt för dig att välja arbetsgivare så är det minst lika svårt för arbetsgivaren att välja kandidat. Vill du då komma längre upp urvalslistan så är ett bra sätt, att ta reda på så mycket som möjligt.

     5. Jag får tacka för svaren men jag tror inte riktigt vi förstår varandra då vi tycks prata om olika saker. Arbetsgivaren vet ju inte hur många liknande tjänster som arbetssökanden har sökt så svårt val är det ju inte tal om som här skulle bero på beslutsångest hos sökanden, vilket det inte heller gäller då det inte är fråga om val utan två (eller flera) likvärdiga möjligheter som har mindre relevans för sökanden vilket av dem det blir. Valet avgörs senare med den kompletterande information som införskaffats vid en intervju och inte av den förhandsinformation som genom sökanden bedömer företagen vara lika goda kandidater. Precis som företag gallrar, där en intervju är en av processerna, så gör arbetssökande det också.
      Denna gallring för de allra flesta, vågar jag påstå, består i att söka jobb med arbetsuppgifter man trivs med, på ett företag som är tryggt och som man tror betalar en lön som man kan vara hyfsat nöjd med, geografisk läge, kommunikationer till/från arbetet, personalpolitik som känns rätt och andra värderingar och kanske möjligheter till utveckling. Inte nödvändigtvis i den ordningen och självklart finns undantag.

      Vi talar alltså fortfarande om att få napp på den skriftliga ansökan innan denna gallring kan ske. Jag förstår vart du vill komma med dina råd men jag efterlyser något som verkligen fungerar ;) Jag tror inte att det är att “visa hur mycket man vill ha just det här jobbet” som löser den biten eftersom det oftast är omöjligt att veta initialt.

     6. “inte som alla andra”…herrejösses, den formuleringen andas ju B lång väg.

      Min erfarenhet är att det tar typ ett år innanför väggarna för att lära sig vad ett företag är och står för.

     7. Det är sant att även efter åratal på ett bolag finns det många som inte fattar vad verksamheten går ut. Vanligare bland chefer dock.

      Du verkar dock tala om folk som tror sig kunna komma utifrån och direkt påtala vad som är speciellt med just detta bolag. Sanningen är oftast: ingenting alls. Men det får man ju inte säga.

      Det handlar nog mer om att säga det företaget vill höra. Helst ska man prata med liknande ord och formuleringar som cheferna själva gör. Då tror de att “man fattat”

     8. I ditt resonemang här utgår du ju dock från att man verkligen är intresserad och vill jobba på stället. Men egentligen handlar det ju mest om att man behöver ett jobb för att tjäna pengar. Det här med att “se inåt” och fundera över varför man vill jobba på X är ju förbehållet en väldigt liten grupp människor egentligen.

     9. Jag är övertygad om att de allra flesta vill ha ett jobb som är mer än en lönecheck.
      Och jag tror att även om det enda du ser i ett jobb är att tjäna pengar, så kommer du ändå behöva visa varför du söker dig till just det du söker, vad som lockar dig, varför du matchar bäst för tjänsten.

  2. Jag tror att namnet spelar minst lika stor roll som åldern, känner exakt likadan diskriminering men pga mitt utländska namn, har bott i sverige nästan hela livet och uppvuxen med svenskar, och kan garanterat säga att med utländskt namn kan man nästan glömma att få vanliga jobb, kanske ses man som kriminell, eller så är arbetsgivarna helt enkelt främlingsfientliga, vad är resultatet av detta, jo att efter 3 års jobbsökande har jag gett upp och är inte längre inskriven på arbetsförmedlingen, istället lever jag på socilalen. Undrar om detta är vad arbetsgivare vill, att en stor del människor som diskrimineras på grund av att man är invandrare ska leva på socialbidrag istället. i slutändan är det arbetarna som får betala detta, då jag sett många gå den kriminella banan på grund av detta, mer kostnader på rättegångar, socialbidrag bland annat. Blir så jäkla trött på detta, har en svensk bekant som sökte samma typ av jobb som mig, han blev erbjuden jobbet utan att ens ha behörighet att köra truck, Han blev avskedad från jobbet när dom fick reda på det, själv hade jag sökt 100 tals liknande jobb och inte ens kommit till intervju, och jag har BCE och truckkort.

   1. Ett tips när det gäller namnet. Sök jobbet med ett svenskt påhittat namn och när du väl kommit in och visat vad du går för och att arbetsgivaren blir nöjd, så kan du säga som det är! Att du inte heter vad du sagt och ville visa att du kan det här jobbet oavsett vad du än heter! Jaa det är en kanske grov bluff, men din arbetsgivare kanske kan förstå dig lättare när du förklarar hur du behandlats tidigare mm.
    Du bara lånar ett namn tills du kommit in:)

    1. var en video som släpptes om en kille som hette Jose och inte fick några jobb alls, då provade han att skriva Joe och fick massa intervjuer ;)

 32. Men! Vilken härlig sida jag snubblade in på :) Jag letade efter en sångtext på google, en låt jag hörde på radio när jag körde runt i julstressen. Den hade följande ord i sig: “God Jul och Gott nytt år..” och “fokusera mer på vad vi ger och inte vad vi får”. Ungefär så. I rap-stuk. Men jag hittar den inte och nu ska jag avvika från datorn för ett par dagar.
  Men jag hittade hit. Lite skumt och lite “in your face”. När helgerna är över ska jag kika över mitt Circrumelurum Vitalitaris ;-)
  Go’ Jul!

 33. Hej
  jag har bara en fråga och skulle vara så tacksam om du kunde svara mig
  om nån söker jobb här i sverige och har en bra utbildning fast han bor inte i sverige tror du att han kan få chans för en sånt jobbsökande och hur kan han göra det alltså hur kan han söka jobb här i sverige på det här sättet , ska han bara skicka hans CVn till bolager eller till de företag som hör till hans specialitet eller vad ska han göra och hur ska han börja och tack.
  Jag kommer att vara mycket tacksam för ert svar för jag har det bråttom .

 34. Jag har gjort en 360 grader Vurpa!

  Är själv i samma situation som de flesta verkar skriva om här! Lång erfarenhet
  av projekt, IT, haft eget rekryteringsföretag, ledarskap mm

  Jag blev så förbenad och skapade nätverksportalen på FB och Linkedin https://www.facebook.com/#!/natverksportalenSverige

  ORSAK: Vi måste gå ihop och hitta de dolda jobben. 80 % av alla jobb
  utannonseras aldrig.

  Några i min situation är på gång att starta en rekryteringsfirma för 50+ kompetenser,
  då de har enorm kompetens, men känner att det finns någon form av åldersdiskriminering
  i Sverige.

  Två stycken startar upp en fas 3 verksamhet i Järfälla http://www.salojarfalla.se för dom känner att dom har mycket fortfarande att ge i form av erfarenheter, människosyn, hur man behandlar människor, hur man stärker självförtroendet och för att motverka att
  INTE VARA EFTERFRÅGAD … vilket måste vara det värsta som finns för en människa att inte vara behövd och efterfrågan d.v.s. i det närmaste osynlig!

  Dom känner som många i detta forum …tappar sugen, är förtrogenhetskunskap
  inget värt?

  Samtliga med bra referenser och lång arbetslivserfarenhet, inkl. riktigt bra
  IT kunskaper… hur kan det komma sig att dessa inte efterfrågas?

  Några har varit chefer för upp till 200 personer andra jobbat med multipla
  projekt både IT och införande projekt ( s.k. HR-projekt)

  Kommer inte på Intervju ens… trots kreativa CV.

  Som tidgivare arbetsgivare och rekryterare tänkte jag ofta .. – Vad är det
  för fel på denna person med den kompetensen! …. och som har varit arbetslös
  så länge!… måste vara något knepigt med personligheten!

  MEN efter att ha träffat en del av de personer jag mött via nätverksportalen
  + att jag befinner mig i samma situation har jag gjort en 360 graders
  vändning…

  Nåt är ju knasigt och fel … Vi alla får panik då vi vet att kompetens ofta
  är en färskvara…

  Hör av er till https://www.facebook.com/#!/natverksportalenSverige
  alt natverksportalen@gmail.com ni som känner att ni vill diskutera olika
  lösningar, aktiviteter, bolla idéer etc…. Sorry för ett för långt inlägg

  1. Det slog mig nu – finns det statistik på detta? Det finns ju statistik för arbetslöshet i olika ålderssegment, men finns det något om hur lång tid man går arbetslös i olika ålderssegment?

 35. Hej! Först vill jag tacka för detta inlägg, det ger mig som ung och ganska erfaren hopp så tack för det :) Jag är en tjej som hoppade på en utbildning direkt efter gymnasiet, efter tre år la jag dessa studier på hyllan. Detta på grund av att min mamma fick cancer och i samma veva blev jag gravid. Nu knappt två år senare är jag inte alls säker på att jag vill fortsätta. Jag har börjat tänka i andra banor och är inne på helt andra utbildningar men detta är ett framtidsmål. Just nu vill jag bara jobba ett bra tag framöver, helst i butik men att få jobb i dagens samhälle är inte det lättaste. Jag har mest erfarenhet från sommarjobb inom byggbranschen eftersom jag läste till civiligenjör med inriktningen samhällsbyggnad. Och så andra sommarjobb som kundtjänst och vårdbiträde. Hur då göra för att få jobb i butik eller inom administration/reception och dylikt? Jag har ganska nyligen börjat söka jobb, dock utan framgång. Personligen tycker jag att mitt personliga brev är bra, det är alltid riktat till just det företag jag söker tjänsten hos men det är uppenbarligen inte tillräckligt bra för någon interjuv har jag ännu inte gått på. Jag skulle därför bli jätteglad om jag kunde skicka något av mina personliga brev till dig för lite konstruktiv feedback, jag tycker t.ex. att det är jättesvårt att få in varför jag valt just den tjänsten utifrån företaget, det är mycket lättare att utgå från mig själv så kanske skulle du kunna ge mig något konkret tips på det och så konstruktiv kritik eller feedback, allt är välkommet.

  Tack på förhand!

 36. Jag är ekonom och håller på att byta bransch, dvs ny utbildning och nytt jobb. Jag försöker förklara det här och använder precis såna uttryck som du säger typ “jag valde att..” EXAKT. Förklarar varför jag vill jobba på just det företaget – för att de är i den nya branschen som jag är jätteintresserad av. Eller för att ni är en fantastisk arbetsgivare som kan erbjuda distansjobb, vilket min nuvarande inte kan. Icke sa nicke. EN intervju på två år och tiotals ansökningar. Jag har ju mitt ekonomjobb så jag är inte desperat. Folk kan nog vara rädda för dem som har för mycket akademiska o andra meriter. Jag anses ju som jättekonstig som vill “byta ner mig”. Mina ansökningsbrev kanske är för unika…?

  Jag är 42 jag fick mitt nuvarande ekonomjobb helt utan kontakter – en självklarhet. Men nu, till den nya branschen verkar det som att minst 80 % går via kontakter, utannonseras aldrig. Eller det som annonseras är ofta praktikplatser med typ 10.000 i månaden, eller stödjobb för arbetslösa, kan vara bra jobb men dem kan jag ju inte söka. Jag är inte liksom helt beredd att börja om från totalt noll, bara för att jag ska byta bransch (praktikplatserna). Jag behöver inte praktiken heller då jag kunnat praktisera mitt nya jobb på gamla jobbet så att utbildningen godkänner det. Det är förresten en annan femma att försöka övertala nuvarnde chefer att dom skulle behöva stadigvarande personal med min nya utbildning, eller att distansjobb är bra… Jag går här och velar som åsnan mellan två hötappar, ändra på mitt nuvarande jobb eller söka nytt.

  1. Prova att förklara för arbetsgivaren – från deras perspektiv – varför just du ska jobba hos dem.

   Att företaget är i den nya branschen eller att de erbjuder distansjobb, är ju inte ett så bra skäl. Det blir lite som om till exempel en bilförsäljare skulle säga att du ska köpa en skåpbil eftersom han har en på lager eller för att han får provision om han säljer den. Frågan han bör ställa sig om han vill sälja den där skåpbilen är ju snarare varför du ska ha en skåpbil.

 37. PS. detta är sant och jag fick lust att dela det. Känner en typ som fick alla jobb via kontakter. Han sade att det inte spelade nån roll vad han sade eller hur CV:n såg ut, det var väl bara en formalitet för ansökandet. Han var nån sorts datakonsult. Han sade att han ibland var FULL på intervjuerna o fick jobbet ändå.

 38. Hej, jag behöver hjälp med att hitta bygg jobb, jag är yrkesutbildad byggare, och jag har stor ambition med att jobba och utveckla mina kunskaper, några tips på hur jag kan få jobb, jag har skickat runt mitt cv men dock ingen svar,

 39. Jag har varit inskriven som arbetslöshos AF i 14 månader nu, men har förgäves sökt jobb i nästan 3
  år då jag verkligen inte trivdes på förra arbetsplatsen, utan istället försökte hitta nytt! Jag får hela
  tiden höra från AF att jag ska ta deltidsjobb som jag inte klarar mig på,
  praktik för att få erfarenhet och att det är konstigt att jag inte fått
  jobb då jag har ett bra CV, med ca 10 års arbetslivserfarenhet sedan jag
  började sommarjobba som 14-åring. Ingen förstår varför jag fortfarande
  inte fått komma på en enda arbetsintervju!

  Jag blir ju hela tiden
  fundersam på om arbetsgivare ska tro att det är något fel på mig
  eftersom det är många så kallade extrajobb på mitt CV som bara varat 3-4 månader. Det lustiga är att det är arbetsförmedlingen själva som skickat mig dit till dessa jobb. Sen blir jag ju också fundersam på om arbetsgivare ser att jag varit arbetslös länge och tror att det är för att det är något fel på mig, att det är därför jag inte har fått jobb ännu. Det ska ju tydligen vara lättare att få jobb om man redan har
  ett jobb…

  vilket jag inte har märkt något av. När jag jobbade på företaget jag inte trivdes på sysslade jag med värdebrevshantering och kuvertering av räkningar och såg att det fanns en ledig tjänst på ett större (och trevligare) företag som sysslade med exakt samma sak, dvs kuvertering och värdebrevshantering. Till och med samma maskiner och samma datasystem, så jag skickade in personligt brev och CV, förklarade att jag hade 4 års erfarenhet, berättade att jag trivdes med arbetsuppgifterna men förklarade att jag hellre ville jobba hos dem då de har ett gediget miljöarbete och det fanns möjligheter att jobb sig uppåt i företaget. Jag verkligen vräkte på om hur mycket jag ville jobba hos dem…Sen jag hörde inte ett smack! Ett mail om att de tagit emot ansökan fick jag, men sen hörde jag inte ett knyst mer. Inte ens ett mail för att säga att jag inte blivit utvald att gå vidare, ingen intervju, ingenting….

  Ändå ska jag sitta här och lyssna på AF som säger att det är viktigt att ha ett bra CV, att det är lättare om man redan har jobb (när de försöker lura mig på ett annat 3 månaders extrajobb någonstans) och att brist på erfarenhet hos ungdomar är den största anledningen till att så många är arbetslösa idag… Pyttsan!! Det enda jag saknar är kontakter, för vilja och erfarenhet har jag så det ryker ur öronen på mig och jag är inte ungdom längre! Det slutar ju med att man istället tvivlar på att man duger och slutar söka vissa jobb man inte tror man kommer att få, vilket blir en ond spiral som verkligen inte leder till jobb. Speciellt jag då som hela tiden tackat ja till arbetsförmedlingens olika aktiviteter som gjort att jag gått ca 3 kurser i CV-skrivning, haft jobbcoach i 3 månader och skaffat ett truckkort som jag inte har använt på 6 år!

  Om det nu är så många arbetsgivare som går efter hur mycket vilja man har, hur ska man lättast bevisa det om man är arbetslös? Det finns ju inget som säger att jag inte vräker på bara för att jag vill ha ett jobb, vilket som helst! Går du som arbetsgivare någonting på om personen varit arbetslös länge? Om du ser att en person mest haft visstidsanställningar, funderar du då på varför det aldrig ledde till fast anställning, eller beaktar du vad man haft för typ av anställning överhuvudtaget? Jag får ofta frågan om jag kan tänka mig att jobba som intermittent igen eftersom jag jobbat som det tidigare. Svaret är ju nej eftersom jag är 30 år gammal och har räkningar att betala och måste ha något fast, men vågar man säga nej egentligen?

  1. Tack för din kommentar!

   Vad gäller det där med många korta jobb så är ett tips att du skriver din cv som funktions-cv, om du inte redan gjort det. Där du kan gruppera flera liknande erfarenheter istället för att bara rada upp olika uppdrag.

   1. Tack för ditt svar. Jag har provat detta tidigare, dock utan framgång. Jag antar att det bara är att fortsätta försöka och anta att det är något bättre som väntar runt hörnet. :)

 40. Här är sanningen, oavsett vad det här blogginlägget försöker hävda.

  Arbetsgivare önskar;

  1. Kontakter
  2. Erfarenhet
  3. Utbildning
  4. Drivkraft/Motivation

  Det är en hierarkisk lista, där något som står lägre aldrig kan ersätta något högre upp. Dvs din drivkraft är skit värd om du inte har rätt utbildning osv. Rent bondförnuft.

   1. Wow. Vilka grymt säkra källor du använder dig av. Hur genomfördes de studierna och är de applicerbara i Sverige med vårt arbetsklimat? Du behöver inte svara på detta, det är bara retoriska frågor för att visa att du inte riktigt tänkt efter.
    Sen så undrar jag om du har skygglappar på när du läser komme ntarerna här? Många verkar ha det jävligt svårt att få jobb överhuvudtaget än mindre få jobb var de helst vill utan kontakter! Och det är väl det som stör mig allra mest den här artikeln. “Så får du jobb var du vill, utan kontakter”. Kryddat med ett underförstått “garanterat” framåt slutet. Det är ett jävligt kaxigt påstående och en smäll i ansiktet på alla som söker jobb idag! Du missar hela poängen klart det är avgörande vilken drivkraft/motivation man har men först i de sista momenten när de kanske är två kandidater kvar i processen! Arbetsgivare idag får 100-tals ansökningar per annons. Läser de 562 ansökningar för att hitta det “magiska” som skiljer ut en från de andra? Nej, det är så att de sållar och enklast sållar man bort de utan erfarenhet och/eller utbildning. Easycruits onlinelösning för arbetsansökningar är ett BEVIS på detta! Inte fan läser de 500+ personliga brev (vilket motsvarar en bok) där kanske 200+ kan betraktas som riktigt bra. Personliga brev läses när man decimerat ansökningarna till kanske 10-15 st.

    1. Just den där forskningen kommer från Stanford och Harvard och baseras på 8 olika studier samt en rätt omfattande genomgång av tidigare forskning.

     Men alldeles oavsett forskning så tar mitt inlägg sin utgångspunkt i hur jag själv gör. Sen har jag fått bekräftat flera gånger från andra som rekryterar, att även dem lägger fokus på det personliga brevet. Jag håller helt med om att man inte läser 500+ personliga brev. Men man läser garanterat inte heller 500+ cvn. Kompetenserna hos de sökande är generellt betydligt mer lika än personligheterna, så även om man inte läser breven i sin helhet är det ändå där sorteringen görs.

   2. Ja, folk måste vara totala idioter. Det är alltid fel på folket som inte får jobben. Folket räcker inte till. Aldrig att det är några andra faktorer som spelar in, som t.ex nepotism går före kompetens och de facto att det inte finns riktiga jobb kvar lika mycket längre pga av yttre omständigheter.

   3. Stämmer! men vet de som rekryterar detta? Får alltid känslan av att rekryteraren går på erfarenhet och utbildning istället för kompetens, potential och intresse. Det är iaf vad de skriver som svar om jag undrar varför jag inte gått vidare trots min passande bakgrund. Svårt att ta sig igenom till intervju trots klockrena cvn. Börjar bli bitter. Inte bra. Men kul att läsa bra blogg! Går i tvekans tider om jag ska säga upp mig eller inte. Vill men “vågar” inte. Ännu bittrare över det.

 41. Halloj!
  Om man som jag är ganska ung (20 år), inte har någon utbildning efter gymnasiet och mest är intresserad av en visstidsanställning för att kunna samla på sig en hög pengar och resa ett tag, vad ska man då spela på i sin ansökan? Jag letar nu sommarjobb för fullt och kan tänka mig det mesta som har med service att göra, tex receptionist, servitris, stå i butik/café osv. Problemet är att alla andra i min ålder också letar och det är svårt att konkurrera med hundratals sökande när jag inte har mycket mer att skryta med än arbete som beställningsmottagare (via telefon) i cirka ett halvår, au pair, vickande barnskötare osv. Har du några tips?

  1. Jag tror som alltid att det handlar om att visa att du har passion och drivkraft, och att du valt just det här företaget av en anledning.

   Spontant tror jag att om du söker visstidsanställning för att bunkra pengar för långresa så har du nog störst chans inom försäljning (kanske allra lättast inom provisionsbaserad försäljning) eller något “udda” jobb som att ta nattpass och liknande. I den typen av jobb behöver det inte vara en nackdel att fokusera på pengarna… kanske till och med en fördel.

   En kille jag träffat jobbar natt på bensinstationer 4 månader om året och snorklar i Thailand resten av året. Han presenterar sig också på just det sättet när han söker jobb, det vill säga han förklarar att han är beredd att jobba hårt, ta många pass, alla udda tider eftersom han gör det för att kunna vara borta resten av året.

 42. Det låter att man ska anpassa sig till varje företag man söker jobb. Måste man ljuga att det är enda företag man vill jobba med. Efter många år arbetslöshet vill jag jobba var som helst med vem som helst och med vad som helst. Ska jag fantisera om unika företagets egenskaper??? Det känns som en hån. Någon skaffade jobb för sig och även läser inte människors CV, dömer efter sin humör. Säkert om det var en äldre dam som skrivit: “Jag vet att det här inte finns…”, skulle ingen kalla henne för intervju.

  1. Var förmodlingen inte en äldre dam utan en attraktiv tjej med foto?
   Hur gör man då, när man som jag, är överviktig och inte vill bli bortdömd pga utseendet? HUR stor betydelse har ett medskickat foto för att få ett jobb?? (Har flera exempel på det när folk attraherats av min trevliga telefonröst och flirtar hejdlöst med mig, men sedan vänder totalt i sitt bemötande när de ser mig. OK att jag inte motsvarar deras drömbild, men vad sjutton, jag kan väl fortfarande vara lika trevlig och har ju fortfarande de erfarenheter jag har?!

 43. Tjejen som sökte till er och fick ett jobb som inte fanns utannonserat;

  (1) Hur blev hon kallad intervju då uppenbarligen inte kan ha använt sig av de tips som du själv ger? Hur kan hon ha pratat om något relevant givet att hon inte hade något relevant för utannonserad tjänst?

  (2) Om vi leker med tanken att hon skrev något irrelevant men väldigt intressant hur kommer det sig att du inte läste hennes CV? Om jag söker en fordonsmekaniker, och en webbredaktör hör av sig för att förbättra min webbsida, är det då naturligt för mig att kalla denna person till intervju och lita blint på att denne har gjort detta förut? Det nyvunna intresset för en kandidat till något helt annat än utannonserad tjänst borde väl ha varit värt 5-6 minuters lästid?

  (3) Om du anställer den som “allra helst vill ha jobbet” varför anställde du henne som var den enda kandidaten till en tjänst hon själv hittat på? Om hon nu sa “Ni måste ha en xxx-tjänst för att hänga med” varför inte utannonsera detta och hitta det vinnande personliga brevet bland flera kandidater (utan att läsa CV förstås :) )?

  (4) Varför är du kryptisk gällande vad hon erbjöd/sökte?

  Bara lite funderingar :)

  1. Hon kom på intervju för att hon gjorde precis enligt tipsen :)
   Relevans för tjänsten är viktigt. Men relevans för företaget är ännu viktigare. Hon var extremt relevant för oss som företag.

   Att utannonsera tjänsten hade förstås varit möjligt, men det hade fördröjt processen och kostat mer.

 44. Hej Andree, jag läste tidigare om ditt inlägg på lean forumet “finn fem rätt istället för finn fem fel”. Din kommentar gör mig väldigt intresserad då jag tänkt hålla en presentation inför ett antal chefer om mervärde. Jag hoppas du kan förklara för mig på vilket sätt du menar/hur du står bakom det och vad för infallsvinklar man skulle kunna kan få in relaterat till byggbranschen. / Finns möjligheten för intervju?

 45. “Tack för din ansökan XXX. Vi har valt att gå vidare med andra kandidater då, även om Du gjorde ett mycket bra intryck på oss, större erfarenhet fanns hos dem”

  Menar du att jag drömmer när jag, gång på gång, får höra sådant när jag frågar varför jag inte gått vidare? Är det även en illusion att 95% av alla arbetsplatsannonser vill att man ska ha tidigare erfarenhet från liknande arbetsuppgifter?

   1. Inte alltid den som har erfarenhet? Är det alltså IBLAND något annat avgör? När du skriver “Om du följer dessa tips så kommer du att få jobbet du vill ha, även utan kontakter”, vad menar du då? Ibland?

     1. Jag vill komma till att du har slängt ur dig ett kraftig generaliserat budskap som endast kommer att förvirra arbetssökanden, men framställer det som en absolut sanning/säkerhet. Kanske en korrekt titel på ditt blogginlägg borde vara: “Så kanske får du jobb någonstans förutsatt att den rekryteraren fungerar som jag gör”.

     2. Jag gör inte anspråk på någon absolut sanning och jag tror inte att mina läsare tror det heller.

      Dessutom tycker jag att jag har tillräckligt på fötterna för det jag skriver.

 46. Du skriver att du inte tittar på CV:n så mycket längre, eller i alla fall det är inte det som väger mest när det kommer till kandidater att välja för intervju, utan istället är det personliga brevet och att det just är ett personligt brev och inget “copy paste” med generella termer. Du nämner även att du lägger vikt på ärlighet och att visa vad man vill i livet. Till exempel i min situation så är jag bara ute efter ett jobb, så jag kan hjälpa att försörja mig själv och min familj som har det väldigt dåligt just nu, samt spara ihop pengar till min dröm att plugga till att bli pilot. Att jobba på ett/en lager/butik/försäljningsfirma är ju inte min “dröm” som jag ser många skriver i sina brev till arbetsgivarna och jag själv skulle aldrig kunna skriva något som jag inte tror på själv, utan försöker undvika skitsnack och prata ren “business”, fast det går inte hem alltid. Du skriver även att cirka 50 ska vara att berätta om sig själv och resterande 50 ska vara om företaget man söker jobb hos. Mycket av det du skriver håller jag med om och anser att det är logiskt att gå denna vägen och att du är bara en person och kan inte svara för andra men gäller fortfarande din åsikt om att vara ärlig om vad man vill till arbetsgivaren? Du kan ta min situation till exempel. Skulle det vara bra att jag visar att man är ärlig om vad jag vill med jobbet jag söker? Kanske borde jag inte säga allt rakt ut istället för berätta allt “upfront”?

  1. Rent generellt kan jag inte se att det är ett problem att skriva som det är: Du vill plugga till pilot och är beredd att jobba hårt (eller någon annan viktig egenskap) för att uppnå det. Och ge några exempel på denna egenskap.

   Mina övriga råd gäller även här: Lär känna arbetsgivaren, visa att du förstår vem de är och vad jobbet innebär.

  2. Jag kom på ett tips på hur du kanske kan tänka: Antag att du hade 10 jobb att välja mellan, med samma lön. Vilket skulle välja? De kriterier du använder vid det valet är intressanta att fundera på när du skriver din ansökan.

 47. ALLA jag känner har fått sina 1-3 första anställningar via mamma/pappa eller annan kontakt. Jag har själv inga kontakter att utnyttja direkt.

  Känns som moment 22 att vara utelåst från arbetsmarknaden. “Du kan inte få ett jobb om du inte har erfarenhet” – men hur ska jag få erfarenhet om jag aldrig får en anställning???

  Minsta skitjobb kräver 2-3 års erfarenhet MINIMUM. Ska man ljuga? Hur jävla svårt kan det vara att servera kaffe på ett kafé??????? Att stå i kassan på ICA/LIDL???? Att stå i kassan på Gina Tricot???

  Jag är lättlärd, kan göra vad som helst med intern utbildning. Är social, utåtriktad, positiv, glad, energisk, intelligent. Jag skulle göra VAD SOM HELST för ett jobb! Lön spelar ingen roll, VAD SOM HELST. Och jag har alltid i skolan och i andra sammanhang levererat over the top, så omöjligt att en arbetsgivare nånsin skulle känna sig missnöjd med mig.

  Skulle alltid vara tacksam om jag fick ett jobb.

  Ändå känns det hela jävla frustrerande omöjligt att få ett jobb.

  Jag förstår inte.

   1. Man ska absolut ljuga, men bara om saker man vet att man ändå kan. Utan att ljuga hade jag aldrig fått något jobb, och knappast blivit kallad till någon intervju. Jag säger det jag behöver säga för att få jobbet.

     1. Allt på en intervju, eller i en jobbsökarprocess, handlar om olika nivåer av lögn. Varför behöver man ett jobb? Jo, för att man behöver pengar. I slutändan är det därför jag söker ett jobb – därför att jag behöver det. Sen förstår jag att arbetsgivaren tänker på sitt och vill veta vad jag kan bidra med osv. Därför formulerar jag mig på ett sånt sätt att det framstår som att jag vill jobba just där för att de är så grymma, inte för att jag behöver pengar – för det är tydligen fult i dagens samhälle; att jobba för att man behöver jobba. Därtill finns det massor av exempler på en mer konkret nivå, där jag kan skruva sanningen för att framstå som att jag kan något fastän jag inte kan. Frågar du om jag är duktig på Adobe Premiere (videoredigering) säger jag “ja”, trots att jag aldrig använt det. Varför? Jo, för att jag använd andra Adobe-program och vet att jag, ifall du säger att jobbet är mitt, kan lära mig Premiere på 4 dagar. Allting handlar om att framställa sig på det sätt som behövs för att få jobbet. Arbetsgivare tänker på sitt, jag tänker på mitt. I slutändan spelar det ingen roll så länge man kommer till jobbet i tid och gör det man ska.

     2. Jag har också ljugit mig till jobb, och jag har alltid klarat av dem. Det handlar om en inställning. Arbetsgivaren definierar ett behov, och jag lovar att leverera detta. Sedan ser jag till att göra det. Det är precis samma sak som att en skräddare säljer ett plagg som hen inte har tillverkat, för hen VET att hen kan sy den sedan. Arbetsgivaren vill köpa min tjänst, jag accepterar ordern och sedan löser jag själv mitt problem. Saker ramlar inte bara ned i famnen på en för att man vill ha dem, man reser sig upp och hämtar in det som behövs.

      Mitt allra första jobb var på en restaurang. De ville ha en erfaren servitör som behärskade “silver service” (fatservering med uppläggningsbestick). Jag försäkrade att jag kunde det, sprang till närmsta bibliotek och slog upp (gammalsvenska för googlade) ordet och sedan tränade jag hemma. Dagen efter började och jag blev anställd. Jag blev tre år senare stans yngsta hovmästare. Min enda kökserfarenhet när jag började var att jag kunde rosta bröd.

     3. Ja, det ligger mycket i det! “Fake it until you make it” är en princip som i många fall kan leda framåt.

  1. Är i precis samma situation och håller med fullständigt i vad du säger.
   Utan erfarenhet = inget jobb. Men hur kan man ens få erfarenhet om man aldrig får chansen att visa sina framfötter?
   Det arbetsgivare radar upp i sina annonser är “orimliga krav”, de vill ha någon som är ung, men samtidigt någon med lång erfarenhet av “liknande” karaktär som jobbet som annonseras. De söker efter överpositiva och omänskliga robotar likt en arbetsgivare för en telefonförsäljartjänst uttryckte det: “Vi söker dig som trots att världen håller på att gå under kan prestera ditt bästa och sälja som ingen annan.”

   De människor som arbetsgivarna söker finns inte!
   Och de som får jobben? Ja dem kan man fundera kring, vilka är dem?
   Om det är den typen av folk man stöter på i butiker, på restauranger och andra företag, så kan man ju undra hur det ens gick till? För en majoritet av de som får jobben är ju inte ett dugg lämpade för sina arbetsuppgifter.

   Arbetsmarknaden är på så sätt bara öppen för folk som redan har en anställning och som vill byta jobb. Oss andra? Vi finns inte…

   1. Blir ett väldigt sent svar på ditt inlägg, så det är antagligen inte relevant längre. Det finns säkert arbetssökande som läser igenom här. Men ett tips är praktiken du hade i gymnasiet där vet dom vem du är och vad du kan, sök där. Funkar inte det så kan du ju alltid gå till ica och säga att du vill praktisera där, gör du bra ifrån dig då så är risken väldigt stor att du blir anställd när dom behöver en ny medarbetare.

  2. Det är ett stort systemfel som blir olönsamt i längden att bara tänka på att sökanden ska ha lång erfarenhet av ett visst arbete. Jag pratar inte om att man då kan ge dem låg lön. Tvärtom, man ska ge dem så bra lön man har råd med och tid att lära sig arbetet. Har de inte arbetat på länge kan du bli glatt överraskad över vilken bra medarbetare du får om du är insatt i A-kasseregler och bidragsregler som de ofta är insnärjda i och samtidigt kan ge dem kortare arbetstid i början för att långsamt vänja sig vid hetsen i arbetslivet. Om man dessutom tror att sökanden ska brinna för sina arbeten som truckförare på ett bemanningsbolag är man uppe i det blå. Man måste tro på de nykläckta eller de som inte har arbetat på länge. Ge noggranna instruktioner och stöd och uppföljning. Inte kasta dem åt vargarna.

  3. Jenifer, Sidney mfl. Fokusera på det som går att påverka, arbetsmarknaden i stort blir väldigt svår för er att ändra på? Frustrerad har man rätt att vara, så var det någon dag men sen är det dags att fokusera på DIG själv och DIN prestation om DU vill någonstans. Att vara självkritisk —> lokalisera eventuella fel, brister och sedan förbättra sig tror jag är en bra väg till framgång och i detta fallet för att hitta ett jobb. Jag själv är 24 år, jobbar som chef inom försäljning, driver 2st egna bolag. Min bakgrund har präglats av missbruk och stor avsaknad av ekonomiska medel. Jag lovar er att den som verkligen vill kommer definitivt få ett jobb och mer därtill. Givetvis så är det tråkigt att misslyckas men det finns ingen som har lyckats utan att ha just misslyckats många gånger om.

   Så fokusera på er egen utveckling istället !

 48. Jag håller med andra arbetsökande här. Jag är redovisningsekonom och har sökt jobb efter jobb men är fortfarande arbetslös. Det är fruktansvärt diskriminering i Sverige. Jag bor tyvärr i ett vackert demokratiskt invandrafientligt land!! Man ska bara ha kontakter för få ett jobb.

  1. Och dessa kontakter måste du få genom att slicka bak på någon Von Oben-typ som sitter på sina höga hästar. HR-folket är värst.
   Seriöst, det finns inte jobb längre. Har du läst NEK så vet du vad en globaliserad tekniskt utvecklad värld innebär för småfolket.
   Sen så diskrimineras det för fullt ja, men det gör i sin tur även de invandrare som har företag, där de bara anställer folk av samma ursprung.
   PS. Ekonomjobb är skit.

 49. Om någon vill jobba i Barcelona så fullkomligt skriker Telemarketingföretagen här efter Personal. Om någon är sugen på att komma ner och jobba så hjälper jag er gärna med både jobb och bostad. Det erbjuds betald utbilning, fast anställning från första dagen, heltid. Maila mig för mer info libecatering@gmail.com

 50. Detta stämmer inte i större grad. Hur ser man att någon är passionerad och driven, när alla kan skriva och bete sig som drivna.
  De som får jobben, får det pga av släktskap/vänskap(nepotism), etnicitet, namn etc. Bara till vissa specifika tjänster som kräver unik kompetens så kollar man på hur driven man är och vilka meriter man har. Annars så får vilken idiot som helst jobbet, baserat på vem han känner eller kan relatera till. Alla andra har det tufft.

 51. Vad händer om en person varit en total katastrof förr, men nu ändrat sig och kan sin grej? Inte en chans att någon får fler chanser i Sverige. Det händer bara inte. Har man inte varit perfekt tidigare så är man ute från arbetsmarkanden permanent numera och kan lika bra göra något annat istället för att försörja sig. I Sverige får man inte göra bort sig och man får inte fler chanser, det är liksom helt kört sett till hur det ser ut idag på arbetsmarknaden. Spelar ingen roll vilken examen man har från universitet.

 52. Det är väl klart som fan att folk skickar samma brev och CV till alla jobb de söker. Ska en person som söker ambitiöst 30 jobb om dagen, sitta och formulera om nya brev för varje jobb han söker, jobb som han med all sannolikhet ändå inte kommer att få efter si så där 500 ansökningar på något år? Personen hinner bli gråhårig innan dess. Om inte en chef/rekryterare ens begriper detta och lever sig in i den arbetssökandes situation, så kan man undra vilken kompetens och empatiförmåga denna chef har egentligen med sin koll på verkligheten. Inte mycket. Hade jag rekryterat att jag begripit detta direkt och inte sett som något hinder. Om en person söker jobb som bara den, visar redan att han är ambitiös redan där.
  Patetisk artikel i flera avseenden. Men så ser det ut bland HR-folk och småpåvar ute i landet med noll koll på saker och ting. Undrar hur de fick jobbet/chefstiteln en gång i tiden med dessa brister.

  1. Jag kan absolut förstå din frustration (den framträder tydligt i alla de kommentarer du skrivit). Och visst finns det för få jobb.

   Men jag tycker inte att dina resonemang håller. Om jag som arbetsgivare lever mig in i den situation du beskriver, vad förändrar det då? Jag har fortfarande 200 ansökningar på mitt bord, eller hur? 200 personer som alla söker 30 jobb om dagen.

   Poängen är att för att du ska synas i mängden måste du göra något annat. Skickar du 30 ansökningar varje dag utan resultat så måste du helt enkelt prova något nytt. Försök med det jag föreslagit, istället för att bara sprida negativitet.

   1. Att det skulle genomsyras en “frustration” i min argumentation är ett ad hominem-argument på ett förminskande sätt. Det jag tar upp är empiri och fakta på ett konkret sätt. Visa mig var jag har fel istället och hur. Du vill kanske att jag jamsar med visst “tonläge”, men det tillför inget nytt av värde.
    En arbetsgivare som får låt säga 200 ansökningar och har dessutom annat jobb att sköta, kommer inte att läsa breven ens (vilket ett stort rekr.bolag förklarat för mig en gång) utan titta snabbt på de formella kraven i CV och sen se efter om huruvida där finns ett foto på en person med visst utseende och visst namn.
    Att synas i mängden håller jag med om är en bra metod för att locka uppmärksamhet. Dock leder inte detta till jobb nödvändigtvis efter noggrannare koll i CV osv. Det är inte negativiteter jag sprider utan fakta jag påtalar. Folk anställer folk med liknande bakgrund snarare än vilken kompetens man har. För de flesta idag har ungefär likvärdig komptens.

    1. Håller nästan helt med dig, Guest. Det var bra skrivet: “En arbetsgivare som får låt säga 200 ansökningar och har dessutom annat
     jobb att sköta, kommer inte att läsa breven ens (vilket ett stort
     rekr.bolag förklarat för mig en gång) utan titta snabbt på de formella
     kraven i CV och sen se efter om huruvida där finns ett foto på en person
     med visst utseende och visst namn.” Det där med “visst namn” har störst betydelse, tyvärr. Men ge inte upp, var envis och sök – det finns ändå normala människor som tänker annorlunda. Det är hos dem du får arbete. Det jag inte helt håller med är att du säger att “de flesta idag har ungefär likvärdig kompetens”. Om du menar utbildningen – ja, kan mycket väl vara så. Men tro mig, även om jag och du gått samma skola och fått samma betyg, kan någon av oss alltid yrket bättre. Och arbetsgivarens uppgift är att VILJA se denna skillnad. Arbetsgivaren är idag så löjlig, att han/hon/de inte fattar att företagets framgång beror på de anställdas kompetens. Istället tittar arbetsgivaren idag på hur man kan presentera sig, hur man kan sticka ut. Jag skulle säga så här: att kunna sticka ut är alltid bra, men denna egenskap ska vara ett tillägg till kärnan – kompetensen. En utstickande person som inte kan jobba är värre än en osynlig person som jobbar.

 53. Pingback: IRL 2013-05-18 | Erik Fors-Andrée IRL
 54. Hej,

  Jag har gymnasieutbildning och har arbetat med olika arbetsuppgifter sedan min studentexamen i 2010. Jag söker arbete nu, har skickat in många ansökningar men har inte fått något svar. Skulle du kunna titta på mitt CV (personliga brevet behöver alltid anpassas så den kan vi bortse). ?

 55. Hej, Jag vill bara säga att jag håller med om dina tips. Jag söker jobb som Användbarhetsdesigner (människa maskin-interaktion) och det finns en hel del jobb att söka. Tyvärr finns det även många som är betydligt meer kvalificerade än jag som söker dessa. De jobb jag har kommit in på intervju till hade jag skickat in personligt brev där jag använde de tips du nämner ovan.
  Men det som har fungerat allra bäst är att skicka in spontananmälan och där verkligen trycka på varför jag söker mig till X och vad jag kan göra för dem.
  Lycka till med jobbsökningen till er alla – och även till mig själv

  1. Vad spelar det för roll att det var mer kvalificerade som sökte? Det räcker ju med att ha en anledning och passion så ska man ju få jobbet då arbetsgivare inte läser CV:n.
   Eller hur var det nu med trovärdigheten och betydelsen av dessa tips?
   Det låter förvirrat när du tycker tipsen fungerar men samtidigt säger att någon mer kvalificerad fick tjänsten… Har inte då CV:t vägt tyngst trots allt?

 56. Och nu ännu en enkel åsikt om hur man söker jobb… råder alla som läst ovan artikel att ta den för vad den är – en i raden av åsikter.

 57. Hej!

  Tack för en spännande och intressant blogg! Jag har hittat många värdefulla tips som kan komma till användning. Dock undrar jag en sak, jag är utbildad inom folkhälsovetenskap och är mest intresserad inom arbete i offentlig förvaltning. Är tipsen de samma där? Där konkurerar ju t.ex inte myndigheterna på samma sätt som i privat sektor.

  1. Hej! Jag har bara varit med vid anställningar vid några tillfällen i offentlig sektor. Även om det finns skillnader så skulle jag säga att samma tips gäller där.

   De tillfällen då tipsen inte fungerar är till exempel när uttagningen sker genom olika typer av tester. Jag tror också generellt att det är svårare när ett rekryteringsföretag är inblandat. Däremot ser jag som sagt ingen skillnad mellan offentlig och privat sektor.

 58. Varit arbetslös sen studenten 2011 .. endast haft 4st små vik som inte lett till något :( gick en skitutbildning på gymnasiet och hemkommunen låter mig inte plugga på annan ort .. Vad f*n ska man göra ?
  Sökt minst 500 jobb och aldrig blitt kallad på intervju .. Butik och dylikt är ingen idé att söka då dom endast rekryterar via nätet.
  21 år och 0kr i inkomst då ams skrev ut mig pga vikarietjänst ?! Helt utelåst från arbetsmarknaden .. livet leker.

  1. Hitta någonstans där du kan skriva dig på en ort med en utbildning du vill gå. Via bekanta eller bekantas bekanta. Se till att all post du kan förutse skickas till dit du faktiskt befinner dig. Autogiro eller e-faktura om du har sådan. Se till att det blir så lite besvär som möjligt för den du bor hos. Vips så bor du i en kommun med aktuell utbildning. Vet inte men tror att du hamnar i en prioriterad grupp pga att du inte haft jobb men är inte 100 på det. Om du kan tänka dig att ta vilket jobb som helst, sikta in dig på sådana som inte kräver utbildning. Tex. Omvårdnadspersonal på hemtjänst eller äldreboende. De strävar oftast att vara fulltaliga med undersköterskor men de är alltid kort om folk och brukar ta in unga. Tillhandahåller utbildning som medicinhantering vilket i princip är det enda du behöver. Personlig assistent där det oftast är vårdtagaren själv som avgör om du i slutändan får jobbet. Städpersonal, antingen hos företag som tillhandahåller tjänster eller på tex hotell. Budförare, där det enda du behöver är körkort och förmågan att hantera en gps eller gps i din telefon om du har en sådan. Café eller restaurang där det enda du behöver för att stå i kassan eller stå som diskare är ingenting. Och butiker, där du heller oftast inte behöver särskilt mycket kompetens för att fixa. Nyckeln är att bli mer än ett cv i högen tror jag. Jag har gått och/eller ringt jobben jag söker. Oftast har jag inte väntat på att dem lägger ut annonser. Tillgång och efterfrågan. Någorlunda låg tillgång på jobb. Alltså behöver arbetsgivare i regel inte anstränga sig för att finna personal. Min uppfattning är att de branscherna som jag drog upp i regel har ganska stor omsättning på personal. Det är i mångt och mycket unge som jobbar. Under tiden de studerar för att komma dit de egentligen vill vara. Alltså. Även om dem inte har jobb denna vecka. Så har dem förmodligen en tjänst ledig någonstans inom en månad eller två. Gå dit. Snacka med chefen. Knö in en fot. Var käck och trevlig. Fokusera på framtiden. Gräv inte ner ert samtal i att du inte har jobbat på ett tag. Min personliga erfarenhet är att jag fått jobb bla pga min arbetsmoral. Jag är alltid anträffbar via telefon. Jag kan alltid jobba. Jag löser min arbetsgivares tillkortakommanden när någon är sjuk. Eller någon vill vara ledig. Du är chefens lösning. Var aldrig sjuk. Det låter dumt och konstigt. Var aldrig sjuk. Men ansträng dig. Inte ens om du är magsjuk och kräks under ett pass kommer du att dö. Hur som helst. När du har pratat med vem det nu var du pratade med. Kanske först med bara någon anställd. Förbise inte dem. De kan lägga ett gott ord för dig om chefen inte är där och du bara lämnar ditt cv. Det berör dina framtida kollegor om deras nya kollega verkar vara bra att ha att göra med. Får du inte tag på chefen. Fråga när vederbörande kan vara anträffbar. Gå dit igen. Prata. Lämna ditt cv (Om du nu inte råkar få jobb på direkten). Fråga om du ska höra av dig en tid framåt för att se om läget ändrat sig då. Fråga om chefen vet någon annat ställe som behöver folk. Kasta krokar åt alla håll. Tacka för hjälpen. Önska en bra dag. Jag har jobbat sedan jag var 14. 1 jobb jag fick var via kontakter. Då mitt företag samarbetade med att annat företag och mitt företag “lånade” mig till dem. Ett företag har jag typ fått via kontakter. Dvs. Jag fick telefonnumret till företaget, men det var också allt. Jag antar att jag tekniskt sett kunnat hitta telefonnumret i telefonkatalogen med. 2 jobb fick jag via min praktik i högstadiet.
   Men jag hade också slutat ett sommarjobb. Var less på att jobba. Jobbade inte under ett par månader och när jag började söka fick jag noll respons. Jag åkte runt till platsbankens utannonserade jobb och försökte presentera mig istället för att bara skicka in cv:n men fick mestadels nej och kände mig rätt värdelös. Fick ganska kort tid därefter jobb i hemtjänsten. Ingen erfarenhet. Körkortet var hjälp på traven. Men stor del av hemtjänsten går ut på att cykla eller gå då de flesta bor i närområdet så låt inte bli att söka om du inte har körkort. Var positiv. Min syn på mig själv som arbetskraft när jag snackar med kompisar (ingen arbetsgivare…) är att jag inte har någonting, inte ett skit. Inte rätt utbildning, inte rätt eller tillräcklig erfarenhet. Men jag har inställning, jag är av mentaliteten att “det bara ska gå”, Och har man det tänket så spelar det ingen roll om du är lättlärd eller inte, med vems mått mätt är man lättlärd förresten. Men det bara ska gå. Då fixar du allt. och jag kan alltid jobba. Avisst jag fixar det. Avisst jag löser det. Avisst jag kan göra det. De yrken du förmodligen kommer att söka. Det är varken kärnfysik eller hjärnkirurgi. Kom ihåg det. Även om det är något som du inte har gjort förut är det inte oöverkomligt avancerat. Du fixar det. Försök få in foten. Bli en person. Bli en tillgång. Klaga inte. Bli en som är lättsam att ha att göra med. Det är din tillgång. Jag önskar dig all lycka!!
   MVH Frida
   frida__aronson@hotmail.com

   1. Fråga om du ska höra av dig en tid framåt för att se om läget ändrat sig då. Rättelse. Fråga om du kan höra av dig. Typ som om du får lov att höra av dig.

    Och får du ett jobb. Och dom ringer dig fredag kväll och du är på väg ut med polarna och på lördagen så fyller din mamma 40 och dem frågar om du kan jobba måndag morgon så kan du det. (Du går hem och säger att du äntligen fått ett jobb och man får börja någonstans, och någonstans är att vara tillgänglig. Och du ringer till din mamma och säger att du älskar henne om så är fallet, och hon förstår alldeles säkert, hon är ju din mamma och gissningsvis är det henne du bor hos.) Det gör du faktiskt till och med gärna. Det passar dig alldeles utmärkt. Du kan svara skämtsamt att det blir mer pengar till bilen som du sparar till. (Så även om det inte står högs på din lista att skaffa bil, utan kanske att flytta hemifrån så inbillar jag mig att det låter bättre som 21-åring att samla pengar till en bil än att flytta hemifrån. Och jag antar att du ska skaffa bil någon gång. Så kanske inte helt igenom lögn? Äh, gör som du tycker. Men när du jobbat ett halvår eller så. Då är du en del av teamet. Då börjar du få mer frihet. Ringer dem efter ett halvår. Så svarar du att Du är ute med dina kompisar nu och mamma fyller 40 imon (Om så är fallet givetvis) och att du helst inte jobbar. Du säger att tekniskt sett kan du ställa in men att din familj betyder mycket bla bla. Du ber vederbörande i telefon att försöka hitta någon annan som kan jobba men om den där i luren verkligen inte hittar någon annan så löser du det. Då kan du jobba. För i början. Inget annat existerar än jobbet. Men efter det. På ett arbete är du oftast bara en anställd. Dom kan plocka in någon ny så gott som vilken dag som helst bortsett från att dem gillar dig. Men du kommer förmodligen aldrig få tillbaka vad du gett. Jobbar du dagen mamma fyller 40 så kommer du aldrig få tillbaka den dagen. Om du försummar din vänner jämt kommer det bli tröttsamt. Återigen lycka till!

 59. Förstår inte alla som säger att det är omöjligt att få jobb utan kontakter. Om man inte har några kontakter så skaffar man sig väl det? De som har kontakter har ju inte fått dem utan vidare. Se till att nätverka, gå på jobbmässor, var aktiv på internet (Linkedin är strålande). Har du ingen utbildning men möjlighet att plugga så gör det! Universiteten är utmärkta platser för att nätverka med arbetsgivare även om arbetsgivarnas närvaro på universiteten kan bli bättre.

  1. Problemet med detta resonemang är att antalet kontakter som en individ har inte säger något om dennes kompetens. Att döma en person efter dennes förmåga att finna kontakter är således ett sätt att bedöma personens sociala förmåga, inte dennes tekniska kompetens.

 60. Bra tips men ibland är det svårt att påvisa att man just valt ett företag när man t ex söker temporärt sommarjobb. Passion är givetvis viktigt, visa att man vill och att man har rätt attityd till arbetet – det är det jag mest går på när jag intervjuar personer.

  1. Tack för din kommentar!

   Passion och förmågan att påvisa att man valt just ett företag, går ofta hand i hand tycker jag. Men jag håller också med om att det finns en skillnad och att det för vissa jobb är svårare att påvisa varför man valt just det.

   Du nämnde också rätt attityd till arbetet. Kan du utveckla det lite, vad är rätt attityd till arbetet och hur känner du igen det?

 61. Hej, tackar för en utmärkt artikel!!
  Jag behöver “tänkar-tips” dvs hur ska jag tänka när jag vill formulera det du säger är viktigt för kommande arbetsgivare att veta:
  “Därför bör du prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos som om dig själv. Jag vill veta att du har en anledning att söka dig till just oss! Om jag redan i det personliga brevet märker att du förstår hur vi skiljer oss från våra konkurrenter – och att det är därför du valt just oss – så kommer jag att vilja träffa dig.”

  Här behöver jag mer konkreta meningar som exempel på hur jag ska tänka när jag vill formulera mig i brevet –
  I mitt fall är jag mycket intresserad av ett säljar jobb och ska snart på intervju (har passerat en intervju med en agentur och ska snart få träffa arbetsgivaren) men JAG VET INTE HUR JAG SKA FORMULERA MIG I ORD – även om jag vet att jag är mycket intresserad av det företagets “consumer products” och att jag sedan nästan sedan ungdom varit mycket intresserad av att sälja och varit säljare i olika konstellationer som B2B och B2C. Så det jag är ute efter är en “aha” upplevelse i form av tydliga exempel från dig i form av frågor och/eller meningar/exempel som berättar för mig hur jag ska tänka, för att kunna formulera mina tankar kring ditt råd. Även denna del har jag svårt att forulera i ord…(även om jag vet att jag skulle kunna göra jobbet grymt bra eftersom jag har ett grymt intresse för just hemelektronik)

  “Jag vill veta att du har en anledning att söka dig till just oss! Om jag redan i det personliga brevet märker att du förstår hur vi skiljer oss från våra konkurrenter”

  Förstår du hur jag tänker och vad jag frågar dig om?

 62. Tack för detta inlägg. Jag vet inte om det kommer hjälpa mig, men det är alltid skönt att känna ett litet litet hopp om att man kanske har en lite lite större chans än tidigare att få ett jobb. Jag har av och till sökt jobb sedan jag tog examen 2008, beslöt mig för att plugga ett år till då jag inte fick något jobb, jobbade sedan som timvikarie inom vården under en lång tid fast jag i själva verket har en 4-5 års lång utbildning inom företagsekonomi/marknadsföring i bagaget. Sedan kändes det som hög tid för mig att istället bli mamma, det föll ju sig rätt bra då jag ändå inte hittade något jobb. Jag gjorde därmed situationen ännu svårare för mig själv i och med mitt föräldraskap, då mammor är än mindre eftertraktade på arbetsmarknaden. Jag är fortfarande ung (några år under 30) men min utbildning blir ju mer och mer outdated ju längre tiden går och frustrationen växer, och hopplösheten växer. Den här gången måste jag verkligen hitta ett jobb, och jag vägrar gå tillbaka till vården. Jag vägrar acceptera att de 5 år jag spenderade på universitetet var totalt meningslösa. Men frågan är hur jag ska lyckas efter att ha misslyckats gång på gång under så lång tid?

 63. Hej och tack för en utmärkt artikel! Det verkar som att den rör upp en hel del känslor och kommentarer också, spännande!
  Jag har min passion. Jag har ett par företag som jag alltid velat arbeta med. Och jag har en fråga. Du som verkar ha huvudet på skaft och har insyn i hur rekryterare tänker, skulle du kunna tänka dig att spendera ca 10 min av din tid på att svara på en fråga om utbildning/examen/dubbla examen via mail?
  Jag vet, pga den här artikel och egen erfarenhet, att det personliga brevet är viktigast men jag vill att allt ska vara perfekt denna gång! Även utbildning och meriter… Om du inte kan/har lust så har jag full förståelse och respekt för det!
  Må väl och ett stort tack för denna artikel som alla arbetssökande borde ta del av.

    1. Hej!
     Är det verkligen den mailen som är aktuell för dig? Jag mailade för två månader sedan och har sedan dess påmint dig två ggr…

     1. Ok Erik, läs detta;

      den 6 aug. frågar jag dig vänligt om du kan tänka dig att svara på en fråga via mail som tar ca 10 min.

      6 aug. får jag ett svar att jag ska maila dig.

      7 aug. mailar jag dig.

      28 aug. mailar jag en vänlig påminnelse

      18 sep. mailar jag en desperat påminnelse

      runt 20 sep. skriver jag ett inlägg på bloggen och frågar om mailen är korrekt då jag inte får något svar.

      runt 23 sep. får jag ett svar att du lovar att återkomma samt att adressen är korrekt

      25 sep. får jag mail från dig där du lovar att återkomma.

      Idag, den 20 november utan återkoppling, undrar jag varför du inte bara sa “Nej, jag hinner inte svara på din fråga”?

      Jag blir väldigt ledsen av detta, och det förkroppsligar min uppfattning av hur arbetsmarknaden är, obalanserad i maktförhållandena. Allt jag bad var 10 minuter. Det tar verkligen inte längre tid att svara på frågan jag ställde. Det var 4 månader sen.

      Har du behandlat mig med respekt, tycker du? Eller har du, likt många arbetsgivare, behandlat mig som en arbetssökande, dvs inte värd vatten?

      Jag biter ju mig själv i svansen när jag skriver detta, men jag har verkligen blivit djupt besviken. Och min naiva tanke att man faktiskt kan kommunicera med makthavare (rekryterare, chefer) är som bortblåst.

      Tack för att du skriver bra artiklar iallafall.

     2. För att vara tydlig kanske du kan förklara vad det är du ber om ursäkt för; “Nej, du får inget svar” eller “Nu har jag skickat ett svar till dig”

      Inboxen är tom nämligen.

     3. Nu skäms jag ju byxorna av mig! Förlåt mig för min tjurighet (tillfälliga sinnesförvirring? :) ) och tack för de kloka ord du sände. Tänk vad stress gör med en :/

      Må väl!

 64. Hej! Ville bara säga att det var en MYCKET inspirerande blogg du har! Då ska även tilläggas att jag aldrig läser några bloggar.
  Med vänlig hälsning,
  Matilda

 65. Hej…
  Jag träffar en hel del arbetssökanden i mitt jobb, och många känner minst sagt förvirring när det kommer till hur de ska skriva sina jobbansökningar. De får olika tips och råd från de som ska hjälpa till vilket ofta leder till otydliga och opersonliga ansökningar. Jag tycker att detta inlägg var så bra. Jag har även delat det på min facebooksida med förhoppningen att fler ska få ta del av dina utmärkta tips.

  1. Kul att du gillade det! Håller helt med om att de olika råd jobbsökare får ofta bara skapar mer förvirring. Dessutom finns ju ett antal mallar att hitta – vilket mer eller mindre garanterar att ansökan blir fullständigt opersonlig.

 66. Jag har en vän som idag sitter ganska högt uppsatt på ett välkänt företag, han hade en plan och en vision att få detta jobb, de enda han gjorde var att ringa upp vd,n på företaget berätta om sig själv och varför dem skulle ge honom denna tjänst, tillsammans med ett organiserat skådespeleri och lite lögn fick han jobbet. Därför jag nämner detta är att det går att få ett jobb utan några kontakter, du måste bara sätta samvetet åt sidan, och han en plan.

 67. Jag är 16 år och studerar hotell och tursim och skulle behöva ett helg jobb i en hotell frukost. Har du några bra tips för att jag ska få ett sådant jobb för har försökt många gånger. Tack på förhand.

 68. Hej!
  jag har läst
  dina inlägg. De är jättebra. Jag har sökte massor med jobb i 2 år utan att få napp. Och nu ska jag byta ansökningsteknik. Jag ska göra en direkt reklam på mig. Har du nån tips på vilken slags av teknik jag kan använda

 69. Hej! Tack för en inspirerande sida! Nu har jag ny energi och ska ändra helt
  på mitt personliga brev. Tipset om ett funktionellt cv var toppen då detta är
  något jag känt legat mig i fatet. Många korta vikariat och extra jobb vilket
  vid en snabb överblick kan ge intrycket av att jag inte kan behålla ett jobb.
  Ska nu söka ett jobb som jag verkligen vill ha! Långt ifrån mitt drömjobb men
  det är ett steg i rätt riktning för att i framtiden nå dit jag vill. Nu är jag
  rädd för att låta för desperat och inställsam. Finns det någon möjlighet att
  man skulle kunna få lite feedback och tips på formuleringar? Med vänlig hälsning, Frida

 70. Jag ser många kommentarer här som handlar om hur svårt det är och att det inte går att få uppmärksamhet från arbetsgivaren och att ens cv inte räcker till med mera. Därför så vill jag lägga en kommentar kring hur jag fick arbetsgivarens uppmärksamhet direkt.

  För det första så hittade jag ett jobb som verkade intressant och där jag kände att jag kunde bli en resurs för företaget på grund av min kreativitet kring arbetsrollen. Jag skickade inte in något CV utan jag skrev ett mejl, ett personligt brev till den ansvariga där jag förklarade kort vem jag var, vad jag fick för uppfattning kring jobbet och hur jag kunde bli en resurs för företaget. I slutet så beskrev jag även en idé jag hade för att utveckla rollen i företaget för att bli en större resurs för dem.
  Dagen efter så ringde arbetsgivaren upp mig och efter några minuters samtal så förstod jag att arbetsplatsen inte var rätt för mig då jag inte hade möjlighet att utvecklas så mycket som jag ville, samt att de egentligen sökte någon helt annan och vi valde att inte träffas för något ytterligare möte.

  Fokusera på vilken resurs du kan bli för arbetsgivaren, det vill säga fokusera mer på vad de får ut av dig snarare än vad du får ut av dem. Lämna även en rad eller två kring någon idé eller liknande du har som gör dem nyfikna och vill veta mer.

  Mvh Emil Björding

  http://emilbjording.wordpress.com/

 71. Vet ni varför det har blivit så svårt att få jobb i Sverige? Därför att företagen inte har pengar att anställa. Vet ni varför företagen inte har pengar att anställa? Därför att produktionskvaliteten sjunker och därmed blir företagen alltmer olönsamma. Och vet ni varför företagen alltmer blir olönsamma? Därför att de alltmer börjar värdera saker som inte har med jobbet att göra. Som t.ex. denna skribent ovan. Ja, den som skrivit “Så får du jobb var du vill”. För honom och många andra är allt annat viktigare (personkemi (fast en människa är av en sorts “kemiska sammansättning” idag och av en helt annan imorgon, liksom den som försöker hitta något “personkemiskt gemensamt” med dig), “kommunikationsförmåga” som gränsar nästintill det äckliga (vidöppet och tillgjort leende, “duktigt” babblande och diskutioner som inte leder någonstans istället för att bara SITTA OCH ARBETA), och massa annat. Men inte KOMPETENSEN. Ja, den YRKESMÄSSIGA KOMPETENSEN! Kära land, lär dig anställa kunnigt folk någon gång. Se hur produktionskvaliteten kommer att öka och därav också antalet arbetsplatser. Jag vet inte vad jag ska kalla en arbetsgivare som inte värderar människans kunskaper, utbildning och erfarenhet och bara tittar på hur denna människa bäst kan “clowna” sig inför arbetsgivaren. Denna arbetsgivare vet således inte varifrån företagspengar kommer – de kommer bara från ett kvalitativt utfört arbete! Och detta arbete kan bara utföras av kunnigt folk! Inte sant?

  1. Ja, den yrkesmässiga kompetensen behövs. Men poängen är att det sällan är den yrkesmässiga kompetensen som avgör eftersom det för de flesta jobb finns mängder människor med likvärdig yrkesmässiga kompetens. Den som kommer att göra jobbet bäst är den som utöver den yrkesmässiga kompetensen också har annan kompetens.
   “Produktivitet” i det här sammanhanget är inte bara ett mått på att “sitta och arbeta” utan även på att bland annat kunna samspela med andra för att producera rätt saker och trivas tillsammans.

   1. Saken är den att den “andra” kompetensen också finns hos så många i likvärdiga mängder. Glada, positiva människor med vass tunga är specialitet hos dagens människa. Men erfarenheten visar att det inte är det som är jobbkvalitet. Jobkvalitet är kvalitet på slutprodukten. Eller tjänsten. Och det spelar ingen roll om personen som står bakom den är duktig på att samspela eller ej. Kan komma med hur många exempel som helst på jobb som på ett högtkvalitativt sätt utförts av tillbakadragna människor samt även drivna människor, men som äcklas av det konstlade och tillgjorda “samspelet” människor emellan som egentligen bara stör arbetet. Sedan förstår jag inte riktigt: om du säger att det “det för de flesta jobb finns mängder människor med likvärdig yrkesmässiga kompetens” så måste det finnas minns lika stora mängder människor med likvärdig “vass-tunga-brett-leende-glad-och-positiv-men-lat-och-okunnig”-kompetens. Eller hur? Frågan är bara vad du prioriterar i ditt val.

    1. Jag håller inte med om premissen i ditt resonemang: att kvalitet bara handlar om slutprodukten. Kvalitet handlar både om produkten och om processen. En sak som ligger i processen är schysst arbetsmiljö och sunda värderingar. Jag tycker att du har en nedlåtande och nedvärderande inställning gentemot andra människor, som du skriver att du till och med äcklas av. Den typen av nedlåtande attityd skulle jag inte vilja ha på en arbetsplats och jag skulle därför inte anställa dig. Oavsett din “yrkeskompetens”.

     1. Vi ska nu inte gå in på vad DU själv äcklas av… för jag skulle aldrig tro att du alltid är förtjust i allt och alla. Och det är helt ok, för vi är ju människor. För det första. För det andra har jag inte sagt att det är JAG som äcklas. Så jag tycker nog att du förutom att bli bättre på välja kandidater, även ska lära dig läsa svaren bättre. Och om jag nu skulle vara mer konstruktiv och prata om “processen” du tog upp, så trivs jag personligen bättre med doers än med så kallade “kommunikatörer”. Den riktiga kommunikationen som verkligen ger resultat syns egentligen bara om den utförs av yrkeskompetenta doers. Vilka doers kan vi prata om, om det som minst intresserar dig är kompetensen? Problemet är att du inte är ensam om sådant. Och det är det som är så sorgligt.

     2. Högutbildad, masterexamen i marknadsföring och ledning, nyutbildad
      marknadsekonom med strategigisk och operativ marknadsföring, KAM, Brand
      Managemant (2012) – Arbetat med Marknadsföring, försäljning, ekonomi,
      inköp (de två senaste 15 år sen, de första de senaste 10 åren). Varit
      egenföretagare (startat upp och drivit företag med 14 anställda i 5 år)
      Positiv i naturen, driven, i princip “aldrig” varit sjukskriven, barnen
      är nästan vuxna och sköter sig själv….jag nästan alla förutsättningar
      goda för att vara en bra medarbetare…mitt ändå fel är att jag nyligen
      fyllt 50.

      Förlorade mitt jobb i krisens spår 2010 och
      har sedan dess sökt frenetiskt, först inom min yrkeskategori och
      hemstad, nu i hela landet och inom många yrkesområden….jag önskar att
      jag kunde välja jobb men dessvärre är inte situationen så. Jag har haft
      ett otal samtal med rekryterare om tjänster jag tyckt stämt in på mig,
      postionen och företaget jag söker hos. I samtalet har rekryteraren varit
      oerhört positiv (då har inte ålder nämnts). De omber mig sända in
      ansökan( som utöver det jag nämnt i telefon även tillkommit ålder) och
      sen hör jag inte ett ljud. Jag har fått CV och personliga brev fått
      bedömt av flera personer, jag skrivit funktionellt CV som
      årskategoriserat – alla har bedömt som bra (med små revideringar med
      “förbättringar”) Jag har provat kortfattade som längre versioner utan i
      princip fler möjligheter till intervju och anställning. Jag har funnit
      arbeten jag sökt som jag velat ha av hela mitt hjärta, sökt information
      om företagen, dess konkurrenter, marknadssituation mm mm. Jag såg många
      möjligheter om hur man kunde utveckla företaget, samtalade med
      rekryterare som såg postiv potential, kallades till flera intervjuer.
      Responsen har varit väldigt positiv hos rektyteraren MEN …när samtalet
      med företaget togs…låg jag inte i rätt ålder. Hur mycket jag än vill
      och hur mycket jag än bjuder på mig själv så kan jag inte radera min
      ålder (många uppfattar mig inte som 50 utan får ofta höra 35-40 som
      uppskattade ålder och ser hyfsat bra ut enligt andra) Varken ålder eller
      utseende borde ha betydelse utan mina kvalifikationer. Jag kan
      definitivt lära mig nya saker, har alltid varit angelägen om att hålla
      mig uppdaterad om marknad, teknik och nya rön. Har dessutom bevisat min
      kompetens om att jag är fullt kapabel genom mina senaste studer på IHM
      med goda betyg.

      Jag blev glad av att läsa din positiva
      syn på vilka andra egenskaper som ger möjligheter till jobb. Dessvärre
      finns det nog inte så många fler som ser det så. De flesta rekryterare
      är mest angelägna om att uppfylla ALLA krav som företaget ställt.

      Jag
      skulle vara väldig tacksam på fler tips om hur jag kan nå fram till ett
      jobb. Jag vill inget hellre än att arbeta. Jag finns idag i Skåne, har
      ursprung från Göteborg och är absolut positiv till att flytta till
      Stockholm. Jag har inget som hindrar att jag reser i mitt arbete, jag är
      anpassningsbar och flexibel på många sätt. Jag vill gärna arbeta med de
      yrken som faller inom min yrkeskompetens men de enda arbeten jag verkar
      duga till är som vikarierande barnskötare på förskola (med en lön som är sämre än studielån). Nu har jag snart
      inga ekonomiska vägar kvar. Vet inte hur länge jag kan ha min bostad
      kvar, är då hemlös nästa steg?? Trots att jag alltid jobbat hängivet och
      mycket (utan sjukskrivningar) åt mina tidigare företag är jag nu inget
      värd??
      …FÖR ATT JAG ÄR 50???
      Jag skulle verkligen vilja få tips hur jag ska
      gå till väga!! Tack för ditt inslag om vad som fick dig att rektytera
      utanför ramarna!

     3. Intressant diskussion här… Måste hålla med Martin helt och hållet. Fast nästan. Det är svårt att få jobb i Sverige också därför att staten rånar företagen på inkomster i en sådan utsträckning att de inte förmår att anställa. Men jag håller med dig, Martin att samhället lutar sig åt “den vassa tungan” istället för att värdera det faktiska arbetet. Det är också orsaken till att företagen misslyckas på marknaden och är tvungna att skära ned personal. Duktiga yrkesmän är just det som är avgörande för företagen. Om företagsverksamheten handlar om exempelvis seminarier, så är det inte konstigt att “jag vill ha en duktig babblare med brett leende”, men om jag vill ha en ingenjör eller liknande så vill jag just se hens CV och hens faktiska prestationer, för det är det som i slutändan kommer att handla om min plånbok som chef.

  1. Det går inte att ge något generellt svar på det. Du måste blicka inåt dig själv för att se vad det faktiskt är som driver dig. Här är några saker som rent generellt kan vara lockande:

   * Arbetsuppgifterna. Då behöver du beskriva specifikt vad det är som lockar dig.
   * Utmaningen. Vari ligger den?
   * Att det är något du inte gjort tidigare, men som känns naturligt givet dina tidigare uppdrag.
   * Företagets värderingar.
   * Det bakomliggande syftet med tjänsten eller med företagets produkter.
   * Ett privat intresse för samma område. När föddes det intresset?
   * Dina egna drivkrafter. Drivs du till exempel av att hjälpa andra och känner en inre tillfredsställelse av det?

   Bidra gärna med fler tips!

 72. Hej! Haft problem med att söka jobb under en längre tid nu… Undrar ifall du kunde läsa igenom mitt personliga brev? Vore väldigt tacksam! Väldigt bra inlägg förresten.

  1. Hej! Du är välkommen att ladda upp ditt brev på cruited.com som är en webbaserad tjänst jag tagit fram med utgångspunkt från bland annat det här blogginlägget. Ange “vd-blogg” (utan citattecken, men glöm inte bindestrecket) så får du 10% rabatt på cruited.com.
   Alla andra som läser detta: Ja, det koden gäller för er också.

   1. Finns det någon form av garanti/löfte/pengarna-tillbaka service om din utmärkta hjälp inte skulle fungera? Du lovar ju konkret att man ska “..få jobb var man vill (utan kontakter)”. Vad händer om jag inte får jobbet?

    1. Tack för din kommentar! Cruited erbjuder granskning av personliga brev, men att skriva, redigera och söka jobbet måste man göra själv.
     Pengarna-tillbaka-garanti är en bra idé och den finns med i vår egen önskelista så det är fullt möjligt att vi erbjuder det längre fram.

 73. Hej! Tycker det var ett riktigt bra inlägg med konkreta tips du gav. Mycket som står där är något man kanske tänkt på men inte utvecklat tillräkligt mycket i sitt cv. Jag har däremot en sak jag undrar lite över. Första tipset handlar ju om “visa att du valt oss av en anledning”. Vilket jag tolkar som att man ska motivera varför man vill arbeta för just det företaget. Men många idag nyttjar ju rekryteringsfirmor där texterna kan vara ganska “diffust” skrivna gällande företagsbeskrivning, ofta innehåller de ju kanske formuleringar som “nu söker vi XXX till ett av IT-branschens största företag inom XXX”. Jag upplever det dessutom som att man till och med kan lämna tjänsten och arbetsuppgifterna väldigt luddigt beskrivna. Vad vill företaget/rekryteraren då att fokus ska ligga någonstans i det personliga brevet? Eller rättare sagt har du något bra tips att tänka på i sådana fall?

  1. Det är klurigt med bemanningsföretag och ännu klurigare när deras uppdragsgivare inte är känd. Jag har ingen direkt erfarenhet av att använda bemanningsföretag, men jag tycker att samma principer borde gälla där, även om man får justera tänket lite: istället för att tilltala en arbetsgivare måste man tilltala två.

   Till att börja med går det alltid bra att ringa och prata med bemanningsföretaget. I många fall kan de lämna namnet på sin uppdragsgivare på telefon, eller i alla fall ge några ledtrådar.

   Om man inte vet något alls blir det ännu svårare. Men säg att bemanningsföretaget är specialiserade på bank & finans och rekrytering av unga talanger. Och att jobbet är på en av storbankerna. Då kan du fokusera på att beskriva varför du vill jobba på storbank och vad som tilltalar dig i den här tjänsten. Kolla lite på storbankernas webbplatser för att se vad de värdesätter och för att känna efter vilka delar du tilltalas av. Sen kan du också läsa mer om bemanningsföretaget, så att du tilltalar dem och får dem att känna att du är en person som vill ha i sitt nätverk.

   1. Jadu ibland gör man visst det lite svårt för sig :) Det har du ju helt klart rätt i. Ska definitivt ta till mig de tipsen.

    Att ringa och till dem kan knappast vara något negativt, man får mer kött på benen + att har man tur får man reda på vilket företag det gäller. Dessutom får rekryteraren tala med mig som person (sen om den kommer ihåg mig vid min ansökan kan ju vara en annan sak).

    Tack för jättebra tips!

 74. Mycket intressant och jag tror att det stämmer mycket väl. Det viktigaste är att aldrig ge upp. Jag tror att jag skall koncentrera mig ännu mer på att skriva rätt till företaget. Det jag känner är problem när det handlar om bemanningsföretag. Det finns så många och att skriva rätt till bemanningsföretag är svårt. Vad har du för tips där? Jag vill ha på ett företag helst av allt.

  Tack för en intressant artikel!

 75. Alla jobb jag fått har varit pga kontakter eller att jag bevisat att jag kan jobbet (praktik). Pluggar för närvarande till civilingenjör men är skeptisk över om man verkligen får ett jobb inom sitt kompetensområde, vilket jag tvivlar stark på. Trots att jag har ett antal år kvar (3 år) innan jag är färdigutbildad har jag varit inne och kollat vilka jobb som finns tillgängliga och alla dessa kräver erfarenhet som jag som färdig student inte kommer att ha. Det verkar som att dem med erfarenhet, dvs de som får jobb inom en bransch, kan hoppa runt mellan olika företag istället för att ta in nya färska personer. Ett exempel på en sådan bransch är bioteknikbranchen eller läkemedelsbranschen. Helt omöjligt att få jobb i princip.

 76. Hej

  Jag heter Akram Jendoubi ( svensk medborgare , jag född i Sberige men växte upp i Tunisien), jag är 28 år och ha viljan att arbeta Mina språkkunskaper är mycket goda i både svenska och franska (franska är mitt modersmål), jag talar flyttande svenska även också goda engelska , skriftligt och muntligt.Jag har en hög potential när gäller datorkompetenser , man kan säga att jag väldigt duktig på att använda alla nya former av datorer .
  Problemet är att jag har sökt massa annnonser under flera år utan napp på en av dem .jag undrar hela tid vad är för fel ?? jag har haft 2 olika jobbcoach, två handläggare trots detta kommer hjälap och stödja mig utan det var slöseri ++

  mvh

  Akram

 77. Har vart arbetslös nu i snart 3 år. Jobbat inom restaurang men kunde inte jobba pga arbetsskada. Sarmt gjort några praktiker. Bland annat på mataffär där jag försökt få jobb. Har tyvärr inga kontakter. Vill mer än något annat ha ett jobb. Ge mig tips hur ja skall gå till väga. Arbetsförmedlingen gör ingenting.

 78. Är man 19 år som jag, nyutexaminerad gymnasiestudent och har högst 3 månaders erfarenhet av Mc Donald’s är man verkligen inte önskvärd har jag märkt. Jag har anpassat alla personliga brev jag skrivit, sökt massor med jobb, gått till arbetssökarna och lämnat CV i handen, lämnat CV på mejl, rekryteringssidor ja ALLT! Och ändå är det samma visa “du har inte tillräckligt med erfarenhet” de vill ha unga arbetare men 19 är för ungt tydligen och hur ska jag få erfarenhet utan att någon ger mig en chans att få erfarenhet? Jag har stött på flera arbetsannonser där de skrivit “om du inte har erfarenhet av jobbet, så skicka inte in ansökan för vi läser den inte då”. Hur trevligt bemötande känns det på en skala? Ingen tro på ungdomar finns idag!

 79. Hej

  När jag rekryterade fick jag FANTASTISK personal genom att nogsamt läsa igenom ansökningarna.

  Visst sållade jag också det mest uppenbara eftersom det var runt 300 sökande på varje tjänst.

  Däremot så fäste jag inte stort avseende vid roliga färger och tjusiga layouter. Ju yngre personerna var, ju mer kan man förvänta sig av sådana glassiga och självsäkra (och med största säkerhet med hjälp av coachers eller föräldrars komponerade) uttryck.

  Många har heller inte det sättet att uttrycka sig, utan ett mer torrt förhållningssätt men är JÄTTEBRA medarbetare. Ja ofta BÄTTRE vill jag påstå när man väl provat dem.

  Därför blir jag lessen att höra hur stor vikt som läggs på fel saker.

  Av de yngre som jag rekryterat har jag med förkärlek rekryterat de som gjort sitt brev och cv själv utan inblandning. De kan ha lite grammatik och stavfel och använt ett slitet personligt brev, men det viktiga är att att man ser att de någorlunda har läst igenom annonsen och hellre är underkvalificerade än överkvalificerade. (Inte för att kunna sätta lägre lön men att för att ge bra lön och få dem att växa – då växer företaget också fast kanske lite långsammare men hållbarare)

  Sådana floskler som att brinna för företaget och få drömjobbet finns inte hos normala människor. Om det till äventyrs skulle vara sant så dröjer det inte länge förrän de brinner för något annat företag eller jobb. De lämnar dagen efter att de är upplärda och hur lönsamt är det? Man står ut mer eller mindre bra..så enkelt är det i dagens slimmade organisationer.

  Jag kan skratta högt när jag tänker på hur de arbetsledare som ratat min DUGLIGA personal för att de inte varit “fina” nog får slita med nyrekryteringar och problem i sina personalgrupper.

  Tänk att jag hittat kanonpersonal i mina kollegers papperskorgar, eftersom jag vet hur bakvänt de tänker.

  De har inte ens ringt på referenserna. Man måste ringa på minst två referenser och dra egna slutsatser om de förra arbetsgivarna talar illa om dem.

  Vad som gäller är att de ska få så BRA lön du bara har råd att ge. TID att komma in i arbetet. Känsla av att de inte behöver spela någon de inte är. Ja du såg rätt…inte SPELA någon de inte är inför DIG som rekryterare. DU ska stödja dem i spelet på arbetsplatsen om det är bemanning eller ute hos kunder.

  Man måste vara beredd att lägga tid på instruktioner och telefonsamtal från personalen när de stöter på svårigheter.

  Som du själv skulle vilja bli behandlad med andra ord.

  Arbetsglädje som kommer smygande med tiden och stolthet över väl uträttat arbete som jag som chef SER, kan inte underskattas.

  Framförallt så är det ren lathet och kortsiktighet av rekryterare och chefer att försöka få perfekt och välutbildad personal omgående. Min erfarenhet är att om de är så erfarna från början är deras intresse för att komma vidare större än att göra ett långsiktigt gott arbete.

  Man kan också i branscher som kräver timvikarier och korta insatser få bra vikarier som stannar i många år om man letar som rekryterare läser igenom ansökningarna aktivt.

  Letar du efter personal som ska arbeta i din närmaste omgivning som tjänsteman gäller samma sak.

 80. lol snacka om att faila med den här artikeln. tyvärr så blir det ris från min sida(antar att 200 pers som ens orkat kommentera inte kan ha fel att det här bara är bullshit)

 81. Hela jävla samhället är åt helvete!!! Finns inga jobb för dom som inte har utbildning, eller så kanske de ska ta å tänka att den människan också duger! Man är fan inte dum i huvudet för att man inte har gått klart skolan! Eller något åt det hållet! Eller som jag redan är dömd för att jag ser ut som jag gör, tatueringar!!!!!! Vi lever i 2000 talet inte stenåldern. Öppna ögonen! Jag har barn lever på en annan, är så jävla deprimerad och arg! Kan inte ens fixa mitt eget hem! Ge ungdomar chansen och lyssna och va inte ego trippade jävlar!!!! Trött på Sverige och ni ska bara höras att ni är bra! Fast ni suger och ljuger! Jag är helt svensk och gjort rätt för mig och har aldrig gjort något kriminellt! Men ändå ska man bo på gatan och slicka röv! Tack för alla jobben or not! Ni är så och alla ni ska ta åt er! Skit!!! Inte konstigt att det är som det är här! Vi måste göra något åt detta! Det finns jobb men för att få det så får man väl ligga till det snart! Tack för ett skit liv! Kommer aldrig att få ett jobb! Får börja jobba svart! Ingen lust att bli strippa igen!!!!

 82. Hej!
  Nu har jag nästan läst alla kommentarer och skulle vilja bidra med det jag har. Jag är själv fylld 20 snart. Har varit arbetslös sen studenten, men! har varit aktiv genom praktik och småjobb. Vad jag vill bidra är hur man kan tänka när man skriver ett personligt brev. För det är ju som sagt avgörande om man få jobbet eller ej. Läste på en engelsk sida hur man kan skriva sitt PB bättre.

  Ofta har jag sett att människor listar upp saker som till exempel:
  Mitt namn är Kalle svensson och är 28 år. På min fritid motionerar jag med mina två hundar. Jag har tidigare jobbat på volvo som bilmekaniker i 2 år.

  Vad man istället ska göra är att vara en problem lösare. Arbetsgivaren tittar ungefär 1-2 minuter på ditt PB och då ska man ha fångat uppmärksamheten.

  Jag heter Kalle svensson och är bilmekaniker. Det som gör hela spännande och utmanande att jobba som bilmekaniker är att få mecka med så många olika modeller av bilar. Har en bred erfarenhet som ni ser i mitt cv och har jobbat på stora kedjor som Volvo.

  Nu är jag ju själv inte bil mekaniker men detta var som ett exempel. Detta har hjälpt mig att få intervjuer. Arbetsgivare intressanta i mig även om dem för nuvarande inte har tjänster, men vill att jag ska titta förbi deras affär. Så hoppas detta ger er lite hjälp.

 83. Jag har gått hemma i flera år så att säga! Nu har jag ett jobb fram till den 5 februari. Nu oroar jag mig för att ja ska gå hemma igen! Har gått hemma som sagt flera år man blir rastlö, lat, galen, osv och allt de orkar jag inte med mer! Snälla hjälp mig att hitta ett jobb?! Har ingen utbildnig tyvärr.
  Tackar i förhand
  Mvh
  Admira

 84. Hej! Jag vill bara säga tusen tack för de här tipsen. Idag (1,5 år efter min examen) har jag fått min första intervju och det är på ett ställe som jag alltid sett som mitt drömställe att jobba på och anledningen till varför jag valde den utbildningen jag valde var för att få möjlighet att jobba på det här stället. Efter att ha läst det här inlägget har jag fått inspiration till att verkligen säga det till dom, ärligt och rakt på sak. Återigen tack för inspirationen!

 85. Hej Forsandree!
  Råka trilla in här av nån anledning jag nu glömde bort heheh.. men so fortsatte jag och läsa i kommentarerna. Håller med mycket av det du säger till folk, kloka tips råd tyvärr finns vissa människor som gnäller, gråter och söker till sig uppmärksamhet ungefär som mina barn… Till dessa säger jag bara väx upp ni är VUXNA … att sitta och skylla på samhället, bemannings företag kommer väl inte leda till att någon knackar på er dörr med kontrakt och penna eller ??? 1.Lyssna 2.Gå igenom era missar 3.Kämpa och låt aldrig negativiteten ta över 456789 10 11 12 —-> kanske till och med 156.te gången ni får jobb ändra era attityder så kommer ni att lyckas så småningom. Jag har själv haft tillsvidare anställningar 3 st ignom loppet av 10 år uppsagd.. uppsagd.. uppsagd p.g.v arbetsbrist osv ingen högskola utbildning heller utom europisk härkomst 2 barn sambo också utom europisk… är i 30 års åldern sambo jobbar, jag söker jobb, går utvecklings utb inom arbetsförmedlingen,,, träffar folk bytter tankar och POSETIV inställd… får inte jag anställning tills sommaren … så kommer jag nog läsa på högskola förtillfället går jag arbetsmarknads utb, har flera projekt hemma som jag startat på nätet är fortfarande under progres bara kämpa vidare… ställ er inte mot väggen och låta allt annat passera bakom.. ta till vara på tips, råd bytt tankar med varandra en människa blir aldrig full lärd finns alltid nya saker och ta till sig och med det så vill jag tack för mig ska vidare på webben :) och til Forsandree fortsätt med det du gör för det finns inte många som dig

 86. Hej, jättebra skrivet och intressant. Jag är snart klar med min kandidatexamen och skickade på skoj in en spontanansökan till ett företag. Roligt nog fick svar att jag hade en intressant profil. Arbetsgivaren vill att jag ska utveckla hur jag kan vara till nytta för företaget, i vilken stad jag skulle kunna tänkas arbeta, hur jag ser på min framtida karriär samt varför jag vill arbeta för just dem. Jag började studera direkt efter gymnasiet och hur ska jag tänka på frågan” hur jag kan komma till nytta för dem” . Det enda jag kan komma på är att jag har fräsch kunskap… Sedan, “min framtida karriär”; Jag vill efter att ha arbetat några år läsa vidare till en master, om inte, även lästa den vid sidan av arbetet. Ska jag skriva detta i mailet, eller kommer jag att skrämma bort arbetsgivaren? Tacksam för tips!

 87. Godtas en anledning som att… JAG BEHÖVER MATA FAMILJEN OCH SE TILL ATT VI INTE SVÄLTER?! Att mina barn behöver trygghet, hopp och tro att människor får jobb och kan lita på att företagen inte bara spelar dem ett spratt som i många av mina fall. Att man åtminstone vågar PROV ANSTÄLLA, innan man hugger av benen på en person med ansvar. Ibland kanske man borde svara… Jag vill bara LYXA TILL DET, och därför vill jag ha jobbet. (Som feminister och killar med för få hjärnceller)
  Eller så borde man ge pengar under bordet för 1-2 års anställning. Vilket idag säkert förekommer mer än vad vi har kännedom om.

  1. Ibland känns det som företagen leker med människor, för att dom kan det av ren illvilja. Tortera och jävlas med stackare som bara vill överleva.

 88. Till Faud: Jag är inte riktigt i din situation ännu (och vägrar tänka så), men söker jobb efter både postdok och jobb inom läkemedelsindustrin. Mitt tips är att fokusera på uppföljningen av sökta jobb och att visa ditt riktade intresse för arbetsgivaren så som föreslaget i artikeln (som är superbra för den delen). Det som förvånar mig är hur du eventuellt slunkit förbi Trygghetsstiftelsens säkerhetssystem med CV-hjälp och jobbcoach, som stöttat mig enormt. Själv har jag ett utländskt namn. Ställ dig inte i marginalen genom att tänka diskriminering. Det förminskar dina chanser och välmående. Lycka till till oss båda!

 89. Helt otroligt att bloggaren i sin egenskap av rekryterare struntar i att läsa cv utan istället har hittat på något eget mumbo-jumbo för att finna de han kan tänkas anställa. Denne person borde få sparken pga inkompetens och sedan söka nytt jobb själv.
  Det här var något av det mest provocerande jag läst på mycket länge.

 90. Om du arbetar efter de som klarar punkt 1 bäst så kommer du följdaktligen att anställa den bästa lögnaren. Hur i hela friden är man funtad om man tror att det finns människor som drömmer om en specifik arbetsgivare utan att ens någonsin ha besökt arbetsplatsen ifråga. Söker du nytt itjobb? Test http://www.itjobb-stockholm.info

   1. Trots detta påstår rekryterare mer eller mindre rakt ut att man måste svara att det typ alltid varit min dröm att jobba på detta sagolika företag. Man ska låtsas vara imponerad över att det serveras öl och snacks på fredagar o.s.v.

    Själv tillhör jag kategorin som har ett bra jobb, emn är öppen för att hoppa på ett bättre om det dyker upp något. Varenda gång lyckas rekryteraren fullständigt döda mitt intresse för jobbet medelst knäppa frågor.

    Ett jobb ska vara roligt, utvecklande och bra betalt. De som kompromissar med detta får nöja sig med mediokra anställda.

 91. Pingback: IRL 2014-06-24 | Erik Fors-Andrée IRL
 92. Pingback: IRL 2014-07-16 | Erik Fors-Andrée IRL
 93. Jag vet att detta inlägget är gammalt men det gäller än idag, det är jättesvårt att få ett jobb, speciellt utan kontakter, och dom kontakterna man har så är man antingen för ung, för oerfaren eller så får man inget svar! Känns som att det spelar ingen roll hur man skriver sitt personliga brev, jag lyfter alltid fram företaget och varför jag vill jobba där och så tar jag med mina viktiga erfarenheter och egenskaper men får alltid samma svar, tack för din ansökan men vi har valt att gå vidare med annan..

 94. Jag är civilingenjör och söker jobb som forskningsingenjör. Jag har en dubbel europeisk magisterexamen och en doktorsexamen från ett välkända universitet i Sverige. Jag talar tre europeiska språk flytande och ytterligare två europeiska språk på grundläggande nivå. Jag har en hel del internationell akademisk erfarenhet och bra rekommendationer men ändå har ingen ens kallat mig på intervju. Problemet är att jag kommer från Sydamerika och inte heter Sven Svensson. Jag håller med på att det finns diskriminering fast man har utbildad sig i Sverige. Om man har ett utländskt namn, man kan synas i mängden och mannens CV:n blir kastat bort.

  1. Det är inte helt sant, jag heter Nancy Carrasco, är från Chile och jobbar som civilingenjör sen 2009 i NCC Malmö, och pratar bara lite svenska och lite engelska.

 95. Har du tips till mig som varit rejält utbränd och arbetslös i snart 3 år ? Jag är 27 , kvinna , ingen utbildning , depression pga arbetslösheten och fortfarande utmattad . Jag har ett stort hål på 3 år . Hur förklarar man för en arbetsgivare vad man gjort under tiden? när man varit i botten under dessa år? Känns fruktansvärt pinsamt att behöva förklara situationen!

 96. Jo man kan fylla i alla fina ord i en ansökan och dras med i alla fina tips som kommer här och där, men när man hör att att det gäller att se bra ut eller endast med lite erfarenhet här och vissa får ett jobb på grund av att de är social monster tycker jag låter lite snett när man går universitetet. Är det inte det ni letar efter eller är vi för överkvalade? Sanningen är att Sverige inte klarar av att ta emot alla arbetssökande. Idag har sverige närmare 358.000 arbetslösa exkl. säker dom som är i olika åtgärder för att komma bort från statistiken. Till sist, vem lägger ned tid på arbetsgivare som inte ens mer än sneglar på CV:et? Vi som söker vet det att det är så. Det är brist på respekt till folket som har lagt ned tid. Hur vet ni att folk inte lagt ned tid om ni inte ens tittar på dessa? Innan jag fick jobb senaste sökte jag 500+ jobb. Jag formulerade enligt dessa fina regler men hur kom det sig att det slutade med så många ansökningar och en sista utväg genom AF? Därefter var man nästan tvingad ut i praktik vare sig man ville eller inte, varför det? Var det inte jobb på riktigt man skulle ha??? Snälla ni som säger en fot där vet du…lägg ned!!! Idag har jag multum mer med erfarenhet och mer utbildning men fortfarande är det inte mer än 0,5% anställningsintervju och dessa är INTE i linje med min utbildning jag sökt. Jo jag söker allt för att jag vet att det inte blir nåt med jobb efter högskole utbildning om jag inte startar eget. Jag tänker inte vänta åratal och glömma bort vad min utbildningslinje handlade om och därtill få jobb och inte kunna utnyttja det jag lärt som jag nu glömt. Detta är ett skämt. I Norge är dom iallafall trevliga och hör av sig i vilket fall till 95%. Lär er nåt!!! Idag gäller att man ska vara fotomodell, presentabel, kunna lyfta företaget till skyarna, jobba hårdare=lönedumpning. Ekonomin är i obalans när inte företag kan betala lön efter priser på varor och tjänster på marknaden. Titta i USA dagens fattigdom på flera miljoner. Med det menas människor som kan betala sina räkningar men det blir inget över. Finns en dokumentär om det. Jag söker mest i Norge, för jag är trött på att få för lite feedback från Svenska arroganta företag (vissa). Hade jag fått det och det hade stämt så hade jag haft jobb idag. Då vet man vad som är fel om dessa förklarar varför. Så ni företag vissa är lata är vi det. Bjud på er istället. Ni missar massor med fin arbetskraft som emigrerar till Norge istället eller andra länder. Kontakter och utseende är det enda idag som gäller och lite fjäsk i CV:et istället för kunskaper. AJöss!!!

  1. Håller helt med om att många arbetsgivare är mycket dåliga på återkoppling till sökande. Det gör det svårare som arbetssökande, vilket gör att man skickar ännu fler ansökningar till en ännu bredare grupp arbetsgivare. Vilket ytterligare ökar mängden ansökningar och gör det ännu svårare för arbetsgivaren att ge vettig feedback.
   Jag tror inte på att peka finger på den ena eller andra (arbetsgivare eller arbetssökande).

 97. Verkar som det är länge sedan ngn skrev i tråden man kanske någon läser? Min son sökte jobb länge, hemma framför datorn, utan något bra resultat: Då bytte vi strategi, jag hjälpte honom att skapa ett annorlunda bra CV och sen printade vi ett antal. Han gav sig ut på stan och delade ut på ställen han ville jobba på och resultatet lät inte vänta på sig. Andra dagen hade han ett jobb. Våga ge er ut, presentera er visa framfötterna, det finns jobb!!

 98. Hej!
  Tack för en ruskigt bra blogg!
  Jag är en relavitv nyexad civilekonom som har haft en sjuk tur att få jobba som controller i lite mer än ett år (mammavik). Nu är det dags för mig att söka nya jobb och jag blir ratad av alla. Söker jag controllerjobb har jag “för kort erfarnehet” och söker jag ek.assistent jobb har “jag för mycket erfarenhet och kommer bli uttråkad”. Hur lyfter jag fram att jag är en värdig kandidat?

 99. hej
  ja du jag kan bara säga att det är synd för dig och för oss som bor i detta land. jag sjävhar bott runt i världen det är synd at säga att vi i detta land tar ej vara på människor. suck man sant det är för mycke rassism och ålder fixering. det finns länder som uk och usa som ser dig annerlunda kanse en tanke att flytta?
  men det är fan sjuk att vi måste flytta för att vå ett jobb eller? sen kommer folk hit för att leva bättre liv. är det bara jag eller du som blir snurrig i huvudet.

 100. Jag har ett bra cv som fungerar, har fått många jobb med det, uppdaterar och ändrar om i det lite då och då beroende på vad det är för jobb jag söker! min “sårbarhet” ligger i min förmåga att sammanfatta ett personligt brev.. jag HATAR att skriva personligt brev.. det tar för mig en hel dag att skriva.. jag är kass, jag suger på att skriva om mig själv och jag är jättedålig på att få mig att låta tillräckligt “attraktiv” och “spännande” utan att ljuga. Jag är en ganska osocial person, dvs.. jag kommer inte att prata med dig om jag inte tycker att du är intressant, jag hatar att kallprata (kräks lite i munnen av bara tanken) Jag är introvert och lättstressad, vill man ha ett jobb idag oavsätt vad det är för jobb så måste man vara extrovert, supersocial och gilla alla.. får typ ångest när någon ber om ett personligt brev!

 101. Jag har en fråga:
  Ponera att man är ganska introvert, inte särskilt driven, psykiskt sjuk och inte särskilt intelligent – vad ska man då göra? Ta livet av sig?
  I det här skitsamhället räcker det med att man inte är en mänsklig robot för att man inte ska ha mat på bordet.

 102. Tack för din kommentar. Föreslår att du passar på att fråga arbetsgivaren vad de tyckte saknades i din databaskunskap, om det är några specifika kurser du skulle kunna komplettera med eller om du på något annat sätt kan tillgodogöra dig denna kunskap.

 103. Hej hittade denna sida och tycker att detta verkar super bra sätt att skriva ett personligt brev. Mitt största problem är att jag lär mig visuellt, håller på att bli tokig på dessa tips men behöver mera konkreta exempel på saker man kan skriva. Undrar om du kan hjälpa mig. Tack på förhand :)

  1. Hej! Spännande med den visuella aspekten i detta! Min utgångspunkt är väldigt textbaserad och jag skulle gärna hitta ett sätt att göra det mer visuellt. Har du några förslag på det? Inspirationskällor?

 104. du skrev inlägget för cirka 2 år sedan, jag hoppas att du har hittat ett jobb. I Sverige är universitetspoäng och andra jobb inga meriter alls för att få ett jobb, utan det handlar mera om tur och/eller kontakter. Utan det, är det hopplöst. Allt fler högutbildade personer med utländsk bakgrund väljer att söka jobb i UK, USA eller CA och där blir de bemötta på ett bättre sätt på arbetsmarknaden. Slöseri….

  1. Hej Mary,
   Tack för ditt inlägg. Ja det är verkligen synd. Förr några år sen läste jag att 7500 PhD gick arbetslösa i Sverige !!! tänk hur många miljoner /miljarder har dessa kostat för att få dem färdig utbildad. mer än 50% blir tvungna att äska jobb utomlands och majoriteten kommer aldrig tillbaks.. Det är verkligen synd .

 105. Jag söker jobb som passar mig och det är
  Som jag skriver när man haft ett många sökande jobb som lokalvårdare exempel.

 106. Hej Erik

  Jag håller på att bli tokig.

  Jag har nu varit arbetssökande sedan 2011.

  Jag har ett bra cv och personligt brev enligt arbetsförmedlingen, men ändå så går jag bet varje gång jag söker. Jag vet inte vad jag gör fel. är så trött på detta och börjar bli desperat. varför kan ingen någonsin ge mig en chans?

  Jag har följt dina råd här på bloggen men vet inte om jag gjort rätt. är jag för opassionerad? jag kan verkligen inte med folk som skriver att man är störst bäst och vackrast så jag skriver inte så själv, är det ett misstag? skulle verkligen, verkligen uppskatta någon typ av hjälp.

  1. Grattis. Jag har varit arbetslös sedan 2008. Har haft ett jobb sen dess, och det var under sommaren 2010, sen dess har jag gått hemma, finns absolut ingen som vill anställa mig. Jag har säkert sökt nära 10,000 jobb dom senaste två åren, och jag har fått 3 praktiker, en handfull intervjuer och en jävla massa “Du är inte tillräckligt intressant för oss”-mail.

 107. Pingback: IRL 2015-03-10 | Erik Fors-Andrée IRL
 108. Det intressanta här att jag, som är 18 år, har 3 extrajobb. Jag har fått ETT av jobben via kontakter och det är det som är det nyaste jobbet, men de övriga 2 har jag sökt och fått helt själv.
  Det FINNS jobb! :)

 109. Pingback: IRL 2015-03-17 | Erik Fors-Andrée IRL
 110. Jag säger till fuad och alla andra här, tro mig jag har upplevt det du säger , jag har 4 examen från uppsala universitet och det samma upplevelse jag har upplevt. Men äntligen finns en läsning för oss. Nu är det tvärtom de får söka efter oss. Jag var på WorkTasker och skrev in mig nu kan man äntligen vila och sluta stressa efter att söka jobb var och varannan dag utan resultat.
  Tack för en bra blogg

 111. Hej ….Jag är masterutbildad på ekonomi och varje månad har jag skickat minst än 250 jobbsansöknigar och ingen lyckas….de flesta inte ens svarar för att säga tack för att ha skickat din ansökningen….staten skulle vilja uttnyttja den som vi utländska akademikerna lärde i våra länder….

 112. Jag har ett dröm jobb, och hur löjligt det än låter så är det faktiskt på Biltemas i s-Tälje , har lagt in mitt cv på hemsidan , sökt ALLA LEDIGA jobb dom haft ute i ett år .. Och får inte ens komma på anställnings intervju, jag har tom personligen lämnat mitt cv till Biltema. Men utan någon som helst framgång. Varför vill dom inte ge mig en chans ? Vad gör jag för fel??

 113. Jag tycker ovan förklaring är lite för enkel som om man får arbete överallt bara man visar på passion/driv och att man väljer företag av en anledning. Många företag baserar fortfarande sin ansökningsprocesser på traditionella sätt så som ansökningsbrev och CV – håller givetvis med om att passion och att säga rätt saker är viktigare men min erfarenhet är att man inte ens kommer till mötet (intervjun) ifall man inte har bra ansökningshandlingar. Målet med ansökningshandlingarna är att få till ett möte, målet med mötet är att bli erbjuden jobbet. Kan man inte på mötet visa på passion och att man valt det företaget av en anledning då är man på hal is.

  1. Hej Sami. Passionen och valet av företag ska synas både i ansökningshandlingarna och vid intervjun. De är sällan det enda som räknas, men det är inga andra meriter heller. Vore intressant att diskutera vidare detta vid något tillfälle. Du sitter inte i Stockholm om jag minns rätt?

 114. hej Erik jag hoppas att du läser detta inlägg och jag hade väldigt gärna ha din åsikt, Ursäkta att jag skriver det som inlägg men det gick inte att komma in på jobbansökan. hej på er mitt namn är Sandra och jag är 31 år. Jag anser mig själv att vara en tillgång för er då jag är väldigt bra på att läsa av människor få dom att öppna sig och känna sig trygga och känner mig väldigt bekväm med psykologi. Jag levde i 12 år i ett våldsamt förhållande där allt från fysisk till psykisk misshandel med två barn i bilden och min dotter fick samma behandling som mig. Jag lär mig snabbt och jobbar intensivt,fungerar med alla typer av människor då jag ger samma respekt som jag får. Jag kan skriva om många olika saker då jag har intresse för kläder,skor samt väskor. och gör mitt bästa för att min chef ska vara nöjd. jag Idag är jag fri från det livet fri,fri från fördomar men terrorn håller fortfarande på. Jag anser att det jag skriver om drar till sig många läsare då många kan relatera till samma liv,tyvärr. jag skriver här en del av mitt liv och jag hoppas att ni kan finna en plats till mig min blogg,den sista pusselbiten. här beskriver det på det bästa sättet,ha en fin kväll. jag är 29 år jag var tillsammans med barnens pappa i 12 år och vår dotter är 8 och vår son är 4. han började slå mig efter ngt år och min dotter sen kanske 2,3 och fortsätter än idag med att smälla till henne och knipa hårt då han inte har ngt tålamod, mig sparkade han top stryptag samt andra obehagliggheter inlåst på toaletten misshandel framför barnen samt psykisk misshandel. hans mamma har slagit mig en gång var jag gravid med min son i 7 månaden med min dotter i knäet tittande på tecknat. han flyttade härifrån för ca 2,5 år utan ett samvete men misshandeln fortsatte dock med allt på toaletten och ett ex är när han en gång smällde upp bilstolen i min ansikte,en gång när jag inte hörde att han hade ringt så började han slå mig direkt när jag kom hem framför barnen och fortsatte i minst två timmar men händer,sparkar,skallningar samt många stryptag. och det slutade upp med massa blåmärken på ansikte,hals,armar samt ett blåmärke stor som en fotboll på låret väldigt ömmande och jag hade svårt att gå i två veckor och blåmärket försvann efter tre veckor. det slutade upp med att min telefon inte gav ljud ifrån sig när han prövade att ringa och då insåg han sitt misstag men gick därifrån utan ett ljud. varje gång jag vet att han ska komma så krampar bröstkorgen på mig börjar storgråta och får problem att andas. för att det känns som att han ser min själ och blotta mina svagheter och medvetet knäcker din själ som att jag tittar in i djävulens ögon. han var bra till en början den bästa pojkvännen som blir din bästa vän och jag valde han framför vänner och blev muslim för honom. jag var tillsammans med barnens pappa i 12 år och vår dotter är 8 och vår son är 4. han började slå mig efter ngt år och min dotter sen kanske 2,3 och fortsätter än idag med att smälla till henne och knipa hårt då han inte har ngt tålamod, mig sparkade han top stryptag samt andra obehagliggheter inlåst på toaletten misshandel framför barnen samt psykisk misshandel. hans mamma har slagit mig en gång var jag gravid med min son i 7 månaden med min dotter i knäet tittande på tecknat. han flyttade härifrån för ca 2,5 år utan ett samvete men misshandeln fortsatte dock med allt på toaletten och ett ex är när han en gång smällde upp bilstolen i min ansikte,en gång när jag inte hörde att han hade ringt så började han slå mig direkt när jag kom hem framför barnen och fortsatte i minst två timmar men händer,sparkar,skallningar samt många stryptag. och det slutade upp med massa blåmärken på ansikte,hals,armar samt ett blåmärke stor som en fotboll på låret väldigt ömmande och jag hade svårt att gå i två veckor och blåmärket försvann efter tre veckor. det slutade upp med att min telefon inte gav ljud ifrån sig när han prövade att ringa och då insåg han sitt misstag men gick därifrån utan ett ljud. varje gång jag vet att han ska komma så krampar bröstkorgen på mig börjar storgråta och får problem att andas. för att det känns som att han ser min själ och blotta mina svagheter och medvetet knäcker din själ som att jag tittar in i djävulens ögon. han var bra till en början den bästa pojkvännen som blir din bästa vän och jag valde han framför vänner och blev muslin för annars hade vi inte kunnat vara tillsammans längre, men nu har han blivit det största svinet. ingen annan ser denna sidan då den kommer fram bakom stängda dörrar min dotter har varit på fyra polisförhör och vittnat om hur blåmärken kommer fram för att jag har aldrig slagit mina barn min dotter är så fin på alla sätt och har lite attityd i sig som är hennes charm envis livfull och om hon inte vill så gör hon inte det blir väldigt arg och slåss mig men speciellt min son helt oförberedda,men det började bli bättre ett tag efter att pappan flyttade. min son är en underbar pojke men typiska puppie eyes och jag har aldrig kunnat säga nej till honom ,han är en fyraåring med ett samvete genomgod ärlig och visar alltid kärlek,han älskar sin syster och vill alltid pussa och krama henne. det känns som att hjärtat har tappat en stor pusselbit rakt i mitten när dom inte är här, Han har ett ego större än jordklotet tror han är störst bäst och vackrast han har alltid rätt även med bevis han har alltid rätt. Efter att en anmälan gjordes av misstag om det som hände på toaletten så har han övertygat skolan familj och dom svinen på socialenfamiljerätten,karmas a bitch ni vet vem ni är ! det kommer alltid tillbaka. idag är han tillsammans med en kvinna han inte förtjänar men har varit otrogen mot från första början så mycket har han förgiftat hennes huvud jävla svin ! Idag blev en som jobbar på dagis jätteledsen och nervös efter att han hade gått och sa att hans ögon svartnade. barnen storgrät för att han inte ville att dom skulle krama mig för då skulle inte han få en bil men han satt kvar med armarna runt omkring mig grät och sa mamma ta med mig hem och mitt hjärta brast han sa mamma jag har många bilar hemma kom nu, han blev även hotad med att om han inte kom så skulle han få sova där på dagis men han satt kvar jävla svin ! Det kommer till dig med, Har du ingen själ helt tom på samvete då är man rejält skruvad, hur kan man slå sina egna barn bara för att du hör röster ditt störda fanskap ! Jag tror att djävulen har en speciell plats för dig en plats där man drunknar och brinner samtidigt om och om och om igen i all framtid, och detta är inget hot det är ett löfte karma du vet det kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt, jag är inte rädd för dig längre kom ska jag visa det. jag har aldrig anmält ngt skit du har gjort inte ens det i hissen då du smällde in hela mitt huvud i spegeln i hissen jag har varit för snäll mot dig men inte nu längre nu är jag pissed och även om detta är elakt men han förtjänar inte mer detta är mitt straff till dig, och kommer antagligen att skapa en rejäl debatt men jag pissar på er haters så slösa inte på er energi på att försöka påverka för att jag är hardheaded jag kan vara din bästa vän men även din värsta fiende som dom flesta människor när någon annat har tryckt på alla fel knappar. och ni som tar illa upp er ber jag om ursäkt till.detta är bara menat att såra en.v muslin för annars hade vi inte kunnat vara tillsammans längre, men nu har han blivit det största svinet. ingen annan ser denna sidan då den kommer fram bakom stängda dörrar min dotter har varit på fyra polisförhör och vittnat om hur blåmärken kommer fram för att jag har aldrig slagit mina barn min dotter är så fin på alla sätt och har lite attityd i sig som är hennes charm envis livfull och om hon inte vill så gör hon inte det blir väldigt arg och slåss mig men speciellt min son helt oförberedda,men det började bli bättre ett tag efter att pappan flyttade. min son är en underbar pojke men typiska puppie eyes och jag har aldrig kunnat säga nej till honom ,han är en fyraåring med ett samvete genomgod ärlig och visar alltid kärlek,han älskar sin syster och vill alltid pussa och krama henne. det känns som att hjärtat har tappat en stor pusselbit rakt i mitten när dom inte är här, Han har ett ego större än jordklotet tror han är störst bäst och vackrast han har alltid rätt även med bevis han har alltid rätt. Efter att en anmälan gjordes av misstag om det som hände på toaletten så har han övertygat skolan familj och dom blodsugarna på socialen. idag är han tillsammans med en kvinna han inte förtjänar men har varit otrogen mot från första början så mycket har han förgiftat hennes huvud jävla svin ! Idag blev en som jobbar på dagis jätteledsen och nervös efter att han hade gått och sa att hans ögon svartnade. barnen storgrät för att han inte ville att dom skulle krama mig för då skulle inte han få en bil men han satt kvar med armarna runt omkring mig grät och sa mamma ta med mig hem och mitt hjärta brast han sa mamma jag har många bilar hemma kom nu, han blev även hotad med att om han inte kom så skulle han få sova där på dagis men han satt kvar jävla svin ! Det kommer till dig med, Har du ingen själ helt tom på samvete då är man rejält skruvad, hur kan man slå sina egna barn bara för att du hör röster ditt störda fanskap ! Jag tror att djävulen har en speciell plats för dig en plats där man drunknar och brinner samtidigt om och om och om igen i all framtid, och detta är inget hot det är ett löfte karma du vet det kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt, jag är inte rädd för dig längre kom ska jag visa det. jag har aldrig anmält ngt skit du har gjort inte ens det i hissen då du smällde in hela mitt huvud i spegeln i hissen jag har varit för snäll mot dig men inte nu längre nu är jag pissed och även om detta är elakt men han förtjänar inte mer är mitt straff till dig, och kommer antagligen att skapa en rejäl debatt men jag pissar på er haters så slösa inte på er energi på att försöka påverka för att jag är hardheaded jag kan vara din bästa vän men även din värsta fiende som dom flesta människor när någon annat har tryckt på alla fel knappar. och ni som tar illa upp er ber jag om ursäkt till.detta är bara menat att såra en. tack för att du läste jag hoppas att du får en fin kväll

 115. Pingback: » Jobbjakten ..
 116. Hej,

  Nu hittar jag mitt inlägg av slump efter 3 år. I dag söker jag jobb igen (2013, Fick jobb som Projekt Manager på ett biotech-bolaget som tyvärr har lagt ner all verksamhet p.g.a. ekonomin) och nu är jag på ruta ett. Jag söker jobb som forskare, Senior
  Scientist, Projekt/Produkt Manager.

 117. Här måste jag förklara lite mer när jag skrev (Diskriminering): Naturligtvis mitt namn har stor påverkan men det är inte det hela eftersom åldern och kön har mycket betydelse. är man över 40-50 då är det nästan kört. Eftersom många personer med ledande roll på ett företag ser oss som ett hot och inte som tillgång.

 118. ja när lata arbetsgivare vill att sina anställda ska driva och sköta deras företag så är de någon som har gått väldigt fel i deras huvuden. Att folk inte säger ifrån i Sverige är så typiskt feg i denna land fan jag skulle skuta dig i skallen din jävlaa fanskap

 119. Tycker det är fruktansvärt att läsa kommentarer som att CV
  inte räknas dvs. att den tid jag lagt på en utbildning faktiskt inte är
  intressant och inte är värd något, när den för mig personligen är värld allt. I
  mitt fall handlar det numera om att jag är utbildad till både ekonom,
  logistiker och webbdesigner. Eftersom jag inte får jobb pga mina meriter så får
  jag hela tiden läsa allt mer och fler utbildningar för att få ingå i ett sammanhang
  som sysselsättning och för att få stimulans. Detta för att arbetsgivare tycker
  att det är viktigare med ordformuleringar i några meningar i ett personligt
  brev än vad man faktiskt uträttat och kan. Det är ju bara för sorgligt. Tänk om
  man skulle utgå från några rader i ett personligt brev när man söker till
  Universitet och Högskola usch vilken hemsk värld det skulle vara att leva i. Det
  är tur att något eller någon använder de faktiska meriterna vid en bedömning.
  Det är så jag vill bli bedömd när jag söker jobb också inte efter hur jag
  använder mina författarkunskaper i synnerhet inte när det inte är jobb som
  författare jag söker. Inte undra på att man som arbetssökande tillslut bara
  känner arbetsgivarförakt.

  1. En väldig viktig parameter när man söker jobb eller uppdrag är att ha ett tydligt budskap; en tydlig inriktning. Arbetsgivaren söker någon som är specialiserad på just det som jobbet handlar om. Det hjälper därför inte alltid att fortsätta läsa fler kurser eller sätta sig in i fler ämnen (även om Arbetsförmedlingen ibland påstår det). Nu känner jag inte till några detaljer i ditt fall, men vill ändå tipsa om att vara noga med att visa på en spets i dina ansökningar. Visa var din kärnkompetens ligger, vad du är starkast på. Eventuellt till och med tona ned andra delar.

   1. Budskapet är ganska tydligt. Jag har utbildat mig utefter intresse. jag behöver nu ett jobb för att betala mina räkningar och hyran.

    Att skriva hur man valt just “det” företaget känns ju bara som smör! Jag har ju aldrig jobbat där, så jag har ju ingen aning om de viktigaste delarna med företaget, d.v.s. hur chefen och kollegorna är att jobba med.

    1. Ja, om du skriver fina ord utan substans så blir det smörigt. Men om du funderar igenom vad som verkligen är viktigt för dig och gör lite research om några arbetsgivare så kan du relativt snart se att vissa företag stämmer bättre in på din “önskelista”. Och trycker du på de faktorerna när du söker, så är det inte smör – det är ambition.

 120. Det finns idag mycket omfattande statistik kring vad som leder till en anställning. Ingen bör lita på ovan nämnda råd som går tvärt emot vad forskning säger. Verkligheten är följande. 1.) 60% av jobben annonseras inte ut. 2.) 70-80% som söker jobb får anställning genom kontakter. 3.) Det finns inget samband mellan kompetens/erfarenhet och anställning. Skälet till detta är att företag är paranoida i sin natur och ser anställning som en riskabel handling. Företag (utan grund) väljer därför oftast att anställa personer som redan ingår i dess nätverk. Undantag är experter med unik erfarenhet, och kapitalister med intressant livsstil som kan bevisa sin framgång genom att ha jobbat på framgångsrika företag eller genom att ha drivit eget företag. Vidare säger forskningen att den viktigaste faktorn i en framgångsrik karriär är ens chef. I andra ord, det viktigaste för din karriär är att din chef gillar dig. Och det är egentligen vad som ovan artikel beskriver. I detta fall tyckte Erik väldigt mycket om den sökande. Men ett unikt fall, eller fallet med Erik och vilka personer han väljer att anställa, är inte tillräckligt underlag för att använda som en rationell strategi. Följer ni hans råd kan ni bränna broar med chefer som inte ens känner er!

  1. Tack för din kommentar!
   * Att de flesta jobb inte utannonseras är helt korrekt (däremot vet jag inte vad du fått siffran 60% ifrån?). Det innebär att man inte kan stirra sig blind på platsannonser. Man måste ut och söka sig direkt till företag man är intresserad av. När man söker på platsannons så kommer man åt en bråkdel av jobben och man kommer att möta stor konkurrens. Söker man istället direkt till företag man är intresserad av, så är urvalet större och konkurrensen lägre. Kolla gärna den här infografiken vi gjorde för nåt år sen: https://cruited.com/soka-jobb/lediga-jobb/spontanansokan/
   * Att de flesta jobb tillsätts genom kontakter stämmer det också (men även här undrar jag vad din siffra kommer ifrån). Däremot finns en viktig missuppfattning om vad det innebär att få jobb genom kontakter. Att jobb tillsätts genom kontakter innebär inte att man måste känna chefen. Det innebär att man måste känna någon på en organisation som söker mer folk. Och det gör nästan alla.
   * Vad gäller kompetens/erfarenhet så är det viktigt att se att “kompetens” är ett mycket bredare begrepp än man kanske kan tro. Kompetens är i princip allt det som gör att man kan göra ett bra jobb. Den formella kompetensen, till exempel utbildning eller licenser, är bara en del av kompetens.

 121. Hur hade du skrivit om du söker dig till bemanningsföretag? Då känner du inte till arbetsgivaren bara jobbet du söker…

  1. Det är klurigt med bemanningsföretag och ännu klurigare när deras uppdragsgivare inte är känd. Jag har ingen direkt erfarenhet av att använda bemanningsföretag, men jag tycker att samma principer borde gälla där, även om man får justera tänket lite: istället för att tilltala en arbetsgivare måste man tilltala två.

   Till att börja med går det alltid bra att ringa och prata med bemanningsföretaget. I många fall kan de lämna namnet på sin uppdragsgivare på telefon, eller i alla fall ge några ledtrådar.

   Om man inte vet något alls blir det ännu svårare. Men säg att bemanningsföretaget är specialiserade på bank & finans och rekrytering av unga talanger. Och att jobbet är på en av storbankerna. Då kan du fokusera på att beskriva varför du vill jobba på storbank och vad som tilltalar dig i den här tjänsten. Kolla lite på storbankernas webbplatser för att se vad de värdesätter och för att känna efter vilka delar du tilltalas av. Sen kan du också läsa mer om bemanningsföretaget, så att du tilltalar dem och får dem att känna att du är en person som vill ha i sitt nätverk.

 122. Intressant text, bra att tänka på att vara tydlig med varför man vill jobba just på den arbetsplats man söker till och inte bara arbetsuppgifterna i sig

 123. God dag,

  Är du i någon form av ekonomiska svårigheter; Behöver du ett lån för att rensa dina skulder; Är du kommer att öka din ekonomi; Du är en person som företag som vill expandera sin / hennes verksamhet. Vi råder härmed kontakta den verkliga hjälten, tillit och effektiv utlåning lån företag för ditt lån. Jag kände igen både av privatpersoner och regeringen i vår stor effektivitet.

  Vänligen komma tillbaka till oss om intresse genom: worldwidelendingcompany@gmail.com

  Vi är certifierade, tillförlitlig, effektiv, snabb och dynamisk. Och vi kan erbjuda dig ett lån på € 5000 till € 25,000,000.00 med låg ränta på 3% per år.

  Kontakta oss om du behöver ett lån från mitt företag. Vår e-postadress kontakt: worldwidelendingcompany@gmail.com

  Vänliga hälsningar,

  Mrs Taylor Helen.

  Happy day (lån erbjudande) https://uploads.disquscdn.com/images/feafeed2414e1415791810064c09defc299b60244e477129a142dc799c3f726a.jpg

  1. Taylor, jag tror att du hamnat lite fel här. Här handlar det inte om dina prestationer eller hur effektiv du är (bra att du inte skickat med ditt CV i alla fall). Här handlar det om något extra än din yrkesmässiga duktighet. Jag vill gärna se varför du valt just oss här. Fokusera på det istället. På så sätt har du större chans att få mig som kund utan kontakter.

 124. Intressant läsning, i många fall används nog brevet som ett missiv till CVn. Jag sitter just nu i en sån sits att jag vill komma in på ett helt nytt område så det är värt att testa att lägga mer själ och hjärta i brevet.

 125. Söker för fullt, uppdaterar, men ingenting – på intervjuer verkar de glada, jag är lugn och ger seriösa svar på allt, men vet inte, inget händer ändå. Har varit arbetssökande rätt länge, nu är det svårt att säga “jag vill ha detta!” eller såklart jag vill ju ha jobbet, men svårt att säga att jag vill ha just detta jobb, varför? eftersom är arbetssökande rätt länge, dag efter dag söker man mer öppet fler och fler jobb… Förj*vligt, nyligen fick jag svar att mitt tidigare jobb passar inte in till det som jag söker nu, och det gällde ett sommarjobb som jag hade flera år sen (personen måste ha varit rätt så dum/eller letade något fel).

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dela med en vän eller kollega