Hur skriver du ett CV på Linkedin?

Att beskriva sina erfarenheter på rätt sätt kan vara avgörande. Men det gäller att inte se det som en stram uppräkning av arbetsgivare, utan en personlig berättelse om vad du faktiskt har gjort.

Höjdpunkter

Ett jobb som kan ha samma titel skiljer enormt mycket från en plats till en annan, och arbetsuppgifterna kan skilja sig enormt mycket, från en plats till en annan. Därför är det viktigt att du beskriver vad du faktiskt gjort.

Dina beskrivningar av tidigare erfarenheter i ditt CV och på LinkedIn behöver ofta vara lite fylligare och mer utvecklade än vad de flesta tror. Rekryteraren kan inte gissa sig till vad det är egentligen du har gjort.

Få är riktigt dåliga på att skriva CV, men egentligen så är det ett lika stort problem att vara medelmåttig, för när det kommer till rekrytering så handlar det om att du måste hitta ett sätt att sticka ut.

Glöm inte bort att sätta in läsaren i ett sammanhang och gör det tydligt och enkelt. Jobbar du som driftsingenjör kan du inte bara skriva: ”Jag ansvarar för att underhålla vårt bassystem Ozone”, och inget mer. Jag som läsare har ingen aning om vad ett bassystem är, än mindre Ozone. Skriv på ett sätt som läsaren förstår.

När du utvecklar beskrivningar av tidigare arbetslivserfarenheter i ditt CV, tänk på fyra saker; beskriv ditt ansvar och se till att få med ett resultat. Se också till att du kort beskriver några utvalda uppgifter. Se även till att få med så mycket som möjligt av ett sammanhang, exempelvis vilken arbetsplatsen var, hur du jobbade där och så vidare.

Många tänker felaktigt på sitt CV som en ganska statisk och opersonlig uppräkning, i stället för att det faktiskt ska berätta någon slags historia om vad man är med om, och vad man har gjort utifrån vad som är relevant för det jobb man nu söker.

Tänk på att även beskriva dina utbildningar om du är färsk på arbetsmarknaden. Beskriv dem också på ett sätt som visar var ditt intresse ligger inom ditt studieområde. Personifierar du inte beskrivningen av din utbildning kommer du att se likadan ut som de hundra andra sökande, så du behöver använda varje chans du kan till att visa vad du gjorde med den här utbildningen.