När jag läser personliga brev (och ibland CVn) slås jag ofta av hur låg kvalitet de håller. Det gör i och för sig livet enklare för mig eftersom det går lättare att sortera bland ansökningarna.

Här är jobbsökarens sju dödssynder. De förutsätter till att börja med att din ansökan kommit rätt, vilket ofta förutsätter att du skickat den till rätt person, märkt på rätt sätt och oftast att du följer upp för att säkerställa att den är framme. 

 

 1. Hieronymus Bosch, Sju dödssynder

  Du har använt samma brev eller cv till flera jobb. Det märks väldigt snabbt när ett brev bara är återanvänt från en tidigare ansökan utan anpassning till just den här tjänsten och just det här företaget. Värst är naturligtvis när fel företagsnamn används. ”Jag är intresserad av tjänsten som jurist på Familjens jurist för att…” – Men du skickade det visst till Juristjouren också, utan att ens byta namn! Tips: Jag vill att du ska ha valt ut just oss som arbetsgivare och kan förklara varför.

 2. Du försöker vara allt. Ingen kan allt, så när du skriver att du är bra på punkt efter punkt och vill jobba med nästan vad som helst, så tänker jag att du förmodligen inte är nåt vidare bra på nåt av det. Plus att det verkar lite väl desperat. Tips: Undvik uttryck som ”jag kan tänka mig jobba med… men även… och det skulle också vara intressant att…”. Bestäm dig för vad du verkligen är bra på och verkligen vill. Jag vill se passion och drivkraft. Jag kommer att anställa den som tydligast visar att hon VILL ha jobbet.
 3. Du skriver för mycket utan att säga nåt. Kort är nästan alltid bäst. Och det aldrig bra att skriva långt utan att det känns innehållsrikt. Tips: Stryk allt som inte är absolut nödvändigt. Och sen lite till. I texten som är kvar kan du kanske en punktlista och markera nyckelord i fetstilt.
 4. Du stavar dåligt och misshandlar språket. Perfekt stavning är inget krav, men slarvfel gör att din ansökan hamnar i papperskorgen. Och om jag måste läsa samma mening flera gånger för att förstå så har du också misslyckats. Tips: Läsa igenom några gånger (gärna högt för dig själv) och be även någon annan korrläsa.
 5. Du använder konstiga filformat. Du kanske tycker att OpenOffice är ett fantastiskt program, men jag kan inte öppna ODT-filer och bland 100 ansökningar räcker det för att du ska hamna i papperskorgen. Tips: PDF är bäst.
 6. Du använder klichéer. En kliché är ett uttryck som används så ofta att det förlorat sin betydelse. ”Jag är nyfiken”, ”jag är ansvarsfull” och ”jobbar självständigt men trivs också i grupp” är bra exempel på klyschor. Tips: Som sagt, en klyscha är ord som saknar betydelse. Du måste ge orden betydelse – använd exempel, synonymer och beskrivningar. På vilket sätt är du nyfiken? När? Varför är det viktigt att vara nyfiken i just det här jobbet? Varifrån kommer din nyfikenhet?
 7. Du beskriver bara arbetsuppgifter och egenskaper. Om du nu haft alla de där arbetsuppgifterna och kan alla de där sakerna, så måste det gå att beskriva nånting om hur löst uppgifterna och använt dina egenskaper. Tips: Beskriv vilka resultat du åstadkommit och vilka egenskaper hos dig som gjorde att du klarade det.

Uppdatering juni 2013: Jag har tagit vidare mina jobbsökartips och utvecklat dem till en webbaserad tjänst. Besök Cruited för att testa hur bra din jobbansökan är.

Not: De sju ursprungliga bibliska dödssynderna är: Lättja/liknöjdhet, Högmod/arrogans, Avund, Frosseri, Girighet, Vrede, Liderlighet. Bilden: Hieronymus Bosch, De sju dödssynderna (cirka 1480, Pradomuseet, Madrid)

Jag vill påskynda utvecklingen mot ett mer flexibelt, öppet och dynamiskt arbetsliv. Jag är entreprenör, föreläsare och digital affärsrådgivare. Från att ha jobbat i stora organisationer som PwC, Socialstyrelsen och Försvarsmakten, driver jag nu ett litet team där kultur och samhörighet byggs med digitala verktyg. Utan kontor och med spridning över fyra kontinenter samarbetar vi helt online. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.
 • Jag tycker om att sova till 11, är mest produktiv mellan 13:30 och 17 (samt 23-01:30), jobbar bäst ensam med Twitter som sällskap, SKA ha mjölk i kaffet, ser inte på TV och skämmer gärna bort mig med vällagad asiatisk mat. Jag jobbar gärna ihjäl mig i perioder för att kunna resa långt bort på semester, skiter fullständigt i att sopsortera och tycker att Mitt i musiken är ett fantastisk radioprogram.

  OK som grund till klisché-fritt CV?

  • Lysande! Det ger bilden av en person — inte bara ett papper med lösa ord. Med det skulle du komma på intervju (iaf hos oss)!

   • Glenn Folkvord

    Tyvärr är inte alla arbetsgivare lika nytänkande. Tack för bra tips och bra attityd mot arbetssökare!

    • Jag kanske är liiite mer öppen för sånt än andra, men jag tror ändå att de allra flesta tänker på samma sätt. 

   • Thomas

    Det är äckligt hur du stampar ned på folks ansökningar som de spenderat timmar på med att rekommendera sådana där skräpbrev. Försöker du bara chocka folk för att få läsare på din blogg eller? Alla arbetsgivare har olika behov och önskemål av anställda.

    Det är sant att vissa som du verkar vara vill att deras anställda ska bli din kompis, och så går ni och spelar golf på fritiden eller något men det finns lika många som säger helt tvärt om och att de behöver anställda som faktiskt lever upp till deras behov och kan dra deras vikt.

    • ”Hire for attitude and train for skills” har man pratat om länge och även om det går långsamt så går det ändå i den riktningen. Det mesta talar för att personlighet, värderingar, kultur och andra så kallade mjuka faktorer blir allt viktigare.

     • Anna-Lena Arvidsson

      Train for skills håller jag med om, men inte skulle jag anställa någon som skriver på det där självgoda sättet! Fy vem vill ha en sådan människa? Lura inte i den stackaren att skriva så! Humor i ansökningarna har jag inget emot men det var det ju inte här. Bara ett sätt att skrika ut sin existens. Man måste ju ha någon som i de flesta fall kan rätta in sig i leden för Jösse namn! Jag föredrar vanliga människor med vanliga attityder. Var det du som rekryterade till Clarion Hotel eller?

     • Jag tycker inte att din kategorisering av Björn som ”den stackaren” är varken korrekt är lämplig. Och jag tycker inte heller att man är självgod för att man berättar om sig själv. Du efterlyser själv ärlighet i en av dina andra kommentarer – det är precis vad exemplet här är: Ärligt.

  • Glenn Folkvord

   Så länge du gör jobbet innom dom tidfrister som gäller etc, så spelar det kanske ingen roll om du jobbar på kvällen. Om jag behöver en WP-designer skulle du få komma på intervju.

 • Pingback: Tweets that mention Sju dödssynder för dig som söker jobb | VD-BLOGG -- Topsy.com()

 • Pingback: Hur skriver man ett personligt brev till en allmänt hållen annons? « Jag är JobbFri()

 • Monika

  Om man nu har så stora problem med sina personliga brev så finns det folk som kan skriva dem åt en…  tips http://personligtbrev.eu

  • Jobbar du med personligtbrev.eu? Det är ok att du anger länken, men om du jobbar där tycker jag det ska anges. 

 • erizol

  Var hittar jag plats för mina beskrivningar om resultat, problemlösning osv. när AG är villig att läsa igenom högst en sida?!

  • Prova föra in delar av det både i cv och personligt brev. Kanske finns andra delar du kan ta bort från dem för att hålla det kort. Behöver du beskriva mer utförligt går det ju förstås också bra att skicka med bilagor.

 • lotta med stort L

  Kolla språket själv innan du skriver att andra ska sågas av samma anledning. Ord har fallit bort ovan.

  • Jag är pragmatisk. Man måste inte vara perfekt, men man måste vara tillräckligt bra för att uppnå det man vill. Dåligt skrivna ansökningar hamnar i papperskorgen. Men uppenbarligen blir mitt inlägg läst så om nåt ord saknas är det mindre viktigt.

   Var det något särskild du tänkte på så kan jag förstås passa på att ändra…?

   • arb

    Det är inte bara ansökningar hamnar i papperskorgen, människor hamnar i samma håll. Tänker någon på det? Dem som är mätta förstå inte dem som är hungriga

 • En sak som jag stör mig på är när folk bara rabblar upp adjektiv som de tycker låter bra. Min rekommendation till alla dem är att skriva exempel. Inte skriva att man är stresstålig utan skriva när man var detta och beskriva den situationen.

  • Exakt. Feature – Evidence – Benefit är en ”formel” jag hört och tycker stämmer bra. Nämn aldrig bara en feature (till exempel en personlig egenskap), utan ge också bevis för den (exempel på när man använt den, omdömen från andra etc.) och förklara fördelen med det (det vill säga sätt det i relation till just den här arbetsgivaren och tjänsten – varför är det så bra att vara t.ex. flexibel).

   Dela gärna med dig av fler tips och tankar!

 • Pingback: IRL 2013-07-15 | Erik Fors-Andrée IRL()

 • Lalle

  Jag har vart arbetslös sen jag tog studenten juni år 2012, har skickat cv & personligt brev till minst 200 företag, har tappat hoppet om att fixa jobb fast jag är jätte bra med att arbeta inom allt. Jag är utbildad som Fastighetstekniker/Drifttekniker, jag är jätte bra inom bygg,el,vvs,fordon,svets, jag är händig som fan. Har jobbat svart en hel del på sommarn då jag har renoverat en hel lägenhet, har även byggt garage,altan och dragit nytt el i ett 164 kvadrat villa. Jag köpte mig en bil för att renovera istället för att sitta hemma men jag skulle vilja ha ett jobb, vad ska jag göra ?

 • AnnikaR

  Hej! Följer din blogg och diverse svar och inlägg med intresse. Håller med om att man ska ha självförtroende, anpassa ansökan osv osv. MEN efter x-många söknader och intervjuer är jag innerligt TRÖTT på att andra tillåts ha en åsikt som diskvalificerar mig! Jag är inte i en situation där jag kan välja chef, inriktning, företag eller liknande. Jag kommer i slutänden få vara tacksam om någon öht vill ha mig!

  • Jag förstår frustrationen över alla åsikter. Att söka jobb kan vara lite som att bli förälder: alla runtomkring en har åsikter om hur man ska – och kanske framförallt hur man inte ska göra. Men i slutänden är det ändå bara upp till en själv att hitta fram till sitt sätt att söka jobb (eller till sitt sätt att vara förälder).

 • Pingback: Formella brev | Pearltrees()

 • F. Redestad

  Vågar man?

  • Erik Fors-Andrée

   Go for it!

 • Dufus Emerge

  Vilket trams. Det kan ta lång tid att upptäcka att den utåtriktade välklädde,vältalige med rätt inställning bara är en stor j…vla ljugande, okunnig skit-stövel som är könlös och utan ryggrad likväl det om vända. De flesta jobb kan göras av de flesta på en fullt acceptabel nivå även om vederbörande inte har rätt personkemi med vd:n mfl. Är man intresserad på riktigt, vet vad man ska göra och förstår vad som krävs så går det alltid bra oavsett om man skriver ett KÖPANDE personligt brev.

  • Om de flesta jobb kan göras av de flesta – vem tycker du ska få jobbet bland 100 sökande till en och samma tjänst?

   • Dufus Emerge

    Ta vem du vill, men tro inte att på något vis att den utåtriktade och övertygande skulle vara mer lämplig än den den tyste otrevlige surdegen men populär tävling kan nog funka bra till tv såpa.

    • felicia

     LOL! Bra skrivet! 😀

   • felicia

    JAAaaAAaA det kan ju bli en aning knepigt, hahaha! Varför inte bara ta den som faller en på läppen?!

  • felicia

   hahahaha, sant faktiskt!

 • Bra tips att inte använda samma CV och personligt brev till alla jobb. En del verkar bara ändra personligt brev men det är ju minst lika viktigt att också redigera i CV:t beroende på vilket jobb det handlar. Det tar en del tid och energi men är en viktig investering i jobbsökandet!

 • fnay

  Hej! Jag tycker att openoffice är ett fantastiskt gratis program. Hade gärna haft något annat men mina kunskaper sträcker sig inte längre.. nu blev jag mäkta förvirrad. Tänk om jag går arbetslös på grund av mina odt filer. Hjälp. Var läser jag på om detta?

  • felicia

   Formatet odt kan du enkelt konvertera till pdf genom att klicka på Arkiv och sedan på Exportera eller på Exportera som pdf. Själv skickar jag aldrig iväg jobbansökan i odt eller i något annat format förutom i pdf.