För drygt ett år sen startade jag Cruited. Under året som gått har vi lärt oss otroligt mycket av och om våra kunder. Om vad som fungerar för dem när de söker jobb. Om hur de gjort när det funkat. Om den underbara känslan av att få det där jobbet man verkligen vill ha!

Men också om behoven, problemen och utmaningarna med att söka jobb. Det är klart det finns massa utmaningar med att söka jobb och det är klart att mycket behöver förbättras. Det är en väldigt bred problembild med utmaningar som ligger i alltifrån hur man presenterar sig, till att veta vilka jobb man ska söka, vad man egentligen vill, hur man kan använda sitt nätverk och hur man ska klara en intervju på bästa sätt. Till det kommer dessutom en mängd problem som ligger på en mer övergripande nivå. Som att arbetsgivare generellt sett är så otroligt dåliga på att höra av sig med besked. Eller att platsannonser ofta är helt hopplösa att tolka. För att inte tala om hur utlämnad man känner sig åt Arbetsförmedlingen, som samtidigt är under all kritik.

Det är helt enkelt så sjukt jobbigt att söka jobb

Det har tagit oss ett år att hitta fram till kärnan i problemen kring jobbsökande. Det kanske kan tyckas väldigt simpelt och så här i efterhand kan jag ibland undra hur det kunde ta sån tid att nå fram till det… Men det är först nu vi har landat i vad det grundläggande – eller övergripande – problemet egentligen är: Det är helt enkelt så sjukt jobbigt att söka jobb.

Nytt jobb tillhör en av livets stora händelser

Att börja på ett nytt jobb är en stor händelse. Jobbsök borde vara lite som att byta bostad: ganska spännande och nåt man ser fram emot. Men ändå är det inte alls så.

Det finns förstås en del frustration kring att söka ny bostad och att flytta. Det är klart att det är jobbigt när man förlorar budgivningen och visst är det stressande när allt man behöver ligger i flyttlådor! Men överlag tycker de flesta att det är rätt spännande och kul att kolla bostadsannonser, fundera på hur man ska möblera och kolla upp alla detaljer.

Ser man till jobbsök så är det däremot väldigt få som tycker att det är kul. Tvärtom är det generellt mest förknippat med ångest, stress och frustration. Skriva personligt brev. Uppdatera CV. Gå på nätverksträff… En intervju är spännande och kul! Första gången och kanske andra.

Vi vill göra det mindre jobbigt att söka jobb

Upp till så mycket som 75% av Sveriges arbetsföra befolkning vill byta jobb. Bara var tionde gör något åt det. Det är alltså en stor grupp som tycker jobbsökande är så jobbigt att de hellre är kvar på ett jobb de inte trivs med. Och samtidigt har vi en stor grupp arbetslösa.

Genom att göra det mindre jobbigt att söka jobb kan vi aktivera de som sitter på ett jobb de inte trivs med och samtidigt korta tiden till nytt jobb för de som är arbetslösa.

En liknelse till: Det här med träning…

En sak som liknar jobbsök på flera sätt är träning.

Många vill träna. Man kan ha helt olika skäl till det. Det kan handla om beach 2015, om att klara att springa till jobbet eller om att doktorn har sagt att om du inte går ner i vikt så är du mer eller mindre rökt.

Men det är väldigt jobbigt att komma igång med träningen och att fortsätta hela vägen. Att gå ut och springa en gång eller två är en sak. Att skaffa ett gymkort eller gå på ett första gratispass med en personlig tränare kan man klara av. Men sen blir det jobbigt.

Precis som med jobbsök.

Som en personligt tränare för karriären, fast online

Så, liknelsen med träning är ungefär den utgångspunkt vi har när vi nu tar nästa fas i utvecklingen av Cruited. Tänk personlig tränare som peppar dig och ger dig rätt verktyg. Fast för karriären. Och online.

Exakt vad det innebär eller hur det kommer att se ut kan vi inte säga än eftersom vi helt enkelt inte vet. Liknelsen är den utgångspunkt vi har. I övrigt är det rätt mycket ett blankt papper. Vi ska inte utgå från vad som redan finns utan tänka om och tänka nytt.

Vi drog igång för tio dagar sen. En utvecklingsblogg ska vi förstås ha! Den ligger än så länge på labs.cruited.com.

Nu gör vi det mindre jobbigt att söka jobb! Har du nåt viktigt att berätta för oss om jobbsökande eller rekrytering så hör av dig! Eller om du tycker det låter så spännande att du vill veta mer över en fika eller lunch! 

(Image Courtesy: Drew Coffman, cc image)

De som läste det här ⬆ gillade också de här ⬇

Hittade inga inlägg.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega