Det här är ett sånt där inlägg som man ska tänka till innan man skriver. Vill jag verkligen skriva det här? Ger det en bra bild av mig? Påverkar det min anställningsbarhet i framtiden?

But screw that.

För det är ändå sant: Jag tröttnar på saker väldigt fort.

Häromdagen

 • …fick jag förfrågan om att jobba med ett företags synlighet på webben. Det kändes naturligt som att det var en blogg som var bästa plattformen att bygga upp. Men sen – bam, så var den där tanken där igen: Blogg? Det gjorde man väl för flera år sen? Det måste finnas nåt bättre nu. Blogga 2014, haha vad ”off”!
 • …var det fredag. Jag märkte hur många människor på Twitter som fortfarande skriver #ffse på fredagar (det betyder follow friday och är ett sätt att rekommendera vilka personer man tycker att andra ska följa). Känslan hugger in direkt: Va? Håller ni fortfarande på med det? Gjorde man inte sånt för typ flera år sen? Har man gjort det för några år sen, så måste det ju nödvändigtvis vara ute nu. Eller?
 • …åt jag på McDonald’s. Jag tog veckans nyhet. Man kan väl inte ta samma sak som funnits i flera år? Min enda trygghet är att jag alltid tar det som är nyheten.
 • …fick jag ett nyhetsbrev från ett företag vars produkter jag köpt länge. Det slog mig att de sa samma sak nu som de gjorde för några år sen. Hur orkar man med sig själv när man säljer samma produkt utan förändring, år efter år? Jag menar, oavsett hur bra den är, så måste den förändras. Den kan till och med få bli lite sämre, bara det händer nåt.
 • …träffade jag en person som jag jobbade med för åtta år sen. Kablam! Va, jobbar du där fortfarande?

Att tröttna på saker är en enorm styrka. Det driver mig att ständigt göra bättre ifrån mig. Att ständigt vara nyfiken. Ständigt upptäcka nya saker. Ständigt ifrågasätta mina egna – och andras – synsätt. Ständigt jaga. Ständigt vilja mer. Ständigt utmana det gamla.

Jag önskar att fler människor skulle tröttna på saker. Fortare.

Detta inlägg är #3 i utmaningen #blogg100, som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. 

Jag vill påskynda utvecklingen mot ett mer flexibelt, öppet och dynamiskt arbetsliv. Jag är entreprenör, föreläsare och digital affärsrådgivare. Från att ha jobbat i stora organisationer som PwC, Socialstyrelsen och Försvarsmakten, driver jag nu ett litet team där kultur och samhörighet byggs med digitala verktyg. Utan kontor och med spridning över fyra kontinenter samarbetar vi helt online. Vill du prata mer? Du hittar mig på bland annat LinkedIn eller så kan du hitta en tid i min lunchkalender.
 • Carina

  Tänker exakt som du. Vore spännande att veta hur vanligt det är. Skönt att du påminner om att det är en styrka för jag avundas ibland de som tänker motsatt.

  • Jag kan ibland tänka att jag ”borde” göra mer som [alla andra]… men jag har blivit bättre på att slå ifrån mig de tankarna 🙂

 • Susanna Alola

  Härligt! Tack! då vet jag varför jag är som jag är 🙂
  Tyvärr många som tar ner mig på marken igen då mina ”tankar” verkar vara helt uppe i det blå..

  • Det behövs ju både och, men det löser man genom att jobba ihop med rätt personer 🙂

 • Helene Hille Högberg Kessy

  Fick faktiskt hjälp av en insiktsfull karriärcoach med att förstå. Jag är ingen förvaltarare utan en igångsättare och utförare, en doer helt enkelt. Om mitt uppdrag saknar kreativa inslag, nya utmaningar och möjlighet att påverka – then I’m all gone!
  Men det finns ju meningar som pekar på att just de egenskaperna bör jag ligga lågt med. Varför då? Det är ju en kanontillgång. I min värld 😉

 • Pia Karlsson

  Mötte din blogg idag och läste detta om att du tröttnar på saker! Mailade dig just på grund av detta….jag tröttnar om jag inte ser syftet och om det inte finns rörelse i en situation/arbete/projekt och ställer ofta frågan varför…..inte för att bråka utan för att utveckla och komma vidare. Hoppas du läser mitt mail

  Mvh Pia Karlsson

 • Anna Wiktorsson

  Hamnade här av en slump… Eller inte! Din text är en klockren beskrivning av mig och det jag alltid fått kommentarer om… Både till mig och bakom ryggen ” Ni vet Anna, hon som tröttnar på allt.” För visst, jag tröttnar, men som du skriver är det som driver mig framåt. Av dig fick jag just min svarsreplik serverad. Tack!

 • emotionallandscapes

  Hej Erik, vilka fantastiska och lärorika inlägg! Jag står just nu inför ett potentiell VD-uppdrag och det känns både spännande och skrämmande. Det är såklart mitt första 🙂 Det var så jag hamnade på en av dina inlägg (vad gör en VD) och sedan har jag läst flera andra. Jag känner igen mig själv i väldigt mycket av det du skriver om, ska definitivt ta StrengthFinder test nu efter att ha läst din inlägg. Undrar om du har tagit MBTI test någon gång? Den har gett mig väldigt mycket klarhet när det kommer till hur jag tänker, agerar och vad är det som får mig att må bra. Jag kan varmt rekommendera den speciellt om du är en personlighetstest nörd 🙂

  • Erik Fors-Andrée

   Ja, jag har det testresultatet liggande på skrivbordet för att skriva om det så småningom. Personligen fick jag dock ut mer av StrenghtsFinder, men sånt är också en fråga om när man gör testet, vilken fas man själv är i och sånt.