Slutar som vd då Stance går in i ny fas

Jag är inte bara vd på Stance juristbyrå. Jag är även delägare. För det allra mesta går rollerna hand i hand, men det är också viktigt att hålla isär dem. Mitt uppdrag som vd är att genomföra styrelsens (och därigenom delägarnas) mål.

Från tillväxt till stabilitet

Företaget har byggts upp för tillväxt och jag rekryterades för att fortsätta i den linjen. Nu går vi in i en fas där vi istället fokuserar på att bygga en mindre men också mer stabil kärnverksamhet. Strategin har ändrats från att satsa stort och långsiktigt till att fokusera på en stark kärna, juristernas arbetssätt och minskade administrativa kostnader. Istället för tillväxtmål, kommer vi att ha mål som handlar om stabilitet.

Varför jag slutar som vd

Både som delägare och vd har jag konstaterat att vi som bolag är dimensionerade för att vara större än vad vi är, vad gäller lokaler och personal. Det har varit motiverat eftersom tillväxt varit målet.

Nu lägger vi om inriktningen och fokuserar på att bygga en mindre men också stabilare organisationen. Det innebär ett antal förändringar i verksamheten, däribland att jag slutar som vd. Det finns två förklaringar till att jag slutar som vd just nu. Dels är kostnaden för en vd som inte debiterar tid svår att motivera för en liten verksamhet som inte har tillväxtfokus, dels kommer min kompetens bäst till nytta när bolaget befinner sig i en tillväxtfas.

Kort och gott kanske man kan säga att när vi nu går in i en ny fas så har jag som delägare svårt att motivera min egen kostnad som vd. ;) Klurigt beslut. Men både som delägare och vd måste jag sätta verksamheten först och från det perspektivet är det rätt beslut.

Mina framtidsplaner

Så vad ska jag göra nu? Jag fortsätter fokusera operativt på verksamheten under sommaren, men går över mer och mer till att stötta Svante Brunnberg som tar över som vd. Jag har sedan tidigare några förfrågningar från andra företag, som jag nu ska överväga på nytt. Men först ska jag ha semester. :)

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega