Definition av sociala medier, facebook, twitter, linkedin

Innehåll

Vad är Sociala medier?

Sociala medier är ett samlingsnamn på kommunikationsverktyg där ett stort fokus ligger på konversation mellan användare, så att fler blir delaktiga i produktionen av information.

Exempel på sociala medier är Facebook, LinkedIn och Twitter, som alla är sociala nätverk där användarna umgås med varandra både för privata syften och i jobbet. Men sociala medier representerar en typ av verktyg och får inte reduceras till de som för ögonblicket är störst.

Sociala medier representerar på ett djupare plan också en värdeförskjutning, där transparens, delaktighet och tillgång till information är en självklarhet.

Vad är LinkedIn?

LinkedIn är ett socialt nätverk med fokus på professionella relationer, karriär och personlig marknadsföring.

Grunden för LinkedIn är den professionella presentationssidan som beskriver personens jobb, utbildningar, intressen och expertområden. Profilen visar också medlemmens professionella nätverk. Vill man få kontakt med någon man inte känner, kan man lätt bli introducerad av någon i sitt eget nätverk som känner personen.

Med över 60 miljoner användare är LinkedIn världens största profesionella nätverksplats. LinkedIn lanserades i maj 2003 och rapporterade vinst i mars 2006. I juni 2008 värderades företaget till cirka 1 miljard dollar. LinkedIns grundare Reid Hoffman finns på: http://www.linkedin.com/in/reidhoffman.

Vad är YouTube?

YouTube är en webbplats för att dela och diskutera videoklipp. Det är är världens största videocommunity och världens näst största sökmotor, efter Google.

Materialet på YouTube är huvudsakligen användarnas egna filmer men även i stor utsträckning professionellt framtagna trailers, musikvideor och inslag från etablerade mediekoncerner. Många använder YouTube som en video-dagbok och får också svar från andra i videoform. Man brukar säga att ingen har sett bara en YouTube-film, antingen har man inte sett någon alls eller så har man sett flera.

YouTube startades i februari 2005. I november 2006 köptes bolaget av Google för 1,65 miljarder dollar.

Vad är Facebook?

Facebook är världens största sociala nätverk, där användarna håller kontakten med vänner, familj och kollegor.

Facebook bygger på ett nyhetsflöde där medlemmarna skriver meddelanden till andra, eller postar bilder eller länkar. Som medlem på Facebook lägger du till andra som vänner, och du kan även lägga till företag som vänner (genom så kallade fan-pages).

Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med några college-vänner och syftet var att skapa en webbaserad version av de traditionella skolfoto-böckerna. Facebook hade i december 2009 över 350 miljoner medlemmar. 2007 köpte Microsoft 1,6% av Facebook för 240 miljoner dollar, vilket skulle ge bolaget ett totalt värde på 15 miljarder dollar. Sedan dess har sajtens storlek tredubblats.

Vad är Twitter?

Twitter är ett socialt nätverk som bygger på meddelanden med högst 140 tecken.

Twitter startades som en tjänst där medlemmarna skickade meddelanden till varandra genom SMS som svarade på frågan ”vad gör du”. Meddelanden publicerades på webbplatsen och kunde också skickas vidare via SMS till andra användare. Idag är en väldigt liten del av alla tweets (som varje meddelande kallas) skickat via SMS, det mesta går via webbplatsen eller via olika specialapplikationer enbart för detta syfte.

Meddelandena visas på användarens profilsida samt skickas till de personer som valt att ”följa” honom/henne.

Twitter brukar kallas för en mikroblogg, det vill säga en blogg där varje inlägg är väldigt litet.

Vad är en blogg?

En blogg är en webbplats som fortlöpande publicerar inlägg, ofta av personlig och lättsam karaktär som följer en person eller ett företag över tid.

Ordet blogg är en sammanslagning av ”web” och ”log” och syftar på att man skriver ett slags loggbok, alltid med det senaste inlägget längst upp, över sitt privata eller professionella liv. Bloggen har också funktioner för att kommentera varje inlägg och funktionalitet för att låta läsarna enkelt följa eller prenumerera på nya inlägg.

Det finns över 126 miljoner bloggar på internet och i april 2009 uppskattades att det startas cirka 190.000 nya bloggar varje dag.

Vad är en wiki?

En wiki är en webbplats där vem som helst (eller i vissa fall en bestämd grupp människor) kan redigera, skapa nya sidor eller ta bort sidor.

Wikis bygger på ett starkt engagemang från wiki-kollektivet att hålla webbplatsen ren och korrekt. Det faktum att vem som helst kan ändra, påverkar kvaliteten positivt eftersom alla hjälps åt att hålla informationen uppdaterad. Eventuella felaktigheter som uppstår, rättas alltså snabbt till. Kraften i att jobba tillsammans med materialet är betydligt större än de ”risker” man tar.

Världens största wiki är Wikipedia som också är världens största uppslagsverk med totalt över 12 miljoner uppslagsord, varav tre miljoner på engelska och cirka 180.000 på svenska. Wikipedia drivs av en stiftelse, Wikimedia Foundation och har inget kommersiellt intresse.

Kommentarer om definitionen av sociala medier - 365socialmediacases