“Advokater är ett satans jävla pack”

Jag tog hjälp i somras för att gå runt i Stockholm och fråga vad folk tycker om jurister och advokater. Det finns förstås många som är positiva, men överlag är det ingen vacker bild som målas upp av branschen. Meningen med filmen är inte att kritisera enskilda jurister och advokater, utan att föra branschen vidare genom att få mer förståelse för klientens perspektiv.

Varför är det så här?

Om kvalitet har att göra med att uppnå eller överträffa kundens förväntningar, finns kanske en orsak till att det ser ut som det gör? En jurist som företräder någon i en konflikt kan inte alltid “vinna” för sin klient. Om man bortser från förlikningar, så är det helt enkelt 50% som förlorar. Kan man vara nöjd när man förlorat? Å andra sidan är det bara en tvister bara en del av det jurister gör – minst lika mycket handlar om att ta fram dokument eller upprätta avtal.

Jag tror att de allra flesta jurister och advokater gör ett bra jobb. Ändå är den allmänna bilden i så stor utsträckning negativ. Det verkar som att det blir bättre och bättre, men det går långsamt. Och om man har en negativ bild av jurister, så är man mindre benägen att anlita dem och väntar ofta tills man inte har några andra alternativ, vilket försvårar lösningen och ökar kostnaderna.

Hjälp mig att förstå…

Håller du med om bilden som målas upp i filmen? Vad tror du det beror på? Kommentera gärna eller skicka ett mejl.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega