GÄSTINLÄGG av Susanne Sundling och Olle Westerlund. I fredags hade vi nöjet att få ta del av ett gäng välrenommerade personer med erfarenhet av rekrytering för att diskutera hur man skapar en rekryteringsprocess där alla – rekryteraren, det anlitande företaget och talangerna – är nöjda efter avslutad process.

Det var både glädjande (och tråkigt) att vi var överens om många av utmaningarna inom rekrytering och det här är axplock av allt det vi lyfte, vred och vände på:

  • Rekryterare har fått dåligt rykte och många seriösa aktörer vill inte kalla sig själva rekryterare och lägger mycket tid och energi på hur de ska kunna kvalitetssäkra branschen. En bidragande orsak till det dåliga ryktet är att vem som helst kan kalla sig rekryterare och dra igång verksamhet. Självklart bäddar det för att det blir galet och där kan en branschorganisation vara en del av
  • Kandidatupplevelsen måste förbättras. Är talangerna inte nöjda efter avslutad rekrytering färgar det av sig på företaget som får svårare att attrahera talangerna i framtiden. Här kan rekryterarna informera och utbilda företagen i vikten av en genomtänkt strategi för att just attrahera dessa talanger. De företag som lyckas bäst med sina rekryteringar är de som anser att rekrytering är prioriterat och roligt.
  • Företagen är många gånger dåliga på att skriva bra jobbannonser och sprider det i för många kanaler vilket innebär att de får för många svar. Det intressanta är att få ”rätt” ansökningar och inte en mängd ansökningar baserat på en annons byggd på floskler. Här skulle det vara spännande om HR skulle få hjälp att hotta upp jobbannonserna så att det blir en riktig person man söker och inte någon som kan både flyga, jonglera och samtidigt sköta sina arbetsuppgifter.
  •  Många rekryterare har för många pågående processer för att hinna göra ett bra jobb och ge den feedback och återkoppling som utlovats till kandidaterna. Kandidaterna i sin tur har delat sin oro att om man är missnöjd med en rekryterare och klagar, blir man svartlistad då? Samtidigt inser fler och fler av kandidaterna att de inte behöver stå med mössan i handen och vara tacksam för ett jobb. Många har börjat ställa krav både på rekryterare och företag och det bidrar till en förändrad rekryteringsprocess.

Det kommer att bli spännande att följa med i utvecklingen framöver och vi tackar er som tog er tid att komma till oss.

/Susanne och Olle

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega