Nån gång under tiden jag jobbade på Socialstyrelsen (jag var där i över fyra år har jag för mig) så bestämde jag mig för att jag måste skriva en bok om internpolitik. Internpolitik var en så stor del av det jag ägnade mig åt. Ju mer jag tänkt på det sen dess, desto mer har jag sett samma mönster – oavsett organisation. Och desto mer övertygad har jag blivit om att boken måste skrivas. Jag har letat men inte hittat någon som skrivit om internpolitik, varken i Sverige eller utomlands. Har du tips så tar jag gärna emot dem!

Niomånaders-principen

En av punkterna i min ännu ej påbörjade bok är niomånaders-principen. Det slog mig nämligen att det generellt sett är så lång tid det alltid tar. Innan nånting som folk inte är vana vid, faktiskt kan börja hända.

Principen är enkel

Om du föreslår en förändring och möts av motstånd, så kan du räkna med att motståndarna själva nio månader senare kommer att lägga fram samma idé som sin egen.

Det här kan förstås kännas lite frustrerande. Jag menar inte att man ska ge upp att kämpa för idén (då finns en risk att den glöms bort helt). Man ska utnyttja niomånadersprincipen till sin fördel. Tänk långsiktigt, utgå från att det tar nio månader. Prata med flera personer i organisationen, så idén inte stoppas av nya motståndare när din första fiende tagit den till sig. Prata med så många som möjligt, så tidigt som möjligt.

När idén väl dyker upp, kör inte med den tråkiga “vad var det jag sa”-visan. Här gäller det att plocka fram sina gamla presentationer, beslultsunderlag och anteckningar igen, göra några små justeringar så de ser nya ut, och lägga fram dem i lagom tid.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega