Vad gör du när jobbet går från dåligt till sämst?

Om du länge funderat på att säga upp dig på grund av usel arbetsmiljö, men ännu inte tagit steget, kan du behöva hjälp på traven. Erik har tre frågor som hjälper dig komma vidare.

Höjdpunkter

  • Tre frågor man kan ställa sig själv för att få reda på om det är dags att gå vidare. På en skala 1–10: Har jag samma energi nu som jag har haft tidigare, sker det någon utveckling för mig eller arbetsplatsen och blir jag taggad – snarare än avtrubbad – vid motgångar eller hinder?
  • De allra flesta klarar av ett byte av jobb. Du kanske behöver göra avkall på en del av din levnadsstil, du kanske behöver lägga om dina bostadslån. Du kanske behöver deala med din partner eller till och med ta hjälp av dina föräldrar eller liknande. Så att man ska verkligen inte sticka under stol med att det är sjukt kämpigt, och det finns definitivt en privatekonomisk aspekt, men det går. 
  • Om du känner att det är stiltje på jobbet och att du fastnat, så finns det två tips. Det är att antingen så slutar du nu, eller så sätter du en deadline i din kalender, ett datum: ”Det här datumet så ska jag sluta.” Och det har effekten att du tar kontroll lite grann över situationen. Du måste komma bort från läget där det blir en fråga om du ska sluta, och komma till ett läge där det handlar om att du ska sluta och frågan är när.

När jobbet går från sämre till sämst har man ett ansvar för sig själv att se: ”Hur kan jag göra situationen bättre?” Men också att se att det finns ett läge där den bästa tjänst du kan göra dig själv, och kanske även för andra, är att gå vidare och göra någonting annat.

Hur vet man när det är dags att gå vidare? Om varje måndag är kämpig, om det alltid är ångest att gå tillbaka till jobbet, om det alltid känns som att dagarna är likadana, om du börjar förvänta dig att: ”Ja, vad är det för skit som kommer i dag då”, då måste du gå vidare.