Hur blir ditt lönesamtal en bra affär?

Att förhandla om sin lön är en egen konstform. Men låt dig inte skrämmas av det. Med enkla knep kan du lyfta lönesamtalet och slippa känna att du sitter med mössan i hand.

Höjdpunkter

  • Inför ett lönesamtal, se till att reda på så mycket som möjligt. Ta reda på hur det ser ut på din arbetsplats, ta reda på så mycket du kan om vad tjänar dina kollegor. Ta reda på vad tjänar andra personer i andra organisationer som har motsvarande din roll och dina arbetsuppgifter.
  • Det viktigaste du måste förstå inför ett lönesamtal är att anledningen till att du eventuellt får en högre lön, det är om du gör någonting bättre. Du gör någonting annorlunda än tidigare. Du gör ett bättre jobb, du gör det på ett annat sätt, du når bättre resultat. Det är detta du måste visa på tydligt.
  • En annan viktig sak är att förstå lönesystemet. Förstå hur ser din arbetsgivare på lönesättning, ta reda på så mycket du kan om det. Hänvisa sedan till lönesystemet i samtalet. Lyssna på vad din chef säger, hur uppfattar chefen att du utför dina arbetsuppgifter utifrån den här policyn och lägg fram en argumentation utifrån det.
  • Glöm heller inte bort att träna. Framför allt om du ser framför dig en större löneförhandling, så är det faktiskt viktigt att träna. Sån enkel sak som att faktiskt säga det högt för dig själv och gå igenom dina viktigaste punkter.


Du får inte högre lön för att du gör samma arbetsuppgifter på samma sätt, utan högre lön får du för att det är någonting som är annorlunda. Någonting har förändrats och du måste visa på vad.


Det största misstaget folk gör inför ett lönesamtal, det är att inte förbereda sig. Det är fascinerande många som inte har förberett sig.

Kan du visa att du har koll på löneläget, att din lön är markant under någon med motsvarande arbetsuppgifter eller tjänster, då är det ett argument som kommer att bita.

En annan grej som dyker upp är att man ibland går man får hårt ut, så att man nästan ställer ett ultimatum: ”Om inte jag får den här lönen, så …” Glöm aldrig bort fingertoppskänslan och se till att fortsatt hålla en god relation med chefen.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega