Under utvecklingen av Cruited har vi fått hjälp av vännerna på Valtech. Ida och Olle är UX-designers och trainees i Valtechs talangprogram. Två dagar i veckan jobbar de med det här projektet.

Jens Wedin, Team Lead, varför deltar Valtech i det här?

”För Valtech och för våra grymma trainees så är detta en fantastisk chans att få testa att vara med i ett projekt som är outside the box. Det är inte ofta vi får chansen att vara med så tidigt i ett projekt när papperet är helt vitt och det finns möjlighet att påverka hur hela tjänsten kommer att få utformas och skapas. Sedan tycker jag det personligen är spännande med hela startup scenen i Stockholm där jag hoppas att Valtech och vårt UX trainee program kommer att kunna skapa fler samarbeten.”

Kan du säga nåt om vad som skiljer ett startup-projekt från andra kunder?

”Min erfarenhet från att jobbat främst med normala kunder och normala projekt är att startups har flera fördelar men även flera nackdelar. Som Eric Reys skriver: A startup is a human institution designed to create something new under conditions of extreme uncertainty. Entrepreneurship is the management discipline that deals  with those situations of high uncertainty.

Det som är Eric skriver är just att det  finns en extrem osäkerhet kring startups och deras produkter. Och det Valtech kan ge stöd i är ett modernt sätt att arbeta genom att kunna sätta upp team som är vana att arbeta agilt, tvärfunktionellt, validera hypoteser med marknaden (användare) och datadriven design. Genom att ha ett ramverk och tankesätt så finns det en större chans att skapa en produkt som kommer att lyckas på marknaden, även om det alltid finns en chans att kraschlandar.

Andra fördelar som jag ser kring startups är att många jobbar naturligt i tvärfunktionella team med bla. user research, design, systemutveckling, produktutveckling, kommunikation. Även att det naturligt är mindre team skapar en känsla av delägarskap, vi-känsla och att det går att skapa en förändring, något som ofta är svårt i större organisationer.

I mer normala projekt så är ofta väldigt mycket säkrat och förankrat. Många av våra kunder har funnits på marknaden länge, deras produkter har ett värde och användningen och det handlar mycket om att förädla dess produkter. Risken och osäkerheten om marknaden och produkten är mindre vilket leder till att vi kan arbeta på ett annat sätt för att skapa lyckade produkter och tjänster.”