När jag läser personliga brev (och ibland CVn) slås jag ofta av hur låg kvalitet de håller. Det gör i och för sig livet enklare för mig eftersom det går lättare att sortera bland ansökningarna.

Här är jobbsökarens sju dödssynder. De förutsätter till att börja med att din ansökan kommit rätt, vilket ofta förutsätter att du skickat den till rätt person, märkt på rätt sätt och oftast att du följer upp för att säkerställa att den är framme. 

  1. Hieronymus Bosch, Sju dödssynder

    Du har använt samma brev eller cv till flera jobb. Det märks väldigt snabbt när ett brev bara är återanvänt från en tidigare ansökan utan anpassning till just den här tjänsten och just det här företaget. Värst är naturligtvis när fel företagsnamn används. “Jag är intresserad av tjänsten som jurist på Familjens jurist för att…” – Men du skickade det visst till Juristjouren också, utan att ens byta namn! Tips: Jag vill att du ska ha valt ut just oss som arbetsgivare och kan förklara varför.

  2. Du försöker vara allt. Ingen kan allt, så när du skriver att du är bra på punkt efter punkt och vill jobba med nästan vad som helst, så tänker jag att du förmodligen inte är nåt vidare bra på nåt av det. Plus att det verkar lite väl desperat. Tips: Undvik uttryck som “jag kan tänka mig jobba med… men även… och det skulle också vara intressant att…”. Bestäm dig för vad du verkligen är bra på och verkligen vill. Jag vill se passion och drivkraft. Jag kommer att anställa den som tydligast visar att hon VILL ha jobbet.
  3. Du skriver för mycket utan att säga nåt. Kort är nästan alltid bäst. Och det aldrig bra att skriva långt utan att det känns innehållsrikt. Tips: Stryk allt som inte är absolut nödvändigt. Och sen lite till. I texten som är kvar kan du kanske en punktlista och markera nyckelord i fetstilt.
  4. Du stavar dåligt och misshandlar språket. Perfekt stavning är inget krav, men slarvfel gör att din ansökan hamnar i papperskorgen. Och om jag måste läsa samma mening flera gånger för att förstå så har du också misslyckats. Tips: Läsa igenom några gånger (gärna högt för dig själv) och be även någon annan korrläsa.
  5. Du använder konstiga filformat. Du kanske tycker att OpenOffice är ett fantastiskt program, men jag kan inte öppna ODT-filer och bland 100 ansökningar räcker det för att du ska hamna i papperskorgen. Tips: PDF är bäst.
  6. Du använder klichéer. En kliché är ett uttryck som används så ofta att det förlorat sin betydelse. “Jag är nyfiken”, “jag är ansvarsfull” och “jobbar självständigt men trivs också i grupp” är bra exempel på klyschor. Tips: Som sagt, en klyscha är ord som saknar betydelse. Du måste ge orden betydelse – använd exempel, synonymer och beskrivningar. På vilket sätt är du nyfiken? När? Varför är det viktigt att vara nyfiken i just det här jobbet? Varifrån kommer din nyfikenhet?
  7. Du beskriver bara arbetsuppgifter och egenskaper. Om du nu haft alla de där arbetsuppgifterna och kan alla de där sakerna, så måste det gå att beskriva nånting om hur löst uppgifterna och använt dina egenskaper. Tips: Beskriv vilka resultat du åstadkommit och vilka egenskaper hos dig som gjorde att du klarade det.

Uppdatering juni 2013: Jag har tagit vidare mina jobbsökartips och utvecklat dem till en webbaserad tjänst. Besök Cruited för att testa hur bra din jobbansökan är.

Not: De sju ursprungliga bibliska dödssynderna är: Lättja/liknöjdhet, Högmod/arrogans, Avund, Frosseri, Girighet, Vrede, Liderlighet. Bilden: Hieronymus Bosch, De sju dödssynderna (cirka 1480, Pradomuseet, Madrid)

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega