Working Life in the Networked Society #SIMEHR

Realtidsbloggar från SIME HR (alla inlägg här). Första topic är “Working Life in the Networked Society” med Mikael Eriksson Björling från Ericsson.

Vi är i slutet av industrisamnhället. När vi flyttade till städerna och började jobba i industrierna för hundra år sen var det en förändring för hela samhället. En ny “infrastruktur” växte fram både för samhället och individen.

Nu har vi en annan infrastrukur. De senaste 25 åren har gett oss en helt annan struktur, bland för hur, var och när vi jobbar.

Vårt privatliv har förändrats. Ingen skulle haft jobbmejl i fickan 2007, nu har alla det. Det finns fördelar och nackdelar med detta, men att det är en stor förändring är det ingen tvekan om.

Om man frågade någon under industrialisering om när industrisamhället började så skulle de inte kunna svara. Det är samma sak för oss nu – vi befinner oss mitt i förändringen.

  • Do-ocracy. Ökande eget ansvar för att göra saker. Ökande entreprenörskap och gör-det-själv. Vilket ämne man än kan tänka sig finns det en grupp som håller på med det och som är villig att dela med sig.
  • Quest for Meaning. Allt viktigare att ha en djupare mening i det man gör. Företag måste inspirera sina medarbetare i en annan utsträckning än tidigare.
  • Two-Way Flexibility. Gränserna suddas ut mellan till exempel privat och jobb. Det blir en ökad flexibilitet både för företaget och medarbetaren. Flexibilitet på bådas villkor. Företaget förväntar sig tillgänglighet utanför arbetstiderna. Och medarbetaren förväntar sig att jobba när den vill och gå från jobbet om den behöver.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega