Hitta ditt egoEn nyckel till framgång är att känna till och använda sina styrkor. När man pratar om styrkor tänker de flesta på personliga egenskaper, kunskaper eller färdigheter. Men din största styrka handlar sällan om att du är kreativ, flexibel, analytisk eller nyfiken. Eller att du kan allt om servicesektorn, ipv6 eller maskinunderhåll.

Din största styrka handlar om din passion. Det är dina drivkrafter i livet som får dig att prestera på topp, som skiljer ut dig från andra och som håller dig uppe även under tuffa perioder.

Hitta ditt ego

Våga tänka Ego!

Att hitta sitt ego är en övning som alla borde göra då och då. Skippa finliret och alla vackra formuleringar. Försök hitta några saker som verkligen driver dig framåt, sånt som du triggas av – på djupet.

De bakomliggande motiven till vad vi gör är inte alltid vackra. Tvärtom är det ofta sånt som vi har svårt att erkänna för andra och tyvärr ofta inte ens erkänner för oss själva. Dina bakomliggande drivkrafter är sällan det första du berättar om när du träffar nya människor. Det här är inte samma sak som värderingar och det betyder inte att man är en egoist som bara tänker på sig själv – men det betyder att man vågar se även sig själv.

Här är några exempel på vanliga ego-drivkrafter

  • Jag vill bli känd; jag vill att folk ska veta vem jag är, jag vill att nån ska skriva en bok om mig, jag vill skriva en självbiografi
  • Jag vill tjäna mycket pengar, jag vill ha så mycket pengar att jag kan köpa en vindvåning innanför tullarna i Stockholm
  • Jag vill visa mina gamla klasskamrater att jag lyckats bättre
  • Jag vill ha mer sex
  • Jag vill hämnas

För att hitta dina ego-triggers, tänk på att de ärligaste svaren inte brukar vara så välformulerade och att det inte är de saker man i första hand säger på en anställningsintervju eller på en fest. Nånstans bakom den fina fasaden finns något råare, mer genuint, mer EGO.

Att nå fram till egot handlar i grund och botten bara om att fråga sig ”varför” och att tvinga sig att nå den där råare sidan. Här kan det vara klokt att ta hjälp av någon du litar på, eller din coach eller mentor som kan utmana dig och pressa dig med ytterligare ett ”varför”.

Jämför ditt ego med dina förebilder

När du hittat några egogrejer kan du fundera på vad du har för förebilder. Kanske en stor affärsman, en förälder, en artist eller någon som stått nära dig. Förebilder är personer som vi ser upp till i någon form. Personer som gör saker vi gillar och som vi gärna vill efterlikna.

Fundera på vilka ego-drivkrafter som finns hos dina förebilder. Är det samma drivkrafter som du identifierat för dig själv? Om det inte är samma drivkrafter – kan du då hitta andra förebilder som drivs av samma sak som du?

Fundera på vad som gör dig avundsjuk

Avundsjuka i stora doser ska man passa sig för. Det är bättre att erkänna andras framgångar än att bli avundsjuk på den. Men det är också viktigt för en själv att se vad det är som gör en avundsjuk. Vilka personer och situationer reagerar du på med någon form av avundsjuka? Det kan vara att du irriterar dig på att de här personerna lyckats med något, att du gärna hade gjort eller kommit på det själv, eller att helt enkelt börja reflektera över vad du själv åstadkommit.

  • Varför har inte jag tänkt på det…?
  • Va!? Hur kan dom ha…?
  • Hur har han lyckats…?
  • Varför ska alltid hon…!?

Det här är ett bra sätt att fördjupa sig ytterligare i sina ego-drivkrafter. I de flesta fall kommer de saker du identifierat som egogrejer att stämma överens med de situationer du känner avundsjuka.

Egot är inte allt

Ego handlar om självbild och en roll vi spelar i vår miljö, gentemot vår omgivning. Att bara se sitt ego innebär att man förlorar sina värderingar och rättesnören i livet. Det blir tomt och känns meningslöst. Och det ger ingen utveckling på det djupare mänskliga planet. Så nu när du känner till ditt ego bättre, kom ihåg att det är i mötet med andra som du växer och får mest energi.