Personlig effektivitet ‒ 3 principer som effektiviserar min tillvaro

Jag får ofta frågor och hamnar ofta i diskussion kring personlig effektivitet, stress och hur jag prioriterar i mitt arbete. Både av människor jag träffar och i intervjuer som den här i tidningen Enklare vardag. Jag tror att det är ett ämne som de allra flesta funderar över, i alla fall ibland. Och behovet av personlig effektivitet ökar i takt med att man till exempel får mer ansvar i karriären, skaffar hus eller bildar familj.

Jag har varit intresserad av personlig effektivitet så länge jag kan minnas. Jag gör småjusteringar allteftersom och gör ibland lite större ändringar i hur jag jobbar. Jag har insett att det är en del saker jag återkommer till – år efter år. Så jag tänkte lite om det jag tror är de viktigaste grundstenarna i hur jag själv arbetar med min personliga effektivitet.

Våga tänka ego

Hitta ditt egoEn nyckel till framgång är att känna till och använda sina styrkor. När man pratar om styrkor tänker de flesta på personliga egenskaper, kunskaper eller färdigheter. Men din största styrka handlar sällan om att du är kreativ, flexibel, analytisk eller nyfiken. Eller att du kan allt om servicesektorn, ipv6 eller maskinunderhåll.

StrengthsFinder – Att hitta sina fem främsta styrkor

Jag har en väldigt pragmatisk inställning till personlighetstest och allt annat som har med personlig utveckling att göra. Det är förstås intressant att fundera på hur vetenskapliga testerna egentligen är och hur de är framtagna, men det viktigaste är är hur man kan använda dem. Ger de mig ett underlag som jag tycker är relevant för att förstå mig själv och fortsätta utvecklas, så räcker det.

Insights Discovery – jag gör ett personlighetstest

Här är resultatet från ett personlighetstest jag genomfört. Insights Discovery är ett personlighetstest som bygger på Carl Jungs personlighetstyper. Den beskriver en persons styrkor och svagheter och kan vara en hjälp att förstå sig själv, känna till sina svagheter och förstärka sina styrkor. Det ger också tips till vad man ska tänka på när man kommunicerar med andra personlighetstyper.

24.408 mottagna mejl hittills i år – mejlanalys

Häromdagen skrev Siri Wikander om varför medarbetare cc:ar in sin chef på mejl. Inspirerad av det och eftersom mejlen nog är mitt viktigaste arbetsverktyg så satte jag mig och gick igenom hur jag använt mejlen hittills under 2011.

Jag har två huvudsakliga mejlkonton, ett i Outlook och ett på gMail. Det ena är lite mer jobbrelaterat och det andra är lite mer privat – men egentligen blandas det samman väldigt mycket. En skillnad är att de flesta aviseringar från sociala nätverk hamnar på gMail. Detta är förstås också kommunikation, men svar och ytterligare dialog sker i en annan kanal. Både Outlook och gMail är spamfria, i det fåtal fall spam kommer igenom filtret så har jag tagit bort det manuellt.

Personligt varumärke och tagline

Du - Ett varumärkeEn personlig tagline är en kort formulering av en persons professionella rykte, eller varumärke. Det här är något vi kommer att se mer och mer av, allteftersom det blir viktigare att lyfta fram personerna och inte bara organisationerna de jobbar på. För att jobba med mitt personliga varumärke lät jag 12 kollegor och kunder besvara en enkät, som ledde fram till en mening som beskriver mitt rykte. Det är något som dels har förankring i verkligheten – såsom folk verkligen har beskrivit mig – dels något att leva upp till varje dag.

Jag är bra…

SJälvkänslans dag

SJÄLVKÄNSLANS DAG. Jag är bra för jag ser alltid en möjlighet att lära mig något mer. För att jag alltid kan bli bättre. Jag är övertygad om att förmågan att anpassa sig och ständigt utvecklas alltid är den vinnande strategin. Jag tycker att uttrycket “man lär sig så länge man lever” blir mer talande om man vänder på det: “man lever så länge man lär sig”. Och jag gillar tvättmedlet Vias slogan: “Fläckar lär oss livet”. Eller talesättet om att man ramlar för att lära sig att resa sig igen. Eller det faktum att jag alltid tycker det är mer givande att utgå från att andra har rätt än tvärtom. Det synsättet är en sak som gör mig bra. 

Fira självkänslans dag onsdag 26 oktober

Nästa onsdag, 26 oktober är det självkänslans dag. Det är en årlig tradition. Eller ja, det är första året i år men det kommer att bli en årlig tradition om du ser till att delta!

Det är enkelt: Du förstärker din självkänsla genom att blogga om dig själv. Och samtidigt hjälper du andra genom att visa hur viktigt självkänsla är.

Hur ska jag få Erik att tänka jämlikt?

Sanna Bergenheim
AV SANNA BERGENHEIM: Jag och min VD Erik hade härom veckan ett samtal om jämlikhet på arbetsplatsen. Han ställde då en av de bästa frågorna jag fått denna höst:

”Sanna, hur ska du få mig att inte bara vilja arbeta för jämlikhet utan även få mig att tänka och agera jämlikt?”.

Bra fråga Erik och här är mitt svar till dig.