En dag på Arbetsförmedlingen

Sen jag startade Cruited och började jobba med att skapa webbaserat stöd för att hjälpa folk ta sig vidare i karriären, får jag dagligen höra historier om hur det är att söka jobb. Här är ett sammandrag av några av de vanligaste. (All cred för idén går till alldeles utmärkta statlig tjänsteman och en annan […]

De flesta jobbansökningar fastnar i spamkorgen

Många arbetsansökningar som rekryterare får in är standardiserade mallar som arbetssökande skickar till massor av olika tjänster. Ibland är det så tydligt att det nästan blir komiskt, det är till exempel inte ovanligt att man skrivit fel namn på företaget man söker tjänsten hos. Fyra typer av jobbsök-spam När du inte lägger nån energi på […]

Säg upp dig!

En vän som jobbade som supportingenjör på ett stort företag har berättat för mig hur han under en tid mått dåligt på jobbet. Framförallt så trivdes han inte med det klimat som hade satt sig i väggarna på företaget. Det var en “grabbig” och rå miljö, med bland annat sexistiska uttalanden (eller förlåt, “skämt” kallades […]

Måste man ljuga för att få jobb?

Det kanske har med konjunkturen att göra, men jag får alltfler rätt desperata mejl och kommentarer på mitt inlägg om hur man skaffar jobb utan kontakter. Häromdagen skrev “Alina” så här: “Det låter att man ska anpassa sig till varje företag man söker jobb. Måste man ljuga att det är enda företag man vill jobba med. Efter många år arbetslöshet vill jag jobba var som helst med vem som helst och med vad som helst.”

Hur skaffar man jobb efter en depression – Hjälp Ted

Hur förmedlar man sin kapacitet och sin vilja när det på grund av en 10 år lång depression är stora gapande hål i ens cv? När man äntligen har hittat sin nisch och vet vad man kan tillföra, hur förmedlar man det när det inte finns några betyg?

Många som läser den här bloggen jobbar med HR eller rekrytering, och minst lika många är intresserade av det eller har själva stött på en situation som liknar Teds.

Välj rätt chef, inte jobb eller arbetsuppgifter

8 av 10 som överväger att byta jobb gör det för att de har en dålig chef. Och var fjärde person i Sverige har sagt upp sig på grund av dåligt ledarskap. Samtidigt väljer man jobb för utvecklingsmöjligheterna och utmaningen, inte för chefen. Vill du göra ett bra karriärval så välj chef, inte jobb eller arbetsuppgifter. […]

Tips inför lönesamtalet

Lönesamtal är något som många tycker är jobbigt. Det kanske beror på att man känner sig utlämnad, att man måste bedöma sig själv och att man blir bedömd. Som medarbetare kan det vara bra att tänka på att lönesamtalet ofta är jobbigt även för chefen. Det är en viktig och svår del av arbetsuppgifterna, där det lätt blandas in många känslor. Men det gäller att koppla bort känslorna och vara saklig – både för chefen och medarbetaren.

Här är några tips inför lönesamtalet, såsom jag ser på det.

Sju dödssynder för dig som söker jobb

När jag läser personliga brev (och ibland CVn) slås jag ofta av hur låg kvalitet de håller. Det gör i och för sig livet enklare för mig eftersom det går lättare att sortera bland ansökningarna.

Här är jobbsökarens sju dödssynder. De förutsätter till att börja med att din ansökan kommit rätt, vilket ofta förutsätter att du skickat den till rätt person, märkt på rätt sätt och oftast att du följer upp för att säkerställa att den är framme.