2014 blev Cruited ett team och i samband med det gjorde vi intervjuer med alla medarbetare, för att det skulle bli lättare att lära känna varann. Jag var först ut. Här är tolv snabba frågor, inspirerade av Vanity Fairs ”Proust questionnaire”.

Vad arbetar du med inom företaget?

Som grundare och VD sätter jag visionen för Cruited och lägger det mesta av min tid på att utveckla produkten och marknaden. Jag jobbar också mycket med vår kultur och med att träffa spännande människor som tillsammans med oss vill göra jobbsök mindre jobbigt.

Vad inspirerar dig?

Idéer, smarta lösningar, snyggt genomförande och mäktigt grymma människor! Jag blir både imponerad och inspirerad av nya lösningar på gamla problem – lösningar som faktiskt gör världen bättre.

Vilka är dina favoritförfattare?

Jag läser väldigt lite skönlitteratur numera men inser nu att jag kanske ska ta upp det igen. De senaste åren har det mest varit facklitteratur och några av de författare som haft störst inflytande på mig har varit David Allen, John G. Miller och Robert Cialdini. Har samlat några andra här: http://www.vd-blogg.se/bokhyllan

Favoritmusiker?

Lyssnar på elektronisk musik när jag jobbar, gärna hiphop när jag kopplar av och ibland hårdrock för att komma i rätt stämning (till vad vet jag inte riktigt… men ibland behöver jag bara den stämningen).

Favoritfilm?

Den tredje mannen, från 1949, har jag sett över 100 gånger så den måste nog ses som min allra största favoritfilm. Några highlights är: Ocean’s 11. The Rock. The Matrix. Magnolia. Fight Club. On the Town. Jackie Brown. Abre los ojos. Do the Right Thing. Seven. The Ninth Gate. Falling Down. Spring Lola. Allt av Kieslowsk. Allt av Kubrick. Mycket av Oliver Stone. En del av von Trier. The Ring. The Shawshank Redemption. El ángel exterminador. Persona och några andra av Bergman. Gladiator. Memento. Crash. Picnic at Hanging Rock.

Bland serier har jag de senaste åren tittat på The Walking Dead, Downton Abbey, 24 och The Sopranos. Jag ser aldrig serier när de fortfarande sänds utan väntar alltid tills det finns minst en hel säsong jag kan se i ett sträck.

Vad värderar du högst hos dina vänner?

Nyfikenhet tror jag. Och tolerans. Lekfullhet. Någon form av djup.

Vilken är din favoritresa?

Jag reser helst till storstäder, gärna huvudstäder. Just nu står Tokyo långt upp på listan över platser jag och familjen vill besöka. Högt på listan står också Istanbul som jag upptäckte för några år sen och besökt två gånger.

Vad äter och dricker du helst?

Jag äter det mesta och är inte så kinkig. Men jag är också en gourmet som gillar riktigt goda middagar. Experimenterar gärna i köket och ser matlagning som både avkoppling och utmaning. Just nu nyupptäcker jag matlagning genom molekylär gastronomi och häromdagen stod jag till exempel och tillagade 48 ägg i jakten på det perfekta.

Var är du som mest produktiv?

Det beror på vad jag gör. Det är få tillfällen då jag känner mig så produktiv som efter en riktigt bra och intensiv workshop med teamet. Att se hur olika kompetenser tillsammans tar sig fram mot slutsatser, bryter upp utmaningar och identifierar vad som behöver göras, är väldigt stimulerande.

Rent generellt är jag nog som mest produktiv när jag sitter och jobbar sent på kvällen och natten – ostört och utan tiden att passa (utom möjligen att jag någon gång behöver lägga mig). Men jag gillar också att sitta på kaféer och i hotell-lounger, bland annat tillsammans med Guerilla Office (guerillaoffice.com). Gillar bruset från människor som pratar, slamret från porslin och någon musik i bakgrund.

Vilken/vilka förebilder har du?

Förebilder vet jag inte. Det skulle i så fall vara Buffer (open.bufferapp.com). För mig handlar det mer om inspiration än om förebilder. Förebilder känns som något man dyrkar och nästan lite blint ser upp till. Jag tror att man alltid måste göra saker till sina egna. Jag hittar inspiration på många ställen och några personer som har betytt mycket förutom min familj är Steve Jobs och på senare tid Elon Musk.

Var skulle du vilja bo?

I Stockholm, där jag bor. Jag skulle gärna bo tillfälligt några månader i andra storstäder, men jag tror att jag kommer att dras tillbaka till Stockholm. Det är en extremt vacker stad, med sköna människor, bra puls och en vibrerande aktiv startup-community.

Vilken talang skulle du vilja ha?

Skulle jag vara en superhjälte så skulle det kanske vara Tony Stark/Iron man. Men jag är rätt nöjd med de talanger jag har och jag utvecklar helst dem vidare. Jag tycker generellt att man ska fokusera på det man är bra och tycker om istället för att sträva efter något helt annat.