Cruited är sprunget ur en idé om att jobbsök inte ska vara så jobbigt och svårt. Det måste finnas enkla verktyg som underlättar för arbetssökande att söka jobb helt enkelt, vad de verktygen kunde bestå i var fortfarande skrivet i stjärnorna, men idéerna fanns där. 

Redan under hösten 2013 lanserade jag (Erik) Cruiteds första produkt, onlinegranskning av personligt brev. Då var jag ensam i bolaget och anlitade frilansare för att hjälpa mig med sådant jag själv inte kunde, till exempel programmering. I början av 2014 anlitade jag en utvecklare i Indien och arbetade med de produkter som nu är lanserade, det vill säga onlinegranskning av CV och LinkedIn-profil.

Cruited var redan från början självfinansierat. Inga externa finansiärer, inget stort kapital att luta sig tillbaka mot. När man väljer att växa organiskt från grunden måste man vara beredd att jobba hårt och vara medveten om att det tar tid. Man får sätta milstolpar och vara beredd att faktiskt tänka om helt om man inte uppnår dem. Sådant svider.

Under hösten 2014 blev vi en till i bolaget när Susanne Sundling anslöt, vi hade även ett par personer som jobbade några timmar här och var. Men under vintern 2014 fick vi Vinnovafinansiering, vilket var ett stort steg för Cruited. Det innebar att vi hade större möjligheter att utveckla de produkter, idéer och prototyper som vi redan hade. Under den här perioden fick vi också ett avtal med Jusek, som innebär att deras medlemmar får tillgång till professionell granskning av CV, personligt brev och LinkedIn-profil online, utan kostnad.

Cruited - uppdatering efter 24 månader

Vinnovafinansieringen och Jusekavtalet gav oss en rejäl skjuts framåt. Det gjorde att vi kunde ta på oss en lite större kostym, anställa fler medarbetare och verkligen få fart på både produktutveckling och affärsutveckling. Förutom Vinnovapengarna går vi fortfarande idag till 100 % på pengar vi själva genererat, och vi har en vettig likviditet.

Idag är vi:

  • Jag, Christophe och Ranjan på heltid.
  • Tre granskare som jobbar ungefär på halvtid.
  • Carolina som jobbar drygt halvtid.
  • Återkommande samarbetspartner och konsulter.

Jag tycker att vi har lyckats bevisa att det går att skala produktionen, det vill säga att man kan “producera” jobbsökartjänster på större skala och därmed göra det billigare och mer lättillgängligt för alla, utan att förlora i kvalitet (faktiskt öka i kvalitet – men det får jag skriva om i ett annat inlägg). Det var annars ett område som rätt många jag pratade med var skeptiska till.

Vi har också bevisat att vi har en jäkligt bra produkt. Dels en enorm utveckling genom Jusek, dels andra samarbetspartner, och kanske framförallt från kunder som hör av sig.

Framöver ligger bland annat:

  • En helt ny produkt! Ett verktyg som hjälper dig att identifiera vilka delar av dig som skapar ditt personliga varumärke och hur du kommunicerar det till andra. Har du koll på det så ökar både dina chanser att välja rätt jobb och att sedan få det.
  • En fullständig re-design av Cruited så vårt yttre känns lika bra som produkten vi levererar.
  • Uppdateringar av Cruited för ungdomar och studenter.

Just nu söker vi också lite folk: