Hitta ditt egoEn nyckel till framgång är att känna till och använda sina styrkor. När man pratar om styrkor tänker de flesta på personliga egenskaper, kunskaper eller färdigheter. Men din största styrka handlar sällan om att du är kreativ, flexibel, analytisk eller nyfiken. Eller att du kan allt om servicesektorn, ipv6 eller maskinunderhåll.

Din största styrka handlar om din passion. Det är dina drivkrafter i livet som får dig att prestera på topp, som skiljer ut dig från andra och som håller dig uppe även under tuffa perioder.

Hitta ditt ego

Våga tänka Ego!

Att hitta sitt ego är en övning som alla borde göra då och då. Skippa finliret och alla vackra formuleringar. Försök hitta några saker som verkligen driver dig framåt, sånt som du triggas av – på djupet.

De bakomliggande motiven till vad vi gör är inte alltid vackra. Tvärtom är det ofta sånt som vi har svårt att erkänna för andra och tyvärr ofta inte ens erkänner för oss själva. Dina bakomliggande drivkrafter är sällan det första du berättar om när du träffar nya människor. Det här är inte samma sak som värderingar och det betyder inte att man är en egoist som bara tänker på sig själv – men det betyder att man vågar se även sig själv.

Här är några exempel på vanliga ego-drivkrafter

 • Jag vill bli känd; jag vill att folk ska veta vem jag är, jag vill att nån ska skriva en bok om mig, jag vill skriva en självbiografi
 • Jag vill tjäna mycket pengar, jag vill ha så mycket pengar att jag kan köpa en vindvåning innanför tullarna i Stockholm
 • Jag vill visa mina gamla klasskamrater att jag lyckats bättre
 • Jag vill ha mer sex
 • Jag vill hämnas

För att hitta dina ego-triggers, tänk på att de ärligaste svaren inte brukar vara så välformulerade och att det inte är de saker man i första hand säger på en anställningsintervju eller på en fest. Nånstans bakom den fina fasaden finns något råare, mer genuint, mer EGO.

Att nå fram till egot handlar i grund och botten bara om att fråga sig ”varför” och att tvinga sig att nå den där råare sidan. Här kan det vara klokt att ta hjälp av någon du litar på, eller din coach eller mentor som kan utmana dig och pressa dig med ytterligare ett ”varför”.

Jämför ditt ego med dina förebilder

När du hittat några egogrejer kan du fundera på vad du har för förebilder. Kanske en stor affärsman, en förälder, en artist eller någon som stått nära dig. Förebilder är personer som vi ser upp till i någon form. Personer som gör saker vi gillar och som vi gärna vill efterlikna.

Fundera på vilka ego-drivkrafter som finns hos dina förebilder. Är det samma drivkrafter som du identifierat för dig själv? Om det inte är samma drivkrafter – kan du då hitta andra förebilder som drivs av samma sak som du?

Fundera på vad som gör dig avundsjuk

Avundsjuka i stora doser ska man passa sig för. Det är bättre att erkänna andras framgångar än att bli avundsjuk på den. Men det är också viktigt för en själv att se vad det är som gör en avundsjuk. Vilka personer och situationer reagerar du på med någon form av avundsjuka? Det kan vara att du irriterar dig på att de här personerna lyckats med något, att du gärna hade gjort eller kommit på det själv, eller att helt enkelt börja reflektera över vad du själv åstadkommit.

 • Varför har inte jag tänkt på det…?
 • Va!? Hur kan dom ha…?
 • Hur har han lyckats…?
 • Varför ska alltid hon…!?

Det här är ett bra sätt att fördjupa sig ytterligare i sina ego-drivkrafter. I de flesta fall kommer de saker du identifierat som egogrejer att stämma överens med de situationer du känner avundsjuka.

Egot är inte allt

Ego handlar om självbild och en roll vi spelar i vår miljö, gentemot vår omgivning. Att bara se sitt ego innebär att man förlorar sina värderingar och rättesnören i livet. Det blir tomt och känns meningslöst. Och det ger ingen utveckling på det djupare mänskliga planet. Så nu när du känner till ditt ego bättre, kom ihåg att det är i mötet med andra som du växer och får mest energi.

Jag vill påskynda utvecklingen mot ett mer flexibelt, öppet och dynamiskt arbetsliv. Jag är entreprenör, föreläsare och digital affärsrådgivare. Från att ha jobbat i stora organisationer som PwC, Socialstyrelsen och Försvarsmakten, driver jag nu ett litet team där kultur och samhörighet byggs med digitala verktyg. Utan kontor och med spridning över fyra kontinenter samarbetar vi helt online. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.
 • Bra där, tack för klarspråk

 • Pick a name

  Genom sig själv känner man andra. Alla människor tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig? Nu förstår jag åtminstone vem Erik Fors-Andrée är. Skrämmande.

  • Tack för din kommentar. Vad är det du tycker är skrämmande?

   • Pick a name 2

    Använda sina styrkor -> Din största styrka handlar om din passion ->
    Jag vill hämnas. Men seriöst Andree, det du beskriver som styrkor är snarare egenskaper som finns i t.ex. Hares psykopatikriterier. Att människor har grundläggande behov det är alldeles sant. Människor som förvrider dessa grundläggande behov och överdriver dessa för egen vinning, finns närmare den änden av skalan som är eller har starka drav av att vara psykopater, narcisstister och andra psykopatiska drag. Och befinner man sig närmare den delen av skalan, så faller också förmågan att ha värderingar. En fullblodspsykopat har t.ex. inga värderingar i vanlig mening, t.ex. empati är mycket komplext och kräver stor inlevelseförmåga, en förmåga psykopaten saknar helt. Det är stor skillnad på att vilja hämnas i den spontana tanken, att ha något som gnagt länge och fått viljan att hämnas att bestå. Men att ha det som drivkraft/styrka/egenskap, det är inte normalt, det är sjukt. Fråga mig, jag är psykolog.

    • Att tänka på sina drivkrafter är inte psykopati. Det tror jag psykologkåren är rätt överens om.

     Jag tycker att du ska våga tänka ego 😉 Tror inte du behöver oroa dig för att vara psykopat. Vad är det för drivkrafter som till exempel ligger bakom dina kommentarer här? Kan det finnas ett behov av att känna dig smartare än andra; visa att någon annan har fel?

     • Pick a name 2

      Jadu Andree. Ditt inlägg handlar ju inte enkom om att tänka på sina drivkrafter. Det du förespeglar är ju att de flesta normala människor har drivkrafterna du ger exempel på, DET vänder jag mig starkt emot och där har du definitivt fel. När det gäller sakfrågornas natur, handlar det inte om vem som är smartast, det handlar helt enkelt om vem som har fakta. Det jag påstår är ju inget jag har hittat på, det har människor betydligt smartare än mig konstaterat. Du får gärna tro på det du skriver, jag gör det inte. Ditt utgångsresonemang lutar sig dessutom mot att egoism är den rätta änden av drivkrafter. Altruism torde ju på en skala vara lika vanligt som egoism och däremellan finns många människor som balanserat nöjer sig med att uppfylla grundläggande mänskliga behov och är faktiskt rätt nöjda med det som ”drivkraft”. Verkar som jag trampade på en öm tå, med tanke på din reaktion och i så fall ber jag ödmjukt om ursäkt.

     • Ja, alla människor har drifter, som du själv skrev. Att se dem och förstå dem hos sig själv innebär inte att man _bara_ har dessa krafter eller att man låter dem styra ens liv. Tvärtom innebär det att man i större utsträckning kan reflektera över dem och medvetet välja hur man vill hantera dem.

      Jag gillar ditt engagemang i den här diskussionen! Jag skulle jättegärna se ett svar på min tidigare fråga: Vad är det för drivkraft bakom ditt engagemang här? Kan du beskriva det på ett helt igenom altruistiskt sätt så kanske jag tänker om.

     • Pick a name3

      Du gör en massa sköna antaganden (om mig) som jag egentligen borde le åt, men som gör mig lite orolig. Jag är varken psykopat, altruist eller vill att du ska ha fel. Jag låter det dock bero.

      Dualistisk passion passar i sammanhanget och visar hur du tänker något enkelspårigt. Dels har du definierat framgång genom dina exempel på ego-drivkrafter och där fastslår du ganska tydligt att all framgång mäts i yttre drivkrafter, men människor drivs lika ofta av inre drivkrafter. Och till din förvåning kanske, så har det i empiriska studier tydligt kommit fram att framförallt vinnare, har tydligare och fler inre drivkrafter.

      Inre motivation hänför sig till att ägna tid åt en aktivitet för själva aktivitetens skull och för nöjet och tillfredsställelsen som kommer av upplevelsen. Yttre motivation hänför sig till beteenden som i sig är medel för att nå ett mål. En person som har en stor mängd yttre motivation känner oftare press, stress och brist på kontroll. Inre motivation å anda sidan resulterar oftare i känslor av glädje, vällust, lugn och kontroll. Om dessa två ses i kontexten VD så skulle vi se en person som är externt motiverad, driven av mål t ex att ”Jag vill bli känd” eller ”Jag vill tjäna mycket pengar”. Den externt motiverade personen är främst driven av sociala och materiella belöningar medan den internt motiverade är driven av emotionella belöningar. En person som är internt motiverad kan sträva mot att uppnå ett mål men fokus ligger inte på målet i sig utan istället på aktiviteten och att överträffa sig själv. Studier har visat att den inre motivationen är större hos vinnare och individer som känner att de presterat bra på t.ex. tävlingar. Det är personer som sällan upplevs som egoistiska och självupptagna men levererar ändå fantastiska resultat.Alla individer är till varierande grad drivna av både inre och yttre motivation. Det går att uppnå samma mål med båda men skillnaden är att om du uppriktigt har motivationen inom dig så kommer du känna större nöje på vägen dit och uppleva motgångarna som lättare. Så hittar du bara dina inre drivkrafter, som handlar om emotionella belöningar, resulterar de oftare i känslor av glädje, vällust, lugn och kontroll. Det skulle ju t.ex. kunna vara glädjen av att se sina medarbetare utvecklas och lyckas (enligt deras definition inte din), utan att det för den skull direkt leder till grönare siffror på slutraden eller den där vindsvåningen innanför tullarna. Personlig framgång är nämligen något var och en får definiera alldeles själv, egoist eller altruist 🙂 Så för mig har i så fall framgången varit själva resan och diskussionen, inte att känna mig smartare än någon.

     • Jag skriver ingenstans att yttre motivation är viktigare än inre. Tvärtom poängterar jag att det blir tomt och känns meningslöst om man bara ser till ego-drivkrafterna.

      Om den här diskussionen för dig enbart handlade om ”resan” så tycker jag att du nästa gång ska öppna på ett mer konstruktivt sätt. Föreslår även att du hoppar över härskarteknikerna. Annars blir det inte trovärdigt när du skriver att du inte vill känna dig smartare än någon annan.

     • Pick a name4

      Härligt, bloggens modeord nummer ett ”härskarteknik” är alltid användbart när retoriken inte passar upphovsmannen. Jag lägger ner och inser att jag inte når fram här. Du har liksom valt din linje och när jag bekantade mig med bloggen lite mer hittade jag: ”You aim to distinguish yourself as the champion. Your fear of losing likely fuels your desire to be victorious.” Det förklarar verkligen varifrån ”Kan det finnas ett behov av att känna dig smartare än andra; visa att någon annan har fel?” ty genom sig själv känner man andra.

     • Javisst har jag en linje: Det är viktigt att lära känna sig själv, inklusive de drivkrafter som man kanske vanligen inte erkänner. Det är inte negativt eller farligt. Och det är viktigt att ha en värdegrund och en inre drivkraft som rättesnöre i livet.

      Vad är din linje?

 • Bra skrivet. Jag håller med.

  Djupa drivkrafter finner man genom att våga se sina mindre civiliserade sidor i vitögat och acceptera dem!

 • Spöket Laban

  Jösses. Jag som trodde att personlig utveckling handlade om att bli mindre egoistiskt, inte tvärtom. Det låter mer som om du lyssnar på Emperor Palpatine än Yoda…

  • Hej Spöket Laban! Mitt inlägg handlar om att man ska lära känna sina drivkrafter – men jag poängterar också att man måste utgå från sina värderingar. Yoda är nog inne på samma sak här: “Named must your fear be before banish it you can.” (Star Wars, Episod 3)

   • Spöket Laban

    Well, jag tycker personligen att detta Yoda-citat passar bättre i sammanhanget: ”…beware of the dark side. Anger, fear, aggression; the dark side of the Force are they. Easily they flow, quick to join you in a fight. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny, consume you it will ” (Empire Strikes Back). Ps. PT räknas inte. Ds.

 • http://marieguld.blogg.se

  Vilken underbar blogg!

 • Em Wigunsjö

  Tar med mina tankar på en Ego övning. Tror precis du gav mig en hammare och spik som jag nu kan slå i rätt riktning, rakt fram. Vågar säga till mig själv varför jag gör det jag gör, rå sanning. Bra grejer. Tack för vettiga ord.
  /www.marytheory.blogg.se

  • Kul att höra! Berätta gärna hur det går när du gör övningen 🙂

   • Em Wigunsjö

    Det gick utmärkt att göra övningen, var skönt att ifrågasätta mina egna frågor lite. Så just nu sitter jag och slipar på vad jag ska göra steg för steg för att nå dit jag vill om 1 år. Inget är omöjligt som Gunde sa 🙂

 • 19 tackar

  Hej… vad Braa du skrev jättebra..

  kunde hitta ett svar av Ego genom google.. så jag hittade dig denna

  Våga Tänka Ego..

  när jag läste i sluten all texten inkludera kommenter blev svaret 19..

  Det är sant att du skrev än andras..

  vad kan du om Ego som har inte all djuren jämföra människor..

  Hur dödar man Eget Ego?

  • Tack för din kommentar. Men sorry, jag förstår faktiskt inte vad du menar.

   • 19 Tackar

    Det behövs inte men ändå Tack. Du är bra på att skrev och kommentar till människor…då jag var nyfiken frågade dig om du kunde berätta förre mina kommentar.

 • Yumi

  Hej Erik!

  Jag diggar din blogg, mycket lärorik. Dock har jag gått igenom massor av småkurser hit och dit för att stärka självkänslan, kunna skriva ett kort men ändå mustigt CV trots att jag aldrig har jobbat förut eller ens har gått gymnasiet. Visserligen fixar jag det nu.

  Men men, har du något tips på hur jag skulle kunna gå till väga med att faktiskt finna ett bra jobb som kanske förhoppningsvis skulle kunna underlätta min skolgång(eftersom jag tar CSN-lån just nu)?

  Och för att vara lite mer ego från och med nu, så kan jag berätta att jag vill bli artist/modell och vill tjäna pengar så jag kan ha ett lyckligt förhållande för all framtid. 😉

  Take care!

 • Norrlandskainthecity.blogg.se

  Hehe, det är lite komiskt att fundera på varför man EGENTLIGEN vill bli framgångsrik. För min del så riktigt myser jag fantasibilden där jag har på mig kostym och går på viktiga möten i anrika lokaler, där jag känner makten att påverka samhället politiskt. Hoppas att det slår in en vacker dag. Just nu är jag nyexad inom samhälle och juridik och har riktigt svårt att få ett jobb utan erfarenhet.