Från blogginlägg till företag

Cruited ger hjälp med jobbansökningar

För några år sen skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”Få vilket jobb du vill”. Det där inlägget har blivit mitt mest lästa – tiotusentals har läst det, bara i år (not 2016: nu hundratusentals). Och varje vecka får jag mejl från personer som vill ha hjälp med sitt personliga brev och sitt jobbsökande. Jag har hjälpt till så gott jag kan och i mån av tid, men har märkt att behovet är enormt stort.

Successivt har tankarna på det här växt och i januari i år började jag skissa på hur jag skulle kunna ta det vidare till något mer. Så jag satt på Stockholms universitet (det är underbart enkelt att få ett gästforskarkort där, med tillgång till hela universitetsbiblioteket och alla databaser) några månader och jämförde vad forskningen säger om jobbansökningar, med vad praktikerna säger: både rekryterare och jobbcoacher. Resultat är intressant: Det finns ett antal effektiva kriterier, som återkommer i flera studier, och det finns en mängd tips som inte alls har lika mycket stöd. 

Jag tog fram ett verktyg och arbetssätt för att granska jobbansökningar utifrån vad jag sett i forskningen. Resultatet har nu blivit Cruited: en webbaserad tjänst som ger förbättringsförslag och en bedömning av hur bra en jobbansökan är.

Metoden har testats under några månader och Cruited är nu i ”privat beta”, vilket innebär att tjänsten fortfarande är under utveckling men att utvalda personer får möjlighet att testa (EDIT: länk borttagen – test inte längre tillgängligt). Intresset är redan stort och jag känner att jag är på helt rätt spår. Den privata betaperioden kommer att fortsätta under sommaren och framåt augusti räknar jag med att vi kan släppa en ”öppen” beta.

Ta gärna en titt på Cruited.