Hur jobbar du hemifrån utan att fastna i Netflixfällan?

Alltfler jobbar hemma, men det gäller att ha struktur och disciplin för att få något gjort.  Erik bjuder på sina fem bästa tips.

Höjdpunkter

Det är finns några viktiga saker att tänka på vid distansarbete.

  • Klädsel. Det är väldigt individuellt hur man vill göra, men de flesta väljer ändå att – trots att möjligheten finns – inte sitta i morgonrocken, utan man duschar och sätter på sig vanliga kläder. Det gör att du kommer in i rätt stämning för arbete.
  • Fundera på att sätta egna gränser för fritid och arbete, och se när är det egentligen jag jobbar? Det kan vara viktigt att man bestämmer: ”Vid 12 äter jag lunch. Sen tar jag en paus den och den tiden.” Och kanske också viktigt att man bestämmer sig för när arbetsdagen är slut.
  • Hitta en struktur kring när du gör vad. Det kan handla om det här rena scheman, men det kan också vara sånt som kan vara svårt annars på ett jobb, att säga att: ”Okej, förmiddagarna, då sitter jag bara själv och gör mitt eget arbete. Då är jag inte tillgänglig för mina medarbetare eller kollegor. På eftermiddagen däremot, där vill jag lägga den tid som vi i så fall har tillsammans.”
  • Det är viktigt att fundera på de mer psykologiska eller gruppdynamiska aspekterna. Oftast så blir mer av kontakterna med sina kollegor skriftlig när du jobbar på distans. Och det vet de allra flesta, att i skrift så är det lätt att misstolka saker. Tänk därför till en extra gång om det exempelvis är läge att vara ironisk, eftersom sånt ofta kan misstolkas i text. Använd gärna emojis. Man får tycka vad man vill om dem, men de har ett syfte i att skapa de här nyanserna som vi inte riktigt kan fånga i skrift.
  • Försök skapa ett socialt sammanhang, trots att ni arbetar på distans. När man jobbat på distans ett tag kan det bli rätt ensamt. Rådet där är väl att tänka till extra på det, hur ska du hitta det här sociala utrymmet? Du och din arbetsplats behöver hitta motsvarigheten till fikapausen. Detta kan göras genom verktyg som exempelvis Microsoft Teams eller Slack eller också genom att man skapar olika sätt hitta sociala sammanhang.

Gör som en arbetsdag, fast hemma. Du kanske till och med går en kort promenad, och sen kommer tillbaka hem, så att det känns som att arbetsdagen har börjat.

Ni behöver hitta motsvarigheten till fikapausen. Hur kan ni snacka skit i ett digitalt sammanhang?

Om man nu kör klassiska svenska 14:30-fikat, så kan man faktiskt också köra det över Skype eller Google Hangouts för att briefa lite med kollegorna.

En stor fördel som många upplever när man jobbar hemifrån, utöver flexibilitet, är att man får färre distraktionsmoment. Sitter du på ett kontor så är det väldigt många som upplever att de blir avbrutna i sitt arbete, och där har du möjlighet att styra mycket, mycket mer, när du sitter på distans.

De som läste det här ⬆ gillade också de här ⬇

Så gör du Yearly Review för 2019 och sätter riktningen för 2020 [tre enkla steg]

Så gör du Yearly Review för 2019 och sätter riktningen för 2020 [tre enkla steg]

Snart nytt år och nytt decennium! Dags att blicka bakåt på 2019 och ställa dig några smarta frågor för att gå in på bästa sätt i 2020. Läs hela inlägget ...

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega