Att ha barn är som att ha en interaktiv guide till hur man driver förändringsprojekt. Eftersom det mesta är nytt för en tre-åring, så finns det förändringsprojekt överallt i både stort och smått. Och dessutom får man direkt och stark återkoppling på vad som fungerar bra och mindre bra.

Här är en liten guide med lärdomar. Exemplen kommer från en resa med Amadeus från Stockholm till Luleå förra året då han var tre, och vi skulle besöka “gammelfarmor” (alltså min farmor). Se även mamma Jeanettes tidigare inlägg på samma tema: Barn lär oss förändringsprocesser.

  1. Berätta vad som ska ske i god tid i förväg. “Vet du vad? Om tre veckor ska vi åka till gammelfarmor i Luleå. Det är en annan stad och det kommer ta lång tid att komma dit. Vi ska åka flygplan, kul va?”
  2. Håll intresset uppe genom att upprepa med lite variation nästan varje dag. “Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ska åka till Luleå, kommer du ihåg det? Vi ska åka på fredag om tre veckor… Om tre dagar ska vi åka… Imorgon är det bara en dag kvar tills vi ska åka… Idag när jag kommer hem, då ska vi packa och sen ska vi lägga oss. När vi går upp så ska vi åka… Idag ska vi åka…”
  3. Visa vad som går att påverka. “När vi åker till gammelfarmor om två veckor, vad vill du ha med dig då?”
  4. Berätta hur själva resan kommer att gå till, gärna med detaljer. “Vi kommer först att ta tunnelbanan, som vanligt. Sen ska vi åka en buss som kallas flygbussen eftersom den åker till flyget. Och sen ska vi gå igenom en sån där säkerhetskontroll… kommer du ihåg när vi gjorde det förra gången? Och sen…”
  5. Berätta vad som kommer att ske när vi är där. “Vi ska besöka din gammelfarmor och dina sysslingar. Sysslingarna bor i ett stort hus och har två hundar som du får klappa…”
  6. Involvera i förberedelserna. “Imorgon ska vi packa. Vi tar fram väskorna redan idag. Har du bestämt vilka leksaker du vill ta med?”
  7. Skapa ansvarskänsla. “När vi sitter på planet, då är det viktigt att man är lugn och inte sparkar på stolen framför. Du var ju jätteduktig med det förra gången vi åkte flygplan. Och när vi går på planet måste du gå försiktigt och hålla handen.”

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega