Individuella löner nästa år?

Under våren 2011 kommer vi att jobba med att se över vårt lönesystem. Vi har idag en lönetrappa som baseras på hur länge man jobbat. Man börjar med fast lön som höjs efter sex månader och därefter höjs igen ytterligare sex månader senare. Efter två år har man möjlighet att jobba med en provisionsbaserad lön, som även den höjs med antalet anställningsår.

Jag tror inte på en modell som bara baseras på hur länge man jobbat. Jag tycker att lön ska vara individuell och baserad på prestation och på utveckling.
Och då menar jag i första hand förväntad framtida prestation och utveckling sedan föregående lönerevision. Jag tycker att utveckling är helt avgörande, det räcker alltså inte att vara jättebra varje år — högre lön får man för att man blivit ännu bättre.

Det här är min personliga åsikt och jag har inte haft samråd med de andra i ledningsgruppen än. Vi drar igång en översyn av lönesystemet i början av nästa år och innan dess är inget beslutat. Men min inriktning är individuell lönesättning.

Det är också viktigt att komma ihåg att lön bara är en del av de utvecklingsmöjligheter som ska finnas. När vi ser över lönerna i början av nästa är det som en del i ett incitamentsprogram där även många andra faktorer spelar in. Nedan är en fantastiskt pedagogisk film om just lönesättning och incitament. Kom gärna med synpunkter!

Läs även Mattias Jansson om löner och kreativitet.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega