Hur hanterar du känslostormen i att bli varslad?

Att bli varslad river ofta upp starka känslor. Det innebär något som liknar ett sorgearbete. Viktigt är att ge sig tid att slicka såren, för att sedan ha energi att resa sig upp igen.

Här kan du som är drabbad av varsel hitta mer hjälp:

Höjdpunkter

  • Känn ingen stress över att börja leta nytt direkt du blivit varslad och gå omkring att ha skuldkänslor första de dagarna eller veckorna för att du inte riktigt har tagit tag i situationen. Det är vanligt att man först måste känslomässigt landa i det, och börja acceptera att det här är det läge som man nu befinner dig i.
  • Du behöver tillåta dig att gå igenom vad som liknar en sorgeprocess. Man behöver landa i det man kan kalla för acceptans, där man börjar förlika sig med att det är en ny verklighet, det är nya förutsättningar.
  • När man landat i den ny verkligenheten kan man bli förbannad, eller att man är rädd för alla de här omständigheterna. Men när man ser det och hanterar det, så kan man också börja styra om sitt eget tänkande, och till exempel ställa sig frågor: ”Okej, men finns det någonting med det här som skulle kunna vara positivt?”

Det är viktigt att förstå sina egna känslor om man hastigt blir varslad, och förstå att det faktiskt är en chock.

När man blir ledsen över ett förlorat jobb, fundera över vad det du sörjer egentligen? Det är ofta inget unikt som finnas bara på just denna arbetsplats. Genom att fundera på detta kan du på ett annat sätt börja ta tag i det och se vad nästa steg är för dig.

Att mista jobbar är dramatiskt för en själv. Det är grundtrygghet som rubbas. Du tappar kollegorna. Du kanske känner att du tappar en del av din identitet till och med. Det är inte så konstigt att det blir väldigt emotionellt.