Hur maxar du utvecklingssamtalet?

Kan du lägga armarna i kors och låta chefen göra jobbet? Absolut inte. Ska utvecklingssamtalet ge något måste du förbereda dig ordentligt. Erik berättar hur.

Höjdpunkter

  • Du måste vara aktiv inför ett utvecklingssamtal. Går du dit och bara väntar på att se vad chefen har att säga, så är det möjligt att det blir något bra av det. Det kan man inte veta, men går du dit och har en bild av att: ”Ja, men jag vill röra mig mer mot den här typen av arbetsuppgift. Jag vill ta mer ansvar i min roll, och för att göra det så behöver jag gå den här, och den här kursen,” så kommer du naturligtvis ha bättre förutsättningar.
  • Glöm inte bort att föra under och efter dokumentation samtalet. Ett bra utvecklingssamtal slutar med att man skriver ner saker, och är det så att du har ett samtal där det inte kommer upp, så bör du själv skriva upp saker och gärna göra det tillsammans med din chef.
  • Det viktigaste inför utvecklingssamtalet är att ha en agenda. Försök att skriva ner några punkter för sig själv, kanske två, tre punkter kring hur du ser att du själv vill utvecklas. Sätt också ner några punkter för hur du tycker att verksamheten ska utvecklas, eller chefen ska utvecklas, eller medarbetarna ska förändras, för att det ska fungera så bra som möjligt för dig

Det absolut sista man ska göra i ett utvecklingssamtal är att sitta med armarna i kors, luta sig tillbaka och hoppas att någon annan ska lösa frågorna

Det är otroligt viktigt är att förbereda sig. Jag tycker att det viktigaste är att ha en egen agenda, faktiskt. Det här är ett samtal som chefen kallar till, och som organiseras av din arbetsgivare, men det är fortfarande ditt samtal.

Först och främst så tycker jag att man kan ställa sig frågan: ”Hur kan jag utvecklas och bli bättre i min roll?” Fundera på vad som har varit bra, vad som har varit mindre bra. Vad skulle kunna bli bättre?