Henning Sjöström var mitt första minne av “juridik”

Söndag 16 oktober gick Henning Sjöström bort. Han var mitt första minne av “juridik”, genom boken Husadvokaten (1984) som mina föräldrar hade i sin bokhylla. Och när jag gick i gymnasiet inrättade vi en liten “studiegrupp” som läste juridik vid sidan om (eftersom det inte ingick i de ordinarie kurserna) och använde Husadvokaten som kurslitteratur. Boken står fortfarande kvar i min bokhylla, inklämd mellan ett bokstöd och Sveriges lagar 2000. 

Det finns tyvärr alldeles alldeles för få Henning Sjöström i juristvärlden. Henning Sjöström var en advokat som vågade utmana de etablerade normerna och institutionerna. Han blev under några år utesluten ur advokatsamfundet och han var den första advokat i Sverige som på allvar använda media i sina ärenden.

“Han var egentligen den första som gjorde det. Nu finns det massor med advokater som tar plats, men nu är det ju ok. När han gjorde det var han lite före sin tid. Det ledde till enorma problem, han var ju illa sedd för att han tog mycket plats och för att det var så mycket glamour kring honom.  Han blev kritiserad av etablissemanget,  advokatsamfundet och av åklagare.” (Kollegan Michael Fischbein på Juristhuset till Dagens Juridik)

“Han har betytt väldigt mycket, mer än de flesta förstår. Han var den första som bröt upp det här med att “verka men inte synas”. Henning både verkade och syntes men gjorde det alltid för sina klienters bästa. Om det gynnade hans klienter gick han ut offentlig och slogs tillbaka.” (Tidigare kollegan Leif Silbersky till DN)

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega