🎙️Podd
👓 Artikel
Utvärdera 2019 och maxa 2020 [podd]
Snart nytt år och nytt decennium! Dags att blicka bakåt på 2019 och ställa dig några smarta frågor för att gå in på bästa sätt i 2020.
Nio starka frågor för att utvärdera 2019 och maxa 2020
Vissa datum på året känns det som att man står inför en nystart. Allra tydligast är nyår. Men det finns många andra: Födelsedagar, måndagar, den 1:a varje månad, årsdagar (bröllop, första dejten, examen…), barnens födelsedagar.
Jag har alltid blickat tillbaka på året som varit och framförallt blickat framåt mot året som kommer. Ibland på ett mer privat plan, ibland mest från ett jobbperspektiv. Vissa år har jag haft en coach eller mentor som hjälpt mig. Andra år har jag själv rådgivit andra om hur de ska göra.
I det här inlägget sammanställer jag de 9 nyårsfrågor som jag märkt ger mest.
Frågorna är grupperade i 3 områden och det fungerar bäst att ta dem i den ordningen. Vissa känns mer spännande och andra känns riktigt svåra. Men en av styrkorna i det här är att faktiskt gå igenom dem allihop. Testa!
Hjälpmedel: Om du är som jag så kan du ha svårt att komma ihåg vad sjutton du höll på med för nästan ett år sen. Då är det klokt att plocka fram kalender-appen och bläddra tillbaka lite.
Mer hjälpmedel: Gör gärna det här tillsammans med någon annan. Partner, vän, kollega. Kanske över ett glas vin?
Block 1: Vad som förändrats 2019
I det här första blocket skapar du en överblick över året som varit och tittar på vad som fungerat allra bäst för dig. Det är inget fel att fundera på vad som inte fungerat så bra, men det är ofta mer givande att titta på vad som fungerat och sen försöka göra mer av det.
1. Vad är annorlunda nu i december jämfört med hur det var i januari?
När jag själv ställer mig frågan upptäcker jag ofta att det hänt så mycket mer än jag tänkt på. Det blir en påminnelse och en egoboost. Du kan ta flera perspektiv här: Vad är annorlunda i den organisation där du jobbar? Vad är annorlunda i din roll? Vad är annorlunda i hur du själv arbetar? Hur känns det annorlunda?
2. Vad har känts mest givande under året?
“Givande” kan vara massa saker. Låt det vara så. Krångla inte till det med att fundera på vad “givande” egentligen är… När kändes det bra? När upplevde du flow och försvann in i det du gjorde? Vad såg du mest fram emot att göra under året ? När har det varit som mest spännande att dra igång en ny vecka? När vaknade du innan klockan ringde för att du vill ta tag i något?
3. Vad har jag åstadkommit som känns bäst?
Många har svårt för ordet stolthet. Så jag skriver “vad som känns bäst”. Det är bara din egen process. Under året som gått, när kändes det som att det blev riktigt bra? När kändes att “där satt den!” eller när kände du att du äntligen nådde fram till något? Vilka tillfällen firade du? Vilka borde du ha firat mer? (Det du kommer fram till i den här punkten är bra att skriva upp i din Big Wins-lista. Det är sånt som du kan använda för att visa andra att du faktiskt kan dina grejer, när du söker ett nytt jobb eller uppdrag.)
Block 2: Hur jag har använt min tid 2019
Tid är egentligen den enda resurs vi har. Och hur du styr din tid kommer att ha enorm impact på livet, på alla plan. Lägger du din tid på det som är viktigast för dig kommer du må bättre. Lägger du tid på det som är mest prioriterat och väljer bort annat, så kommer du nå dina mål.
4. Vad har jag lagt tid på?
Börja lista saker. Projekt, arbetsuppgifter, konflikter med människor, kreativitet, planering, den där stora omorganisationen vi gjorde, vad som helst. Sen kan du ta det vidare genom att rita upp ett tårtdiagram på de rena arbetsmoment du hållit på med. Prova rita upp fyra fem tårtbitar: Vad har du lagt din tid på och hur stor del av din tid har det tagit?
5. Vad har jag lagt för lite tid på?
Gå tillbaka till ditt tårtdiagram från fråga 4: Vilka tårtbitar saknas, vilka tårtbitar vill du lägga till? Vilka delar i din roll borde du ha ägnat mer tid åt? Vilka projekt eller delmål hade du velat jobba mer med? Är det något du inte gjort alls, men borde har lagt energi på? Fördjupning: Prova skilja på “borde” och “vill”. Ibland är de samma, men ofta finns en massa saker som känns som att du borde göra men som du kanske inte riktigt vill göra. Eller tvärtom, saker som du skulle vilja göra men som inte riktigt ryms inom din roll eller där du befinner dig nu.
6. Vilka energitjuvar har jag haft?
Har du haft ett tungt år så kan den här frågan bli jobbig. Men den är viktig ändå. Vad har tagit din energi under året som gått? Personer som ätit energi? Ångestmoment? Soppor som legat och som du inte löst? Genom att se vad som tagit energi kan du börja agera för att minska på det. Och även om vissa saker behöver finnas kvar (man kan ju inte alltid välja vem man jobbar med till exempel) så kan det bli lättare att hantera när du blir medveten om hur det ligger till.
Block 3: Slutet av 2020, hur ska det vara då?
Okej, så här långt har vi mest blickat bakåt. Men på vägen har du säkert redan hunnit få ett gäng tankar om vad du vill göra annorlunda nästa år. Nu är det dags att formulera det lite tydligare.
7. Vad vill du göra mer och mindre av?
Av alla de saker du gjort, vilka är det du vill ägna mer tid åt? Vad vill du skära ner på eller helt sluta göra? Gör en lista för dig själv. Testa skära den på lite olika sätt: En sak är att fokusera på konkreta uppgifter: Jag vill sitta och skissa mer på nya koncept. En annan sak är att lyfta till något mer övergripande: Jag vill ha mer egentid för kreativt arbete. Eller ännu större: Jag vill göra fler insatser som har positiv påverkan på barns hälsa. Sortera dina tankar, rör dig mellan stort och litet, försök hitta 3-5 spår du vill optimera. Då blir det tydligt och greppbart.
8. Vilket sammanhang vill du ha mer av?
Om du ser tillbaka på när det var som bäst under året – hur var det då? Vill du har mer tid för dig själv eller mer tid med andra? Vilken typ av personer vill du jobba mer med? Vill du oftare jobba med deadline för att du är som bäst då? Eller vill du minska på tidskraven och få mer utrymme att styra själv? Om det är viktigt för dig att vara kreativ, när är du som mest kreativ? Vill du ha mer musik omkring dig? Tystnad?
9. Hur vill jag uppdatera mig själv?
Vi har sparat den allra svåraste frågan till sist. Hur vill du själv förändras? Det är svårt, samtidigt är det nästan alltid det allt annat hänger på. Det är sällan det blir bättre utan att du själv gör en förändring i ditt beteende eller dina attityder. Eller tränar på något du behöver ha bättre koll på. Själv har jag de senaste åren sammanfattat det här i ett centralt område som jag fokuserar på varje år. Till exempel: Bli bättre på att fatta beslut snabbt, eller Bli bättre på att göra en sak i taget. Båda gör mig bättre i min roll, men får mig också att må bättre.
Formulera om det här till nyårslöften
Oavsett om det handlar om börja träna, byta jobb eller något annat så är det bättre att inte sätta upp ett bestämt mål. ”Jag ska gå ner 5 kg till midsommar” eller ”jag ska byta jobb senast 1 september” behöver inte vara fel, men de är ofta svåra att uppnå. Och de ligger också i viss mån utanför din egen kontroll (framförallt det där med jobbet!). Istället för att formulera den typen av mål eller löften är det mer effektivt att utgå från en ambition eller ta ut en riktning för dig själv, precis som du gjort med nyårsfrågorna ovan.
Sluta ha dåligt samvete för att dina nyårslöften inte fungerar. Det finns massa skäl till att de inte fungerar: Det är löften om fel saker, det finns ingen plan för att uppnå dem, de är dåligt formulerade och det finns ingen uppföljning.
Om du vill sätta ett nyårslöfte, gör det enkelt för dig: Lova dig själv att ta dig i den riktning du stakat upp. Lova dig själv att gå tillbaka varje månad eller varannan månad och se över den riktning du satte för dig själv. Fråga dig vad du gjort som fört dig i den riktningen. Fundera på vad du kan göra mer. Prioritera om ifall det du bestämt inte längre känns aktuellt.