Pomodorotekniken är ett strukturerat sätt att ta makten över sin egen tid och göra arbetet effektivt utan att trötta ut. Det är otroligt enkelt och det enda som behövs är en timer – till exempel en äggklocka eller en timer på en mobiltelefon.

Den klassiska tomatformade äggklockan

Det blir lätt rörigt med all information som vi ska hantera på jobbet. Mejlen, telefonen, alla olika småuppgifter och komplexiteten i uppdragen, gör sitt för att få oss stressade och förvirrade i allt som ska göras. Det är ett faktum än mer idag än när Pomodorotekniken utvecklades av Fransesco Cirillo på 1980-talet.

Så gör du: Börja med att skriva ner dagens uppgifter på ett papper (eller nån annastans, själv använder jag anteckningar i datorn). Välj den första av uppgifterna och sätt äggklockan på 25 minuter. Fokusera helt och hållet på uppgiften. Det här förutsätter att Facebook, mobilen och TV:n inte körs i bakgrunden och kan störa. Stäng av mejlen och sätt telefonen i flight-mode. När klockan ringer är det dags att lägga bort uppgiften. Gå och ta en femminuterspaus, gärna genom att röra på dig. Inte längre än fem minuter – en lite längre paus får du om en stund! Sätt klockan på 25 minuter igen och fortsätt jobba med uppgiften eller ta itu med nästa punkt på listan. När du klarat av fyra pomodoros är det dags att gå på en längre paus som varar mellan en kvart och en halvtimme. Rensa huvudet från arbetsuppgifterna på pausen och ta gärna frisk luft. Gör nåt helt annat en stund! Det är lika viktigt att sitta 25 minuter med varje uppgift som det är med pauserna.

Timer-funktionen på min Samsung Galaxy

En gyllene regel är att en pomodoro måste vara 25 minuter lång – varken mer eller mindre. Om uppgiften inte är klar på en pomodoro så fortsätter du efter pausen i nästa pomodoro. Om du tror att en uppgift kommer att ta mer än 5–7 pomodoros, så dela upp den i mindre uppgifter. Om du tror att en uppgift tar mindre än en pomodoro, så kombinera den med andra uppgifter.

Pomodorotekniken fungerar! En sak som var över förväntan första gången jag provade pomodoro-tekniken var att en uppgift som jag trodde skulle ta nästan hela dagen, var klar på bara två pomodoros (25+5+25 minuter).

När jag testat har jag tydligt märkt av hur stark min vanliga reflex att kolla mejlen faktiskt är. Plötsligt satt jag några minuter in i en pomodoro och kände hur jag ville kolla om något nytt mejl kommit. Men jag lät bli och genomförde hela 25-minuterspasset. Däremot upptäckte jag en svårighet: många uppgifter jag gör förutsätter att jag använder mejlen, till exempel för att skicka iväg något eller för att hämta uppgifter som finns i ett mejl. Jag bestämde mig efter ett tag för att helt enkelt starta mejlen när jag behövde, men avsluta direkt när jag gjort det jag skulle.

Slutligen: Om du undrar över namnet pomodoro, så kommer det från italienska ordet för den klassiska tomatformade äggklockan ;) Och det finns även en pastarätt med namnet Pomodoro. Vill du laga den så är ingredienserna här:

  • 2 klyftor vitlök
  • 6 mogna färska tomater
  • Lite smör
  • Lite flytande honung
  • Färsk oregano
  • Lite vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • Mozarella, parmesan och basilika är också trevligt :)

Har du provat pomodorotekniken eller nån annan liknande teknik? Lämna gärna en kommentar!