De 5 bästa TED-klippen om ledarskap & motivation

Höst. Novembermörker. Och ändå en bra bit kvar till julhelgerna. Då kan det behövas en energiinjektion och ny inspiration! Här är fem korta videoklipp om ledarskap och motivation. Alla kommer ursprungligen från TED, som verkligen är en outtömlig källa till ny kunskap och nya perspektiv. Varje video är högst 20 minuter lång och för det allra mesta är det både fängslande och givande. TED har funnits sedan 1984 och det finns över 1400 föreläsningar online. Här är de fem bästa jag sett inom ledarskap och motivation.

Daniel Pink om grunderna bakom vad som driver oss och skapar motivation

TED Daniel Pink

Forskning visar att vårt traditionella sätt att se på belöningar inte fungerar för att skapa motivation. Ibland gör det till och med mer skada än nytta. Människor presterar i vissa situationer sämre när de är motiverade av pengar – ändå är det den grundläggande styrmekanismen för de flesta organisationer. Har du läst Daniel Pinks böcker (“Drive: The Surprising Truth Abou What Motivates Us” och “The Adventures of Johnny Bunko: The Last Career Guide You’ll Ever Need”) så har du redan koll på det här. Men hans TED Talk på 20 minuter är ändå en snabb energikick!  Den finns också i en ännu bättre version, med pedagogiska illustrationer.

Simon Sinek om hemligheten bakom att inspirera människor och att bygga starka varumärken

TED Simon Sinek

Simon Sineks TED-föreläsning om hur det kommer sig att vissa organisationer lyckas så mycket bättre än andra, är ett måste. Varför är till exempel Apple så mycket mer innovativt än många av sina konkurrenter? De kan få tag på samma kompetens som andra, de kan anlita samma konsulter, de kan annonsera på samma sätt. Ändå överträffar de sina konkurrenter år efter år.

Simon har en enkel modell som förklarar varför det är så, med utgångspunkt från ledarskapet. Och här finns enormt mycket att lära sig både vad gäller motivation, ledarskap och hr generellt. I korthet: Alla företag vet vad de gör. En del vet hur de gör det de gör. Men bara väldigt få vet varför de gör det de gör. Se filmen!

Itay Talgam om vad de stora dirigenterna kan lära oss om ledarskap

TED Itay Talgam

Den här filmen från TED är en fullständigt briljant introduktion till ledarskap och ledarskapsstilar! Itay Talgam presenterar likheterna och olikheterna mellan ett antal dirigenter. Väl värd sina 20 minuter – och missa inte slutet.

Derek Sivers, “Leadership Lessons from Dancing Guy”

TED Derek Sivers

En kille ställer sig och dansar på en gräsmatta. Det är utgångspunkten för den här tre minuter korta introduktionen till ledarskap och hur man skapar en rörelse. Den första följaren förvandlar en ensam galenpanna till en ledare. Och den andra följaren bevisar att den första gjort bra ifrån sig och att det nu är en grupp. Missa inte denna!

Dan Ariely frågar om vi verkligen har kontroll över våra egna beslut

TED Dan Ariely

Dan Ariely förklarar hur vi tänker och fattar beslut. Han visar att de beslut vi fattar inte bara är oundvikliga, de är också extremt förutsägbara. När vi tittar på en synvilla luras vi att tro att verkligheten förhåller sig på ett annat sätt än den gör. Det hjälper inte att någon förklarar synvillan och vi inser vårt misstag – vi gör ändå samma misstag när vi tittar igen. Det är samma sak när vi tänker och fattar beslut menar Dan Ariely. Vi gör vissa fel och vi kan dessutom inte sluta göra dem trots att vi blir medvetna om att vi gör dem. Dan Airelys presentation väcker viktiga frågor om vad som påverkar oss att fatta de beslut vi fattar. Se den!

Har du tips på föreläsningar jag missat? Dela med dig i kommentarerna så får fler ta del av dem! Och så en liten disclaimer: Jag är pinsamt medveten om att alla de här videorna är av män. Så har du tips på kvinnliga föreläsare är det extra välkommet! 

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega