Trött på att bara köra brainstorming-övningar där man ska komma på kreativa lösningar? Vänd upp och ner på problemet istället! Tvärtom-metoden är ett alternativt upplägg för brainstorming och kan hjälpa till att tänka i helt nya banor. Den kan hjälpa till att få fram saker vi annars tar för givet, eller fastnar i.

Det är enkelt: Gör tvärtom mot traditionell brainstorming

Om frågeställningen till exempel är “hur får vi en effektiv organisation”, ska istället frågan vara “hur får vi en så ineffektiv organisation som möjligt”. Alla idéer skrivs ner under några korta minuter, gärna på post-it-lappar med en idé per lapp så det blir lätt att sortera. Det finns inget rätt och fel, allt ska skrivas upp oavsett hur galet.

Nästa steg blir förstås att göra tvärtom igen. Det vill säga ta varje idé och vänd den. En idé för att skapa en ineffektiv organisation kanske är “se till att ha dålig kommunikation”. När man ska vända det till en motsats kan många intressanta diskussioner uppstå, eftersom det sällan är så enkelt som att säga “bra kommunikation” utan leder vidare till frågeställningar om vad som egentligen är bra kommunikation. Vad är det för kommunikation som behövs och i vilken form ska det ske?

Tvärtom-metoden kan både ge en helt ny bild av ett problem och leda till lösningar som man annars inte hade kommit på. Och framförallt kan det vara en kul variation till den klassiska brainstormingen.

De som läste det här ⬆ gillade också de här ⬇

Hittade inga inlägg.

Publicerat av Erik Fors-Andrée

Entreprenör, talare, utforskare, tänkare, upplevelse-junkie. Grundare gomonday.se. Boredom hurts my brain. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.

Dela med en vän eller kollega